Antequera en El Torcal op ontdekkingtocht in Andalusië

Ontdek het stijlvolle stadje Antequera en sta versteld van de vreemde steenformaties in National Park El Torcal. Tijdens onze roadtrip door Andalusië besloten we naast de steden Sevilla en Cordoba vooral te kiezen voor routes door het mooie binnenland.

We zochten zoveel mogelijk “groene routes” uit op de kaart en reden door diverse natuurgebieden en langs de zogenaamde “witte dorpen”, dorpjes vol witgekalkte huisjes die fel afsteken tegen de groene bergen.

el torcal

Stijlvol stadje Antequera

Antequera mag je geen wit dorp noemen.  Met ruim 40.000 inwoners en een eeuwenlange geschiedenis is het echt een stadje.  De meest opvallende gebouwen van het stadje Antequera zijn de Alcazaba en de kerk Colegiata de Santa Maria la Mayor. Het moorse kasteel (Alcazaba) ligt op een verhoging en je hebt hier een fijn uitzicht over de witte huizen, in de verte zie je de bergen.

antequera

Met maar liefst 26 kerken en diverse musea zoals Museo Municipal (stadsmuseum) en het Museo Conventual de las Descalzas (klloostermuseum) is er genoeg te ontdekken. Je kunt echter ook gewoon lekker ronddwalen door het stadje en je laten verassen door pleintjes met fonteinen. Ontdek een local tapastentje waar je met een wijntje in het zonnetje kunt zitten. Zie hoe de oudere dames vol liefde de bloembakken voor het raam verzorgen. Bezoek je Antequera met kinderen dan kan je aan het einde van de Paseo Real een grote speeltuin vinden. Dankzij de grote oude bomen is hier ook veel schaduw en lokale bewoners komen hier om de laatste roddels uit te wisselen.

Helaas is Antequera niet meer het onontdekte geheim van een paar jaar geleden. Op minder dan 50 kilometer van Malaga is het een stop op de tourbus routes. Rond 10 uur is het spitsuur maar twee uur later is de rust weer wedergekeerd.  Daarbij is Antequera groot genoeg om het gevoel van een authentieke Spaanse stad uit te stralen, alleen rondom het kasteel kan je (mede door de behoorlijke ruige entreeprijzen) het gevoel hebben in een toeristentrap terecht gekomen te zijn.

antequera

In de Romeinse tijd was de stad al bewoond en daar komt dan ook de naam “ Antikaria” (oude stad) vandaan. Maar je kunt zelfs nog veel verder terug gaan. Net buiten Antquera zijn er een aantal Dolmens (grafheuvels) te bezoeken die uit 2500 v.C. stammen. Wij vonden het verassend hoe groot ze van binnen zijn.

Net buiten het stadje zijn een aantal prehistorische grafheuvels. De oudste die te bezoeken zijn, liggen naast elkaar en komen uit ongeveer 2500BC. De dolmens zijn gratis te bezoeken en van binnen verrassend ruim.

Overnachten in Antequera? Bekijk hier verschillende mooie en betaalbare hotels in Antequera.

antequera

Bizzare rotformaties in El Torcal National Parc

Het El Torcal National Park is een perfecte combinatie met Antequera. Na de charme van het stadje zit je zo midden in de natuur.  Ook geschikt voor gezinnen die Andalusië met kinderen bezoeken, maar geen enorme wandelingen kunnen maken.

El Torcal National Parc is enorm compact maar dat betekent absoluut niet dat het minder de moeite waard is dan de grotere parken in de regio. Het park draait voornamelijk om de vreemdste steenformatie. Vroeger was dit de zeebodem en door de wind zijn de rotsen heel grillig afgesleten. Het lijkt net of reuzen hier van enorme torens van kiezelsteen hebben gebouwd.

el torcal

Praktische informatie

Antequera is goed bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf Cordoba, Malaga en Granada. Een (huur) auto bijvoorbeeld is echter wel zo makkelijk. Je kunt op loopafstand van het centrum goed parkeren.

Bij het nationale park kan je parkeren bij het bezoekerscentrum. Hier begint een wandeling van 1,5 kilometer, die je eventueel nog door het nemen van een extra loop kunt verdubbelen met 3 kilometer. Deze extra loop is matig onderhouden en bij een bezoek aan El Torcal National Parc met kinderen wordt de korte route aangeraden. In het park komen veel wilde berggeiten voor en je zult geen moeite hebben om deze te vinden.

Tip lees ook ons blog over Andalusië of onze andere blogs over Spanje.

el torcal

2 reacties op “Antequera en El Torcal op ontdekkingtocht in Andalusië”

  1. Dag Tivka, fijn om te lezen en veel info. Vraagje: wanneer wij verblijven in Malaga en met de bus naar Antequra willen om naar El Torcal te gaan, is dat te doen? Ik las ergens dat je vanuit de bus eerst 6 km moet lopen naar het park. Kan jij daar meer over vertellen? Alvast dank

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top