Home / Voorbereiding / Producten / Leukste reisboeken over reizen met kinderen

Leukste reisboeken over reizen met kinderen

Er zijn veel reisgidsen voor kinderen en algemene reisboeken. Maar een mooi reisboek over een verre reis met kinderen, dat is zeldzaam. Wij zetten onze favorieten voor je op een rij. Reisboeken die je meenemen in het verhaal, waar je het avontuur van een ander beleeft. Een avondje de TV uit, in plaats daarvan een goed boek en een wijntje. Die zijn onze favoriete Nederlandstalige boeken over vakanties en verre reizen met kinderen.

Reisboeken over vakanties & (verre) reizen met kinderen

Speelbossen en familiewandelingen in Nederland

Natuurlijk kan ik het niet laten om ook even mijn eigen boek(en) te tippen. Het boek Speelbossen en familiewandelingen in Nederland. Een super praktisch boek om in je eigen omgeving of tijdens een weekendje weg of vakantie in eigen land een fijne wandeling te ontdekken. Met een handige kaart per provincie en meer dan 300 familievriendelijke wandelingen in heel Nederland.

Meer weten, ik vertel je hier meer over het boek speelbossen en familiewandelingen in Nederland of bestel dit boek direct via bol.com.

Handboek Verre Reizen met kinderen

Wil je een verre reis maken met kinderen? Dan is mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen het boek dat je wil lezen. Een boek vol met praktische tips die je gaan helpen bij het bepalen van de bestemming en het plannen van je reis. Voor meer dan dertig populaire landen kan je aanvullende informatie vinden. Meer weten check hier alle informatie over het Handboek Verre Reizen met Kinderen of bestel via Bol.com.

Uitjes & Nachtjes

Uitjes & Nachtjes is een prachtig vormgegeven dik boek met bijzondere accommodaties in Nederland en België. Waarbij er ook veel te lezen is over wat je kunt doen in de omgeving. Zo heb je gelijk inspiratie voor een heleboel weekendjes weg.

Relaxen in een raket – In afwachting van het moment dat we echt uitstapjes naar de ruimte kunnen maken is een nachtje in een raket the next best thing. Het is ook nog eens een prachtexemplaar dat staat te blinken op het grasterrein. Er is plaats voor vijf: de kinderen kunnen slapen in het raketgedeelte boven, en onderaan is er een speelhoekje.

Uit het boek Uitjes en nachtjes weg

Dit is ook echt een gaaf boek om cadeau te doen! Duidelijk teksten, niet te veel poespas. Een fijne mix van praktische informatie en persoonlijke ervaringen. De meeste ervaringen in het boek zijn gericht op kinderen in de basisschoolleeftijd of op jonge tieners. Hoewel er ook wat plekken in voorkomen zoals het Nijntje museum in Utrecht waar je peuter blij van gaat worden. Door dit boek krijg je gelijk zin om ook een weekendje weg te gaan. Dit boek koop je in de boekhandel of online via bol.com.

Uijtes en nachtjes weg
Uijtes en nachtjes weg

Kids ver op reis

Eigenlijk onze interviewrubriek maar dan een stuk uitgebreider. In dit reisboek komen de verhalen van 30 gezinnen aan bod die naar Azie, Afrika of Latijns-Amerika zijn gegaan. De meeste geschreven door de ouders maar sommige door de kinderen zelf. Ze vertellen uitgebreid over hun reis (vaak 4-6 pagina’s). Superfijn boek om te lezen, de verhalen beginnen vaak met een cliffhanger en nemen je dan mee naar een bepaalde situatie uit de reis.

“thuis had de driedaagse rafttocht over de Pacuare mijn vrouw Tilleke al de nodige kopzorgen en slapeloze nachten bezorgd”

“Hoe weten we nou dat dit Bolivia is?”, Lisa staat met haar gloednieuwe roze rugzakje op de roltrap

Zeker ook door de structuur kan je als je weinig tijd hebt even een verhaal eruit pikken. De verhalen zijn leuk om te lezen en geven zin om te reizen zelfs als je helemaal niks met de bestemming hebt.

Dit boek is bovendien vriendelijke geprijsd en bevat ook nog een hoofdstuk met praktische tips. Dit maakt het boek Kids Ver op Reis ook erg geschikt om weg te geven als cadeautje. Dit boek komt uit 2005 dus sommige informatie kan wat gedateerd zijn.

kidsveropreis

Van Terschelling tot Timboektoe

Een vergelijkbaar boek maar een stuk recenter (uitgave 2019) is van Terschelling tot Timboektoe. Een boek waarmee de bedenkers willen laten zien dat reizen niet hoeft te stoppen wanneer je kinderen krijgt.

Het boek bestaat uit een aantal verhalen van belevenissen op reis. Verschillende gezinnen hebben zelf een aantal pagina’s geschreven over hun bijzondere ervaring. Het boek vooral omschrijvend en minder praktisch. Het is echt een lekker leesboek voor op de bank. Veel van de ouders hebben jonge kinderen (baby, peuters, kleuters) wat ook dit boek weer een heel fijn cadeau maakt om aan een zwangere vriendin te geven. Dit boek koop je makkelijk online via bol.com.

Kids & The City – 12 ultieme stedentrips

Kids & The City is mix van een reisgids en een leesboek. In dit Nederlandse boek uit 2018 komen 12 steden aan bod voor een stedentrip met kinderen. Antwerpen, Barcelona, Belgrado, Berlijn, Londen, Marrakech, New York, Parijs, Porto, Rome, Rotterdam en Stockholm.

De term “Ultieme stedentrips met je kinderen” ben ik het niet mee eens. Er zijn absoluut steden die meer te bieden hebben voor gezinnen dan deze twaalf. Maar dit wel zijn wel toffe steden waar je als ouder ook blij van wordt. We hebben Antwerpen, Belgrado, New York, Parijs, Rome, Rotterdam en Stockholm ook met onze dochter bezocht en dit boek noemt eigenlijk dezelfde als die waar wij ook blij van werden. Met extra tips voor leuke restaurantjes en aantal interessante weetjes.

Wel iets om rekening mee te houden is dat de schrijver van het boekt zelf jonge kinderen heeft. Ik zou zelf wel wat meer tips voor tieners willen lezen, maar als benieuwd naar hoe buggyproof is een bestemming dan zit je met dit boek goed. Dit reizen met kinderen boek koop je makkelijk online via bol.com.

Lonely Planet Travel with children

Geen leesboek maar wel een aanrader voor nieuwe ouders, of gezinnen die na jarenlang op vakantie in Europa nu eens verder weg willen. De Lonely Planet Travel with Children is een boek voor praktische tips en reis ideeën. Het is absoluut het meest uitgebreide boek als gaat het om het voorbereiden van een reis met kinderen. Dit boek is alleen verkrijgbaar in het Engels.

Het familiereishandboek

Ook van Lonely Planet maar een meer recentere uitgave is het familiereishandboek. Minder diepgang en details dan Travel With Children maar met een mix van praktische tips en een aantal reisverhalen. Het boek bevat meer dan 150 pagina’s aan tips, ervaringsverhalen en natuurlijk vele mooie foto’s. Het boek is opgedeeld in hoofdstukken zoals “klaar voor vertrek” en “ouders aan het woord”. Zeker voor wie nog geen ervaringen heeft met (verre) reizen met kinderen is de opbouw heel fijn.

Het Familie Reis Handboek is te koop via de grote online webwinkel zoals hier via Bol.com.

familiereishandboek

Koters en kokosnoten : backpacken met kinderen

Koter en kokosnoten is één van de leukste “reisverhaal-meets-reisboeken” die we hebben kunnen vinden. Ik las dit boek al toen ik zwanger was, het leest gewoon lekker weg. Ook voor wie er zichzelf niet direct naar Zuid-Oost Azië ziet gaan met koters.

Wikke en Hugo trekken met hun 2 kinderen door Thailand en Maleisië, twee populaire bestemmingen voor ouders die graag ver op reis gaan met kinderen. De verhalen zijn vlot geschreven en herkenbaar. De uitdaging zit hem dus niet zo zeer in een heel spannende bestemming maar vooral in de herkenbare situaties. Een bus die maar niet komt, een kind dat geen fan is van rijst etc. Dit boek veroudert niet snel (behalve dan de tips voor accommodatie) en blijft leuk om meerdere keren te lezen.

Helaas is Koters en kokosnoten alleen tweedehands verkrijgbaar via Bol.com, maar wel voor minder dan 10 euro.

Koters en kokosnoten

14THEROAD – Wereldreis met kinderen

Nog een fijn boek over reizen met kinderen is 14THEROAD. Joyce, gaat samen met man Frank en kinderen Julie (toen 11 jaar) en Simon (9 jaar) op wereldreis. Tijdens deze reis bezochten ze Zuid-Afrika, Botswana, Namibië, Japan, Vietnam, Bangkok, Australië, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Chili, Bolivia en Brazilië.

14theroad

In het boek wordt een super uitgebreid verslag gedaan van wat ze meemaken. Waarbij vooral de persoonlijke ervaringen aan bod komen. De mensen die ze onderweg ontmoeten, het les geven aan je eigen kinderen en bijvoorbeeld het zien van de big five. Achterin het boek zijn nog een aantal hoofdstukken met praktische tips. Zo lees je wat deze wereldreis van 11 maanden het gezin heeft gekost, koop hier online.

In China hebben ze ook luiers, backpacken met een peuter en een kleuter

Een enigszins vergelijkbaar boek over een reis die in 2015 gestart is maar 1,5 jaar duurde is het boek “In China hebben ze ook luiers, backpacken met een peuter en een kleuter”. Ook dit boek is lekker informeel en leest lekker weg. Het gezin ging naar verschillende landen in Azië en naar Australië. Vooral de persoonlijke hoogtepunten en het leven van alle dag tijdens zo’n reis komt aan bod.

Ze doen het net even anders dan anders, besteden bijvoorbeeld veel tijd in Vietnam waar ze helpen een hostel op te zetten. Gaan naar Mongolië, Zuid-Korea en langere tijd naar China. Op Bali gaan ze zelf met de scooter op pad en slapen tien dagen lang elke nacht ergens anders. En die peuter en kleuter die doen het hartstikke goed en gaan lekker mee met de flow.

Je kunt dit boek online kopen via Boekscout (kortere levertijd) of ook Bol.com (bekijk hier het aanbod), ook een erg leuk boek om cadeau te doen voor jezelf of aan reislustige vrienden.

Zwanger in 13 landen

Het zal je maar gebeuren: je gaat op wereldreis met een klein kind en blijkt dan onverwacht zwanger te zijn. Alsof reizen met een peuter al niet pittig genoeg is. Het is een boek dat zo fijn leest dat je het echt in één keer uitleest en er zo een half jaar later nog eens aan begint.

Het is echt een combinatie van een persoonlijk verhaal gemixt met de reisbeschrijvingen van de plakken waar ze komen. Dit gezin gaat o.a. naar Indonesië, Cambodja, Vietnam, Australië en Chili.

Het boek Zwanger in 13 landen kost maar 12,50 en hier ga je echt heel veel reislustige mama’s (want ja ook de zwangerschapkwaaltjes komen aan bod) blij mee maken.

reisboek kinderen

Backpacken is voor baby’s

Het idee is een beetje hetzelfde als het vorige boek. Alleen heeft dit stel nog geen kinderen maar gaan ze op drie weken op vakantie naar Thailand op het moment dat ze tien weken zwanger is.

Als je nog nooit eerder een verre reis hebt gemaakt of het eng vind zwanger naar Thailand te gaan dan is dit best een aardig dun boekje. Anders te veel clichés naar mijn smaak. Dit boekje heeft maar 72 pagina’s en is dan ook vrij duur voor hoe snel je het uit hebt. De paperback is te koop via bol.com.

Sabbatical – een jaar in de wereld

Alain Jakobien en dochter Julia reizen een jaar door Azië. Het is een dik  en zeer uitgebreid boek. De foto’s zijn werkelijk prachtig. De verhalen zelfs soms iets te gedetailleerd en te veel in een reisbeschrijving-stijl. Dit maakt het een boek dat vooral heel interessant is om te lezen als je zelf naar deze regio gaat. Zo las ik voor onze reis naar Vietnam, Cambodja en Thailand specifiek die hoofdstukken.

Ook een heel mooi boek voor wie zelf een langere reis wil maken door Azië met kinderen. Op dit moment is het boek Sabbatical alleen tweedehands verkrijgbaar via bol.com. Het boekt werd uitgegeven in 2010 de reis al een paar jaar eerder gemaakt. Sommige informatie is dus wat gedateerd. Rustige bestemmingen van toen zijn nu bijvoorbeeld een stuk drukker maar dat doet voor mij niet af aan het boek over een verre reis met kind.

Sabbatical - een jaar in de wereld

Rondom Afrika – een zeilreis met een jong gezin

Rondom Afrika is een heel mooi geschreven boek, en hoewel ik zelf helemaal geen zeiler ben heb ik het met veel plezier gelezen. Dit is dan ook niet zomaar een reis: het gezin is bijna 5 jaar onderweg. In het boek komen dan ook alleen bijzondere gebeurtenissen aan bod. Samen dolfijnen zien, de angst voor piraten en ontmoeten met mensen die nauwelijks blanke hebben gezien en zeker geen jonge kinderen. Er zijn ook hele periodes dat het gezin ergens maanden een huis huurt, bijvoorbeeld in Kaapstad, maar het boek gaat echt over de avonturen onderweg.

Rondom Afrika is een anders dan elk andere reisboek in deze lijst. Het was een dik boek en ik las het binnen twee dagen uit. Het verhaal is echt interessant, en die foto’s: ja, dan wil je opeens ook alles verkopen en samen erop uit trekken op een zeiljacht.

Rondom Afrika

Is het nog ver

Dit gezin ging 6 maanden op reis door Alaska, Canada, Groenland en IJsland, naar diverse landen in Azië en vervolgens naar Midden- en Zuid-Amerika waar zij o.a Panama en Peru bezoeken. Ook dit boek is meer een reisverslag dan een echt reisboek. Zowel de ouders als de kinderen vertellen stukjes over de bestemmingen die ze bezoeken.

Is het nog ver?” is leuk voor de echt reisliefhebber of voor wie zelf ook naar deze landen wil gaan. Deze reis vond al meer dan tien jaar geleden plaats.

ishetnogver

Het mes van de Andes

Een heel oud boek en één van de allereerste van de inmiddels bekende reischrijver (en acteur uit Soldaat van Oranje en Onderweg naar morgen), Dolf de Vries. In 1971 verschepen ze hun busje naar Zuid-Amerika en reizen hier samen met hun dan 13-jarige tweelingdochters en 7-jarige zoon door Zuid-Amerika.

Ik tikte dit boek ooit in 2003 voor een paar euro op kop op een rommelmarkt voor mijn reis naar Zuid-Amerika. Als naslagwerk heeft het natuurlijk helemaal geen waarde meer, het boek is fijn geschreven en geeft echt een kijkje in de tijd van toen. De politieke situatie in Zuid-Amerika, het gebrek aan toeristen en natuurlijk ook het reizen met kinderen.

Het boek “het mes van de Andes” is er voor de liefhebber, die een kijkje in de geschiedenis wil hebben en hoe reizen in Zuid-Amerika met kinderen en ruim 35 jaar geleden aan toe ging. Het boek wordt soms tweedehands aangeboden via bol.com.

Het mes van de andes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top