Home / Reisinformatie / Azie / Sri Lanka / Ronddwalen in oude ruïnestad Anuradhapura
Anuradhapura sri lanka mihintale

Ronddwalen in oude ruïnestad Anuradhapura

Veelzijdig Sri Lanka biedt zó veel dat reizigers vaak kiezen voor de route ‘Culturele driehoek’. Soms is een vluchtig bezoek Polonuwara nog inbegrepen, maar het verder gelegen Anuradhapura veelal niet. In dit blog vertel ik je waarom wij Anuradhapura wél bezochten, waarom we het zo leuk vonden én geef ik je praktische tips voor je bezoek aan Anuradhapura met kinderen.

Allereerst de reisafstand, want die valt namelijk reuze mee. Het is inderdaad de langste (auto)route die wij aflegden (Negombo-Anuradhapura) in Sri Lanka, maar toch waren we slechts 3,5 uur onderweg. Wij reisden bovendien comfortabel met een privéchauffeur, dus onze zoon Jonah heeft zijn middagslaapje heerlijk in de auto kunnen doen. De afstand is dus geen reden om de stad over te slaan.

Anuradhapura bezienswaardigheden

Entree Anuradhapura

Wat sommige reizigers tegenhoudt is de entreeprijs van de stad.

Net zoals in Polonuwara en Sigiriya dien je een ticket te kopen om de tempels te mogen bezoeken. Wij betaalden $25 per volwassene en die kaart is slechts één dag geldig (voor Jonah hoefden we geen kaart aan te schaffen). Controles vinden niet plaats in de tempels, maar op de route ernaar toe. In drie uur tijd zijn wij maar liefst vier verschillende checkpoints gepasseerd. Een entreekaart kun je alleen aanschaffen bij het officiële ‘ticketoffice’ (en dus niet bij de checkpoints onderweg).

Anuradhapura bezienswaardigheden route

Op straat regelden we een van de vele tuktuks met chauffeur, die ons een paar roepie gedurende twee dagen de stad rondreed. Samen met de chauffeur bepaalden we een handige route: de eerste dag naar gratis toegankelijke tempels en het nabij gelegen Mihintale, de tweede dag naar de tempels via de ‘betaalde route’.

Anuradhapura bezienswaardigheden

Gratis tempels in Anuradhapura

Wij vermaakten ons de eerste ochtend in Anuradhapura met het bezoeken van gratis tempels. Zo vergaapten wij ons onder andere aan de 70 meter hoge Jetavanarama Dagoba. Deze tempel was in de 3e eeuw het derde grootste monument in de wereld (indertijd 120 meter hoog). Alleen twee piramiden in Egypte waren hoger. Bijzonder genoeg waren wij de enige bezoekers bij deze tempel in het hoogseizoen in Sri Lanka.

Een stuk drukker was het bij de heilige boom en tempel genaamd Sri Maha Bodhi. Deze boom is een stek van de originele bodhi-boom uit India waaronder Boeddha zijn verlichting ontving. Het wordt door de boeddhisten dan ook beschouwd als een zeer heilige plek en daarom bezoeken vele pelgrims de plek.

Anuradhapura sri lanka

Naast deze grote bezienswaardigheden in Anuradhapura bezochten we ook een aantal kleinere tempels, die we op eigen houtje niet gevonden zouden hebben. Onze tuktukchauffeur bracht ons bijvoorbeeld naar een complex waar we via de ‘gatekeeper’ in een intieme grottempel mochten kijken vol oude muurschilderingen.

Het rook er muf en de lichten deden het pas na een minuut of twee, maar het was een unieke ervaring. Aan het einde werd onze fooi keurig genoteerd in een ‘giftenboek’ en kregen we zelfs een kwitantie mee. In hetzelfde tempelcomplex genoten we bovendien nog van een fantastisch kitscherige lichtshow, die ons in ruil voor een muntje twee minuten lang trakteerde op ronddraaiende spiegeltjes, valse geluidsopnamen en overdadige lichteffecten. De show was ook een feest voor Jonah en de vele jonge kindmonniken die ons omringden, een hele leuke reiservaring.

Anuradhapura sri lanka

Betaald gebied in Anuradhapura

Ook in het betaalde gebied kozen wij ervoor om met een tuktuk de bezienswaardigheden af te gaan. Met oudere kinderen kun je natuurlijk ook overwegen om een deel te fietsen. Een tuktuk gaf ons met Jonah echter de snelheid om tóch een hoop tempels en ruïnes te bezoeken voordat we weer terug moesten voor zijn middagslaapje.

Anuradhapura bezienswaardigheden

We dwaalden voornamelijk rond in het gebied ‘Abhayagiri Monastry’, gelegen in de iets koelere en uitgestorven jungle. Jonah leefde zich uit tijdens het klauteren op de vele trappen en opstapjes, wij genoten van de indrukwekkende rust van eeuwenoude ruïnes middenin de jungle.

Anuradhapura bezienswaardigheden

Mihintale

Een andere reden om Anuradhapura te bezoeken is het nabij gelegen Mihintale. Wij kozen er namelijk voor om met onze peuter de drukke en hoge Leeuwenrots Sigiriya over te slaan, maar wilden toch een weids uitzicht over de uitgestrekte jungle ervaren.

Anuradhapura sri lanka mihintale

Het tempelcomplex Mihintale ligt zo’n 20 á 30 minuten rijden met de tuktuk vanaf Anuradhapura. Je wordt direct onderaan de trap afgezet, waarna de uitdaging van het beklimmen van 1843 treden begint. En ik moet je zeggen: dat valt alles mee! Natuurlijk kwamen we aardig afgemat boven, maar ik geloofde nog niet dat we al die treden al beklommen hadden.

Onderweg zijn er voldoende rustmogelijkheden en doordat er verschillende plateaus zijn, heb je het idee dat je een route loopt i.p.v. een lange trap. Bovenaan de trap sta je in het Mihintale complex tussen de bomen, apen en tempels. Daar wacht je nog een laatste uitdaging om de daadwerkelijke heilige rots te beklimmen. De trappen zijn op sommige plekken zó uitgesleten en de rots is zo egaal, dat ik me aan een hekje omhoog moest trekken. Joris en ik bekeken dit deel daarom los van elkaar, het was uitgesloten dat we Jonah daar overheen konden dragen. Het uitzicht was daarna overigens wel bewonderenswaardig mooi!

Voor de entree hoef je een bezoek aan Mihintale niet te laten. Wij betaalden 1000 LKR per persoon entree, omgerekend € 3,00. Kinderen tot 12 jaar kunnen gratis naar binnen.

Anuradhapura sri lanka mihintale

Tip: bezoek de jungleruïne Ritigala als tussenstop van Anaradhapura naar Polonuwara

Precies in het midden op de route van Anaradhapura naar Polonuwara ligt de ruïne ‘Ritigala’ in de jungle verscholen. Wij beschouwen het bezoek aan Ritigala als één van de hoogtepunten van onze reis. Alhoewel de ruïne volgens kenners niet zo interessant is (er is nog erg weinig bekend over de historie van deze plek), genoten wij van de overweldigende rust en de omgeving. Je staat namelijk middenin de weelderige jungle en we kwamen in anderhalf uur slechts één andere toerist tegen.

Anuradhapura sri lanka Ritigala

Na de entree klim je eerst een stuk over een rotsachtig pad langs een ingestort amfitheater, maar daarna volg je een geplaveide weg met (veel) trappen. Na elke klim kom je op een soort van platform terecht waar je overblijfselen vind van gebouwen en tempels. Bijna de gehele ruïne ligt in de schaduw, dus ondanks de klim valt de hitte mee.

Nergens staat de route aangegeven, maar de route spreekt voor zich. Logischerwijs volg je de trappen, maar vergeet bij bord 02 (aan de linkerkant) niet het zandpad even in te slaan en links aan te houden. Je komt dan namelijk terecht bij de Library. Een prachtige ruïne én je wordt beloond met een fenomenaal uitzicht over de jungle. Dit is overigens het enige uitzichtpunt wat wij hier gevonden hebben. Een praktische tip: als je het bord 02 zoekt en je ziet een bord met ‘no entry’, dan ben je al te ver gelopen.

Ritigala

Op internetfora en in de Lonely Planet staat een hogere entreeprijs aangegeven dan ter plekke werd gevraagd. Wij betaalden slechts 290 LKR per persoon, omgerekend € 1,80. Voor meer soortgelijke tips lees ook het blog Kandy op een klein budget.

Ik hoop je hiermee voldoende redenen te hebben gegeven om ook Anuradhapura op te nemen in je reisschema. Voor ons was dit één van de hoogtepunten van onze prachtige reis door Sri Lanka met kids. Lees ook onze andere blog zoals tips voor leuke hotels in Sri Lanka.

Kindvriendelijke hotels in Anuradhapura

Hotel 4 U Saliya Garden

Hotel 4 U Saliya Garden ligt in het hart van Anuradhapura en is een ideale plek voor families. Vlakbij het treinstation en omgeven door natuur, biedt dit viersterrenhotel een zwembad, gratis parkeren, WiFi, en een prachtige tuin. Hier kun je fietsen huren om samen de omgeving te verkennen. Na een dag vol avonturen kun je ontspannen in ruime kamers met uitzicht op de tuin en genieten van avondentertainment. Het is de perfecte keuze voor een onvergetelijk familieverblijf. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid voor Hotel 4 U Saliya Garden.

D Family Resort

Bij D Family Resort in Anuradhapura voel je je meteen thuis. De kamers zijn lekker koel dankzij de airco en je hebt een prachtig uitzicht op de tuin, perfect om te relaxen na een dag vol indrukken.

Het resort is ideaal voor gezinnen die op avontuur willen in Anuradhapura. Slechts 6 km verwijderd van Jaya Sri Maha Bodhi, zit je dichtbij een van de belangrijkste bezienswaardigheden. Na een dag vol ontdekkingen kun je heerlijk afkoelen in het zwembad of ontspannen op het zonneterras. De service is top en je kunt op elk moment van de dag iets lekkers te eten bestellen. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen van D Family Resort.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top