Leukste reisboeken over reizen met kinderen

0

Er zijn veel reisgidsen voor kinderen en algemene reisboeken. Maar een mooi reisboek over een verre reis met kinderen, dat is zeldzaam. Wij zetten onze favorieten voor je op een rij. Reisboeken die je meenemen in het verhaal, waar je het avontuur van een ander beleeft. Een avondje de TV uit, in plaats daarvan een goed boek en een wijntje. Die zijn onze favoriete Nederlandstalige boeken over verre reizen met kinderen.

Reisboeken over verre reizen met kinderen

kidsveropreis

Kids ver op reis

Eigenlijk onze interviewrubriek maar dan een stuk uitgebreider. In dit reisboek komen de verhalen van 30 gezinnen aan bod die naar Azie, Afrika of Latijns-Amerika zijn gegaan. De meeste geschreven door de ouders maar sommige door de kinderen zelf. Ze vertellen uitgebreid over hun reis (vaak 4-6 pagina’s). Superfijn boek om te lezen, de verhalen beginnen vaak met een cliffhanger en nemen je dan mee naar een bepaalde situatie uit de reis.

“thuis had de driedaagse rafttocht over de Pacuare mijn vrouw Tilleke al de nodige kopzorgen en slapeloze nachten bezorgd”

“Hoe weten we nou dat dit Bolivia is?”, Lisa staat met haar gloednieuwe roze rugzakje op de roltrap

Zeker ook door de structuur kan je als je weinig tijd hebt even een verhaal eruit pikken. De verhalen zijn leuk om te lezen en geven zin om te reizen zelfs als je helemaal niks met de bestemming hebt.

Dit boek is bovendien vriendelijke geprijsd en bevat ook nog een hoofdstuk met praktische tips. Dit maakt het boek Kids Ver op Reis ook erg geschikt om weg te geven als cadeautje.

Koters en kokosnoten

Koters en kokosnoten : backpacken met kinderen

Koter en kokosnoten is één van de leukste “reisverhaal-meets-reisboeken” die we hebben kunnen vinden. Ik las dit boek al toen ik zwanger was, het leest gewoon lekker weg. Ook voor wie er zichzelf niet direct naar Zuid-Oost Azië ziet gaan met koters.

Wikke en Hugo trekken met hun 2 kinderen door Thailand en Maleisië, twee populaire bestemmingen voor ouders die graag ver op reis gaan met kinderen. De verhalen zijn vlot geschreven en herkenbaar. De uitdaging zit hem dus niet zo zeer in een heel spannende bestemming maar vooral in de herkenbare situaties. Een bus die maar niet komt, een kind dat geen fan is van rijst etc. Dit boek veroudert niet snel (behalve dan de tips voor accommodatie) en blijft leuk om meerdere keren te lezen.

Helaas is Koters en kokosnoten alleen tweedehands verkrijgbaar via Bol.com, maar wel voor minder dan 10 euro.

reisboek kinderen

Zwanger in 13 landen

Ik schreef al eens een complete review van het boek zwanger in 13 landen. Het zal je maar gebeuren: je gaat op wereldreis met een klein kind en blijkt dan onverwacht zwanger te zijn. Alsof reizen met een peuter al niet pittig genoeg is. Het is een boek dat zo fijn leest dat je het echt in één keer uitleest en er zo een half jaar later nog eens aan begint.

Het is echt een combinatie van een persoonlijk verhaal gemixt met de reisbeschrijvingen van de plakken waar ze komen. Dit gezin gaat o.a. naar Indonesië, Cambodja, Vietnam, Australië en Chili.

Het boek Zwanger in 13 landen kost maar 12,50 en hier ga je echt heel veel reislustige mama’s (want ja ook de zwangerschapkwaaltjes komen aan bod) blij mee maken.

Sabbatical - een jaar in de wereld

Sabbatical – een jaar in de wereld

Alain Jakobien en dochter Julia reizen een jaar door Azië. Het is een dik  en zeer uitgebreid boek. De foto’s zijn werkelijk prachtig. De verhalen zelfs soms iets te gedetailleerd en te veel in een reisbeschrijving-stijl. Dit maakt het een boek dat vooral heel interessant is om te lezen als je zelf naar deze regio gaat. Zo las ik voor onze reis naar Vietnam, Cambodja en Thailand specifiek die hoofdstukken.

Ook een heel mooi boek voor wie zelf een langere reis wil maken door Azië met kinderen. Op dit moment is het boek Sabbatical alleen tweedehands verkrijgbaar via bol.com.

Rondom Afrika

Rondom Afrika – een zeilreis met een jong gezin

Rondom Afrika is een heel mooi geschreven boek, en hoewel ik zelf helemaal geen zeiler ben heb ik het met veel plezier gelezen. Dit is dan ook niet zomaar een reis: het gezin is bijna 5 jaar onderweg. In het boek komen dan ook alleen bijzondere gebeurtenissen aan bod. Samen dolfijnen zien, de angst voor piraten en ontmoeten met mensen die nauwelijks blanke hebben gezien en zeker geen jonge kinderen. Er zijn ook hele periodes dat het gezin ergens maanden een huis huurt, bijvoorbeeld in Kaapstad, maar het boek gaat echt over de avonturen onderweg.

Rondom Afrika is een anders dan elk andere reisboek in deze lijst. Het was een dik boek en ik las het binnen twee dagen uit. Het verhaal is echt interessant, en die foto’s: ja, dan wil je opeens ook alles verkopen en samen erop uit trekken op een zeiljacht.

ishetnogver

Is het nog ver

Dit gezin ging 6 maanden op reis door Alaska, Canada, Groenland en IJsland, naar diverse landen in Azië en vervolgens naar Midden- en Zuid-Amerika waar zij o.a Panama en Peru bezoeken. Ook dit boek is meer een reisverslag dan een echt reisboek. Zowel de ouders als de kinderen vertellen stukjes over de bestemmingen die ze bezoeken.

Is het nog ver?” is leuk voor de echt reisliefhebber of voor wie zelf ook naar deze landen wil gaan.

Het mes van de andes

Het mes van de Andes

Een heel oud boek en één van de allereerste van de inmiddels bekende reischrijver (en acteur uit Soldaat van Oranje en Onderweg naar morgen), Dolf de Vries. In 1971 verschepen ze hun busje naar Zuid-Amerika en reizen hier samen met hun dan 13-jarige tweelingdochters en 7-jarige zoon door Zuid-Amerika.

Ik tikte dit boek ooit in 2003 voor een paar euro op kop op een rommelmarkt voor mijn reis naar Zuid-Amerika. Als naslagwerk heeft het natuurlijk helemaal geen waarde meer, het boek is fijn geschreven en geeft echt een kijkje in de tijd van toen. De politieke situatie in Zuid-Amerika, het gebrek aan toeristen en natuurlijk ook het reizen met kinderen.

Het boek “het mes van de Andes” is er voor de liefhebber, die een kijkje in de geschiedenis wil hebben en hoe reizen in Zuid-Amerika met kinderen en ruim 35 jaar geleden aan toe ging. Het boek wordt soms tweedehands aangeboden via bol.com.

Lonely Planet Travel with children

Geen leesboek maar wel een aanrader voor nieuwe ouders, of gezinnen die na jarenlang op vakantie in Europa nu eens verder weg willen. De Lonely Planet Travel with Children is een boek voor praktische tips en reis ideeën.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.