Home / Reisinformatie / Europa / Zweden / Een gevarieerde zomervakantie in Dalarna met kinderen

Een gevarieerde zomervakantie in Dalarna met kinderen

Dalarna met kinderen is top! Slapen in een stuga, een Zweeds houten huisje. Zelf je lunch klaarmaken bij een outdoor grillplaats en daarna als toetje wilde bosbessen plukken. De fabriek bezoeken waar de Dala paardjes worden gemaakt en er zelf een schilderen.

Een kanotocht maken, ergens aanmeren en een frisse duik in het meer nemen en genieten van de kleurrijke zonsondergang. Spelen in een speelbos of natuurspeeltuin. Een typisch Rättvik’s ijsje proberen. De natuur zowel te voet als per mountainbike verkennen. Of wat dacht je van de Kerstman opzoeken in het land van de Kerstman: themapark Tomteland.

Dit en veel meer vonden wij in de Zweedse regio Dalarna tijdens de zomervakantie met ons gezin.

Je reis liever laten organiseren? ANWB vakantie heeft verschillende rondreizen door Scandinavië, bekijk hier de rondreizen speciaal voor gezinnen. Of check SNP reizen met diverse rondreizen in Scandinavië. Ook TUI heeft enkele autoreizen Zweden

Wat te doen in Dalarna met kinderen?

Dalarna is een provincie gelegen in het midden van Zweden. Dalarna ligt net wat noordelijker dan Stockholm en tegen de Noorse grens aan. Tijdens onze vakantie in Dalarna verbleven we op drie locaties, waar vanuit we verschillende activiteiten hebben ondernomen.

Dalarna paard Zweden

We startten in Säfsen Resort in Fredriksberg. Vervolgens gingen we naar Bjursås, zo’n 2 uur rijden verderop. Tot slot verbleven we in Orsa Grönklitt in Orsa, wat weer anderhalf uur noordelijker ligt.

Onderweg bezochten we diverse andere plekken. Omdat Dalarna een oppervlakte heeft die vergelijkbaar is met de grootte van België, vonden wij het fijn om op verschillende plekken te verblijven en om zo deelgebieden goed te kunnen verkennen.

Mountainbiken, kano varen en natuurspeeltuin aan het Säfssjön meer

De eerste twee nachten van onze reis verblijven we op het Säfsen Resort. In de winter een skigebied, in de zomer een fijn gelegen vakantiepark aan een mooi meer. Als je een accommodatie bij Säfsen boekt, krijg je een zogenaamde Adventure Pass erbij, waarmee je gratis gebruik kunt maken van een aantal faciliteiten, zoals jeu de boules, minifgolf en frisbee.

Orsa Gronklitt, kano

Wat je hier zeker moet doen, is kano varen op het mooie meer. Extra leuk is dat je tijdens de tocht kunt aanleggen bij de natuurspeeltuin. We hebben een picknick mee en plukken hier heerlijke verse bosbessen.

Daarnaast maakt onze zoon op het Säfsen Resort kennis met mountainbiken in Zweden. Wil je meer weten? Lees dan ons uitgebreide blog over het Säfsen Resort.

Orsa Gronklitt, kano

Wandelen en nog meer waterpret bij Bjursås Berg & Sjö

Onze tweede bestemming in de regio Dalarna is Bjursås Berg & Sjö in Bjursås. Het gebied rondom Bjursås heeft de bijnaam ‘de Zwitserse Alpen’. Wanneer we de omgeving verkennen en de prachtige ligging van Bjursas Berg & Sjö aan het meer omgeven door een bergachtige, groene omgeving beter leren kennen, begrijpen we wel waar die naam vandaan komt.

Bjursas familiewandeling Zweden

Ook hier is een meer waarop je allerlei wateractiviteiten kunt ondernemen, zoals waterfietsen, kanoën of kajakken en supboarden. Meer weten? Lees dan ons uitgebreide blog over het Bjursås.

Zweeds sprookje “Peter en de 4 geiten”

Vlakbij Bjursås is het restaurant Dössberget te vinden. Naast het restaurant is er ook een cultureel aanbod in de omliggende tuin. Het restaurant biedt bijna dagelijks tussen 11.00 en 14.00 uur een betaalbaar en verrukkelijk Zweeds lunchbuffet aan, met allerlei Zweedse warme gerechten met vlees, vis en aardappels, met salades en brood en met naar wens vossenbessenlimonade of koffie of thee.

Bjursas, Dossberget restaurant

Ook voor de kinderen is er genoeg keuze van wat zij lekker vinden, zoals de pannenkoeken met jam en slagroom. Dat de augurken zout bleken te zijn in plaats van zoetzuur, was wel even schrikken voor onze peuter! We nemen plaats op het terras en omdat het restaurant op een berghelling ligt, is het uitzicht over het dal zeer mooi.

Bjursas, Dossberget restaurant

Na de lunch lopen we een rondje over het terrein. De schrijver van een bekend Zweeds sprookje, “Peter en de 4 geiten”, komt hier vandaan en er is een scène uit dit boek met echte geiten nagebootst. Om de tradities van de regio in ere te houden, zijn er oud-Zweedse huisjes nagebouwd die laten zien hoe het leven vroeger was.

Bij een openluchttheater staat nog een meiboom en op deze plek wordt jaarlijks het midzomerfeest groots gevierd. Je vindt er ook een gratis museum met oude voertuigen, zoals oude brandweerauto, oude ambulance en veel oude motorvoertuigen.

Bjursas, Dossberget restaurant

Achter het restaurant wonen een aantal dieren, zoals geiten, ganzen en konijnen, die geknuffeld mogen worden. Ook is hier is een klein bibliotheekje en een klein belevingspad voor kinderen met onder andere een ‘regenboogdouche’. Op dit terrein vinden rondom alle seizoenen themadagen plaats en is er een aantal keer een dag speciaal voor families.

De grootste Kopermijn ter wereld

Vanaf de locatie van Bjursås Berg & Sjö bezoeken we de kopermijn van Falun; deze ligt op een afstand van een klein half uur rijden met de auto. De kopermijn van Falun was in de 17e eeuw de grootste mijn ter wereld en is inmiddels UNESCO werelderfgoed. De mijn is tot 1992 actief geweest voor het winnen van koper.

Dalarna Falun mijn

Je kunt 67 meter afdalen om ondergronds met een gids de grotten en tunnels van de mijn te ontdekken. Wij sloegen dit even over, omdat we hadden begrepen dat je kinderen hiervoor erg veel trappen moeten lopen en omdat er op dat moment geen Engelstalige rondleidingen beschikbaar waren. Mocht je wel de mijn ingaan, dan wordt het dragen van warme kleren en regenlaarzen aanbevolen.

Mijn Falun Zweden

Ook op het terrein boven de grond is al veel te zien om meer te weten te komen over de kopermijn. Er is een gratis bezoekerscentrum en buiten is er een soort openluchttentoonstelling met verschillende gebouwtjes waarin je meer te weten komt over het winnen van koper in de 17e en 18e eeuw.

Daar kun je ook een kijkje nemen in de grootste schacht. Nu de kopermijn niet meer actief is, is er een uilenfamilie in de mijn komen te wonen. Met de verrekijkers proberen we de uilen te traceren, maar helaas vinden wij zij niet. 

Mijn Falun Zweden

Wanneer je nog meer wilt weten over de kopermijn, is er ook nog een museum te bezoeken, bezoek aan het museum is inbegrepen bij de tour.

Koper was lange tijd het hoofdproduct uit de mijn, maar als bijproduct uit deze productie kwam er pigment uit de afgegraven grond waarvan de typische rode, roestachtige verf voor de Zweedse huisjes wordt geproduceerd; Falurood. Een kleur die inmiddels gebruikt is door het hele land en ook in het buitenland te verkrijgen is.

Mijn Falun Zweden

Nog tijd en puf over? Neem dan ook even een kijkje in het oude stadscentrum van Falun, de stad die vanwege de kopermijn lange tijd de rijkste stad van het land was.

Het zandstrand van het het Siljanmeer

Een ander uitstapje vanuit Bjursas op een afstand van slechts een half uurtje is een bezoek aan het stadje Rättvik, gelegen aan het zevende grootste meer van Zweden: het Siljanmeer. Aan dit meer liggen ook de steden Mora en Leksand.

Rattvik Dalarna Zweden

Rättvik komt over als een leuk stadje en staat bekend om zijn ijsjes, die hier op een speciale manier worden bereid. Maar onze kinderen vonden zonder twijfel het lange zandstrand met de lange strook van ondiep water het hoogtepunt van Rättvik.

Rattvik Dalarna Zweden

Rondom de pier vind je dit kindvriendelijke strand. Mocht je hier ooit in de winter komen, dan verandert dit ondiepe water in één grote schaatsbaan.

Overnachten in een typische Zweedse Stuga

We reizen door naar onze derde bestemming in Dalarna. Vakantiepark Orsa Grönklitt bestaat uit veel verschillende soorten bungalows die naast de piste op de berghelling zijn gebouwd. De meeste bungalows hebben een particuliere eigenaar.

De vakantiehuizen verschillen hierdoor niet alleen van inrichting en onderhoud, maar op dit park ook van buitenkant, waardoor het overkomt als een knus dorp vol met verschillende houten en stenen huisjes.

Orsa Gronklitt, huisje optie (1)

Op de website van Orsa Gronklitt is te bekijken welke huisjes wanneer en voor welk bedrag beschikbaar zijn voor huur. Je kunt dus letterlijk een specifieke bungalow boeken, behalve wanneer je een familie-winterpakket boekt met wintersport, dan krijg je een huisje toegewezen. Op Orsa Gronklitt is ook een camping.

Orsa Gronklitt, huisje binnen

De stuga (typisch Zweeds houten huisje) waar wij gaan overnachten is nog nieuw en is een fijn, sfeervol huisje. Het heeft twee slaapkamers, een ruime badkamer en een gezellig ingerichte woonkeuken met houten veranda.

Orsa Gronklitt, hoogste punt

Ook Orsa Grönklitt is in de winter een skigebied. Het park biedt verschillende activiteiten aan, zoals padel in een opblaashal en frisbee golf. Er zijn verschillende fiets- en mountainbiketochten uitgezet en je kunt oefenen op het flowtrail en het skillstrail. Verder is er een klein, verwarmd buitenzwembad.

Orsa Gronklitt, hoogste punt

Inmiddels zijn we best vertrouwd geraakt met het kanoën en ook hier gaan we het meer op. Opnieuw met een goed gevulde picknickmand, dit keer voor een buitendiner. Ook hier is aan het meer genoeg keuze aan grillplaatsen aan de oevers.

Orsa Gronklitt, strandje waar we met kano aanmeren met grillplaats

Het klimpark van Orsa Grönklitt

Het kletterpark, het klimpark van Orsa Grönklitt, is tijdens ons bezoek in de zomer van 2022 pas geopend. Na een veiligheidsinstructie van een medewerker kun je voor een vast bedrag 2,5 uur zelfstandig klimmen. Kinderen zijn vanaf 5 jaar welkom en kinderen vanaf 6 jaar mogen zelfs alleen klimmen.

Orsa Gronklitt Klimpark Dalarna Zweden

Anders dan bij sommige klimparken wordt hier gebruik gemaakt van een veiligheidshaak die je met geen mogelijkheid tussentijds van de kabel kunt halen. Hierdoor zit je dus altijd met één kabel het hele parcours vast.

Orsa Gronklitt Klimpark Dalarna Zweden

Deze veiligheidshaak moet je tijdens de klimroute wel een aantal keren door het parcours manoeuvreren en we merken dat onze zoon van 6 jaar hier soms wat hulp bij nodig heeft.

Orsa Gronklitt Klimpark Dalarna Zweden

In het klimpark van Orsa Grönklitt vind je 3 groene routes geschikt voor een minimale lengte van 110cm, 3 blauwe routes vanaf 140cm en 1 rode met de alleszeggende naam ‘Burning arms’ vanaf 150cm. De routes zijn heel afwisselend en je hebt genoeg keuze hoe je de tijd in het klimpark wilt besteden.

Orsa Gronklitt Klimpark Dalarna Zweden

Voor onze zoon was dit de eerste keer klimmen in een echt klimpark en hij vond het af en toe best spannend, maar was vooral heel erg trots op wat hij allemaal durfde en dat hij één route een tweede keer helemaal zelfstandig had geklommen. Hij kon er geen genoeg van krijgen en vroeg meteen wanneer we weer gaan.

Orsa Gronklitt Klimpark Dalarna Zweden

Familiewandeling de Bärrastigen

We lopen de familiewandeling de Bärrastigen en deze wandeling is qua afstand prima te doen voor kinderen en leuk omdat het een afwisselende route is.

Orsa Gronklitt Dalarna Wandeling

De bewegwijzering met het symbool van een bosbesje is volop aanwezig, wat het voor mijn dochter leuk maakt om telkens op zoek te gaan naar het volgende bordje.

Orsa Gronklitt Dalarna Wandeling

Je start in moerassig gebied waar je op steigers moet lopen, komt langs een zandstrand met een speeltuintje en deels door bossen, waar wij zelfs een bever hebben gespot.

Orsa Gronklitt Dalarna Wandeling

Ons eigen Dala paardje schilderen

Op zo’n 40 minuten rijden vind je het dorpje Nusnäs, waar het Dala paard al bijna 100 jaar met de hand wordt gemaakt en beschilderd. Het paard werd wereldwijd bekend na de Wereldtentoonstelling in New York in 1939.

We bezoeken de werkplaats van Nils Olsson waar je kunt zien hoe het houten paardje wordt gemaakt en beschilderd. Bezoek de fabriek niet te laat, want dan zijn de meeste medewerkers al naar huis.

In de winkel kun je een souvenir scoren of nog leuker: je kunt een workshop volgen om je eigen Dala paard te schilderen voor een gepersonaliseerd souvenir. Onze kinderen gingen zelf aan de slag met deze workshop.

Dalarna paard schilderen Zweden

De originele Dala paarden worden geverfd met olieverf en die heeft een paar dagen per kleur nodig om te drogen. Tijdens de workshop wordt daarom waterverf gebruikt, omdat dit veel sneller droogt zodat je je paardje meteen kunt meenemen.

Dalarna paard Zweden

Het blijkt best moeilijk om met waterverf een zelfde effect als de olieverf te creëren. Bij de workshop krijg je een rood paardje van zo’n 18 centimeter en is het de bedoeling dat je in 7 stappen zelfstandig tot het originele schilderspatroon van het Dala paard komt.

Dalarna paard Zweden

Onze zesjarige zoon is ijverig om elke stap uit te voeren zoals het voorbeeldpaardje dat bij elke stap hoort; onze eigenwijze peuter gebruikt al snel haar eigen artistieke kijk om haar eigen creatie te maken. Beide creaties staan inmiddels te pronken in ons huis.

Dalarna paard Zweden

Een tip voor als je thuis nog langere tijd wilt nagenieten van je beschilderde Dala paardjes: zet er een laagje olie gedragen vernis op, zodat de waterverf nergens naar toe gaat als deze (onbedoeld) vochtig wordt. Bezoek de website voor meer informatie.

Wist je trouwens dat je in Dalarna ook nog een enorm Dala paard kunt vinden. Niet bij de fabriek maar een stuk oostelijker in Avesta. Als je in de buurt bent is het zeker leuk om langs dit maar liefst 13 meter hoge kunstwerk te rijden.

Dalarna paard Zweden

Trollen- en clownspad wandelen en speelbos

Vlakbij Orsa op een afstand van 15 km vanaf het park is in Östnor het trollen- en clownspad (‘Troll och clownstigen’) te vinden; dit is een gratis te bezoeken speelbos. Het speelbos is supergroot en er lijkt geen einde te komen aan alle klimroutes.

Orsa Gronklitt, trollen en clownpad Dalarna Zweden

Het hele bos lijkt volgebouwd met allerlei speeltoestellen, klimroutes en allerlei versierde auto’s, poppetjes en figuren. Met vlagen vinden wij de route wat hysterisch, maar de kinderen zijn alleen maar dolenthousiast over alles wat ze tegenkomen in het speelbos.

Wij bezochten het trollen- en clownspad aan het einde van de dag, maar kwamen letterlijk tijd te kort. Neem de tijd dus voor dit speelbos!

Orsa Gronklitt, trollen en clownpad Dalarna Zweden
Orsa Gronklitt, trollen en clownpad Dalarna Zweden

Combineer dit speelbos eventueel met een bezoek aan het stadje Mora. In de binnenstad vind je allerlei culturele gebouwen en musea, zoals het woonhuis van de Zweedse kunstenaar Anders Zorn.

Orsa Gronklitt, trollen en clownpad Dalarna Zweden

Themapark TomteLand

Op een afstand van zo’n 50 minuten vind je in Sollerön het unieke themapark Tomteland, oftewel het land van de Kerstman. Je ontmoet hier allerlei Zweedse sprookjesfiguren. Zo zijn er trollen die een deel van de schat uit de mijnen van de Kerstman hebben gestolen en in hun huis hebben verstopt.

Er zijn schattige elfjes en kabouters. Wat dit ook een leuk themapark maakt, zijn de voorstellingen en activiteiten die georganiseerd worden. Lees ons blog over Tomteland hier.

Orsa Gronklitt, vakantiepark Dalarna Zweden

Nog meer tips voor je vakantie in Dalarna met kids

In totaal verbleven wij een week in Dalarna, maar hoeveel tijd je wilt besteden, hangt natuurlijk erg af van je reistempo en je wensen. Er is in ieder geval voldoende te beleven om je er een langere tijd met je gezin te vermaken.
Zo bezocht blogger Tikva Dalarna al eens in de winter en ging toen naar Stöten en Sälen, ook deze resorts worden in de zomer omgetoverd tot outdoor-bestemmingen waar je bijvoorbeeld kunt mountainbiken.

Met meer tijd reis je af naar het noorden van de provincie en kom je meer te weten over de Sami cultuur. Dit is de meest zuidelijke provincie waar de Sami leven en onder het genot van een rendierensoep kun je op bijvoorbeeld Renbiten in Grövelsjön meer te weten komen over hun manier van leven.

Bezoek ook het Avonturenpark Leksand Sommarland met allerlei attracties en zwembaden met glijbanen. In Leksand kan je ook een tour doen in de Knäckebröd fabriek; dit merk vind je zelfs in de Nederlandse supermarkt.

Hoe reis je naar Dalarna?

Er zijn verschillende manieren om naar Dalarna te reizen. Je kunt vliegen naar de grotere vliegvelden Göteborg, Oslo, Stockholm of naar het regionale vliegveld in Dalarna in Sälen, om vanuit het vliegveld verder te reizen met een huurauto of openbaar vervoer.

Indien al goed haalbaar met de leeftijd van je kinderen, zijn er ook mogelijkheden om enkel met de trein (SJ) of de bus (Dalatravik) in het binnenland te reizen. Ook is het mogelijk om vanuit Nederland enkel via land te reizen met je eigen auto door gebruik te maken van de tolbruggen tussen Duitsland en Denemarken en vervolgens tussen Denemarken en Zweden. Daarnaast zijn er nog eens verschillende opties om Zweden te bereiken met de ferry.

Stena line  Goteborg

Met onze kinderen van 6 en 3,5 jaar oud kozen wij voor vervoer met onze eigen auto en namen vanaf Kiel in het noorden van Duitsland de nachtferry van Stena Line naar Göteborg in Zweden. Vanaf Midden-Nederland is het een kleine zes uur rijden naar Kiel.

De ferry vertrekt om 18.45u en dan kom je ‘s ochtends om 9.15u aan in Göteborg. Met ons gezin sliepen wij in een 4-persoonshut. Deze bestaat uit twee stapelbedden, waarvan de bovenste bedden opklapbaar zijn. Er is ook een eigen badkamertje met douche en toilet.

Stena line Zweden

Je moet uiterlijk een half uur voor vertrek aan boord zijn, maar het is mogelijk om al eerder de ferry op te gaan, zodat je je alvast kunt settelen in je hut. Wij hadden best wel wat wegomleidingen en vertragingen gehad onderweg in Duitsland, dus neem voldoende tijd voor de autoreis naar Kiel!

Stena line Zweden

De ferry is groot, heeft drie restaurants (een brasserie, een buffetrestaurant en een luxer à la carte restaurant) en er is allerlei entertainment aan boord te vinden. Denk aan een mini golfbaan, een kleine speelplek en er is een kinderanimatieprogramma onder leiding van de mascotte van Stena Line,  Happy de haai, met onder andere een mini disco en knutselactiviteiten. Het is trouwens ook mogelijk om je eigen eten mee aan boord te nemen; op het zonnedek zagen we verschillende families die daar aan het picknicken waren.

Stena line Zweden

Toen onze kinderen eindelijk een beetje bijgekomen waren van al het entertainment en de opwinding van het idee dat we een hele nacht op een boot zijn, hebben we uiteindelijk allemaal heerlijk geslapen. We waren net wakker en uit ons raam over zee aan het staren of er al land in zicht was, toen de kapitein rond half acht alle passagiers over de intercom opriep zich klaar te maken voor aankomst.

Na een douche gingen we naar het ontbijtbuffet, dat was heel uitgebreid en lekker. Ga niet te laat, want ontbijten kan tot ongeveer 9.00 uur ‘s ochtends. Bezoek de website voor meer informatie over de opties van Stena Line.

boot naar Zweden

Na aankomst in Göteborg om 9.15 uur ‘s ochtends hebben we direct onze auto geparkeerd om vanaf daar de openbare veerdienst te nemen, waar je na ongeveer 4 haltes bij het stadscentrum kunt uitstappen.

We wandelen door het oude stadscentrum langs de kerk, de markthal en een park en genieten van een heerlijk Zweeds taartje en kardemummabullar. Vervolgens hebben we de tram genomen naar het grote stadspark Slottskogen met allerlei dieren en een natuurspeeltuin.

Je vindt hier onder andere herten, een eland en zelfs een kolonie humble pinguins! Het stadspark is gratis te bezoeken. Meer weten? Lees ons uitgebreide blog over Göteborg met kinderen.

Na een dagje Göteborg sliepen we een nacht vlakbij Faglum. Vervolgens zijn we naar de provincie Dalarna gereden, wat vanaf Göteborg zo’n zes uur rijden is. Voor meer tips over Zweden, lees ook onze andere blogs over Zweden met kinderen.

Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door Visit Dalarna. Heb je meer tips nodig voor de regio, bezoek dan vooral de website voor handige informatie.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven