Home / Reisinformatie / Europa / Noorwegen / Wat te doen in Haugesund, Noorwegen
Haugesund

Wat te doen in Haugesund, Noorwegen

Haugesund is een iets onbekendere bestemming in de Noorse Fjorden regio, gelegen tussen de twee populaire Noorse steden Stavanger en Bergen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen in Haugesund, vooral het trampolinepark was een grote favoriet bij mijn dochter. In principe is één dag voldoende tijd voor Haugesund zelf, maar je kunt bijvoorbeeld ook nog de boot nemen naar de Røvær eilanden, Utsira eiland of naar de Åkrafjord en hier een dag doorbrengen.

Haugesund

Centrum van Haugesund

Het centrum van Haugesund bestaat uit een winkelstraat met verschillende gezellige winkeltjes. Dat komt mede doordat ook cruiseschepen hier aanleggen. Mijn aanrader is in ieder geval de Engelstalig boekhandel ‘Den Lille Bokbutikken’ die super sfeervol is ingericht. Je kunt hier ook veel kinderboeken en Harry Potter voorwerpen kopen. Onder de boekenwinkel zit een winkel in baby- en kinderkleding. Een andere leuke winkel is Krimz Kramz, een allegaartje van antiek, prullaria, cadeautjes en kerstartikelen.

Haugesund

Wat mij verder opvalt in Haugesund is de hoeveelheid Aziatische shops, van Aziatisch eten tot Thaise massage. Al die restaurantjes maken wel dat je in Haugesund voor Noorweegse begrippen relatief goedkoop kan eten.

Een plek die je zeker niet mag missen, is Lutchfood. Een bakkerij die beroemd is geworden vanwege de donuts en de Instagrammable inrichting. Oftewel, “Donutwall and Cityhall”, de twee meest gefotografeerde plekken in Haugesund.

Haugesund donut winkel

Lutchfood werd opgericht in coronatijd. Erst vanuit hun eigen huis en nu dus met een locatie in het centrum van Haugesund. De donuts smaken net zo goed als ze eruitzien. Mocht je trouwens geen donut fan zijn, dan hebben ze ook andere (belegde) broodjes.

Haugesund donut winkel

En ja, die Cityhall is ook wel aardig om even langs te lopen. Loop ook even binnen bij het toerisme office voor kaarten en om je te verkleden als een Viking. Op de site van Fjord Norway vind je een korte stadswandeling door Haugesund, waarbij je zowel langs graffitikust als historische standbeelden komt. Standbeelden hebben ze genoeg in het stadje.

Haugesund

Verder gingen we ook nog uit eten bij Egon in Haugesund, een keten die je ook op andere plekken in Scandinavië tegenkomt. Prima maaltijden, sfeervolle inrichting en een kindermenu.

The Viking Planet

The Viking Planet in het centrum Haugesund is een belevenis waar je van alles kunt leren over de Vikingen. Wanneer we binnenkomen, nemen we eerst plaats voor de Engelstalige film. Die zet direct een goede sfeer neer van de Vikingen. Het is geen museum, maar een digitale belevenis. Op verschillende grote interactieve displays kunnen we meer lezen over personen en voorwerpen die we al in de film hebben gezien.

Haugesund viking house

Er worden in The Viking Planet geen voorwerpen tentoongesteld. Je bekijkt hier juist verschillende voorwerpen en plekken digitaal, zoals een Viking Longhouse. Ook leuk is het green screen waar je een selfie kunt maken in Viking stijl. Die kun je vervolgens naar je mobiel toesturen.

Haugesund Viking house

Wat mijn dochter ook erg interessant vond, was de muur waar je runen kan leren. Hier kan je zelf in runen je eigen naam schrijven. Uiteindelijk brachten we een uur door in The Viking Planet en zijn we weer heel wat kennis rijker.

Trampolinepark Rush

Wil je iets actiefs doen in Haugesund met kinderen? Rush is perfect, zeker ook wanneer het minder mooi weer is. Dit trampolinepark ligt aan de rand van de stad en je kunt hier ook met de bus komen. Om de bus te nemen in Haugesund moet je de Kolumbus App downloaden, vervolgens kun je via je creditkaart een kaartje kopen.

Haugesund trampolinepark

Het is echt een tof trampolinepark, goed onderhouden en met veel afwisseling. Mijn dochter wordt helemaal blij van de mogelijkheid om haar salto’s te oefenen. Je kunt hier ook met elkaar spelen. Zo is er een dubbel parcours waar je tegen elkaar en/of tegen de klok kunt racen. Kinderen zijn hier zeker in het voordeel ten opzichte van volwassenen, want het is allemaal super krap.

Haugesund trampolinepark

Gelukkig is er ook een wipe-out element waar je tegen elkaar kan spelen, daarbij moet je op het juiste moment springen. Bijzonder en nog niet vaker gezien, is het parcours waar je de lasers moet zien te vermijden door er overheen te stappen, te springen of er juist onderdoor te kruipen.

Haugesund trampolinepark

Je kunt kiezen of je een of twee uur wil springen. Je kunt hier ook wat drinken of een snack kopen en er is een plek waar je als ouder kunt zitten, met uitzicht op het hele park, mocht je niet mee willen springen. Ze hebben ook regelmatig avondopenstelling of speciale activiteiten, dus check vooral even de website.

Kustwandeling Haugesund

Wil je een mooie wandeling maken in Haugesund? Wij kozen voor de kustwandeling. Je kunt deze starten vanuit het centrum van Haugesund, maar dan loop je eerst een minder interessant stuk tussen de huizen. Wij kozen er daarom voor om eerst de bus te nemen naar het verste punt op de route. Vervolgens liepen we een stuk van het mooie kustpad en voor het laatste stuk namen we weer de bus.

Haugesund wandeling

Het kustpad is goed onderhouden en kent weinig hoogteverschillen. Je loopt vooral over een grindpad en dat is dus ook prima geschikt met jongere kinderen. Op de route kom je langs een aantal interessante plekken, zoals een aantal historische bunkers. Ook kom je langs een kunstwerk met beelden van paarden in het water. “The Rising Tide” is expres hier gebouwd, zodat het er bij eb weer anders uitziet dan bij vloed.

Haugesund wandeling

Op de route komen we gezellig schaapjes tegen en we komen langs het zeebad Kvalsvik. Een beschutte plek om te zwemmen in de zee met een mogelijkheid om je om te kleden en toiletten.

Haugesund wandeling

Aan het einde van onze wandeling komen we bij Haraldshaugen, een nationaal monument. Volgens Snorre’s sage van de koningen is dit de plek waar Harald Veelhaar is begraven.

Haugesund wandeling

Bekijk de website van Fjord Norway voor een kaart van de route.

Hotel in Haugesund

Wij sliepen bij Quality Hotel Maritim, een prima hotel aan het water in het centrum van Haugesund. Het is een conferentiehotel, maar ze hebben ook kamers voor gezinnen. Een aantal kamers hebben een balkon met uitzicht over het water. De kamers zijn wel een klein beetje gehorig. Een pluspunt is zeker het uitgebreide ontbijtbuffet met heel veel keuze en verse producten. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Haugesund hotel

De expressbussen tussen Stavanger en Bergen stoppen ook in Haugesund. Dit busstation ligt zo’n 20 minuten lopen vanaf het hotel, maar naast het hotel is ook een lokale bushalte en hiervandaan gaan ook bussen naar het busstation. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen voor het Quality Hotel Maritim.

Haugesund hotel

Onze reis naar Haugesund was in samenwerking met Fjord Norway. Heb je meer tips nodig, lees dan ook onze andere blogs over Noorwegen met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top