Home / Reisinformatie / Afrika / Zuid-Afrika / St. Lucia Zuid-Afrika, hippo’s, krokodillen en snorkelen!
st lucia zuid-afrika iSimangaliso

St. Lucia Zuid-Afrika, hippo’s, krokodillen en snorkelen!

St. Lucia Zuid-Afrika is een klein plaatsje in de provincie Kwazulu-Natal met genoeg te zien en te doen om er een paar dagen door te brengen. Blogger Esmeralda bezocht St.Lucia onlangs voor de tweede keer met haar gezin en geeft je de beste tips. Wees voorbereid op heel veel hippo’s en krokodillen én neem je snorkel mee!

St. Lucia Zuid-Afrika

Weer in St. Lucia

St. Lucia ligt aan de Indische Oceaan en heeft een mild klimaat met in alle maanden wel wat regen, het is er dan ook erg groen. In de maanden november tot en met februari kan het erg warm en benauwd worden in St. Lucia, dit is dan ook niet de meest ideale reistijd. Beste periode is augustus tot en met september of maart-april. Tijdens onze laatste reis waren we er begin maart en toen was het warm maar wel aangenaam met ´s nachts een buitje.

Visserdorpje St. Lucia

St. Lucia is van oudsher een vissersdorpje, maar tegenwoordig is het vooral een uitvalsbasis om de natuur in de omgeving te verkennen. Het dorpje is niet groot, maar alle voorzieningen zijn er en rond de hoofdstraat McKenziestreet vind je een ruim aanbod aan accommodaties, winkeltjes en restaurants. St. Lucia met kinderen is erg leuk, omdat je er veel dieren kan spotten en er gemakkelijk zelf opuit kan trekken. Het ligt in low risk malariagebied, maar wij adviseren je voor je gaat professioneel advies in te winnen over de actuele situatie ter  plekke, zodat je de juiste maatregelen kunt nemen voor je reis door Zuid-Afrika met kinderen.

iSimangaliso Wetlands: zelf rijden of een georganiseerde tour

De nummer 1 attractie waarvoor de meeste mensen naar St. Lucia komen zijn de iSimangaliso Wetlands. Deze moerasgebieden vormen het op één na grootste park van Zuid-Afrika. Ze staan sinds 1999 op de UNESCO Werelderfgoed en dat is niet voor niets. Wij vinden dit zelf één van de meest bijzondere parken die we in Afrika bezocht hebben, vooral omdat het zo divers is en anders dan de andere grote parken in Zuid-Afrika. Je kan er in 1 dag walvissen en luipaarden spotten en dat is toch wel erg bijzonder. Wat ons betreft is de naam voor het park dan ook goed gekozen, iSimangaliso betekent namelijk“wonder” in het Zulu.

De diversiteit heeft het park te danken aan het feit dat je er vijf verschillende ecosystemen vindt die samen het reservaat vormen. Een marinesysteem in de Indische Ocean met koraalriffen en witte zandstranden, een kustsysteem met duinen en bossen, moeras en grasland, een merensysteem met 6 (zoetwater)meren, een moerasgebied en een savannegebied op de westelijke kust. Eigenlijk is het park een verzameling van meerdere parken die samengevoegd zijn tot één groot reservaat.

st lucia zuid-afrika iSimangaliso
st lucia zuid-afrika iSimangaliso

Eastern Shores en Cape Vidal

Vanuit St. Lucia bezochten wij de “Eastern Shores” en Cape Vidal. Je kan gemakkelijk een georganiseerde tour boeken, maar veel leuker is met je eigen huurauto het park in te gaan om wild te spotten. Op nog geen kilometer van St. Lucia ligt de entree (Bhangazi Gate) en de wegen in het park zijn uitstekend, je kan er dus met een gewone personenauto rijden. Bijvoorbeeld als je een prive-rondreis door Zuid-Afrika hebt geboekt met huurauto. De meest gevolgde route is die naar Cape Vidal, waar je, mits er niet teveel wind is, ook kunt snorkelen en zwemmen. Vaak is het mogelijk om in je guesthouse of hotel snorkels te lenen of huren. Picknicken kan bij Cape Vidal ook, je moet dan wel je eten meenemen vanuit het dorpje, want het winkeltje terplekke verkoopt alleen drankjes en ijs. Pas trouwens goed op voor de grote roofvogels en de aapjes die de picknickplek ook weten te vinden!

Onderweg naar Cape Vidal kom je een paar mooie uitkijkpunten tegen en als je geluk hebt spot je ook allerlei dieren. Sinds de hekken tussen alle delen van het park zijn verwijderd kan je in principe overal de Big Five tegenkomen, maar op de Eastern Shores worden zelden leeuwen of olifanten gezien. Wij botsten na een paar honderd meter in het park wel bijna tegen een “roadblock”van twee neushoorns! Verder zie je zeker buffels, kudu’s, zebra’s, apen en heel veel verschillende vogels. Wil je meer groot wild zien dan kan je beter de Western Shores ingaan via de Dukuduku Gate aan de andere kant van St. Lucia. Let wel op dat je vanuit daar niet naar het strand bij Cape Vidal kunt rijden.

Trek voor de rit naar Cape Vidal en terug en het snorkelen, zwemmen en picknicken gerust een hele dag uit, je mag overal maar maximaal 50 kilometer per uur rijden. In praktijk rijd je echter veel langzamer door alles wat je onderweg ziet! Bij binnenkomst betaal je entrance fee per persoon en voor je auto. Kijk wanneer je binnenkomt goed wanneer de poort dichtgaat en zorg dat je op tijd weer uit het park bent. Wanneer je dat niet doet loop je het risico op een hoge boete!

Wil je niet zelf rijden? Dan kan je ook een georganiseerde tour boeken. Heritage Tours & Safaris en EuroZulu Tours zijn de bekendste en beste organisaties daarvoor in St. Lucia. Met beiden hebben we goede ervaringen. Je kan kiezen tussen een halve of hele dag in het park, al dan niet met tijd om te snorkelen. Ook bieden ze avondtours aan, waarbij je in het donker het park ingaat, wat een heel andere ervaring is omdat ’s avonds de nachtdieren actief worden. Ben je in november of december in St. Lucia? In deze periode leggen de zeeschildpadden eieren op de stranden rond Cape Vidal. Met een beetje geluk kan je dit zien! In januari en februari komen de eieren uit en proberen de kleine schildpadjes ’s nachts de zee te bereiken. Helaas hebben wij zelf deze tour nog niet kunnen doen, maar het staat zeker op het verlanglijstje!

Hippo- en krokodillentour per boot

St. Lucia heeft het hoogste aantal nijlpaarden (hippo’s) van Zuid-Afrika. In het St. Lucia meer en er omheen leven er zo’n achthonderd. ’s Nachts komen ze aan land en gaan ze op zoek naar voedsel in en rond het dorp. De inwoners van St. Lucia kijken allang niet meer op van een grazende hippo in hun voortuin, maar voor ons is het toch een vreemde gewaarwording! Het is dan ook niet aan te raden om vanuit je accommodatie te voet richting de hoofdstraat te gaan voor het avondeten, want de kans dat je er eentje tegenkomt is vrij groot. Nijlpaarden zijn de gevaarlijkste dieren van Afrika, ze kunnen erg agressief zijn en al zien ze er niet snel uit, ze kunnen enorm hard rennen!Als je ze toch van dichtbij wil zien is een tour per boot een beter idee, je komt dan erg dichtbij maar zit veilig aan boord.

st lucia met kinderen boottocht

Er zijn verschillende organisaties die boottochten aanbieden. Het verschil zit ‘m voornamelijk in de grootte van de boten. Sommige boten kunnen tot wel 100 mensen meenemen en zijn dus vrij massaal. Wil je een wat betere beleving, met een gids die je alles goed uitlegt en die ook nog eens een stuk dichterbij de dieren kan komen, boek dan een kleiner bootje. Wij kozen ook hier voor Heritage Tours & Safaris en dat was prima. We zagen niet alleen heel veel hippo’s van erg dichtbij, maar ook krokodillen en een zeearend. Soms zie je op de oever zelfs olifanten! Zoveel geluk hadden we niet, maar de prachtige zonsondergang maakte dat weer goed!

Bezoek je St. Lucia met kinderen, die zijn welkom aan boord van de boot en Cas vond vooral de gapende hippo’s erg indrukwekkend. Neem wel zelf wat te drinken en snacken mee, want op de boot werd niets verkocht. De boten vertrekken vanaf een steiger net buiten het dorp.

st lucia met kinderen boottocht
st lucia met kinderen boottocht

Walvissen spotten St. Lucia

Vanaf ongeveer juni tot en met november trekken honderden bultruggen voorbij de kust van St.Lucia op weg naar het warme water bij Mozambique. In deze periode is het mogelijk vanaf het strand bij St. Lucia met een boot het water op te gaan om deze enorme dieren (ze kunnen wel 16 meter worden) te zien.

Tijdens één van onze eerdere reizen naar Zuid-Afrika, toen nog zonder Cas, hebben we het erop gewaagd. Het was een pittige boottrip (als je maar enigszins last van zeeziekte hebt: niet doen!) maar het is absoluut de moeite waard. Onze kapitein had groot respect voor de walvissen en wachtte tot ze naar de boot toe kwamen in plaats van erheen te varen. Uiteindelijk naderden twee volwassen vrouwtjes ons tot een meter of 30 en het was heel indrukwekkend om zulke grote beesten van zo dicht bij uit het water te zien springen.

Walvissen spotten St. Lucia

Omdat de zee hier heel ruig kan zijn en de boot vanaf het strand door de branding moet om de oceaan op te kunnen, is deze activiteit niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 en als je zwanger bent. Wil je toch met kleinere kinderen op zoek naar walvissen? De organisatie waarmee wij gingen (Advantage Tours) biedt ook tochten aan vanuit Richard’s Bay op zo’n 80 kilometer van St. Lucia. Hier vertrek je vanuit de haven, wat een stuk rustiger is en daardoor geschikt voor alle leeftijden. Het is echt een belevenis, maar daar is de prijs ook naar.

Walvissen spotten St. Lucia

Dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi

In het noorden van Kwazulu-Natal ligt het oudste nationale park van Zuid-Afrika: Hluwhluwe-Imfolozi. Het park is in 1895 opgericht en bestaat uit twee delen: in het noordwesten Hluhluwe en in het zuidwesten Imfolozi. Je kan er zowel zelf als met een georganiseerde tour op zoek gaan naar de Big Five en ook wilde honden worden regelmatig gespot. De kans dat je hier neushoorns ziet is groter dan in welk park in Zuid-Afrika dan ook. Daarnaast vonden wij het park overzichtelijker en minder massaal dan bijvoorbeeld het Kruger National Park en is het landschap er heel gevarieerd, met veel heuvels en bossen.

Vanuit St. Lucia is Hluwhluwe-Imfolozi in ongeveer een uur per auto te bereiken, je gaat dan naar binnen via de Nyalazi gate. De openingstijden verschillen per seizoen, het beste is voor je gaat even op de website te checken wat de actuele tijden zijn. Het park heeft goede verharde wegen en zandwegen, waar je makkelijk zelf kan rijden. Houd ook hier rekening met de maximum snelheid en het aantal stops wat je waarschijnlijk gaat maken. Overal in het park vind je picknickplaatsen en in het noordoosten ligt bovenop één van de hoogste toppen het Hilltop Restcamp, met een restaurant waar je kan lunchen. Het uitzicht over het park is hier echt geweldig en het eten is er prima en niet duur.

Voor een dag entree valt de prijs best mee. Wanneer je van plan bent tijdens je rondreis door Zuid-Afrika meerdere nationale parken te bezoeken, kan het rendabel zijn een Wildcard aan te schaffen. Deze is geldig in de meeste nationale parken, uitgezonderd iSimangaliso Park. Hluwhluwe-Imfolozi mag je wel binnen met de Wildcard. Op de website kan je zien of een Wildcard voor jou voordelig uitpakt.

Het is ook mogelijk Hluhluwe-Imfolozi te bezoeken met een georganiseerde tour. Houd er dan rekening mee dat deze erg vroeg vertrekken, 05.00 uur in de ochtend is geen uitzondering. Meestal zit er een “bushbraai” (barbecue in het park) bij inbegrepen en dat is erg leuk. Ander voordeel van een georganiseerde tour is dat je met een gids gaat die het park kent en ook weet op welke sporen hij moet letten om zoveel mogelijk dieren te zien. Tijdens onze afgelopen reis hebben we zelf gereden, eerder deden we een dagtour met EuroZulu tours. De eerste keer zagen we aanzienlijk meer wild, al kan dit ook toeval of geluk geweest zijn. Prijzen voor de tours verschillen per aanbieder en seizoen.

Hluhluwe-Imfolozi is een park wat wat ons betreft een beetje ondergewaardeerd wordt en dat is zeker niet terecht! Kleiner dan het Krugerpark en zonder de luxe voorzieningen van de bekende privéreservaten, maar zeker de moeite waard om een dag te bezoeken vanuit St. Lucia.

Slapen en eten in St. Lucia met kinderen

In St. Lucia zijn veel accommodaties, echter vooral guesthouses en bed & breakfasts. Kinderen worden niet overal toegelaten, informeer dus van te voren of ze welkom zijn. Accommodatie zit vaak vrij ver van te voren volgeboekt. Het is aan te raden hier op tijd te reserveren. Tijdens onze laatste bezoek aan St. Lucia sliepen we twee nachten in Whalesong Guesthouse, een kindvriendelijk hotel in St. Lucia net buiten het centrum.

Onze familiekamer was ruim, met een tweepersoonsbed en een extra kamer ensuite met een stapelbed en een eenpersoonsbed. Ideaal als je met twee of drie kinderen reist. Met een koelkastje, zithoekje en ruime badkamer met bad en inloopdouche ben je van alle gemakken voorzien. En misschien wel het leukste van alles: in de badkamer zit een glazen dak. Grote kans dat je, net als wij, dus pottenkijkers hebt als je staat te douchen of op het toilet zit, want de tuin zit vol aapjes!

Bij je verblijf hier zit een heerlijk ontbijt inbegrepen, met zelfgemaakt brood, eitjes en heerlijk vers fruit. De gastvrouw, Tonie, is heel vriendelijk en voorziet je van veel nuttige en vooral eerlijke tips (heel fijn!). In de voortuin ligt een fijn zwembad met ligstoelen waar je heerlijk kan afkoelen. En er is nét dat stukje service wat een accommodatie bijzonder maakt, bijvoorbeeld de tas met strandlakens en snorkels die ongevraagd voor ons klaar stond toen we naar het strand bij Cape Vidal gingen. Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid.

Eten in St. Lucia kan je in veel verschillende restaurantjes: van sushi tot Portugees en pizza. Voor ons springt er één plek uit, die niet alleen heerlijk eten heeft maar ook nog eens heel kindvriendelijk is. Bij Reef & Dune eet je de lekkerste pizza’s, vis en desserts onder het rieten dak van het terras, terwijl je kinderen zich vermaken op het klimtoestel of in de speelkamer ernaast. Cas vond het er zo leuk dat hij eigenlijk niet eens tijd had om te eten en dat wil wat zeggen!

1 gedachte over “St. Lucia Zuid-Afrika, hippo’s, krokodillen en snorkelen!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top