Home / Reisinformatie / Afrika / Zuid-Afrika / De gaafste activiteiten in Plettenbergbaai

De gaafste activiteiten in Plettenbergbaai

Wauw, dit is gaaf! Honderden zeehonden buitelen rondom ons heen. Ik steek mijn snorkel weer in het water en kijk naar de grappig kunstjes. Dit is toch wel een van de meest bijzondere activiteiten in Plettenbergbaai.

Plettenbergbaai, op zijn Engels Plettenberg Bay, vond ik een van de leukste bestemmingen van de rondreis van twee weken door de Tuinroute die ik samen met mijn dochter ondernam. Vooral vanwege de mooie natuur en gave activiteiten, maar zeker ook omdat er genoeg keuze is aan goede restaurants en we in een leuke lodge overnachtten.

Geen zin of tijd om je reis naar Zuid-Afrika met kinderen zelf te regelen? Riksja Family is een reisorganisatie gespecialiseerd in reizen op maat voor gezinnen. Bekijk hier voorbeeldroutes naar Zuid-Afrika.

Zuid Afrika Robberg Nature Reserve

Wat te doen in Plettenbergbaai?

We verblijven zelf twee nachten in Plettenberg, daarvan brengen we anderhalve dag door in Plettenbergbaai en maken we ook een dag een uitstapje naar het Tsitsikamma National Park. Het is ook prima mogelijk om vanuit Plettenberg het een half uur verderop gelegen Knysna te bezoeken, waar ik de Emzini Township Tour echt kan aanraden!

Onze tips hebben we aangevuld met tips van blogger Esmeralda die weer net wat andere dingen ondernam. Benieuwd hoeveel tijd je nodig hebt in Plettenberg met kinderen? Ik had zelf graag nog wat extra tijd gehad, dus ik zou zeggen minimaal twee, maar nog beter drie dagen, exclusief tijd voor uitstapjes buiten Plettenberg. Het hangt echter ook af van de leeftijd van je kind en wat je allemaal wil doen, reken op twee activiteiten per dag.

Zwemmen met zeehonden

Zwemmen met zeehonden in Plettenbergbaai, wat mij betreft is dit de gaafste excursie die we ondernamen in Zuid-Afrika. Hoewel mijn op dat moment tienjarige dochter het daar niet helemaal mee eens was. Ze vond het heel leuk, maar toch ook echt wel spannend. Ook de twee andere kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd ervaren hetzelfde. Logisch ook, want je ligt tussen allemaal dieren die een stuk groter zijn dan jezelf en die ook regelmatig speels in je bijten. Goed om te weten dus als je Plettenbergbaai met kinderen bezoekt. Kinderen vanaf 6 jaar zijn welkom, mits ze goed kunnen zwemmen, maar ik denk dat je met een kind van die leeftijd beter de reguliere boottour kan doen.

Plettenberg baai zwemmen zeehonden

Er zijn meerdere aanbieders van deze activiteit. We melden ons op de aangegeven tijd bij het kantoortje aan het strand van Plettenberg. Direct daarnaast is een kleine (bewaakte) parkeerplaats waar nu vroeg in de ochtend nog genoeg plek is, maar als we terug komen staat het helemaal vol. Omkleden doe je buiten, dus zorg dat je je zwemkleding al aan hebt.

We krijgen allemaal een wetsuite en flippers. De wetsuits zijn in uitstekende staat en ook voor de kinderen hebben ze goed passende dikke wetsuits. Ik heb voor mijn dochter zelf een snorkelset meegenomen, maar uiteraard kan je hier ook de snorkelset krijgen.

Plettenbergbaai zwemmen met zeehonden

Na een briefing is het tijd om te vertrekken. We klimmen allemaal in de stoere Rib boot die nog op het strand ligt. Er is een soort systeem gebouwd met een tractor die ons een duw geeft waardoor we de zee invliegen. Goed vasthouden dus met zowel je handen als je voeten die je vast kan zetten onder een lint. Dan volgt een gave rit langs de kust van Plettenberg totdat we bij de zeehonden kolonie komen.

Plettenberg baai zwemmen zeehonden

We hebben een gids die meegaat het water in en een kapitein die op de boot blijft. We springen het water in en zwemmen een klein stukje naar de zeehonden. Het is even chaotisch met zoveel dieren die duiken, spelen en zwemmen, overal om ons heen. Ook moeten we opletten met de golven en niet te dicht bij de rotsen komen. De gids geeft de kinderen in de groep een floating device. Dat is toch net wat makkelijker voor ze. Ik was van tevoren bang of het water koud zou zijn, maar met deze dikke wetsuites is dat absoluut niet het geval.

Plettenberg baai zwemmen zeehonden

We kijken onze ogen uit. Zeehonden die uit het water springen. Lekker aan het spelen zijn. Er gebeurt van alles onder ons en aan alle zijkanten. Een aantal jonge dieren komt al enthousiast kijken wie en wat we zijn. De gids maakt ook wat foto’s die je achteraf krijgt, maar ik ben blij dat ik mijn eigen GoPro mee heb. Het water is helderder dan ik verwacht had en het is leuk om de zeehonden met elkaar te horen ‘praten’.

Plettenberg baai zwemmen zeehonden

De gids had van tevoren al gewaarschuwd dat de zeehonden vaak even bijten. Niet hard, maar gewoon een nieuwsgierig beetje wat ze ook bij elkaar doen. Ze bijten vooral in je billen en je vinnen, waar ze het bij elkaar ook doen. Vooral het onverwachte ervan geeft even een schrikreactie, maar pijn doet het nooit. Wel merken we dat het voor de kinderen een stuk spannender is dan voor een volwassene. Ze kunnen eventueel ook terug naar de boot, maar daar is het toch veel te leuk voor. Wat al helpt, is bij elkaar blijven. Als je in een groepje bent, is de kans dat je een beetje krijgt een stuk kleiner dan wanneer je in je eentje gaat snorkelen.

Plettenberg baai zwemmen zeehonden

Wanneer mijn dochter weer helemaal op haar gemak is, doe ik dat wel. Dat voelt toch wel heel bijzonder om je zonder andere mensen in zicht tussen de zeehonden te begeven. Ik ben er ook al snel achter dat, hoewel ze heel snel op je af zwemmen, ze elke keer net op tijd opzij gaan zodat je niet botst. Dit is echt honderd procent genieten! Eerder dan ik had gewild zit ons half uur zwemmen met de zeehonden erop.

Plettenberg baai zwemmen zeehonden

Het avontuur is nog niet voorbij, we klimmen allemaal weer in de boot en varen terug naar het strand. Nu moeten we het strand op komen. Dat is nog heftig, heel veel gas geven, heel stevig vast houden, door de lucht vliegen en dan klappen we op het strand. De boot valt direct naar een zijkant. “Net een achtbaan”, aldus mijn dochter.

Wij deden deze toch met Plett Seal Adventures, de andere grote aanbieder is Offshore adventures.

Boottocht naar de zeehonden of walvissen bekijken

Naast de snorkeltochten naar de zeehonden kolonie zijn er ook reguliere boottochten naar de meer dan 6000 zeehonden grote zeehondenkolonie. Je kan de zeehonden ook zien tijdens een wandeling door het Robberg Nature Reserve, maar dan ben je er wel heel erg ver vandaan. Ik zou je dan ook zeker aanraden, als je niet gaat snorkelen met zeehonden, om een reguliere boottocht te boeken. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

In het juiste seizoen (tussen juni en november) worden er ook boottochten georganiseerd waarbij je op zoek gaat naar walvissen.

Wandelen in Robberg Nature Reserve

Een van de bezienswaardigheden in Plettenberg die je ook echt niet mag missen, is het Robberg Nature Reserve. Je kunt hier prachtig wandelen! We zijn er tijdens het weekend en zijn zeker niet de enige die wandelplannen hebben. Ondanks dat we er in de ochtend best vroeg zijn, staat de hele parkeerplaats al vol en moeten we elders langs de weg parkeren. Gelukkig zijn er parkwachters die alles regelen. Voor dit natuurgebied aan de Tuinroute moet je ook een paar euro entree betalen. Bekijk de website voor de actuele prijzen.

Plettenbergbaai Zuid Afrika Robberg Nature Reserve

Er zijn drie goed aangegeven wandelingen in het gebied. Een wandeling van 2,1km, een van 5,5km en een van 9,2km waarbij je in zo’n 4 uur langs het volledige schiereiland loopt. Je hoeft nog niet direct te kiezen, want alle wandelingen volgen hetzelfde pad. Op een gegeven moment kan je twee keer kiezen om het schiereiland over te steken en te beginnen aan de terugweg of dat je nog helemaal door wil lopen. Ook is er op de 5,5km en 9,2km route nog een lus naar ‘The Island’ welke je af kan snijden.

Zuid Afrika Robberg Nature Reserve

Ik ben blij dat we vroeg zijn begonnen, want het is aan het begin al even flink klauteren en al best heet in de zon. De route is goed onderhouden met trappen en relingen. Ik ben er al snel uit dat de korte route veel te kort voor ons is. We lopen door en de uitzichten worden steeds mooier. Wanneer we op de splitsing van de 5,5km en de 9km komen, twijfel ik.

Plettenbergbaai Zuid Afrika Robberg Nature Reserve

Er is hier een heel groot zandgebied wat ook wel een speciaal stukje natuur is om doorheen te lopen. Bovendien merk ik dat we ook al best een beetje moe zijn en wil ik nog meer doen. Aan de andere kant willen we graag de zeehonden kolonie vanaf boven zien. We hebben al wel wat zeehonden gezien, maar van onze boottocht weten we dat de echt enorme aantallen nog een stuk verder zijn. We lopen dus door, nog even klimmen en klauteren en dan een paar honderd meter verder zitten we boven de honderden zeehonden. We zien andere mensen die aan het snorkelen zijn. Gaaf om zo te zien. Ga je ook in Robberg Nature Reserve wandelen met kinderen, dan zou ik zeker aanraden dat extra stukjes nog mee te nemen. Zelfs vanaf de hoge kliffen is het een indrukwekkend gezicht.

Plettenbergbaai Zuid Afrika Robberg Nature Reserve

Het is op dit deel van de route heel rustig en we nemen even een lange pauze. Wanneer ik wandelaars uit de tegengestelde richting tegen kom, vraag ik hen naar de rest van de route. Niet heel bijzonder geven ze aan en met een klim en daling, omdat je nog helemaal tot zee niveau moet gaan. De keuze is gemaakt: we keren weer om naar de splitsing en gaan dan over op de 5,5km. Het zandpad en de enorme zandheuvel daarna is de perfecte speelplek voor kinderen.

plettenbergbaai-Zuid_Afrika_Robberg_Nature_Reserve01

De lus naar ‘The Island’ besluiten we over te slaan. De terugweg gaat een stuk makkelijker, omdat we nu aan de schaduwkant komen. Wanneer ik weer bij de parkeerplaats ben, zie ik dat we een ruime zes kilometer hebben gelopen en er twee uur over hebben gedaan. Ik ben tevreden! Op de parkeerplaats staat een foodtruck die drankjes en snacks verkoopt. Ook is hier een toiletgebouwtje. Verder zijn er in Robberg Nature Reserve geen voorzieningen, dus neem zelf genoeg water en snacks mee als je gaat wandelen.

Safari in Plettenberg Bay Game Reserve

Plettenberg Bay Game Reserve is een malariavrij safaripark in Zuid-Afrika. Voor een echte safaribelevenis kan je in Zuid-Afrika natuurlijk beter terecht in een park zoals het Kruger Nationaal Park. Lees ook ons blog over Kruger Nationaal Park met kinderen. De meeste safari parken aan de oostkust van Zuid-Afrika, en zeker Plettenberg Bay Game Reserve, halen het niet bij die ervaring.

Plettenberg Baai Game Reserve

Een bezoek aan Plettenberg Bay Game Reserver moet je meer zien als een leuk uitje waarbij je wel veel dieren kan zien. We besluiten hier spontaan naartoe te rijden. We rijden bij de toegangspoort het terrein op en we zitten zomaar op een onverharde weg en zien impala’s en zebra’s lopen. Zelfs als er geen plek is op de tour hebben we dit toch maar mooi meegepakt, bedenk ik me. We blijken echter ook nog eens mazzel te hebben, want er zijn nog twee plekjes over op de tour die over tien minuten vertrekt.

Plettenberg Baai Game Reserve

De tour zit ook echt ramvol. Met 22 mensen klimmen we in een safaritruck en vertrekken voor de tour over het terrein. In het verleden kon je hier de hele big five zien, maar nu niet meer. Het werd (gelukkig) niet langer diervriendelijk geacht om leeuwen en cheeta’s te houden in kleine verblijven en vrij rondlopen is zo dichtbij de bewoonde wereld echt geen optie.

In het gras landschap spotten we al heel veel snel dieren, zoals antilopen, zebra’s en impala’s. We zien ook wat koeien lopen. Volgens de gids lopen die daar omdat ze deze dieren wel mogen vaccineren en die beschermen de rest dan weer tegen bepaalde ziektes. De gids op deze tour ratelt vooral een verhaaltje af. We mogen wel vragen stellen, maar vaak praat die vervolgens over de vraag heen en komt er nooit echt antwoord. Een beetje jammer.

Plettenberg Baai Game Reserve

We gaan op zoek naar de giraffen. Die blijken zich in een bosachtig gebiedje verstopt te hebben waar de grote safaritruck niet kan komen. Dan maar naar de neushoorn. Door het grasland is het niet moeilijk om hier dieren te vinden en volgens mij geven medewerkers ook door waar bepaalde dieren zitten. Zowel de neushoorn als de olifanten zijn in ieder geval makkelijk gevonden. We rijden er zelfs nog even omheen zodat we allemaal de mooiste foto hoek krijgen en niet tegen de zon in hoeven te fotograferen. De tour duurt twee uur, wat ook precies lang genoeg is.

Ik zou je wel aanraden om van tevoren te reserveren, want tours zijn wel vaak uitverkocht. Als je via GetYourGuide boekt, betaal je niet extra, maar kun je nog wel tot 24 uur van te voren annuleren. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Plettenberg Baai Game Reserve

Birds of Eden, Monkey Land en Jukani Wildlife Sanctuary

Geen safari, maar wel dieren zien tijdens je verblijf in Plettenberg Bay met kinderen? Net buiten het stadje bevinden zich drie bijzondere plekken: Monkey Land, Birds of Eden en Jukani Wildlife Sanctuary. Alle drie van dezelfde organisatie die ook prijzen heeft gewonnen voor dierenwelzijn. Esmeralda ging met haar toen nog jonge kindje naar Birds of Eden en Monkey Land en kan beide aanraden.

plettenberg-monkey-02

Monkey Land is een uitgestrekt gebied waar allerlei verschillende soorten apen leven uit verschillende werelddelen. De apen zijn allemaal afkomstig uit gevangenschap, bijvoorbeeld omdat ze als huis- of circusdier zijn gehouden en krijgen hier een tweede kans in semi-vrijheid. Met een gids loop je door het bos en de apen lopen vrij om je heen. Ze zijn gewend aan mensen, maar blijven op veilige afstand.

plettenberg-monkey-01

Naast Monkey Land ligt Birds of Eden. Dit is de grootste volière ter wereld, meer dan twee voetbalvelden groot en met ruim 200 soorten vogels. Het voelt daardoor alsof je echt in het oerwoud bent, compleet met hangbruggen, lianen en watervallen. Hier kan je ook kiezen voor een tour met een gids of je kan zelfstandig rondlopen. In het midden is een gezellig café waar je kan lunchen.

plettenbergbaai-birds-01

Jukani Wildlife Sanctuary ligt 10km rijden vanaf beide andere attracties. Je kunt hier veel verschillende katachtigen zien. Niet alleen dieren die in Zuid-Afrika ook in het wild voorkomen, zoals leeuwen, hyena’s en cheeta’s, maar ook een Siberische tijger. Alle dieren die hier wonen, zijn in gevangenschap geboren. Er wordt niet met de dieren gefokt en er is geen interactie met mensen, zoals helaas wel gebeurd op veel plekken in Zuid-Afrika. Je kan hier met een gids een rondleiding doen.

De prijs van deze attracties in Plettenberg is vrij hoog, maar er zijn combi-tickets te koop waarbij je met flinke korting twee of zelfs drie van de parken bezoekt. Koop je kaartjes hier via GetYourGuide. Wanneer je doorklikt, krijg je ook de kortingstickets te zien.

Canyoning tour Plettenberg

Nog niet zelf gedaan, maar wel een gave activiteit tijdens een vakantie in Zuid-Afrika met tieners is canyoning. Dat kan een stukje buiten Plettenberg. Kinderen vanaf 8 jaar mogen al meedoen. Je zwemt door prachtige kloven, gaat abseilen en springt vanaf kliffen. Er is een sprong van 4 meter en eentje van 8 meter, al kun je eventueel met een touw als de sprong te spannend is.

Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Lekker uit eten in Plettenbergbaai

In Plettenbergbaai kun je prima uit eten. Twee van onze favoriete restaurant waren Barrington’s, waar ze zelfs bitterballen op de menukaart hebben staan, en Enrico’s, een stukje buiten de stad aan het mooie Keurbooms strand.

Zuid Afrika Plettenbergbaai

Overnachten in Plettenbergbaai

Er zijn meer dan genoeg fijne accommodaties in Plettenberg. Ook veel appartementen, als je dat fijn vindt met je gezin. Ik moet wel zeggen dat de wijken direct naast de doorgaande snelweg 2 wat minder fijn voelen. Zodra je richting de kust gaat, wordt het een stuk rustiger.

Piesang Valley Lodge

Piesang Valley Lodge zou ik zeker aanraden met kinderen. In de Nederlandse schoolvakanties verblijven hier veel Nederlandse gezinnen, dit moet je natuurlijk wel leuk vinden. Wij vonden het heel gezellig, maar je moet wel op tijd boeken! Er is een fijne grote tuin met een prima (maar wel koud) zwembad. Er zijn nette huisjes en nette kamers. Omdat de lodge off-the-grid is heb je hier geen last van load shedding, maar is er altijd stroom. Je krijgt een eigen sleutel en kan zelf het terrein oprijden met je auto. Het is er heel rustig, terwijl je toch op slechts 5 minuten van het strand en het centrum van Plettenbergbaai verblijft. Bekijk hier direct de prijs en beschikbaarheid.

Piesang valley lodge
Piesang valley lodge

Emily Moon Lodge, net buiten Plettenberg

Een tip van Annemarieke is de Emily Moon Lodge vlakbij Plettenberg. Emily Moon Lodge ligt aan de zuidelijke oever van de Bitou-rivier in Plettenbergbaai, West-Kaap. De lodge is een fijne en kindvriendelijke bestemming en biedt familiekamers aan, alle kamers hebben adembenemende uitzichten vanuit alle kamers. Een stijlvolle en luxe accommodatie met ook een goed restaurant. Je hoeft hier in de avond dus niet meer weg. Bekijk hier meer informatie beschikbaarheid en prijzen van Emily Moon Lodge.

Hotel Zuid-Afrika
Hotel Zuid-Afrika

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top