Home / Reisinformatie / Europa / Oostenrijk / Skiwelt Wilder Kaiser-Brixental met kinderen
wilder kaiser met kids

Skiwelt Wilder Kaiser-Brixental met kinderen

Zoek je een groot kindvriendelijk skigebied in Oostenrijk? Wij gingen op wintersport in Skiwelt Wilder Kaiser-Brixental met onze dochter. Dit is een populair skigebied bij Nederlandse gezinnen en er zijn dan ook veel mogelijkheden om les te krijgen van Nederlandssprekende leraren. Een nadeel is dan wel weer dat het in de voorjaarsvakantie vrij druk is op de piste.

Waar Skiwelt Wilder Kaiser-Brixental in mijn ogen in uitblinkt, zijn de leuke activiteiten voor kinderen op de piste. Van de SkiHexe tot aan diverse kinderroutes. Ook zijn er veel kinderopvang mogelijkheden en speciale skipassen waarmee je als ouder om en om kunt skiën. In dit gebied met 288km aan pistes kun je als ervaren skiër mooie tochten maken. Heb je wat minder ervaring en blijf je liever op de blauwe pistes dan zijn sommige deelgebieden in mijn ervaring leuker dan anderen.

Op wintersport met de trein, ook dat kan. Vanaf eind december tot eind maart boek je bij TUI de TUI Ski Express. Je reist met de nachtrein naar je bestemming in Oostenrijk. Je kunt kiezen voor een compleet pakket inclusief skipas en hotel ter plekke of alleen de trein boeken. Lees hier alles over de TUI ski Express.

Lees ook onze tips voor een vakantie in Wilder Kaiser in de zomer.

Skigebied Wilder Kaiser-Brixental

Skigebied Wilder Kaiser-Brixental in de Kitzbüheler Alpen bestaat zoals al aangegeven uit 288km in pistes. Daarmee is het een van de grootste skigebieden van Oostenrijk. Er zijn een heleboel grotere en kleinere dorpen rondom het skigebied. Wij overnachten zelf in Hauning direct naast het bekendere dorpje Söll. Andere plekken zijn o.a. Scheffau, Ellmau, Itter en Going am Wilder Kaiser.

Vanuit Utrecht is het het ongeveer 9 uur rijden naar dit skigebied. Waarbij je er wel rekening mee moet houden dat er rondom München vaak files staan.

Wist je dat je nu ook heel makkelijk met de trein naar Wilder Kaiser-Brixental kunt? TUI en Greentrip hebben speciale nachttreinen, de TUI Ski Express. Wakker worden in de sneeuw, inclusief accommodatie en skipas ter plekke. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbare data.

skigebied soll
Wilder kaiser

Leukste Skigebieden Wilder Kaiser-Brixental met kids

Van de verschillende skigebieden die we tijdens onze wintersportvakantie hebben bezocht, vond ik zelf Söll, Ellmau en Scheffau het leukste voor ons gezin. Juist omdat daar veel te doen was voor onze op dat moment zes-jarige dochter en omdat er genoeg blauwe pistes zijn waar ik zelf blij van word.

Skigebied Söll met kinderen

Omdat we vlakbij Söll sliepen was dit het eerste gebied waar we een dag zijn gaan skiën. In het dal is een heel vlak kindergebied en een oefenpiste.

Soll kinderland

Met de gondel komen we vanuit het dal aan in Hochsöll. Een wat vlakker middengebied waar heel veel verschillende liften bij elkaar komen. Het was hier toen wij er waren in de voorjaarsvakantie wel vrij druk en bijna overal moesten we een paar minuten wachten op lift.

We zoeken met onze dochter Hans im Glück op, een toffe funslope voor kids (en ouders). Onderaan de funslope is nog de mogelijkheid je snelheid te meten. Onze dochter vindt het zo leuk dat we keer op keer weer naar boven moeten. Hoewel het maar een korte afdaling is, is hier toch gekozen voor een gondel en geen sleeplift. Wel zo makkelijk voor de skileraren die hier ook komen met hun klasjes.

Soll hans in gluck

We kunnen onze dochter mee krijgen door haar te vertellen dat er hoger op de berg nog een meer te doen is. Zoals de Red Viper, een parcours waar je jezelf kunt timen. Sommige mensen gaan hier knetterhard doorheen maar iedereen heeft wel geduld met een meisje van zes die gewoon voor de lol gaat.

Ik ben zelf niet zo’n snelheidsduivel als mijn man en dochter en kies daarom voor de blauwe 46 die aan het einde op een klein stukje rode piste terechtkomt. We zien wel veel ongelukken gebeuren en assisteren nog bij een vader die ook met zijn dochter aan het skiën is en naar ten val komt. Sommige pistes hier zijn toch moeilijker dan je denkt, zeker als het ijzig is.

skigebied soll

Een echt fijne en makkelijke piste is naast de Hans im Glück, de blauwe 44. Die is heel breed en heeft verschillende hellingsgraden, waardoor je zelf kunt kiezen wat je prettig vindt en ook heel goed kunt oefenen. Met de stoeltjeslift gaan we nog wat hoger naar Hochsöll en hier nemen we de blauwe route terug. Deze heeft wel enkele smallere, steile stukken die toch best hard werken zijn, zeker later op de dag.

Ben je een meer ervaren skiër zoals Marcel dan zijn er meerdere niet al te lange rode pistes, maar je kunt ook naar de top van Hohe Salve en dan helemaal terug naar het dorp Söll. Dit is met 7km een van de langste afdalingen in het gebied.

Skhexe soll

Een ding wat je zeker niet mag missen als je op vakantie gaat in skigebied Wilder Kaiser met kinderen zijn de Skihexe. Een kleine hint: van zondag tot en met donderdag rond 11:00 verschijnen ze bij de Simonalm. Vraag even waar die is of let op de gekleurde rook. “Oh mama kijk”, onze dochter vind het maar wat gaaf en bekijkt alle toverdrankjes. De skiheksen brouwen een toverdrankje met behulp van ingrediënten als oorsmeer en bieden je daarna een warm kopje aan. Sommige kleine kinderen vinden het zo spannend dat ze onder de bank kruipen terwijl anderen juist een toffe foto’s maken met de heksen.

Skhexe soll
Skhexe soll

Terug naar het dal is er de familieafdaling en dit is inderdaad echt een fijne makkelijkere afdaling die ook voor jonge kinderen goed te doen is. Op deze piste kun je in de avond ook sleetje rijden. Er is zelfs nog een tweede rodelbaan in skigebied Söll. Over beide lees je verderop in dit blog meer.

Heb je nog niet genoeg geskied, dan kun je in skigebied Söll ook avondskiën. Van woensdag tot zaterdag tussen 18:30 en 21:30. Marcel ging avondskiën en dit is een fijne manier om op rustige pistes nog even lekker los te gaan of te oefenen op je techniek.

soll avondskien
soll avondskien

Skigebied Hopfgarten – Itter – Kelchsau met kinderen

Naast skigebied Söll ligt Skigebied Hopfgarten – Itter – Kelchsau. De hoogste berg in dit gebied, De Hohe Salve, is zowel met de gondel vanuit Söll als vanuit Hopfgarten bereikbaar. Als je mooi weer hebt, moet je hier zeker naartoe gaan voor het uitzicht. Op de top staat een kerkje en een restaurant met draaiend terras.

De lange rode en zwarte afdalingen vanaf de Hohe Salve zijn gaaf voor ervaren skiërs. Hoewel de Black Eagle met een hellingspercentage van meer dan 80% voor maar een hele selecte groep skiërs weggelegd is.

Skigebied Hohe Salve
Skigebied Hohe Salve

Skigebied Brixen met kinderen

Wil je vanuit Skigebied Söll of vanuit Hopfgarten naar een ander gebied dan moet je via de rode pistes. Voor onze 2e dag maakten we een tour met Nederlandse skileraar Paul die ons drietjes mee nam naar Brixen. Dit is een verbindingsgebied tussen Söll, Westendorf en Scheffau. Je kunt hier ook komen met de gondel vanuit Brixen im Thale.

Skigebied brixen iglo
Skigebied brixen iglo

De grote attractie in dit gebied is het Iglo dorp. In het ALPENIGLU-dorp kun je lekker wat drinken en genieten in het zonnetje op het terras. Natuurlijk willen we ook binnen kijken in de iglo’s. Binnen is een knusse bar die vrij toegankelijk is en je kunt een kaartje kopen voor ijskunst-expositie Ice Land. Erg mooi om te zien wat ze met ijs en sneeuw hebben gemaakt.

Je kunt zelfs een overnachting boeken in een van de iglo’s. Al lijkt mij dat meer iets voor stelletjes dan om als gezin te doen.

Skigebied brixen iglo
Skigebied brixen iglo

Wat betreft pistes en afdalingen is skigebied Brixen voor beginnende skiërs een lastiger gebied. Het zijn hier vooral rode pistes. Voor mij was dit hard werken. Ik zou met een gezin met jonge kinderen dus eerder een van de andere plaatsen kiezen om te verblijven.

Voor meer ervaren skiërs is Brixen wel een fijn gebied en je moet hier eigenlijk altijd wel doorheen om je tocht door de rest van Skigebied Wilder Kaiser te vervolgen.

Skigebied Brixen
Skigebied brixen

Skigebied Scheffau kinderen

Skigebied Scheffau is bereikbaar vanuit het dorpje Scheffau. Er zijn ook een aantal skiroutes en skiwegen die Scheffau verbinden met het naastgelegen Ellmau. Er zijn ook verbindingen via de top van Hochbrixen vanwaar je in skigebied Brixen komt en in de rest van het volledige wintersportgebied.

Skigebied scheffau met kinderen

Scheffau heeft twee liften vanuit het dorp. Een hele ouderwetse gondel en een moderne versie. Terug kun je ook met de gondel of via de dalafdalingen. Op de top zijn er een aantal wat kortere blauwe en rode pistes. Scheffau heeft een leuk kinderland met draaimolentjes, dieren figuren en zelfs een ‘drakentrein’.

Skigebied scheffau met kinderen

Skigebied Ellmau – Going met kinderen

Skigebied Ellmau is helemaal het uiteinde van wintersport gebied Wilder Kaiser-Brixental en is heel geschikt voor een wintersportvakantie met (jonge) kinderen en voor minder ervaren skiërs. Deze keer verbleven we in Söll, maar ik kan me goed voorstellen dat als we nog een keer terug gaan naar dit gebied we dan voor Ellmau kiezen. Zeker met vrienden met jongere kinderen. Op de top bij restaurant Bergkaiser is een groot kinderland.

Ellmau met kinderen skigebied
Ellmau met kinderen skigebied

Vanaf daar gaan er heel veel routes alle kanten uit. Bijvoorbeeld de blauwe 98 die ontzettend breed is en waar je als beginner heerlijk kunt oefenen. Hij loopt namelijk niet overal even sterk af. Halverwege kun je een afslag nemen naar een fijn blauw bospad en weer omhoog gaan of door skiën naar het funpark.

Wat onze dochter zo tof vond aan skigebied Ellmau is de Funslope Ellmau. Je komt hier langs verschillende sprookjesfiguren en een slalom parcours. “Nog een keertje”, voor ik het weet is ze alweer bij de lift en wil ze zo snel mogelijk weer naar boven.

Ellmau met kinderen

Ook de andere kant uit vanaf de top zijn er een aantal hele brede en makkelijker en brede rode pistes. Dat maakt Ellmau ook een heel mooi en afwisselend gebied voor wie lekker wil oefenen.

Ellmau met kinderen skigebied

Skigebied Westendorf met kinderen

Westendorf is een wat kleiner gebied in het puntje van de regio. Je kunt hier komen met de liften vanuit het dorpje Westendorf en Brixen im Thale. Of op de ski vanuit skigebied Brixen als de dalafdaling open is. Er is een korte piste die in de avond ook verlicht is. Verder is het een mix van rode en blauwe pistes. We hebben hier zelf niet geskied.

Skiles en kinderopvang Wilder Kaiser-Brixental voor kinderen

Het vinden van een skischool voor je kinderen zal in skigebied Wilder Kaiser geen enkel probleem zijn. Er zijn meer dan twintig skischolen en de meeste hebben Nederlandse of Nederlandssprekende leraren in dienst.Wij waren zelf een dag op pad met Paul van skischool Skischule Söll-Hochsöll .

Wat ons opviel, is dat de meeste skischolen de kinderen geen hesjes laten dragen op de piste. Ook zagen we veel vrij grote groepen van soms wel 12 tot 14 kindjes. Dit komt natuurlijk ook omdat er in de voorjaarsvakantie veel Nederlandse kinderen zijn.

Wil je op wintersport maar heb je een baby of dreumes? Wist je Wilder Kaiser ook diverse mogelijkheden heeft voor kinderopvang? Dit kan zowel in het dal als op de berg, zodat je makkelijk en snel even bij je baby of dreumes kunt gaan kijken. De kinderopvang kan al vanaf 5 maanden. Echt skiles is vaak vanaf een jaar of vier. Jonge kinderen kunnen al wel spelenderwijs kennis maken met de sneeuw. Zo hebben ze in Wilder Kaiser minicarvers. Een systeem dat een beetje vergelijkbaar is met onderbind schaatsen. Ook hier draagt het kind gewoon zijn of haar eigen schoenen, maar krijgt daar dan skietjes onder.

Wilder kaiser skiles

Wat kan je doen behalve skiën in Skiwelt Wilder Kaiser-Brixental

Sleetje rijden

Sleetje rijden is gaaf! En wat is er nou leuker dan niet zomaar een bergje afrijden, maar een echte lange rodelbaan. In skigebied Wilder Kaiser heb je hiervoor een drietal goede opties. De Astberg Rodelbahn in skigebied Ellmau en de Hexenritt en de Moon Toboggan run beide in Söll. De laatste loopt over een piste en is alleen in de avond open, terwijl de andere twee ook overdag kunnen.

hexenritt soll

We gingen in de avond met onze dochter sleetje rijden in Söll en het was super gaaf! De Hexenritt van 3,2km was onze favoriet. In de avond is het verlicht en af en toe zijn er heksenfiguren op de bomen. Toch is het nog steeds best donker, wat de rit extra spannend maakt. Op sommige stukjes kan je wel 40km per uur, hoewel langzamer natuurlijk ook altijd kan. Gillend van het lachen kwamen we beneden aan om snel nog een keer de gondel te pakken. Voor sleetje rijden in de avond heb je wel een apart ticket nodig. Bekijk voor meer informatie de website.

Skigebied soll sleetje rijden

Zwembaden

Wil je lekker zwemmen, ga dan naar KaiserBad Ellmau. Wij gingen op zaterdagmiddag, de wisseldag, toen was het gezellig maar niet te druk. Na een dag op de piste is het heerlijk om te bubbelen in het warme water.

Zwembad ellmau

Voor kleine kinderen is er een apart kinderbadje. Voor oudere kinderen is er een toffe indoor speeltuin met glijbanen en een klimparcours. De meeste tijd was onze dochter hier lekker aan het spelen. Voor ouders zijn er een handjevol ligbedjes vanwaar we het mooi konden bekijken.

Het zwembad Ellmau heeft ook een verwarmd buitengedeelte met een drietal glijbanen. De half open glijbaan is in de winter dicht, maar de andere twee waren wel open. Een glijbaan met lampjes en een razendsnelle glijbaan vanaf 10 jaar.

Je koopt hier een kaart voor 2, 3 of 4 uur zwemmen. Daar moet je dus van tevoren even over nadenken. Wij vonden zelf drie uur een prima tijdsperiode. Er is ook een sauna, maar die is alleen voor volwassenen.

Zwembad ellmau
Zwembad ellmau

Wandelen en langlaufen

Er zijn in Oostenrijk andere gebieden die zich echt specialiseren in winterwandelen en langlaufen. Wat niet betekent dat je dit niet ook kunt doen in Wilder Kaiser. Er zijn een aantal geprepareerde winterwandelingen. Veel hiervan liggen in het dal waar tijdens onze vakantie onvoldoende sneeuw lag om ze zelf uit te proberen. Bij de lokale VVV kun je een boekje halen met wandel en langlaufroutes.

Overige opties

Er is nog veel meer te doen in skigebied Wilder Kaiser met kinderen. Bij Kaiserbad Ellmau is bijvoorbeeld ook een klimhal. Je kunt hier parasailen. Of wat dacht je van een bijzondere activiteit, zoals een wandeling met een Lama. Wel zal je in de vakantieperiodes voor veel activiteiten tijdig moeten reserveren.

Wilder Kaiser

Kindvriendelijke hotels en appartementen in Wilder Kaiser-Brixental

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel of appartement in Wilder Kaiser? Wij sliepen zelf in Pension Kaiserstube Söll. Een klein vriendelijk en betaalbaar hotelletje. Hier hadden we een driespersoonskamer. Niet al te groot en niet heel modern maar wel vriendelijke eigenaren. Ontbijt en avondeten zijn inbegrepen, waarbij we elke avond konden kiezen uit twee verschillende voor- en hoofdgerechten.

Ga je een week, dan is het vaak handiger en voordeliger een appartement inclusief skipas te boeken. Bekijk hier appartementen inclusief skipas in Wilder Kaiser.

Soll stadje

Kosten skiën in Wilder Kaiser

Wintersport met kinderen is nooit goedkoop, maar de prijzen in Wilder Kaiser zijn vergelijkbaar met wat je kwijt bent in andere grote skigebieden in Oostenrijk met kids.Ga je met jonge kinderen (tot en met 3 jaar) dan heeft SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental een speciale pas. De Jungfamilienkarte die afwisselend door een van beide ouders gebruikt kan worden. Heel fijn voor wie zijn of haar kinderen niet naar de opvang wil doen, maar wel beide af en toe wil kunnen skiën.

Skigebied brixen

Wat betreft accommodaties is er een groot aanbod van relatief betaalbare appartementen. Wel moet je tijdig boeken. Voor lunch op de piste betaalden we rond de 10 euro per persoon. Dit is dan voor een schnitzel of worst met frietjes, of een pasta met een drankje. Bijna alle restaurantjes op de piste zijn privé eigendom. Vaak boeren die in de winter een restaurant runnen, daardoor is het niet zo heel massaal en wordt er aandacht besteed aan de gerechten.

Wilder kaiser

Onze wintersport reis werd gedeeltelijk ondersteund door Skiwelt Wilder Kaiser -Brixental. Zoals je gewend bent, delen we onze eigen mening en ervaringen. Lees ook onze tips voor andere kindvriendelijke skigebieden in Oostenrijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top