Benieuwd wat skigebied Schladming-Dachstein te bieden heeft voor gezinnen? Wij verbleven een week in Schladming met onze dochter voor een wintersportvakantie. Dit skigebied bestaat uit vier bergen die met elkaar verbonden zijn en enkele losse gebieden. Het is een van de grotere skigebieden in Oostenrijk. Elke berg heeft wel iets te doen voor kinderen, maar sommige, zoals de Planai, springen er echt uit wat betreft funslopes en speciale kidsroutes. Wat skigebied Schladming ook erg leuk maakt met kinderen is een sleeroute van maar liefst 6,5 kilometer, super gaaf om te doen.
Op wintersport met de trein, ook dat kan. Vanaf eind december tot eind maart boek je bij TUI de TUI Ski Express. Je reist met de nachtrein naar je bestemming in Oostenrijk. Je kunt kiezen voor een compleet pakket inclusief skipas en hotel ter plekke of alleen de trein boeken. Lees hier alles over de TUI ski Express.
Skigebieden Schladming-Dachstein met kinderen
Skigebied Schladming-Dachstein bestaat uit een aantal dorpjes, waaronder Schladming, Haus im Ennstal en Ramsau am Dachstein. De dorpjes liggen aan de voet van de diverse bergen. De vier bergen Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen en Reiteralm vormen samen een gebied van net wat meer dan 120 kilometer. Samen met alle losse skigebiedjes heb je in heel Schladmin-Dachstein zelfs meer dan 180km aan pistes. Alleen Hauser Kaibling en Planai zijn daadwerkelijk via hoger op de berg gelegen pistes met elkaar verbonden. Van Planai naar Hochwurzen en van Hochwurzen naar de Reiteralm kan alleen via het dal. Mede daardoor breng je toch vaak veel tijd door op een van de bergen en maakt het daarom wel uit waar je precies verblijft.
Wij gingen zelf met de auto naar Oostenrijk, maar dit is ook een van de beste skigebieden in Oostenrijk voor een skivakantie met de trein. Er is namelijk een treinstation direct in het dorp met een rechtstreekse verbinding naar Salzburg en München. Beide steden hebben een snelle treinverbinding met Nederland.
Wij verbleven zelf in het dorpje Schladming. Dit is het grootste dorp in het het gebied met een sfeervol oud centrum. Je hebt er het moderne en grote dalstation, waar je de gondel naar Planai neemt. Er is ook nog Schladming west, waarvandaan je toegang hebt tot zowel de Planai als tot Hochwurzen. Wij verbleven op drie minuten loopafstand van dit dalstation en een klein kwartier naar het oude centrum.
Boek je het liefst een accommodatie incl. skipas? Dan ben je vaak goedkoper uit. Bekijk dan de opties via:
- Sunweb in Schladming-Dachtein
- Vakantiehuizen via Wintertrex in Schladmin-Dachstein
Hochwurzen
Aangezien mijn dochter en ik les hadden in skigebied Hochwurzen is dit waar we de meeste dagen geskied hebben. We hebben elke piste hier dan ook uitgebreid getest. Op een bekende Nederlandse wintersportwebsite werd Hochwurzen omschreven als het familiegebied, maar wat mij betreft is dat een onjuiste benaming. Er zijn wel twee oefenpistes voor kids, maar die zijn vrij klein en er is een aardige funslope. Wel zijn er genoeg blauwe afdalingen en enkele rode pistes de mooi breed zijn en daardoor heel geschikt om op te oefenen.
Hochwurzen is de kleinste van de vier bergen en je komt er vanuit het dal met een langzame tweepersoons stoeltjeslift. Je kunt ook je auto wat hoger op de berg parkeren, waar je een snelle gondel vindt. Om deze reden is het een van de rustigere gebieden en dat vinden wij juist wel weer heel erg fijn.
Er zijn relatief lange en lege afdalingen en veel rode pistes. Hartstikke goed voor zowel mijzelf als mijn dochter, omdat we hier echt werden uitgedaagd om beter te leren skiën. Vanaf de top op 1852 zijn er twee routes routes die zich lager op de berg vertakken in allemaal rode en blauwe routes. De dal afdalingen zijn ook blauw of rood. De meeste routes liggen tussen de bossen en je hebt, behalve op de top, dus weinig last van de wind.
Een van onze favoriete pistes is de rode 41, die is bovenaan moeilijk terwijl je onderaan doorknalt. Met een snelle lift waarbij je kunt kiezen voor de gondel- of de stoeltjeslift. Nog een tip: neem vanaf de top niet de rode 31 of 33, maar kies voor de sleebaan. Je komt dan bij de mooiste Alm uit het hele gebied. Je kunt daarna alsnog op de rode 33 komen (dit staat goed aangegeven), maar hebt dan het moeilijkste stukje overgeslagen. In Hochwurzen is 3km verlichte piste waar je in de avond ook nog kunt skiën.
Reiteralm
Vanaf de Hochwurzen is het een saaie rode afdaling naar de tweepersoonlift de Reiteralm op. Deze langzame lift doet er meer dan twintig minuten over. Reden voor ons om dit maar een keer te doen en de volgende keer dat we wilden skiën op de Reiteralm de auto te parkeren in Gleiming.
Hier brengt de snelle Silverjet gondel je direct naar het leukste gebied voor kinderen op de Reiteralm. Een kinderland voor de allerkleinsten, twee pistes waar je tegen elkaar kunt racen en ook nog een echt wedstrijd slalomparcours. Er is hier ook een restaurant en een korte blauwe piste.
Hoger op de berg tref je ook hier vrijwel alleen rode pistes aan. Hier zijn ook nog een mogelijkheden om te racen of een slalomwedstrijd tegen elkaar te doen. De paar blauwe pistes op de Reiteralm zijn vooral verbindingsroutes of smalle paden die snel ijzig worden. Ook daarom is de Reiteralm wat mij betreft vooral leuk met kinderen die al kunnen skiën, niet voor de echte beginners.
Planai
Planai is het bekendste en het drukste skigebied in Schladming-Dachstein en wij snappen wel waarom. De Planai is via de Planai West gondel verbonden met de stoeltjeslift naar Hochwurzen. Er is hier geen dal afdaling. Daarnaast is er de ook de Planai gondel die uitkomt in Schladming, hier zijn wel een rode en een zwarte dal afdaling te vinden.
Op de Planai is een groot kindergebied. Hier heb je een funpark, je kunt er racen en er zijn twee funslopes. Ook is er nog een kinderskiroute met grappige figuren. Hier vlakbij heb je een groot kinderland voor de beginners. Om te voorkomen dat die over de piste moeten, is er een Hopsi Express (een soort mini funiculaire) waarmee ze vanaf het uitstappunt van de dal gondel naar het wat lager gelegen kinderland kunnen komen. Dit werkt alleen met de Planai gondel, niet met Planai West. Let dus even op met het boeken van je accommodatie als je met jonge kinderen gaat.
Superleuk dus allemaal! Maar dat heeft natuurlijk wel een nadeel, waaronder langere wachttijden bij de sleepjesliften.
Op de Planai zijn verder veel rode en blauw skipistes en een enkele zwarte pistes. De pistes vertakken zich heel vaak. Je kunt dus wel langere afdalingen maken, maar je moet alert zijn op de bordjes.
De verbinding tussen Planai en Hauser Kaibling is niet zoals je verder in dit gebied tegenkomt via het dal, maar op de berg. Aan de ene kant heel fijn, maar er is ook een nadeel. Je kunt hier alleen komen vanuit de Planai kant via een rode piste die snel hobbelig en moeilijk wordt omdat hier zo veel mensen overheen gaan. Vanaf de andere kant is er een lange blauwe route. De verbinding ligt ook vol in de zon en dit komt de sneeuwkwaliteit natuurlijk ook niet ten goede. In het tussengebied van de twee bergen heb je ook nog piste 8 met de Hauser Kaibling XXL Funslope.
Hauser Kaibling
Hauser Kaibling heeft de meeste blauwe pistes van de vier skibergen in Schladming-Dachstein. Ga je met jonge kinderen skiën, dan is dit daarom ook een goede optie. Er is zelfs een kidspark in het dorpje, dus als beginner hoef je de berg niet eens op. Zelf zijn we alleen in het bovenste deel van de skigebied geweest.
Galsterbergalm, Fageralm, Rittisberg en Dachstein Gletsjer
Naast de vier verbonden skibergen zijn er nog enkele andere skigebieden in Schladming-Dachstein. Zo kun je skiën op de gletsjer. Het zijn maar een paar pistes en er staat vaak veel wind, daarom zou ik dat vooral aanraden wanneer je vroeg of laat in het seizoen gaat en elders weinig skimogelijkheden zijn.
Ramsau am Dachstein – Rittisberg is ook nog een skigebied van zo’n 13 kilometer. Hier is ook een kindergebied in het dorp met leuke extra’s, zoals een springkussen. Je vindt er een blauwe, rode en zwarte afdaling. Je kunt hier ook goed sleetje rijden er is een 3,5 kilometer sleeroute die ook in de avond geopend is. Verder zijn er veel langlaufmogelijkheden. Oftewel, ook prima voor een wintervakantie waar skiën niet de hoofdactiviteit is.
De Gasterbergalm en de Fageralm zijn ook nog twee skibergen met minder dan twintig kilometer aan pistes, maar hier zijn we zelf niet geweest. Op de Galsterberg heb je Galsti Kinderland.
Skiles voor kinderen en volwassenen in Schladming – Dachstein
Het vinden van een skischool in Schladming-Dachstein zal geen enkel probleem zijn. Bij de meeste skischolen werken ook genoeg Nederlandstalige leraren, al is het natuurlijk nooit een garantie dat je die krijgt. Wij kozen voor skiles in Hochwurzen en mailden de twee skischolen daar. We hebben uiteindelijk gekozen voor de school die dat seizoen de meeste Nederlandse leraren had (skischool Hopl), omdat onze dochter dat graag wilde. Uiteindelijk werd ze gelukkig ook in een groep ingedeeld met een Nederlandse leraar en diverse Nederlandse kindjes.
Deze skischool heeft een kindergebied in Hochwurzen tussen twee liften in, waar je dus heen moet skiën. Wel is er een parkeermogelijkheid in de buurt. Toen wij er waren, hadden ze lessen op genoeg verschillende niveaus voor kinderen, zoals twee rode groepen. Ook op de andere skibergen zijn er natuurlijk kindergebieden en worden lessen gegeven.
Lessen worden gegeven vanaf drie jaar, die lessen zijn dan twee uur. De rest van de skilessen zijn twee blokken van twee uur. Je kunt zelf met je kind lunchen of ze mee laten eten, dan is je kind van 10:00 tot 15:15 uur lekker bezig. Wij vinden dat wel prettig, omdat je zelf dan ook langere tochten kunt maken.
De lesgroepen in Schladming-Dachstein vonden we vrij groot. Zowel die van onze dochter, als de lessen die we op de piste tegen kwamen hadden vaak 10 tot 14 kinderen. De kinderen krijgen allemaal een hesje waardoor ze goed herkenbaar zijn op de piste.
Ik heb zelf ook twee dagen les genomen voor volwassenen. De docent was goed, maar er was wel best veel niveauverschil in de groep en de groep was een dag erg groot. Het is wel leuker om met andere mensen les te hebben, maar ik heb toch het idee dat als je eenmaal voorbij de basis bent een privéles ook wel voordelen heeft.
Wat kun je doen behalve skiën in Skigebied Schladming-Dachstein?
Sleetje rijden
Sleetje rijden is gaaf! En skigebied Schladming-Dachstein is hiervoor wel echt een van de beste gebieden in Oostenrijk. Dit omdat je zowel overdag als in de avond sleetje kunt rijden. Op veel andere plekken in Oostenrijk ga je over de piste dus kan het alleen in de avond of is de route gewoon niet zo lang.
De gaafste route is de sleeroute van Hochwurzen van 6,5 kilometer, helemaal vanaf de top. Zelfs als je er vol voor gaat en snelheden van 40km per uur haalt, ben je echt wel een half uur onderweg. Ik zou je aanraden hier een slee te huren. De slee die wij mee hadden genomen uit Nederland kon de krachten niet aan en ging stuk. Ga je overdag sleetje rijden, dan kun je gewoon gebruikmaken van je normale skipas, voor de avonden heb je (net als voor avondskiën) wel een aparte pas nodig.
Ook op de Galsterberg kun je zowel overdag als in de avond sleetje rijden, hier is de route bijna 5 kilometer lang. Op de Rittisberg is er een 3,5 kilometer lange route die enkele avonden in de week geopend is.
Daarnaast zijn er nog meer sleeroutes die minder steil zijn, zoals de 6,6 kilometer lange en ook overdag geopende route bij Ramsau am Dachstein. Je moet hier kinderen stukjes trekken. Je moet er daarom wel wat meer tijd voor uittrekken, maar dit is natuurlijk wel hartstikke leuk met kinderen die nog niet de berg af durven te racen.
Zwembaden
In skigebied Schladmind-Dachstein zijn een meerdere openbare zwembaden. Wij gingen zelf naar het zwembad van Schladming, omdat dit voor ons nu eenmaal gunstig gelegen was. Dit is een prima en niet al te groot zwembad met een glijbaan voor kinderen.
Van mensen die hier wonen kregen we de tip om naar het Dachsteinbad te gaan in Ramsau am Dachstein. Dat is een nieuw zwembad en een stuk groter. Extra leuk is dat ze hier voor kinderen een hindernisparcours in het water hebben. Jammer genoeg zijn de speeltijden daarvoor alleen dan net op de tijden dat onze dochter skiles had.
Bezoek aan de gletsjer, met hangbrug en ijspaleis
Deze gletsjer is met een kleine 3000 meter de hoogste top van het Dachsteinmassief. Zowel in de zomer als in de winter kun je een bezoek brengen aan de gletsjer en de hangbrug. Behoorlijk spannend om hier zo hoog te lopen. Er is ook nog een trap naar een glazen plateau staat en waar je nog verder de diepte in kunt kijken. “Mama zie je mij, zie je mij”, onze dochter met nul hoogtevrees vindt het allemaal maar gaaf terwijl ik toch flink moet slikken.
Ik ben blij als we na de hangbrug bij het ijspaleis komen. Onder de gletsjer loop je hier door uitgehouwen gangen en langs bijzondere figuren die zijn uitgehakt in het ijs. Niet al te groot, maar wel bijzonder om te lopen.
Wanneer we weer buiten gekomen zijn, blijkt het uitzicht helemaal weg. Je kunt hier wel skiën, maar zoals ik al eerder in dit blog schreef, zijn de opties beperkt. Eventueel kun je nog wat drinken in het restaurant, maar wij gaan weer naar beneden. Voor ons volledige bezoek waren we een uur kwijt, een stuk minder tijd dan we verwacht hadden. Bekijk de website voor de prijzen en openingstijden.
Andere activiteiten
Benieuwd naar andere activiteiten in skigebied Schladming-Dachstein met kinderen? Je kunt een ritje maken met de paardenslee, fatbikes huren, winterwandelen of langlaufen. Op de website kun je meer informatie vinden over deze activiteiten.
Overnachten in Schladming-Dachstein
Je kunt dus kiezen voor een accommodatie plus een skipas. Dat kan via Sunweb in Schladming-Dachtein of bekijk Vakantiehuizen via Wintertrex in Schladming-Dachstein. Je kunt ook zelf je accommodatie boeken. Wij verbleven in een kleinschalige pension. Prima en relatief betaalbaar, maar niet echt gericht op kinderen. Ze hebben bijvoorbeeld ook maar een enkele driepersoonskamer. We waren echter laat met het boeken van accommodatie.
Wil je wel een heel kindvriendelijk hotel met meer faciliteiten? Hotel Schwaigerhof ligt direct aan de oefenpiste in Hochwurzen en heeft een zwembad. Dit is ook waar de kinderen van skischool Hopsi de lunch eten. Volgens onze dochter moeten we hier een volgende keer heen. Check de prijzen en beschikbaarheid.
Wat kost skigebied Schladming-Dachstein?
Skigebied Schladming-Dachstein is onderdeel van het nog veel grotere gebied Ski-Amade. Het is nog steeds mogelijk om dagpassen te kopen voor een los skigebied, zoals de Galsterberg, maar een meerdaagse pas koop je voor de hele Ski-Amade. Terwijl je in een week eigenlijk niet eens alle gebieden in Schladming-Dachstein kunt ontdekken, laat staan de nog grotere regio. Veel skigebieden in Oostenrijk werken tegenwoordig zo en de prijs van €299,- voor 6 dagen in het hoogseizoen is redelijk marktconform.
Accommodaties heb je in Schladming-Dachstein in verschillende prijsklassen.
Op de piste tref je vooral middelgrote restaurants, een enkele oude berghut of een dusdanig groot restaurant dat je er met je dienblad moet bestellen. Op veel menukaarten kom je gerechten tegen die gemaakt worden met lokale ingrediënten. Dit staat dan extra aangegeven. Zo komt het vlees dan van lokale boeren. Eigenlijk overal is er ook wel een kindermenu. Voor lunch op de piste betaalden we rond de 15 tot 20 euro per persoon. Dit is dan voor een hamburger of een goede salade met een drankje.
(Alle prijzen actueel maart 2022)
Onze wintersport reis werd gedeeltelijk ondersteund door Tourisme Schladming-Dachstein. Zoals je gewend bent, delen we onze eigen mening en ervaringen. Lees ook onze tips voor andere kindvriendelijke skigebieden in Oostenrijk