Home / Reisinformatie / Europa / Noorwegen / Bezoek Flam en maak een van de mooiste treinreizen ter wereld!

Bezoek Flam en maak een van de mooiste treinreizen ter wereld!

Tijdens onze rondreis door Noorwegen vonden we het dorpje Flam een van de mooiste plekken die we bezocht hebben. Dit kleine dorp staat bekend om een van de mooiste treinreizen in Noorwegen. Flam is een heel klein dorp met ongeveer 500 inwoners, gelegen in gemeente Aurland in de provincie Vestland. Het dorp ligt aan het einde van het Aurlandsfjord, een vertakking van het bekende Sognefjord. Flam staat voor “klein plat gedeelte tussen steile bergen”. En zo is het ook echt. Het kleine dorp wordt omringd door indrukwekkende bergen en mooie natuur.

Flam noorwegen

Flamsbana

Flam staat bekend om een van de mooiste treinreizen van de wereld. Wij wilden met ons gezin ook deze treinreis ervaren. Het is wel aan te raden om vooraf kaartjes voor de treinreis te boeken, bijvoorbeeld via Norway’s Best. Je kunt ook ter plekke in het dorp bij het treinstation kaartjes kopen. Wij bezochten Flam in de meivakantie en toen was het absoluut niet druk, maar in het hoogseizoen zijn deze treinreizen vaak uitverkocht. Mijn advies is dan ook zeker om een plek te reserveren, het zou zonde zijn als je er bent en alles is uitverkocht.

Flamsbana

Flam is een overzichtelijk plaatsje, dus het treinstation is snel gevonden. Er zijn twee sporen, eentje voor vertrek en eentje voor aankomst. De treinreis gaat van Flam naar Myrdal en weer terug. Een heel grappig weetje is dat de spoorweg in 20 jaar gebouwd is, het 20 kilometer lang is en 20 tunnels heeft. Waarom is een raadsel, maar het is vooral een leuk toeval!

Flamsbana

Een enkele rit naar boven duurt een uur. Onderweg stijgt de trein door de bergen naar een hoogte van 867 meter en rijd je door het prachtige landschap wat deze omgeving biedt. Onze tip is om op de heenweg aan de rechterkant en op de terugweg aan de linkerkant te gaan zitten, dan heb je het mooiste uitzicht. Een mooi punt om onderweg te zien, is de Myrdalsbergweg. Deze heeft 21 haarspeldbochten en dat kun je heel goed zien vanuit de trein. De reis vervolg je langs de Flam rivier. De trein maakt een tussenstop bij de Kjosfossen. Hier kun je uitstappen om de waterval van dichtbij te bekijken, na ongeveer 10 minuten rijdt de trein weer verder.

Flamsbana

Wanneer de trein bij het eindstation is in Myrdal, valt het boven wel een beetje tegen. Er is weinig te zien. Naast een paar huisjes heb je er nog een klein eetcafé. Na een kleine 20 minuten gaat de trein ook weer terug naar Flam. In Myrdal komen meerdere treinen aan en zijn er verbindingen naar plaatsen in de omgeving, zoals Vossevangen en Bergen.

Flamsbana

Wanneer je deze treinreis geboekt hebt als toeristisch uitje, hoef je niet per se een retourtje te boeken. Vanaf begin mei, als de sneeuw gesmolten is op de berg, kun je ook wandelend of fietsend naar beneden. In Myrdal kun je bij Cafe Rallarens een fiets huren. De tocht naar beneden duurt 2 à 3 uur, afhankelijk van je tempo. Onderweg kun je bij diverse watervallen een stop maken.  De fiets kun je in Flam weer inleveren.
Ook kun je wandelend naar beneden, dan raden we je aan om vroeg in de ochtend te vertrekken met de trein omdat het een best pittige en lange wandeltocht kan zijn.

Flamsbana

Een andere toffe manier om naar beneden te gaan, is met de zipline in combinatie met de mountainbike. Flam heeft de langste zipline van het Scandinavische gebied. De zipline is 1381 meter lang. Wanneer je de trein naar Myrdal neemt, stap je een halte eerder uit in Vatnahalsen en loop je naar de zipline. De zipline eindigt bij Kardal Summer Farm en daar kun je met de mountainbike verder naar beneden.

Helaas lag er in de meivakantie nog teveel sneeuw, waardoor wij niet naar beneden konden met de zipline, fiets of wandelend, maar anders zouden we dat zeker doen. Het is echt een leuke combinatie om te maken. Check vooraf dus goed of het open is. Kijk hier voor meer informatie: Flaamzipline en Hike (or bike) the Flåm Valley | Norways best. De trein reist het hele jaar door, dus ook in de winter kun je hier van het winterlandschap genieten.

Flamsbana

Dorpje Flam

Eenmaal terug van de treinreis kun je onder in het dorp het gratis museum bezoeken over de geschiedenis van de spoorlijn. Een leuk uitje wat we met de kinderen bezocht hebben. De kinderen hebben gekeken en geleerd over hoe Flam ontstaan is als dorp en hoe de spoorlijn gemaakt is. Het is een heel levendig museum met veel foto’s en voorwerpen.

Flam museum

Verder is Flam een heel erg toeristisch dorp en kan het er in het hoogseizoen heel erg druk zijn. Ook komen hier af en toe cruiseschepen aan en dan is het dorp echt overvol. Verder vind je in Flam een aantal souvenirwinkels, een kleine supermarkt en wat restaurants.

Flam museum

Een hele leuk plek om te gaan eten, is de lokale bierbrouwerij, genaamd Flamsbryggeri Pub. Deze is erg sfeervol en het eten is overheerlijk. Een andere leuke aanrader is Flam Marina, deze plek heeft een geweldig uitzicht over het Fjord.  

Flam noorwegen

Wat te doen rondom Flam?

De omgeving van Flam heeft ook veel te bieden. Vanuit de Flambana kun je de Brekkefossen waterval zien en ook bezoeken. Een wandeling naar deze waterval duurt een klein half uur vanuit Flam. De route gaat op het eind wel over een onverhard pad.

Brekkefossen waterval

Een andere leuke dag attractie is om de boot te nemen naar Gudvangen. Deze boottocht duurt twee uur en gaat o.a. over het Naeroyfjord wat op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Je kunt een retourtje boeken, maar het is ook mogelijk om met de bus heen en met de boot terug te gaan of andersom. Eenmaal in Gudvangen kun je het Vikingsdorp bezoeken, een opluchtmuseum waar je meer leert over de vroegere inwoners van deze regio. Meer informatie vind je via Viking Valley – The Viking Experience.

Flam ligt direct aan het water en naast de boot naar Gudvangen kun je ook een kano huren of een Fjord safari maken. Dit laatste is een lichtgewicht bootje die je met een gids huurt. Een ander activiteit die je in heel Noorwegen kunt doen, is het huren van een eigen sauna hutje op het water. Deze drijvende sauna’s zijn overal te huur en vind je aan het fjord in Flam.

Wil je naar grotere hoogte afreizen, vergeet dan niet om het Stegastein uitzichtpunt te bezoeken. Dit platform ligt op 650 meter boven het Aurlandsfjord. De weg er naar toe is erg smal en stijl en heeft zeven haarspeldbochten. We waren blij dat we er niet in het hoogseizoen waren, want dan kan het best een drukke en spannende boel op de weg zijn. Eenmaal boven heb je fantastisch uitzicht en kun je het platform oplopen, dit steekt 30 meter uit de berghelling. Het platform is 3,5 meter breed en gebouwd van hout, staal, glas en beton.

Stegastein uitzichtpunt

Overnachten in Flam met kinderen

Flam heeft niet heel veel overnachtingsplekken en je moet er op tijd bij zijn om er een hotelovernachting te boeken. Een aanrader is Hotel Flamsbrygga, hier hebben ze speciale gezinskamers die uitzicht hebben over het fjord. Een wat luxere optie is om te overnachten in het Frethheim Hotel. Ook heeft Flam diverse kampeerterreinen, een bekende is Flam Camping & Hostel. Deze camping ligt aan de rivier en heeft een mooi schoon terrein met diverse speeltoestellen, heel geschikt voor gezinnen en op een kleine loopafstand van het dorpje.

hotel flam

Wil je meer weten over leuke plekjes in Noorwegen? Lees dan onze andere blogs over Noorwegen met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top