Home / Reisinformatie / Europa / Spanje / Wandelen in het Prades gebergte van Catalonië

Wandelen in het Prades gebergte van Catalonië

Het Prades gebergte ligt op slechts een uurtje rijden van Barcelona. In dit gevarieerde natuurgebied kun je allerlei (familie-)activiteiten ondernemen. In deze blog ga ik graag specifiek in op wandelen met kinderen in deze regio van Catalonië.

Wandelen in het Prades gebergte

Ga op paddenstoelenjacht

Wist je dat in deze regio meer dan 700 soorten paddenstoelen voorkomen? Geen wonder dat er een heuse familie-wandeling is uitgezet in Vall de Castellfollit, Paratge Natural de Poblet. Er zijn levensgrote 3D-schilderingen op rijen bomen aangebracht. Door op de juiste hoogte en afstand naar de schildering te kijken, ontdek je welke veelvoorkomende paddenstoelensoort staat afgebeeld.

Doordat onze zoon telkens zocht naar nieuwe schilderingen, liep hij tijdens de wandeling goed door. De totale lengte van de wandeling is 6,5 km, maar je kunt deze ook inkorten tot 3 km. Dat is voor kleine kinderen aan te raden, zeker omdat je start met een vrij zware klim.

Wandelen in het Prades gebergte

Neem wel een kaartje van het gebied mee indien je de route wil inkorten; de shortcut staat namelijk niet aangegeven op de route-paaltjes. (We geven je hier ook even de details, zodat je zeker de juiste kant op loopt: Bekijk schildering nummer 4 en loop dan weer terug naar de weg. Daar ga je rechtsaf i.p.v. rechtdoor zoals de route aangeeft. Na schildering nummer 4 loop je alleen nog maar op vlakke gebieden of naar beneden.) Welke route je ook kiest, het gebied is hoe dan ook prachtig en de wandeling is zeker een aanrader.

Bij de parkeerplaats (bij het boswachtershuis) zijn picknickplaatsen en een (kleine) speeltuin. Mochten je kinderen nog energie over hebben, kunnen ze zich hier ook nog tijden vermaken.

Wandelen in het Prades gebergte

Ga terug in de tijd: wandelen in het prades gebergte vlakbij het stadje Montblanc

Wil je de drukte van het bekende middeleeuwse stadje Montblanc ontwijken, maar toch de oudheid bezoeken? Ga dan naar het dorpje Prenafeta, op enkele minuten rijden van Montblanc.

Vanuit dit piepkleine dorpje wandel je namelijk in zo’n 30 tot 45 minuten naar de ruïnes van een verlaten dorp uit de 10e eeuw. Allereerst passeer je de kerk waarvan alleen het skelet nog overeind staat. Hier konden vroeger zo’n 100 personen samenkomen, maar nu is het een overgroeide ruïne letterlijk in ‘the middle of nowhere’.

Mocht je nog energie over hebben, dan kun je doorlopen tot de kasteelruïne op de top van de berg (nog zo’n 10 minuten klimmen). En dat is zeker aan te raden, aangezien je vanuit daar een 360 graden uitzicht hebt op het gebied (je ziet zelfs besneeuwde bergtoppen van de Pyreneeën). Het is er adembenemend mooi! Zelfs onze vierjarige kleuter vond deze wandeling het hoogtepunt van de vakantie.

Wandelen in het Prades gebergte

De wandeling biedt wel veel uitdagingen met klimpartijen en ongelijke rotsen. Het is echt een pittige klim! Mocht je hier met kleine kinderen heengaan, dan is daarom zeer raadzaam om een draagzak mee te nemen. Je kunt hier wel lopen met sneakers maar wandelschoenen en wandelsokken zijn wel zo fijn.

Startpunt: rij naar het dorp Prenafta en rij door totdat je niet meer verder kunt (de weg loopt dood aan het einde van het dorp is. Er is hier een klein parkeerterrein. De start van de wandeling is bij de stenen trap, rechts van het gele huis. Bij de waterpomp ga je linksaf.

Wandel naar Ermita de l’Abellera, een eeuwenoud kerkje

Een korte, maar zeer leuke wandeling is het pad wat vanuit het stadje Prades naar het eeuwenoude kerkje Ermita de l’Abellera leidt. Begin je route bij de Tourist Information waar je in ruil voor een kleine borgsom de sleutel van de kerkpoort kunt ophalen.

Daarna volg je de goed aangegeven wegwijzers en loop je in 2 km naar de Ermita de l’Abellera, waarbij je zo’n 100 meter stijgt. De route is afwisselend; dwars door het bos en je komt onderweg zelfs nóg twee kleine kerkjes tegen! Af en toe moet er wat geklauterd worden, wat onze kleuter een leuke uitdaging vond. Het pad eindigt met een prachtig uitzichtpunt vanwaar je een adembenemend overzicht hebt van het gebied Brugent River Valley.

Met de sleutel die je hebt gekregen bij de Tourist Information kun je de poort openmaken. Erachter ligt het eeuwenoude kerkje Ermita de l’Abellera, verscholen onder een enorme overhangende rots. Het kerkje dateert uit 1570, wat ook te zien is aan de nog steeds zichtbare drinkgelegenheid van de paarden en de uitgehouwen gaten voor het vastmaken van de touwen voor de paarden.

Het stadje Prades is overigens ook een bezoek waard. Het staat bekend als de ‘rode stad’ vanwege de rode stenen waarmee de huizen zijn gebouwd. Beklim bijvoorbeeld de klokkentoren of dwaal door de prachtige straatjes.

Ik hoop dat je kunt genieten van het prachtige Prades gebergte in de regio Catalonië in Spanje. Alvast heel veel plezier gewenst!

Gezin op Reis bezocht de regio Catalonië in samenwerking met Catalan Tourist Board. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Kijk voor meer informatie op http://www.catalunya.com.

1 gedachte over “Wandelen in het Prades gebergte van Catalonië”

  1. Wat een ongelooflijke mooie manier om je kinderen op deze manier in contact te laten brengen met de natuur. De natuur in het buitenland is soms zo adembenemend, dat zijn we niet gewend in Nederland. Ik hoop ooit ook zo’n reis te maken met mijn kindjes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top