Home / Reisinformatie / Europa / Antequera en El Torcal Nationaal Park, op ontdekkingtocht in Andalusië

Antequera en El Torcal Nationaal Park, op ontdekkingtocht in Andalusië

Ontdek het stijlvolle stadje Antequera en sta versteld van de vreemde steenformaties in National Park El Torcal. Tijdens onze roadtrip door Andalusië besloten we naast de steden Sevilla en Cordoba vooral te kiezen voor routes door het mooie binnenland.

We zochten zoveel mogelijk “groene routes” uit op de kaart en reden door diverse natuurgebieden en langs de zogenaamde “witte dorpen”, dorpjes vol witgekalkte huisjes die fel afsteken tegen de groene bergen.

Antequera

Wat te doen in Antequera

Antequera mag je geen wit dorp noemen.  Met ruim 40.000 inwoners en een eeuwenlange geschiedenis is het echt een stadje.  De meest opvallende gebouwen van het stadje Antequera zijn de Alcazaba en de kerk Colegiata de Santa Maria la Mayor. Het moorse kasteel (Alcazaba) ligt op een verhoging en je hebt hier een fijn uitzicht over de witte huizen, in de verte zie je de bergen.

Antequera

Je kunt echter ook gewoon lekker ronddwalen door het stadje en je laten verassen door pleintjes met fonteinen. Ontdek een local tapastentje waar je met een wijntje in het zonnetje kunt zitten. Zie hoe de oudere dames vol liefde de bloembakken voor het raam verzorgen. Bezoek je Antequera met kinderen dan kan je aan het einde van de Paseo Real een grote speeltuin vinden. Dankzij de grote oude bomen is hier ook veel schaduw en lokale bewoners komen hier om de laatste roddels uit te wisselen.

Antequera

Colegiata de Santa María la Mayor

Met maar liefst 26 kerken en diverse musea zoals Museo Municipal (stadsmuseum) en het Museo Conventual de las Descalzas (klloostermuseum) is er genoeg te ontdekken. De Koninklijke Collegiale Kerk van Santa María La Mayor werd opgericht op initiatief van bisschop Diego Ramírez de Villaescusa, De gevel is erg mooi evenals het uitzicht dat vanaf het terras te bewonderen is. Hier is ook een bar met veel tafels buiten.

Colegiata de Santa María la Mayor

Alcazaba

Bezoek ook de Alcazaba. Je krijgt een audiogids mee met enkele verschillende talen, waaronder Nederlands. De historie van het Alcazaba wordt met een mooi verhaal verteld. Maak ook de klim naar de toren voor een prachtig uitzicht over de stad.

Alcazaba anqeuera

Dolmen Antequera

In de Romeinse tijd was de stad al bewoond en daar komt dan ook de naam “ Antikaria” (oude stad) vandaan. Maar je kunt zelfs nog veel verder terug gaan. Net buiten Antquera zijn er een aantal Dolmens (grafheuvels) te bezoeken die uit 2500 v.C. stammen. Wij vonden het verassend hoe groot ze van binnen zijn. De dolmen zijn gratis te bezoeken

Dolmen Antequera
Dolmen Antequera

Bizzare rotformaties in El Torcal National Parc

Het El Torcal National Park is een perfecte combinatie met Antequera. Na de charme van het stadje zit je zo midden in de natuur. Ook geschikt voor gezinnen die Andalusië met kinderen bezoeken, maar geen enorme wandelingen kunnen maken.

El Torcal National Parc

El Torcal National Parc is enorm compact maar dat betekent absoluut niet dat het minder de moeite waard is dan de grotere parken in de regio. Het park draait voornamelijk om de vreemdste steenformatie. Vroeger was dit de zeebodem en door de wind zijn de rotsen heel grillig afgesleten. Het lijkt net of reuzen hier van enorme torens van kiezelsteen hebben gebouwd. Je hoeft weinig moeite te doen om dieren figureren (zoals de baviaan) te herkennen in de stenen.

El Torcal National Parc

In het park komen veel wilde berggeiten voor en je zult geen moeite hebben om deze te vinden. Ze zitten vaak op de hoge rotsen maar als je geluk hebt ergens te lopen zonder veel andere mensen durven ze ook wel dichterbij te komen.

El Torcal National Parc
El Torcal National Parc

Bij het nationale park kan je parkeren bij het bezoekerscentrum. Hier begint een wandeling van 1,5 kilometer, die je eventueel nog door het nemen van een extra loop kunt verdubbelen met 3 kilometer. Deze extra loop is matig onderhouden vonden wij. Af en toe moet je ook echt wel wringen door de smalle rots openingen. Dit is geen route voor mensen die slecht ter been zijn, claustrofobie of flink wat overgewicht hebben.

El Torcal National Parc

Bij een bezoek aan El Torcal National Parc met kinderen wordt de korte route aangeraden. Wil je nog even naar de toilet of wat drinken kopen doe dit dan ook bij het bezoekerscentrum verder kop je niks tegen.

El Torcal National Parc
El Torcal National Parc

Hotels in Antequera

Overnachten in Antequera? Bekijk hier verschillende mooie en betaalbare hotels in Antequera. Er zijn een handjevol opties maar die zijn wel erg charmant. Het voordeel van hier overnachten is ook dat je de stad in de avond en ochtend in alle rust kunt bekijken. Hotel Manzanito is bijvoorbeeld een goede centrale en goedkope optie met drie en vierpersoonskamers. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid van Hotel Manzanito.

antequera

Praktische informatie Antequera

Antequera is goed bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf Cordoba, Malaga en Granada. Een (huur) auto bijvoorbeeld is echter wel zo makkelijk. Je kunt op loopafstand van het centrum goed parkeren.

Helaas is Antequera niet meer het onontdekte geheim van een paar jaar geleden. Op minder dan 50 kilometer van Malaga is het een stop op de tourbus routes. Rond 10 uur is het spitsuur maar twee uur later is de rust weer wedergekeerd.  Daarbij is Antequera groot genoeg om het gevoel van een authentieke Spaanse stad uit te stralen, alleen rondom het kasteel kan je het gevoel hebben in een toeristentrap terecht gekomen te zijn.

Tip lees ook ons blog over Andalusië, Málaga, of onze andere blogs over Spanje.

antequera

1 gedachte over “Antequera en El Torcal Nationaal Park, op ontdekkingtocht in Andalusië”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top