Home / Reisinformatie / Europa / Zweden / 100% genieten tijdens een wintervakantie in skigebied Stöten in Zweden

100% genieten tijdens een wintervakantie in skigebied Stöten in Zweden

Op winter(sport)vakantie in Zweden? Wij deden het in skigebied Stöten in Dalarna en hebben enorm genoten. Je hebt veel relatief makkelijke pistes en enkele zwarte routes. Omdat je noordelijker zit, heb je prachtig licht. Hierdoor hangt er al snel een hele sprookjesachtige sfeer. Het is bovendien sneeuwzeker, de accommodaties zijn ski-in ski-out en je kunt er ook andere toffe dingen doen, zoals een tocht met een hondenslee.

skigebied Stöten

Andere pluspunten: de sfeer in skigebied Stöten is een gemoedelijke sfeer. Geen skiërs die als een idioot van achteren komen. Ondanks dat wij er echt in het top hoogseizoen waren, bleven de wachttijden bij de liften beperkt en is het echt veel rustiger op de pistes dan in de Alpen en helemaal vergeleken met bijvoorbeeld een Winterberg. Je hebt er ook hotels, maar de meeste accommodaties bestaan uit huisjes in verschillende prijsklasse.

Stoten skigebied

Wat je hier niet hebt, is een apres-ski cultuur. De horeca aan de piste is kleinschalig en je hebt geen grote terrassen waar je de hele middag in de zon kunt zitten. Veel mensen koken hier zelf. Er zijn een zwembad en een bowlingbaan, maar die zijn klein.

Skigebied Stöten in Dalarna is het hoogst gelegen skigebied van Sälen en heeft lekker veel skiroutes. We verbleven vier nachten in Stöten en in dit blog vertel ik je wat er te doen is in Stöten met kinderen. We verbleven ook enkele dagen in SkiStar Sälen met skigebieden Lindvallen, Högfjället, Tandådalen en Hundfjället. Ook kindvriendelijk met meer vertier, maar ook drukkere pistes. Een paar jaar later ging ik nog een keer terug, deze keer naar Stöten, Lindvallen en Trysil (in Noorwegen).

Sneeuwschoenenwandeling

Skigebied Stöten

Vliegen naar Scandinavian Mountains Airport of met de boot?

Skigebied Stöten ligt centraal in Zweden, in de regio Dalarna vlakbij de grens met Noorwegen. Er zijn verschillende manieren om hier te komen. Wij vlogen zelf naar het nieuwe vliegveld Scandinavian Mountains Airport. Met BBI Travel vlieg je vanaf Groningen Airport Eelde of Schiphol in nog geen anderhalf uur naar Zweden. Vanaf daar gaat er een shuttlebus naar het skigebied.

Scandinavian mountains

Supermakkelijk allemaal en bovendien kun je een totaalpakket boeken. Zowel vliegveld Groningen als Scandinavian Mountains Airport zijn lekker overzichtelijk, waardoor je snel door alle controles heen bent. Bovendien mag je 20kg ruimbagage + 15kg uitrusting meenemen op de vlucht. Het was echt ’s ochtends vertrekken en na de lunch al skiën. Heel anders dan we gewend zijn van de lange ritten naar de Alpen. Ga je voor een skivakantie, dan heb je ter plekke echt geen auto nodig.

Stoten husky

We spraken ook Nederlandse gezinnen in Stöten die wel met eigen auto op vakantie waren omdat ze twee weken vakantie hadden en graag een rondreis wilden maken. Mocht je nou een groot gezin hebben, dan kan zelf rijden ook voordeliger zijn dan vliegen. Je kunt dan kiezen voor de Stenaline route van het Duitse Kiel naar Göteborg. Je vaart dan in de nacht, vervolgens is het nog ruim zes uur rijden. Al zijn er genoeg toffe stops op de route, zoals je leest in ons blog over West-Zweden.

Huisjes stoten

Een andere optie is om de boot naar Oslo in Noorwegen te nemen. Ook dit kan vanuit Kiel. Vanaf Oslo is het nog drie uur rijden. Wat ik zelf zou doen met twee weken vakantie is heen naar Oslo en terug vanuit Göteborg, dan heb je een mooi rondje.

Wat kun je verwachten van skiën in Stöten?

Ik vond skiën in Stöten echt top. Ik heb het skiën pas echt opgepakt nadat onze dochter ook meeging op wintersport. Ik kan best een rode piste aan, maar vind het niet leuk als ik de hele dag hard moet werken. Gewoon lekker relaxed naar beneden op mooie afdalingen, door de natuur, met af een toe een uitdagender stukje, daar maak je mij blij mee. Dat heb je in Stöten meer dan genoeg. Er zijn hier namelijk veel blauwe en groene routes. Dit maakt Stöten met kinderen ook zo fijn.

 skiën in stoten

Bijvoorbeeld de blauwe 21 Granen, een route van bijna twee kilometer vanaf de top. Een heerlijk stuk skiën met veel afwisseling. Dankzij de vele splitsingen kun je alle kanten uit. Een andere bijzondere route is de 3, een groene route van meer dan 3 kilometer. Je kunt in Zweden niet zoals in de Alpen echte dagtochten maken, maar er zijn echt wel langere stukken te skiën. Voor meer uitdaging koos ik dan weer de wat moeilijkere blauwe 10 of 14.

Er is zo’n 45 kilometer aan pistes (afhankelijk van wie je het vraagt) en leuk om te weten en komt nog regelmatig een stukje piste bij. Zo waren er in 2023 al weer meer kilometers dan in 2021. Er zijn drie centrale plekken waar de routes bij elkaar komen. Stötentorget is het centrum van het skigebied met de receptie, de supermarkt en diverse andere voorzieningen. Hier gaat de skilift naar het hoogste punt van het gebied.

 skiën in stoten

Soltorget aan de westkant van de berg heeft het populaire wafelcafé en hier zijn de beste oefengebieden voor kinderen. Hier heb je ook kans om mascotte Vargy tegen te komen op de ski’s. Ook hier gaat een stoeltjeslift. Dit was ook de enige lift waar soms wat langere wachttijden waren, maar langer dan tien minuten hebben we nooit in de rij gestaan. Tussen Stötentorget en Soltorget zijn een aantal routes.

 skiën in stoten

Aan de oostkant heb je dan nog Skidtorget. Hier komen de meeste zwarte pistes uit, maar er is ook een lange groene route en een sleeplift die verbinding maakt met Stötentorget.

Een ding om rekening mee te houden, is dat het aantal rode pistes beperkt is en dat je er vaak alleen kunt komen via zwart. Voor Marcel geen probleem. Hij genoot onder andere van de World Cup backen, een route waar, zoals de naam al aangeeft, ook wereldbekerwedstrijden op worden gegeven. Bovenaan flink steil en dan geleidelijk aan makkelijker.

 skiën in stoten

Onze dochter ging alle routes met ons mee, maar vond het ook erg leuk om in het kleine snowpark te skiën met heuveltjes. Er is ook een groot snowpark voor de echte stunters.

Voor natuurlijke sneeuw ben je natuurlijk altijd afhankelijk van het weer, maar normaal gesproken zit dit in Zweden wel goed. Bovendien hebben ze ook nog eens genoeg sneeuwkanonnen om in te zetten. In december is het vaak tussen de -15 en -5 graden, dus warme kleding is echt wel een must. Het is wel een droge kou en we vonden de hoeveelheid wind bepalender in hoe koud het voelde dan de temperatuur. In februari liggen de temperaturen wat hoger en heb je ook langer daglicht.

 skiën in stoten

Van tevoren vroeg ik me wel af hoe het zou zijn om te skiën met minder daglicht. Nou, eigenlijk geweldig! In de ochtend heb je de zon die opkomt en mooie plaatjes geeft en in de middag de zon die ondergaat. Een aantal pistes zijn nog tot 18.00 uur verlicht. In Stöten kan je zelfs twee keer in de week ochtend en avond skiën van 7.30 tot 20.00 uur. Al moet ik eerlijk zeggen dat mijn dochter en ik het vaak om 16.00 uur ook wel prima vonden om lekker naar ons huisje te gaan en Marcel nog even zelf te laten knallen op de pistes.

Stoten skigebied

Skiles in Stöten

Hoewel Zweden in veel dingen een tikkeltje duurder is dan de Alpenlanden Frankrijk en Oostenrijk is skiles hier verassend betaalbaar. Je kunt kiezen voor 2 dagen les (weekend) of voor een vijf dagen (doordeweeks). De lessen duren 75 minuten en de groepjes zijn klein maximaal 4 tot 8 kinderen. Toen wij er waren, was er nog geen Nederlandstalige skileraar. Check echter vooral bij BBI als dit heel belangrijk voor je is, want voor seizoen 2024/2025 proberen ze wel Nederlandsprekende leraren te regelen. Lessen worden nu gegeven in het Zweeds en in het Engels. Bekijk de website voor meer informatie.

Skiles stoten

De meeste kinderen die hier les krijgen zijn Zweeds, maar je komt ook Deense, Duitse en Noorse gezinnen tegen en daarnaast natuurlijk Nederlandse families. 

Kinderen hebben een eigen lesgebied met sleepliften een rollerband en speelobjecten op de pistes. Wanneer kinderen wat beter kunnen skiën, gaan ze natuurlijk op de reguliere pistes. Wil je meer weten over het aanbod van skigebieden? Lees dan hier ons blog over de kindvriendelijke skigebieden in Zweden.

Wat is er te doen in Stöten behalve skiën?

Stöten is echt een winterbelevenis. Als wintersport liefhebber kan je er skiën en langlaufen. Daarnaast zijn er andere winteractiviteiten te ondernemen zoals een sneeuwscootertocht of een sneeuwschoenwandeling.

gamecenter stoten

Bowlingbaan, zwembad en gamecenter

Zo heeft Stöten een klein zwembad en is er ook een bowlingbaan. In de kelder van restaurant Tyrolerladan vind je een aantal ruimtes met onder andere tafeltennistafels, maar ook racespellen en een chillhoek.

gamecenter stoten

Vargy’s kids club en kinderopvang

Bijna elke dag zijn er ook wel activiteiten van de Vargy’s kids club, zoals een schattentocht of knutselactiviteiten (als de maatregelen het toelaten). Deze activiteiten starten meestal om 16.15 en duren een uur. Handig, want de niet verlichte pistes gaan vaak rond die tijd dicht. 

Wil je in de middag even rustig skiën zonder kind, dan is er vanaf 12.00 tot 16.00 uur ook een betaalde kidsclub in Stöten. Hier kunnen kinderen knutselen, maar ook gewoon chillen en een filmpje kijken. Heb je zelf les in de middag, dan is de kinderopvang inbegrepen bij je les. De kinderopvang in Stöten is er voor kinderen van drie tot acht jaar, er is geen babysitservice in Stöten.

Vargy

Hondensleetocht

Echt wel een bucketlistervaring: een tocht met de hondenslee. Dit kan ook in Stöten, al deden wij het zo’n twintig minuten rijden verderop, omdat daar in het bos meer sneeuw lag. Het was echt net zo gaaf als gehoopt. De enthousiaste husky’s die niet kunnen wachten om te gaan racen. De kracht voelen van de honden die ervandoor gaan. Het besneeuwde landschap. Echt een plaatje.

Hondensleetocht

Ik zou het zeker doen, ook met kinderen. Wij deden een tocht van veertig minuten en hoe gaaf dat ook was, voor ons was het ook wel voldoende. Marcel mocht sturen en remmen en dat vraagt echt wel kracht van je benen. Terwijl onze dochter en ik het toch wel koud kregen na een tijdje. Dus warm aankleden vooral bij de voeten. Als je een langere tocht wil doen, dan is er gelukkig vaak een pauze waarbij je kunt opwarmen bij een lekker vuurtje. We deden deze tocht via peakpointsadventure.

Hondensleetocht

Sneeuwscootertocht

Wanneer er voldoende natuurlijke sneeuw ligt in de bossen kun je ook een tocht maken met een sneeuwscooter. Erg vet natuurlijk! Achter een gids aan rijden we door de besneeuwde bossen over een pad dat geprepareerd is speciaal voor deze activiteit. Kinderen vanaf 7 jaar mogen achterop mee.

Sneeuwscootertocht

Aan het begin nog wat voorzichtiger, later trekken sommige mensen in onze groep het gas flink los. Zo’n tocht is wel een hele mooie manier om wat van de besneeuwde omgeving te kunnen zien. Je kan het ook combineren met een stukje lopen met sneeuwschoenen.

Sneeuwscootertocht

Halverwege de tocht stoppen we bij een hutje. Hier is een pauze en krijgen we Souvas, oftewel rendier kebab. Het smaakt uitstekend en past helemaal bij het landschap. Deze activiteit is net als de wandelingen met sneeuwschoenen te boeken via more activities of natuurlijk via BBI.

Sneeuwscootertocht

Wandeling met sneeuwschoenen

Beide keren dat ik in Stöten was maakte ik een wandeling met sneeuwschoenen. De eerste keer was dit voor mij echt een onverwacht hoogtepunt van onze vakantie in Stöten. We gingen met de ene stoeltjeslift omhoog en met de andere weer omlaag. Op de top liepen we een uur lang door een verlaten gebied. De tweede keer haalde het daar niet bij, het grote verschil is het tijdstip dat je gaat en of het bewolkt is of je een mooie zonsondergang krijgt.

Sneeuwschoenenwandeling

Prachtige besneeuwde bomen met bijna alle sneeuw aan de kant van de wind. IJspegeltjes tussen de dennennaalden. Af en toe een dierenspoor en verder alleen maar sneeuw. Precies op een goede dag met weinig wind en de zon die onderging. Nou ja, de foto’s spreken voor zich. De adviesleeftijd voor deze wandeling is 12 jaar, maar als je kind jonger is en mee wil (en de sneeuwschoenen passen vanaf maat 32) dan kan dat ook. Marcel en onze dochter hadden in hun wandelschoenen wel echt hele koude voeten, dus snowboots zijn aan te raden. Die kun je ook lenen, maar ze hebben geen kindermaten.

Sneeuwschoenenwandeling

Accommodaties in Stöten

Er zijn in Stöten zo’n 10.000 bedden waarvan een deel word aangeboden door particulieren die hun eigen vakantiehuis verhuren en een deel onderdeel is van het resort.

Hotels in Stöten

Vanwege de groeiende populariteit van een wintersportvakantie in Zweden wordt er ook elk jaar nog bijgebouwd. Toen wij er voor het eerst waren, was er net gestart met de bouw van een familiehotel en inmiddels is deze klaar en kon ik die bekijken. Ik vertel je meer over de twee hotels en de huisjes waar ik zelf ben geweest.

Stöten Ski Lodge Soltorget 

De Stöten Ski Lodge Soltorget is een gloednieuw luxe hotel met appartementen. Echt gericht op gezinnen of op vriendengroepen. De kleinste appartementen hebben dan ook al drie slaapkamers, twee badkamers en plek voor zes personen. Ook met een grote groep kan je hier terecht.

Stöten Ski Lodge Soltorget 

Wat mij vooral aanspreekt aan deze accommodatie zijn de grote ramen en het uitzicht op besneeuwde omgeving. Je loopt echt zo naar de skilift en kijkt vanuit veel appartementen uit op het centrale gedeelte van het skigebied. Wat betreft de indeling zijn de slaapkamers compact, waardoor de woonkamer juist weer ruimer oogt. Elke appartement heeft behalve een skilocker in de kelder ook nog een droogkast. Waardoor je dus altijd met warme en droge kleding de piste op kan gaan.

De inrichting is modern en comfortabel. Met robuuste houten tafels, fijne relaxbanken en foto’s aan de muur die echt hier gemaakt zijn.

Stöten Ski Lodge Soltorget 

In alle appartementen kan je zelf koken, maar er is ook een groot restaurant op de begane grond. Dankzij de metershoge ramen heb je hier echt een bijzonder kijkje op de pistes. Ook wanneer je niet in dit hotel overnacht zou ik hier zeker een keer gaan eten.

Stöten Ski Lodge Soltorget 

Best Western Stöten Skihotel

Het Best Western Stöten Skihotel is geen appartementenhotel. De kamers zijn hier compact al is de ene kamer ruimer dan de andere. De kamers hebben prima bedden en een klein bureautje. Er zijn een aantal familiekamers beschikbaar. Verspreid over het hotel zijn er nog wat zitjes, er is een bar en een restaurant, dus je bent niet volledig gebonden aan je kamer. Vermoeide spieren kan je opwarmen in de sauna. Ook dit hotel heeft weer een uitstekende ligging, direct aan het centrale deel van het skigebied.

Best Western Stöten Skihotel

Behalve het Best Western Stöten Skihotel en de Stöten Ski Lodge Soltorget kan je ook nog kiezen voor andere hotels met appartementen namelijk Stotens Mitt en Stoten Ranch.

Stoten

Huisjes in Stöten

Veruit het grootste deel van de accommodaties in Stöten is vakantiehuisjes. Die liggen verspreid in en rondom het skigebied en zijn vrijwel allemaal ski-in ski-out. Als vuistregel kun je aanhouden dat de meest luxe huisjes ook het dichtst bij de piste liggen. 

Huisjes in Stöten

Wij sliepen zelf in Fjallbyn, een huisjesgebied dat met een verbindingssleepliftje verbonden is met Stötentorget. De van buiten bruine huisjes zijn twee-onder-een kap. Binnen treffen we een simpele badkamer met douche en een verwarmde kast om ski’s en skikleding in op te hangen. Een keukentje en woonkamer met relaxte bank en een eettafel voor 4 personen die uit te klappen is tot een zes persoonstafel. 

Huisjes in Stöten
Huisjes in Stöten

De huisjes hebben twee slaapkamers die voorzien zijn van een stapelbed en een smalle kast. Het onderste stapelbed is wat breder, waardoor je hier met twee personen zou kunnen slapen. Dan slaap je wel erg knus, denk aan een formaat twijfelaar. Het zijn daarom huisjes voor 4-6 personen. Het huisje is compact, slim ingericht en had alles wat we nodig hadden. Met 2 volwassenen en 1 kind was het prima, maar ik zou het persoonlijk met zes personen of zelfs met vier personen, als die al wat ouder zijn, (te) krap vinden.

Huisjes in Stöten

De sleeplift is een prima manier om bij de echte pistes te komen. Op de terugweg is er een hele vlakke groene piste te volgen om hier weer terug te komen. In hetzelfde gebied maar aan de andere kant van de verbindingslift lift Stoten Ranch ligt het type Ranchen. Deze rode huisjes zijn net een formaat groter en hebben vergelijkbare faciliteiten. Andere vergelijkbare huisjes kun je vinden in Kronoparken. Deze huisjes hebben ook een verbindingslift en wandelroutes richting het skigebied. 

Huisjes stoten

Wil je meer luxe? Check dan de huisjesgebieden Nordklint, Soltorgsbyn en Pistbyn. Hier vind je ruimere huizen met een moderne inrichting. Huizen met een volwaardig tweepersoonsbed en ruime badkamer. Er zijn hier woningen voor groepen van 2 tot 16 personen. Je kunt kiezen voor huizen met extra’s, zoals een sauna en een open haard. 

Huisjes stoten

Restaurants in Stöten

Voor ons was dit de eerste keer dat we op wintersportvakantie gingen in Zweden. Van tevoren vroeg ik me dan ook af hoe het eten zou zijn. Nou, het is zeker anders dan zowel Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland. 

Restaurants in Stöten

Geen enorme eethuizen met lopend buffet, maar ook geen culinaire hutten. Het is allemaal wat kleinschaliger en gemoedelijker. Uit eten gaan is in Scandinavië nou eenmaal duurder dan in veel andere Europese landen. Het zit dan ook veel meer in de cultuur om zelf wat eten mee te nemen en veel gezinnen lunchen in hun accommodatie. Extra leuk is dat er in het gebied meerdere verwarmde plekken zijn waar je kunt barbecueën. 

Restaurants in Stöten

Wij aten bij Brasseriet, dit is het grootste restaurant van Stöten. Sfeervol aangekleed en met een uitgebreide menukaart met vlees, vis en vegetarische gerechten. 

Ook aten we bij Tyrolerladan, een restaurant met een knipoog naar Tirol. Hier staat op het menu bijvoorbeeld schnitzel, maar ook elandhamburger. In de kelder zit het Gamecenter. 

Restaurants in Stöten

Verder zijn er nog diverse kleinere eetgelegenheden, zoals pop-up restaurants in verwarmde tenten op de piste, een pizzeria en Vaffelstugen met wafels. Fijne plekken om op te warmen met een warme chocomelk en een lekkere snack.

Restaurants in Stöten

In sommige skigebieden is eten en drinken een stuk duurder dan in het dal. Dat is in Zweden niet het geval. Voor een hoofdgerecht moet je rekenen op 20-25 euro per gerecht. Voor een lekker pizza betaal je rond de 15 euro. Nog even een kleine tip: in Zweden doen ze (bijna nergens) meer aan contant geld. Ook bestellen gaat vaak via een app, dat scheelt weer personeel. Je bestelt aan je tafel, betaalt via de creditkaart en het eten wordt gebracht of je krijgt in de app een seintje wanneer je het kunt ophalen. Handig dus om van tevoren de Stöten Food en Drinks app te downloaden en te koppelen aan je creditcard.

Restaurants in Stöten

Wat kost een skivakantie in Stöten ?

Wat kost een skivakantie in Zweden? Aangezien ik deze vraag heel vaak kreeg via social media ga ik toch proberen deze te beantwoorden. Vooropgesteld dat goedkoop en duur heel persoonlijk zijn en dat het ook echt afhangt van hoe je zelf je vakantie inricht. Kies je voor een budgethuisje zoals type Fjallbyn of voor een luxer huisje zoals Nordklint? Kook je zelf of ga je uit eten?

skivakantie in Stöten

De reis zoals wij die deden, is hier te boeken via BBI-Travel. Kun je buiten de schoolvakanties en met je eigen auto reizen, dan kan dit al vanaf 405.- euro per persoon. Wil je vliegen, ga je in februari, boek je alle extra’s bij die wij ook deden (huskytour, sneeuwwandeling), neem je een skipas voor een week en huur je ski’s? Dan kom je uit op ongeveer 3900,- euro (voor 2 volwassenen en 1 kind, actueel in 2024). Daar komen de maaltijden en eventuele skilessen dan nog wel bij.

skivakantie in Stöten

We bezochten Stöten in samenwerking met VisitDalarna, bezoek vooral hun website voor meer tips in de regio. Lees ook onze andere blogs over Zweden met kinderen voor meer tips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top