Home / Reisinformatie / Afrika / Zuid-Afrika / Interview: Zuid Afrika met baby van 1,5 maand
Zuid-Afrika met baby

Interview: Zuid Afrika met baby van 1,5 maand

Interview: Zuid-Afrika met baby. Wij vinden het altijd erg leuk om reisverhalen te horen en lezen van andere reizende families. Maar wie zitten er nou achter het verhaal? En zouden wij zelf ook zo’n reis kunnen maken?   Dit gezin ging nog tijdens het zwangerschapsverlof voor een vakantie in Zuid-Afrika. Mooi om er direct goed voor te gaan maar ik had wel direct een heleboel praktische vragen. Ze delen hun ervaringen.

Wie zijn jullie?

Tessa & William en natuurlijk de kleine Mats! Mats is geboren op 19 september 2014 en eind oktober 2014 ving zijn eerste reis als “wannabe globetrotter” aan! Sinds we in 2009 samen zijn gaan reizen zijn we inmiddels 6 jaar later en een baby verder en strepen we dit jaar met Australië en Nieuw-Zeeland het allerlaatste continent af.

Zuid-Afrika met baby

Waarom hebben jullie juist voor Zuid Afrika met baby gekozen?

De keuze voor Zuid-Afrika met baby was niet moeilijk, een bevriend koppel dat een paar jaar terug naar Zuid-Afrika verhuisde, ging trouwen. We wilden dit voor geen geld in de wereld missen en besloten dan als we zo ver zouden vliegen we er maar best een paar weken vakantie aan konden kleven.  

Hoe pak je zoiets aan? Je kunt toch pas een vliegticket boeken als je kindje een paspoort heeft?

Het vliegticket en het wiegje regelen was inderdaad toch best wel een hoop gedoe, in het voorjaar besloten wij een ticket te boeken maar kwamen er al snel achter dat we voor ons ongeboren kind nog geen ticket konden kopen en geen wiegje konden reserveren. We wisten immers nog geen naam, geslacht en geboortedatum. Na wat telefoontjes naar de klantenservice hebben we toen toch maar al geboekt voor onszelf.

In het ziekenhuis, de eerste dag nadat onze zoon Mats geboren was en je normaal druk bezig bent met de geboortekaartjes hingen wij aan de lijn met KLM om een vliegticket voor onze zoon te regelen. De angst dat we door de late reservering van het vliegticket geen wiegje meer hadden bleek ongegrond, blijkbaar krijgen de kleinste baby’s voorrang. Het paspoort hebben we via de Belgische Ambassade geregeld, onze zoon heeft de Nederlandse/Belgische nationaliteit en dan kun je uiteraard kiezen in welk land je een paspoort aanvraagt.

De betaling naar de Ambassade zouden we normaliter al voor de geboorte hebben willen doen, maar doordat Mats een week vroeger was geboren dan verwacht was dat nog niet gedaan. Toen Mats drie weken oud was hadden wij zijn paspoort binnen. De grootste uitdaging was dan ook misschien nog wel de pasfoto die gemaakt moest worden van Mats: met beide ogen open en zonder pappa en mamma op de foto…

zuid-afrika met baby

Wat vonden jullie als ervaren backpackers het grootste verschil tussen reizen met en reizen zonder baby?

We hadden natuurlijk iets meer bagage met ons mee, daarom bleven we nu ook wel graag minstens twee nachten op één plaats slapen. We hadden nu ook alleen maar eigen tweepersoonskamers en sliepen geen enkele keer meer op een dorm. De opstart in de ochtend was natuurlijk allemaal wat langzamer, je heb toch te maken met een extra ochtendritueel van de kleine. Mats vond met momenten het autorijden in Zuid-Afrika niet tof, dat was soms dus een beetje aanpassen.

Zuid-Afrika met baby

Hoe ging de vlucht?

Zonder problemen! Mats was de lieveling aan boord van alle stewardessen en natuurlijk van ons. Fijn was het ook dat we op de heenweg als eerste aan boord mochten van het vliegtuig. Mats zelf heeft probleemloos door de vlucht heen geslapen, gegeten en bij ons op schoot gezeten. Bij het stijgen en landen heeft Tessa hem borstvoeding gegeven voor de eventuele druk op zijn oortjes. Achteraf bleek dat er familie van de bruid op dezelfde vlucht had gezeten en die hadden niets gemerkt van de baby’s aan boord….

zuid-afrika met baby

Welke tips heb je voor andere ouders die een soortgelijke reis willen maken?

Vooral doen, go for it and have fun! Het was heel erg fijn om drie weken met z’n drietjes weg te zijn. Als vader kun je natuurlijk na de bevalling vrij nemen om thuis met z’n drieën samen te zijn maar de realiteit leert dat je in die periode te maken krijgt met veel bezoek en natuurlijk de dagelijkse dingen zoals wassen, schoonmaken, boodschappen, koken en dergelijke. Door zoals wij erop uit te gaan en op vakantie te gaan, hadden we echt de tijd met z’n drieën samen. Wassen lieten we over aan de wasserette en koken was niet nodig aangezien we vrijwel dagelijks uit eten gingen.  

zuid-afrika met baby

 Praktische tips: – Mats sliep iedere nacht in zijn “DeltaBaby Travel Bed & Diaper Bag in One”. Voor de echte kleintjes is dat ideaal, de tas zelf hebben we trouwens niet als luier tas “on te go” gebruikt. Daarvoor is de tas te bulky en zwaar. Maar je kunt er dus prima spulletjes in kwijt, en in de nacht je baby erin laten slapen. – We hadden geen buggy of iets dergelijke bij. Tessa had een rekbare draagdoek bij terwijl William een draagzak had. Op deze wijze konden we zonder problemen een onverhard wandelpad met rotstrede naar boven aan. Overigens hadden we voor in de auto wel zelf onze eigen Maxi-Cosi mee.

Alle foto’s in het artikel zijn eigendom van de familie 

Heb jij met je gezin ook een mooie reis gemaakt en wil je dit graag delen met andere reizende ouders? Neem contact op met Gezin op Reis en wie weet staan jullie binnenkort in de interview rubriek.

Ook naar Afrika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars want dan scheelt gedoe met verzekeren of kies voor Worry Free label van het goedkopere Easy Terre. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist. Die ook weet wat gezinnen belangrijk vinden. Ook Riksja family is een goede organisatie voor een reis op maat. Terwijl TUI en ANWB ook voor veel verre bestemmingen goede opties hebben van vlucht plus hotel.

Over de auteur

5 gedachten over “Interview: Zuid Afrika met baby van 1,5 maand”

 1. Hoi!
  Ik ben wel erg benieuwd welke route jullie hebben aangehouden? En kun je op de bonnefooi gaan of is het verstandig alles van te voren te plannen?
  Ik ben me aan het oriënteren voor onze eerste verre reis met baby! 🙂

  Dank je! Groetjes

 2. Hi ! Wat leuk om te lezen dat jullie gegaan zijn.
  Wij willen in september met onze dan 2.5 maanden oude dochter naar ZA. Heb nog veel praktische vragen, is het mogelijk om via mail in contact te komen Tessa?

  Groetjes,
  Marjolijn

  1. Nee sorry ik geef die gegevens niet door. Je kunt je vragen stellen en dan vraag ik Tessa die te beantwoorden. Dan is het ook weer nuttig voor andere lezers die met een jong kindje naar Zuid-Afrika gaan. Heb je trouwens onze andere blogs over Zuid-Afrika met kinderen al gelezen? Hier staat ook veel informatie.

 3. Hi!

  Hoe hebben jullie het gedaan met vaccinaties? Wij willen in december naar ZA met onze dan 3 maanden oude baby. Maar BMR wordt pas bij 14 mnd gegeven.. Hoor het graag!

  Gr

  1. Wij gaan binnenkort met onze dan 6 maanden oude baby. De GGD geeft aan dat de reguliere vaccinaties voldoende zijn. Ook hepatitis A wordt nog niet gegeven voor 12 maanden, dus die hoef je niet te halen. Misschien wel handig om de 1e en 2e vaccinatie al gehad te hebben? Wij hebben dat voor een andere vakantie overlegd met het consultatiebureau en dat kon zo geregeld worden.
   Veel reisplezier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top