Home / Reisinformatie / Europa / Oostenrijk / Stedentrip Wenen met kinderen

Stedentrip Wenen met kinderen

Overweeg je een stedentrip Wenen met kinderen? Zeker doen! Wij vonden Wenen een hele aangename en sfeervolle bestemming. Wenen is groots en staat vol indrukwekkende en statige gebouwen. Tegelijkertijd is Wenen ook heel toegankelijk en blijf je dingen ontdekken. Van leuke speeltuintjes tot grappige stoplichten met romantische koppeltjes.

Stedentrip wenen

Wij bezochten Wenen tijdens de kerstvakantie. Heel veel steden hebben in de zomer een hele fijne sfeer maar zijn in de winter doods. Niet Wenen; hier zijn meer dan genoeg kinderactiviteiten binnen. Dat maakt Wenen het hele jaar door geschikt voor een kindvriendelijke stedentrip. De kerstperiode is zelfs extra sfeervol met kerst- en nieuwjaarsmarkten. Wij hadden vijf nachten in Wenen en kozen ervoor om een dag te gaan skiën in Stuhleck. We besteedden drie en een halve dag in de stad Wenen. Genoeg tijd om een gevoel bij de stad te krijgen en enkele hoogtepunten van Wenen te bezoeken, maar we hadden makkelijk nog enkele dagen extra kunnen vullen. 

Kinderactiviteiten Wenen 

Museum Quartier

Het Museum Quartier van Wenen is een complex met meerdere musea en restaurantjes. Dit is een modern complex vlakbij het natuurhistorisch en kunsthistorisch museum. Er zijn hier een drietal grote musea: het Leopold, het Mumok en de Kunsthalle Wien. De eerste twee hebben in de weekenden ook vaak kinderactiviteiten. Wij bezoeken deze keer alleen het hier gevestigde Zoom Kindermuseum.

Ga je naar Wenen met kinderen en weet je nog niet precies wat je wil gaan doen? Of zoek je informatie over festivals en andere tijdelijke activiteiten, loop dan even binnen bij WienXtra kinderinfo. Dit is een soort informatiepunt voor lokale ouders, maar je bent als bezoeker ook welkom. Is er wat leuks te doen in Wenen voor kinderen, dan weten ze het hier. Ze hebben veel folders van kinderactiviteiten in Wenen en omgeving. Er is zelfs een kleine toffe speeltuin zodat je rustig rond kunt kijken en informatie kunt inwinnen terwijl je kind aan het spelen is. 

Zoom kindermuseum 

Het Zoom kindermuseum is een van de meest hands-on musea voor kinderen in Wenen. Let op! Je moet wel van tevoren je tijdslot van 90 minuten reserveren. Daarbij heb je de keuze uit een tweetal gebieden, die voor kinderen van 0-6 en 6 t/m 12 jaar. Daarnaast zijn er ook regelmatig workshops. Bijvoorbeeld een filmpje maken in de animated filmstudio voor kinderen van 8 t/m 14 jaar. Ook hiervoor moet je reserveren. Hoewel onze dochter op moment van bezoek nog vijf is denken we dat ze meer plezier zal beleven aan de leerzame interactieve tentoonstelling dan aan de speelzone voor kinderen van 0 t/m 6 jaar. We sjoemelen dus wat met haar leeftijd en hebben daar geen spijt van.

Op het moment van ons bezoek was het thema ‘aarde’. Elk jaar in september gaat het Zoom kindermuseum enkele weken dicht zodat er weer een nieuwe thema opgebouwd kan worden. We krijgen bij binnenkomst eerst samen met de andere ouders en kinderen uitleg van een medewerkster. Daarna kunnen we zelf op pad. Er zijn een aantal verschillende activiteiten die meestal worden begeleid door een medewerker. We kunnen die gewoon in willekeurige volgorde doen. 

zoom kindermuseum

We beginnen met een opdracht waarbij we vruchtbare aarde maken om een zaadje in te kunnen planten. Die mogen we mee naar huis nemen om te zien uitkomen. 

zoom kindermuseum

In een andere ruimte gaan we zogenaamd onder de grond. Hier verkleedt onze dochter zich in wat volgens haar een kreeft is. We vertellen haar maar niet dat ze eigenlijk een wants is. In een klein lab kan ze met een microscoop zelf diertjes bekijken en er daarna (in het Duits) informatie over lezen.

zoom kindermuseum

Een andere favoriete activiteit is de ruimte waar twee grote containers met zand staan en waar ze zelf opgravingen kan doen. We zien dat onze tijd bijna op is dus we manen haar op te schieten zodat ze ook de rest van de activiteiten nog kan doen. Dat lukt net, daarna is onze anderhalf uur op en moeten we weg. Jammer, want mevrouwtje had nog wel langer willen blijven bij het Zoom kindermuseum. 

zoom kindermuseum wenen

Natuurhistorisch museum

Het gebouw waarin het natuurhistorisch museum in Wenen is gevestigd is prachtig. Het doet aan als een paleis met beschilderde plafonds en gedecoreerde muren. Het museum werd dan ook geopend door de keizerlijke familie en veel van de voorwerpen die te zien zijn werden honderden jaren geleden al verzameld. Een van de pronkstukken van het museum is een 25.000 jaar oud venusbeeldje. Hoewel de dinosaurussen natuurlijk een stuk meer indruk zullen maken op kinderen. Zeker omdat er tussen de skeletten een mechanische dino staat die “net echt” is en volgens onze dochter “wel een kindje lust”. 

natuurhistorisch museum wenen

Normaal gesproken houden we van natuurhistorische musea die lekker interactief zijn. Die indruk krijgen we niet direct van dit museum. Maar door de hele uitstraling van het gebouw passen de rijen (na rijen na rijen…) van houten kabinetten met dieren, planten en stenen wel in de setting.

natuurhistorisch museum wenen

Dit museum is echt gigantisch groot en na bijna twee uur zijn we nog niet eens op de helft. We lopen vrij snel door een aantal zalen maar zijn er achter gekomen dat er wel degelijk interactie is voor kinderen. Je moet even zoeken, maar dan vind je er filmpjes om te kijken en displays om zelf dingen mee te ontdekken. Onze dochter vindt de zaal met oermensen bijvoorbeeld erg leuk. Hier kan je een foto van jezelf laten maken en zien hoe je eruit zou hebben gezien als prehistorisch mens. Ook kan je zelf virtueel lopen tussen deze mensachtigen.

natuurhistorisch museum wenen
natuurhistorisch museum wenen

Het fijne aan het natuurhistorisch museum is dat het kaartje de hele dag geldig is. Wanneer ons hoofd vol zit gaan we naar buiten om later op de dag nog een keer terug te komen voor de bovenverdieping. Hier bevinden zich de meeste dieren. Van dino’s tot meer recent uitgestorven exemplaren. Maar ook dieren van nu, zoals giraffen, olifanten en nijlpaarden. Het natuurhistorisch museum is wat ons betreft echt een leuk kindvriendelijk museum in Wenen waar je zeker een halve dag voor mag uitrekken.

natuurhistorisch museum wenen
natuurhistorisch museum wenen

Kunsthistorisch museum Wenen

Tegenover het natuurhistorisch museum zit het kunsthistorisch museum van Wenen. We hadden dit museum ook graag nog bezocht maar de enorme rijen voor de kassa’s schrikten ons af. Je kunt je kaartje ook online kopen, wat dus aan te raden is. Dit museum heeft op zaterdagen kinderrondleidingen en op zondag zijn er vaak workshops voor gezinnen. 

Weltmuseum Wenen

Het Weltmuseum is een van de andere grootse musea in een prachtig historisch gebouw. Wij houden van archeologie en van andere culturen en daarom bezoeken we dit museum. Het Weltmuseum heeft ook een speciaal kinderprogramma genaamd ‘KaleidosKids’. In het weekend en tijdens de vakanties komen hier verschillende thema’s aan bod. Je moet hiervoor reserveren; check hier de actuele data

Wenen met kinderen weltmuseum
Wenen met kinderen weltmuseum

Jammer genoeg lukt het ons niet meer te reserveren en kijken we dus gewoon op eigen gelegenheid rond. Ook dit museum in Wenen is weer enorm. Wij hebben zelf de meeste interesse in de afdeling met archeologische voorwerpen, zoals een van de weinige nog bestaande Azteekse hoofdtooien, gemaakt van quetzal-veren en met duizenden gouden plaatjes.

Wenen met kinderen weltmuseum
Wenen met kinderen weltmuseum

Onze dochter vindt de afdeling met muziekinstrumenten het leukste. Natuurlijk ook omdat je op sommige piano’s zelf een stukje mag spelen. Een beetje weggestopt is er zelfs een ruimte waar piano’s helemaal uit elkaar zijn gehaald en je kunt zien en voelen hoe ze van binnen werken.

Heb je kinderen die gek zijn op ridders dan is het Weltmuseum ook een aanrader. Galerij na galerij vol met harnassen die echt gebruikt zijn door ridders. De een wat dikker dan de ander. Soms zijn ze ook nog op een paard gezet en helemaal af gemaakt met oude wapens. 

Wenen met kinderen weltmuseum

Museum van Illusies

Een van de leukste kleinere musea om te bezoeken in Wenen met kinderen is volgens ons het Museum van Illusies (Museum der Illusionen). We bezochten al eerder een van hun vestigingen in Belgrado en vonden het zo leuk dat we nu ook de Weense locatie bezochten.

Dit museum draait zoals de naam al aangeeft om illusies. Schilderijen die lijken te bewegen of waar gebruik is gemaakt van een hologram en je dus niks ziet totdat je vanuit een bepaalde hoek kijkt. “Nu wil ik alleen”, en we worden resoluut de deur gewezen. Onze vijfjarige dochter heeft zichzelf opgesloten in de spiegelkamer. Door een kiertje in de deur gluur ik wat ze aan het doen is. Ze staat te dansen en zichzelf van alle kanten te bekijken. “Kijk ik ben hier heel vaak”, en ook de andere spiegelillusies zoals de kaleidoskoop vindt ze heel tof.

Wenen met kinderen museum van illusies
Wenen met kinderen museum van illusies

“Wat moet ik hier doen?” Er zijn in het Museum van Illusies in Wenen diverse kamers waar je grappige foto’s kunt maken. Zoals een kamer waar je optisch even groot lijkt te zijn als je kind. Net doen of je het hoofd van je moeder opeet. Hoe grappig is dat! Een andere hit is de vortex-tunnel waar ik helemaal misselijk uit kom, maar waar mijn dochter geen last van heeft. 

Wenen met kinderen museum van illusies

Het Museum van Illusies in Wenen is niet heel groot, maar er is verrassend veel te doen op de oppervlakte die er is. Er staan op verschillende plekken breinbrekende puzzels waar je enorm lang mee bezig kunt zijn. Dit is echt een modern doe-museum. We waren al direct bij opening bij het museum en na een uurtje werd het wel aardig druk. Dus onze tip: ga vroeg! Bekijk hier de openingstijden van het Museum van Illusies in Wenen

Wenen met kinderen museum van illusies
Wenen met kinderen museum van illusies

Time Travel Vienna

Een andere activiteit in het centrum van Wenen is Time Travel Vienna. Dit blijkt een leuke afwisseling te zijn van de meer traditionele musea in Wenen. Dit museum werkt met een tour die elke twintig minuten start en ongeveer een uur duurt. We krijgen bij binnenkomst een audiogids maar deze is helaas niet beschikbaar in het Nederlands. 

We beginnen met 5D-filmpjes over het Wenen van vroeger. We kruipen als ratten onder de stad door en vliegen over de stad heen. Ondertussen wordt er wat historische informatie gegeven over Wenen. Vervolgens komen we lopend langs een aantal displays met pratende poppen, maar deze zijn niet allemaal even interessant. Echt leuk wordt het wanneer we bij de Weense muzikanten komen. Mijn dochter geniet zichtbaar van de muziek en dans. Dat ze het verhaal niet helemaal kan begrijpen is geen probleem. 

We kunnen meemaken hoe het tijdens de oorlog was om in een schuilkelder te schuilen voor de bommen. Mijn dochter kiest ervoor om dit over te slaan en heeft vervolgens de rest van de tijd praatjes dat ze eigenlijk toch wel gedurfd had. Met alweer een filmpje en een ritje vliegen we terug naar de tijd van nu. “Nog een keer, nog een keer!” roept onze dochter. Vooral alle ritjes en animaties vond ze erg gaaf. 

Speeltuinen in Wenen

Ga je naar Wenen met een peuter of een kleuter dan is het fijn om te weten dat er ontzettend veel speeltuinen en kleine parkjes zijn. Meestal geven we bij een stedentrip wel tips voor leuke plekjes, maar in Wenen kwamen we zoveel speeltuinen tegen dat dit eigenlijk niet nodig is. Mocht je toch bewust naar een op zoek willen dan kan je naar de speeltuin gaan voor het Wiener Rathaus.

De keizerlijke grafkelder

We bezochten ook nog de keizerlijke grafkelder met onder andere het graf van Sissi. Een must-do tijdens een stedentrip in Wenen als je een Sissi-liefhebber bent. Wij vonden zelf vooral de oudere, zeer rijkelijk versierde graven erg mooi. Al blijft het natuurlijk een beetje bizar dat je hier gewoon rond kunt lopen. 

grafkelder wenen
grafkelder wenen
grafkelder wenen

Stephansdom Wenen

De bekendste kerk van Wenen is de Stephansdom. Marcel heeft hier tijdens een eerder bezoek aan Wenen een rondleiding gehad door de catacomben. Iets dat we volgens hem niet mogen missen. Beneden kan je diverse graven zien, maar ook heel veel losliggende botten van pestslachtoffers. Jammer genoeg is de tour zo druk dat we echt op elkaar gedrongen rond moeten lopen en er weinig ruimte is voor eigen vragen. We kunnen deze tour dan ook niet aanraden met kinderen. 

Het is ook mogelijk om met een lift omhoog te gaan voor het uitzicht vanaf de noordelijke toren. Dit slaan we even over; we verwachten op de bewolkte dag dat wij er zijn geen uitzicht. 

Stephansdom wenen

Prater Wenen

Het Prater mag je zeker niet missen tijdens je bezoek aan Wenen met kinderen. Omdat wij Wenen in de winter bezoeken weten we niet precies wat we kunnen verwachten. Het hoofdseizoen is van 15 maart tot 31 oktober, maar ook nu zijn meer dan de helft van de attracties open. Het prater is eigenlijk een hele grote permanente kermis met daarnaast enkele musea zoals Madame Tussaud en een chocolademuseum. Entree is gratis, maar je betaalt wel per attractie. 

Prater wenen

We vertellen onze dochter dat ze een activiteit mag kiezen om mee te beginnen en dat is nog best moeilijk. Ze kiest voor een hindernisparcours. “Mama, zag je mij?” en lachend komt ze naar buiten. De bekendste attractie van het Prater is een ouderwets reuzenrad, maar dat vindt Marcel niet stoer genoeg. In plaats daarvan kiest hij voor de 117 meter hoge Prater Turm, een van de hoogste flying swings ter wereld. 

Prater wenen

Wanneer je gek bent op adrenalineattracties en Wenen met oudere kinderen bezoekt kan je hier echt veel plezier hebben. Er zijn meerdere achtbanen, katapulten en zelfs wildwaterbanen. Ook voor jonge kinderen is er genoeg te doen, maar die vinden de gratis speeltuinen die je verderop in het park kunt vinden wellicht net zo leuk.

Prater wenen
Prater wenen

Spaanse rijschool

Er zijn heel veel mensen die zich niet kunnen voorstellen dat we een van de bekendste bezienswaardigheden van Wenen (de Spaanse rijschool) hebben overgeslagen. Sorry, we hebben gewoon niet zoveel met dansende paarden. Van verschillende lezers van de site kreeg ik vooraf aan onze stedentrip Wenen de tip dat je met kinderen het beste kunt kiezen voor de ochtendtraining. Die is net zo leuk voor kinderen, een stuk goedkoper, en je kunt dan zelf beslissen wanneer je klaar bent. Koop hier je ticket voor de ochtendtraining of bekijk de website voor de actuele prijs en om te zien op welke dagen dit mogelijk is. 

Schönbrunn Wenen

Schönbrunn paleis

Een bezoek aan het Schönbrunn Paleis hoort wat ons betreft echt bij een bezoek aan Wenen. Hoewel ik de Sissi-gekte eromheen niet helemaal begrijp. Wellicht omdat ik op de middelbare school voor een boekenproject meerdere historische boeken over haar las en weet dat de werkelijkheid toch heel anders en minder sprookjesachtig was als in de suikerzoete films. 

Het Schönbrunn Paleis zelf is in ieder geval indrukwekkend. De kamers zijn rijkelijk versierd en de audiogids geeft interessante informatie. We zien woonvertrekken, maar ook prachtig gedecoreerde feestzalen en kamers die klaar lijken te staan voor een keizerlijk buffet. Jammer genoeg mogen er binnen geen foto’s gemaakt worden, dus je zult ons op ons woord moeten geloven.

We hebben een regulier ticket zonder skip-the-line, we zijn vóór tienen bij het paleis en mogen na twintig minuten naar binnen. Later op de dag zien we dat de wachttijden al opgelopen zijn tot 180 minuten. In dat geval krijg je een kaartje met een tijdstip toegewezen. Kan je niet vroeg gaan, dan kan je dus het beste van tevoren online een ticket kopen. Ook binnen is het druk. Regelmatig lopen we vast in tourgroepen waar we ons langs moeten wringen en waardoor het lastig is elke ruimte op ons gemak te bekijken. Er zijn twee type tickets te koop: de Imperial Tour door 22 ruimtes en de Grand Tour door 40 ruimtes. We zijn blij dat we die laatste hebben gekozen, aangezien het een stuk rustiger is in de resterende kamers wanneer de eerst tour zich heeft afsplitst. Hier zitten ook nog een aantal hele mooie ruimtes bij die we nu meer op ons gemak kunnen bekijken. Koop hier je skip-the line ticket voor Schönbrunn.

Schönbrunn apfelstrudel-show

Op uitnodiging van Vienna Toerisme bezoeken we de apfelstrudel-show van Café Residenz. We verwachten niet zoveel van een show die laat zien hoe je apfelstrudel bakt maar we hebben het mis. Dit is echt een leuk uitje waar een flink showelement in zit. Deeg wordt de lucht ingegooid en weer gevangen en er is een fijne interactie met het publiek. 

Schonbrunn apfelstrudelshow
Schonbrunn apfelstrudelshow

Onze dochter volgt de show aandachtig. Ondertussen eten we onze heerlijke apfelstrudel op met een kopje koffie of chocolademelk. Het is even een fijn rustpuntje in ons bezoek aan het Schönbrunn Paleis. De prijs voor een show, een apfelstrudel en een drankje is € 11,50, wat het zeker waard is. 

Apfelstrudelshow schonbrunn
Apfelstrudelshow schonbrunn

Schönbrunn Kindermuseum

Het Schönbrunn Kindermuseum is een leuke toevoeging aan je bezoek aan het echte paleis wanneer je Wenen met jonge kinderen bezoekt. Kinderen die zoals onze vijfjarige dochter nog blij worden van verkleden en prinsje en prinsesje spelen. Hoewel er ook wel wat educatieve onderwerpen aan bod komen, zoals een uitleg over een schooldag en het lesprogramma van keizerlijke kinderen, is er naar mijn mening te weinig te doen met oudere kinderen om een bezoek voor hen ook de moeite waard te maken.

Schonbrunn kindermuseum

Bij binnenkomst krijgen we direct al een ruime keuze aan verkleedkleding. Compleet met waaiertjes, kroontjes en handschoenen. Er zijn verschillende plekken om op de foto te gaan zoals in een troon of op een paard. Onze dochter is teleurgesteld wanneer ze hoort dat de kleding weer uit moet voor ze de rest van het kindermuseum in mag. 

Schonbrunn kindermuseum

In het Schönbrunn Kindermuseum zijn meerdere ruimtes die een rol gespeeld zullen hebben in het leven van kinderen aan het hof. Sommige ruimtes zijn echt prachtig maar daar mag dan net weer niet gefotografeerd worden. In de meeste kamers is wat te doen. Een heleboel peuters zijn bijvoorbeeld vrolijk aan het spelen in een ruimte met blokken. Onze dochter wordt net als andere meisjes helemaal enthousiast van de ruimte met kappoppen. Hier kunnen ze zelf met veren en allemaal versieringen een prinseswaardig kapsel in elkaar knutselen. Terwijl ze in een andere ruimte ‘diner’ kunnen spelen, compleet met speciaal servies en allerlei etenswaren.

Schonbrunn kindermuseum
Schonbrunn kindermuseum

Schönbrunn dierentuin

Bij Schönbrunn bevind zich ook de Schönbrunn Zoo, een van de oudste dierentuinen van Europa en een van de weinige met panda’s. Wij besluiten de dierentuin te bewaren voor als we een volgende keer in Wenen zijn. We zijn bang dat de dierentuin net als de tuinen van het Schönbrunn in deze tijd van het jaar een beetje troosteloos zullen zijn.

Schonbrunn wenen

Technologiemuseum Wenen

Het technologiemuseum in Wenen ligt om de hoek van het Schönbrunn Paleis. Hoewel het dus niet officieel hierbij hoort is het wel makkelijk om te combineren met een bezoek aan het paleis. Dat doen wij tenminste wel.

Het technologiemuseum is alweer een van die enorme musea in Wenen. In eerste instantie weten we niet helemaal wat we ervan moeten vinden. Het zijn namelijk vooral heel veel oude treinen, auto’s en vliegtuigen die gewoon in de ruimte staan. Het is even zoeken naar de plekken waar we echt zelf wat kunnen doen. Die zijn er zeker wel, maar verwacht niet (zoals wij deden) een wetenschapsmuseum à la Nemo.

Technologiemuseum wenen
Technologiemuseum wenen

De mini-mobil voor kinderen van 2 tot 8 jaar is een hit bij onze dochter. Hier kan ze met andere kinderen racen op fietsjes. Een raket bouwen van zachte blokken en zelfs verkleden. Hartstikke leuk maar we missen wel het educatieve aspect.

Technologiemuseum wenen

Er zijn verschillende gebieden in het museum. Zo is er een gedeelte over ‘werk’ waar de industriële revolutie behandeld wordt en ook verschillende beroepen te zien zijn. Vooral de daarbij geschreven teksten zijn er grappig en links. Directeuren hebben volgens de museumdirecteur vaak een groot bureau voor hun eigen ego met weinig er op, omdat het echte werk elders gedaan wordt. Ik bekijk hoe dat bevalt, ‘directeur’ zijn, terwijl onze dochter stewardess speelt.

technologiemuseum wenen

We vinden hierna het Techlab en dat is echt cool. Hier staan 3D-printers en kunnen kinderen zelf wat ontwerpen en laten printen. We tekenen met stiften een route, en een robotje met lampje volgt die. Niet alleen dat, maar de robot verandert van kleur naargelang de kleur die wij hebben gebruikt in de tekening. We hebben ons uiteindelijk prima vermaakt hier, maar heb je beperkte tijd dan zijn er wat ons betreft leukere activiteiten in Wenen voor kinderen. 

technologiemuseum

Kindvriendelijk hotel Wenen

Op zoek naar een hotel in wenen met familiekamer? Wij verbleven op drie verschillende plekken in Wenen. Elk heeft haar eigen voordelen. We verbleven in een suite van het 25hours Hotel Wenen, met een ideale locatie in het Museumquartier. Vanaf hier konden we te voet naar Zoom en vele andere musea. Het hotel heeft heerlijke bedden en erg leuke kamers met een circusthema. In de suites kunnen bedden bijgeplaatst worden voor een of twee kinderen en dan nog is er meer dan genoeg ruimte. Voor de deur is er een leuke speeltuin.

kindvriendelijk hotel wenen
kindvriendelijk hotel wenen

Dit is echt een luxe hotel in het centrum van Wenen met het soort extra’s wat je normaal in hostels hebt. Een gezellige woonkamer in de kelder en zelfs een sauna en een sportruimte. Op het dak is een goed restaurant met rooftop bar en uitzicht over de stad. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen van 25hours Hotel Wenen. Andere luxe hotels in het centrum van Wenen met familiekamer zijn bijvoorbeeld het NH Collection Wien Zentrum en Hotel Rathaus – Wein & Design.

kindvriendelijk hotel wenen
kindvriendelijk hotel wenen

Liever een goedkoop hotel in Wenen met familiekamer? Dan kan je het beste buiten het oude centrum kijken. De openbaar vervoersverbindingen in Wenen zijn goed en dus zijn er ook genoeg opties waarbij je alsnog binnen twintig tot dertig minuten in hartje Wenen bent. Bijvoorbeeld het Arion Cityhotel Vienna und Appartements. Waar je hele ruime appartementen huurt met een keukentje voor een aantrekkelijke prijs. Wat hier ook heel fijn is, is dat je als ouders echt een aparte slaapkamer hebt.

We verbleven tenslotte ook nog twee nachtjes in een Airbnb in Wenen. We huurden van particulieren die het appartement ook zelf gebruiken. Het fijne van Airbnb vinden wij dat je vaak wat meer ruimte hebt. Een keukentje waarin je dus zelf ontbijt kunt maken, en veel appartementen zijn ook te huur met een wasmachine.

Citytrip Wenen in de winter

Bezoek je net als wij Wenen in december of begin januari dan kom je zeker meerdere kerst- en nieuwjaarsmarkten tegen. Ze zijn overal: bij het Schönbrunn Paleis, op het plein voor het natuurhistorisch museum, in het Prater, enzovoorts. Heerlijk wanneer je nog geen afscheid kunt nemen van de glühwein en de leuke lichtjes. Ik heb nooit begrepen waarom veel kerstmarkten zo halsoverkop voorbij moeten zijn. Door laten gaan tot het einde van de kerstvakantie voelt veel logischer. Wellicht schrijf ik nog wel een apart blog over de kerstmarkten in Wenen. Wij vonden Wenen in de kerstvakantie in ieder geval echt heel goed te doen. We hadden geen sneeuw maar een paar dagen na ons vertrek viel er een dik pak. 

Kerstmarkt wenen

Kindvriendelijke kerstmarkt in Wenen

Van de kerstmarkten die we zelf bezocht hebben vonden we die bij het Wiener Rathaus het allerleukste. Het imposante gemeentehuis van Wenen en het plein zijn sfeervol verlicht. Op de kerstmarkt zelf staan veel stalletjes die eten en drankjes verkopen en daarnaast veel versieringen. Voor kinderen zijn er meerdere gebieden met activiteiten. Zo lopen we langs diverse displays waarop het kerstverhaal te zien is op kleine schaal.

Kerstmarkt wenen

Er zijn verschillende attracties voor jonge kinderen, zoals een klein treintje en meerdere draaimolens. We laten onze dochter er eentje kiezen en met een beetje aanmoediging wordt dat het reuzenrad. Vanuit het reuzenrad hebben we uitzicht over het verlichte plein en het mooie Wenen.

Een groot deel van het plein is omgetoverd tot schaatsbaan. Niet zo’n grote ronde of vierkante die wij gewend zijn, maar een parcours met allerlei kleine kronkelende ijsstraatjes. 

Kerstmarkt wenen
Kerstmarkt wenen

Van een van onze lezers die in Wenen woont kregen we via Instagram nog als tips de kerstmarkt op de Karlsplatz. Die is echt maar tot de 24e, maar hier kunnen kinderen wel knutselen, naar de minikinderboerderij gaan, en meerdere bijzondere oude attracties bezoeken.

Skiën in de omgeving van Wenen

Wist je dat je een stedentrip Wenen in de winter kunt combineren met een dagje skiën? In Wenen zelf is er in het High Hills Park een minipiste met kunstsneeuw. Voor echte sneeuw moet je wat verder reizen. Wij kozen voor een dagtripje naar Stuhleck. Je leest erover in het blog dagje Stuhleck.

Wat kost een stedentrip Wenen?

We vonden Wenen zoals je in dit blog hebt gelezen een hartstikke fijne stad. Je kunt natuurlijk met eigen auto naar Wenen. Wenen is vanuit Nederland ook bereikbaar met het vliegtuig. Er vliegen zelfs diverse low-cost airlines naar Wenen (en ook naar het nabijgelegen Bratislava) . Vergelijk de prijzen via Skyscanner. Vanaf het vliegveld kan je een normale trein of metro nemen of de City Airport trein. Die laatste is de snelste maar ook de duurste optie.

Kerstmarkt wenen

Ga je naar Wenen met kinderen, weet dan wel dat dit een stad is waar de kosten vrij snel kunnen oplopen, met name wanneer je veel musea en kinderattracties wilt bezoeken. Het is dan ook verstandig om van tevoren te bedenken wat je echt wilt doen.

Er zijn diverse kortingskaarten te koop voor Wenen. De Vienna City Card komt in twee varianten: ‘red’ en ‘white’. Het verschil is dat je met de ene kaart gratis gebruik kunt maken van het openbaar vervoer terwijl je met de andere kaart gebruik kunt maken van de hop-on hop-off bus en een gratis stadswandeling en avondwandeling krijgt. Beide kaarten geven korting op meer dan 200 attracties in Wenen. De hop-on hop-off bus in Wenen heeft geen Nederlandse audiogids en wij vonden deze daardoor minder kindvriendelijk dan in veel andere steden.

kosten wenen

Er is ook een Vienna Pass; deze kaart geeft gratis toegang tot 61 attracties in Wenen en de hop-on hop-off bus. Deze kaart is eigenlijk alleen aantrekkelijk als je minimaal drie dure musea per dag wilt bezoeken.

Daarnaast is het ook nog mogelijk een dagkaart te kopen voor het openbaar vervoer. Handig als je meer dan drie keer per dag met de bus of metro gaat en niet een van de bovenstaande kaarten hebt aangeschaft.

kosten wenen

Een hotel in Wenen zal je tussen de € 80-200 per nacht kosten, afhankelijk van de wensen die je als gezin hebt. We bezochten Wenen in de winter en dan is picknicken niet echt een optie. We hadden ook weinig zin om te koken. We aten dus minimaal één maaltijd per dag in een restaurant, en verder snackten we wat op de kerstmarkten of namen we koffie met taart. Prijzen voor eten en drinken liggen op een vergelijkbaar niveau of zelfs iets lager dan in Nederland. Voor het avondeten moet je in ieder geval tijdens de kerstperiode wel een reservering maken.

We bezochten Wenen op eigen initiatief en (grotendeels) eigen kosten. We gingen een samenwerking aan met Vienna Tourist Board, het Schönbrunn Paleis, en het Museum der Illusionen, die een of enkele activiteiten voor ons organiseerden.

1 gedachte over “Stedentrip Wenen met kinderen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top