Home / Reisinformatie / Europa / Albanie / Stedentrip Tirana met kinderen

Stedentrip Tirana met kinderen

Een stedentrip naar Tirana is niet iets wat veel mensen doen, laat staan met kinderen. Zonde, want Albanië is echt mooi, veilig en betaalbaar. Mocht je toch net als ik op vakantie gaan naar Albanië met kinderen dan hoop ik dat mijn tips je in ieder geval helpen het meeste uit je tijd in Tirana te halen.

Van te voren vond ik het namelijk best lastig om te bepalen hoeveel dagen we nodig hadden in Tirana. Er zijn niet echt heel veel bijzondere bezienswaardigheden in Tirana, maar ik vond de stad wel een fijne sfeer hebben. Er zijn namelijk veel speeltuinen en je kunt er lekker en goedkoop eten. Bovendien zijn er meerdere dagtrips mogelijk in de omgeving. Wij sliepen drie nachten in Tirana en besteedden anderhalve dag aan de stad, inclusief Mount Djati. Daarnaast maakten we een dagtrip naar Kosovo.

Vanuit België kan je rechtstreeks vliegen naar Tirana en vanuit Nederland kan dit sinds kort ook weer met Transavia. Bekijk hier vluchttijden en tarieven. Je kan ook met Wizzair vanuit Eindhoven, vanuit België en vanuit diverse Duitse luchthavens. Vind routes en vergelijk de prijzen via Skyscanner 

Tirana bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Tirana met kinderen

Skanderbegplein

Het Skanderbegplein is het centrale plein van de Albanese hoofdstad Tirana. Dit gezellig plein komt vooral aan het einde van de middag en in de avond tot leven met straatartiesten die optredens geven. In een hoek van het plein kun je een draaimolen vinden.

Bij mooi weer gaan overdag de fonteintjes aan en kunnen kinderen hier lekker met water spelen. Rondom het plein zijn diverse musea en bijvoorbeeld ook het operagebouw.

Skanderbergplein
Skanderbergplein

De aan het plein gelegen moskee werd tijdens ons bezoek gerestaureerd en was dus gesloten. De bijzondere en moderne Christ Orthodox Cathedral was wel open. Zeker interessant om even binnen te kijken.

Kathedraal Tirana

National Historical Museum

Een van de grotere musea in Tirana en een interessante opties voor gezinnen. In dit museum leer je over de geschiedenis van Albanie vanaf de prehistorie tot het heden. Er zijn bijvoorbeeld veel oude potten, wapens en andere voorwerpen te bekijken. Sommige ruimtes zoals de communist torture room zijn niet geschikt voor kinderen, maar gelukkig is er op de deur aangegeven wat je kunt verwachten.

Tirana nationaal museum
Tirana nationaal museum

Bunk’Art 2 Tirana

Bunk’Art 2 is een bunkermuseum in het hart van de stad. Minder interessant en kindvriendelijk dan het aan de rand van de stad gelegen Bunk’Art 1 Tirana.

Het grote verschil is dat je daar kamers ziet zoals ze vroeger ingericht waren en kunt lezen over historische gebeurtenissen. Hier gaat het veel meer over het leven van de gewone Albanees onder de dictatuur. Een aantal kamers zijn absoluut niet geschikt voor kinderen, dit wordt ook aangegeven met een 16+ sticker op de deur.

Deze bunker is niet enorm groot en als je toch in Tirana bent zou ik hier zeker een kijkje nemen, maar dan los van elkaar zonder kinderen.

Tiranan bunk art

De piramide van Tirana

De piramide van Tirana, ooit gebouwd als museum maar was lange tijdernstig in verval. Toen wij er waren was het gebouw afgezet met hekken maar zoals je ziet laten veel mensen zich hierdoor niet belemmeren om naar de top te klimmen.

Update: inmiddels is de piramide opgeknapt. In het gebouw zitten kantoren en aan de buitenkant zijn trappen toegevoegd zodat je veilig naar de top kan klimmen voor het uitzicht.

Piramide Tirana

Parken en speeltuinen in Tirana

Wat voor mij Tirana met kinderen ook leuk maakt zijn de vele speeltuinen en parken. De route van het Skanderbegplein naar het universiteitsgebouw van Tirana is een kleine twee kilometer lang. Langs deze route kwamen we verschillende parkjes tegen met speeltuinen, musea, de piramide en ook het begin van de wijk Bllokku.

We hadden zelf geen tijd om het grootste park van Tirana te bekijken. Het Grand Park of Tirana begint achter het universiteitsgebouw en heeft onder andere een kunstmatig meer, een botanische tuin, een dierentuin (die wordt afgeraden als je niet tegen dieren in kleine hokken kunt) en meerdere speelplekken.

Tirana met kinderen speeltuin
Tirana bezienswaardigheden

Het fort van Tirana

In Tirana zijn de muren bewaard gebleven van een historisch fort, de Justinian Fortress Wall. Helaas is er verder niks meer van te zien. De binnenkant is echter vrij recent omgetoverd tot een hip eetgebied. Met restaurants, plekken voor openlucht optredens en speciaalzaken.

Dit is waar naast toeristen ook vooral succesvolle Albanezen komen. Je hebt hier bijvoorbeeld Italiaanse restaurants, patisserie en een truffel restaurant. Voor een hoofdgerecht met drankje in de restaurants hier betaal je rond de tien euro, voor ons een uitstekende prijs maar voor veel Albanezen een onmogelijk bedrag.

De wijk Blloku

Een andere hippe wijk om rond te lopen en een hapje te eten is Blloku. Deze wijk werd zo genoemd omdat in dit blok vroeger de partijleiders hun huizen hadden. Als gewone Albanees mocht je hier niet komen. Naast uit eten gaan is dit ook de uitgaanswijk van Tirana. Pak hier een terrasje en kijk je ogen uit naar alle dikke auto’s en opgedirkte dames en heren die voorbij komen. Of ga op zoek naar de graffitikunst in en rondom deze wijk.

In deze wijk stond ook het huis van Enver Hoxha. Dit huis is alleen van buiten te bekijken.

De wijk Blokku

Bunk’Art 1 Tirana

Een van de leukste dingen om te doen in Tirana met kinderen is een uitstapje naar Mount Djati. Dit kun je goed combineren met Bunk’Art 1, wat ongeveer vijf minuten lopen. Vanuit het centrum van Tirana gaat er een rechtstreekse bus naar het vertrekpunt van de kabelbaan, maar voor Bunk’Art 1 stap je net iets eerder uit.

Tirana bunk art museum

Bunk’Art 1 is echt interessant om te bezoeken en zeker niet te spannend voor kinderen. Van de 170.000 bunkers die er onder Hoxha werden gebouwd was deze bijzonder omdat hij bedoeld was voor de leiders uit die tijd. Zo kun je de ondergrondse woonvertrekken zien die persoonlijk waren ingericht door de minister die de bouw overzag. Een woon/werkkamer compleet met ouderwetse tv, iets dat voor gewone burgers verboden was. Een slaapkamer en een badkamer met een systeem zodat er zelfs warm gedoucht kon worden. Met deze man liep het trouwens niet zo goed af, hij pleegde onder verdachte omstandigheden zelfmoord.

Tirana bunk art museum
Tirana bunk art museum

De bunker bevat een van de grootste ondergrondse ruimtes: een zaal waar de destijdse elite samen kon komen en er is ook een grote gezamenlijke eetruimte. Naast de historisch ingerichte kamers zijn er ook veel kamers met foto’s en informatieborden. Op die manier heb ik heel veel geleerd over deze periode in de geschiedenis van Albanië. Hoe kwam Enver Hoxha eigenlijk aan de macht? Waarom was deze dictator zo paranoïde? En hoe kwam er uiteindelijk een einde aan dit tijdperk?

Tirana bunk art museum
Tirana bunk art museum

Om hier te komen loop je eerst door een tunnel, vervolgens betaal je de entree en dan loop je nog een stuk door het bos. Pas bij het naar buiten komen besef je je hoeveel afstand je ondergrond eigenlijk hebt afgelegd in deze enorme bunker.

Mount Djati met klimpark

De kabelbaan naar Mount Djati is de langste kabelbaan in de Balkan. Mijn dochter zegt “Hé, je kunt hier ook skiën!” maar dat komt doordat de gondel kabelbaan oorspronkelijk uit Oostenrijk komt.

Het uitzicht wordt steeds mooier en we verlaten de stad en gaan echt de natuur in. Eenmaal boven wil ik foto’s maken van het uitzicht maar mijn dochter ziet iets heel anders. “Een springkussen!” Bovenop Mount Djati blijken springkussens te staan en meerdere speeltuinen.

Mount Djati kabelbaan
Tirana met kinderen kabelbaan

Niet helemaal wat ik had verwacht van een national park, want er blijkt bovenaan bij de kabelbaan nog veel meer te doen. Je kunt een rondje rijden op een paardje of in een quad. Er staan zelfs enkele kermistenten waar je op ballonnen kunt schieten. Er is zelfs een hotel, het Belvedere met een fantastisch uitzicht maar niet zulke bijzondere kamers.

We lopen eerst een stukje door naar het klimpark van Tirana. We hebben de kaartjes hiervoor al gekocht toen we met de kabelbaan omhoog gingen. Een combi-ticket voor de kabelbaan en het klimpark is goedkoper dan beide los kopen. Het is een wandeling van tien minuten en staat met bordjes aangegeven.

Tirana klimpark
Tirana klimpark

Mijn dochter wordt in haar tuigje gehesen en we mogen op pad. Dit klimpark werkt met een makkelijk te gebruiken safety lijn die constant verbonden blijft aan de draad. Je hoeft dus niet zoals in veel andere klimparken telkens een lijn af en aan te klikken. Vooral voor kinderen kost dat vaak veel energie dus dit is een stuk makkelijker. Bovendien kunnen ze op deze manier ook gewoon helemaal zelfstandig een parcours doen. Er loopt genoeg personeel rond die de routes in de gaten houdt en kinderen die het nodig hebben een handje helpen.

Het klimpark heeft drie parcoursen voor kinderen van 4 (maar we zagen ze ook jonger) tot 8 jaar. Voor mijn dochter die al veel klimparken heeft gedaan zijn de eerste twee wel erg makkelijk, alleen de derde route heeft meer uitdagende stukken en is ook wat hoger in de bomen. Desondanks vermaakt ze zich uitstekend, klimmen is gewoon altijd leuk zeker als je eindigt met aan een ziplijn voorbij vliegen. Je betaalt hier niet per zipline, maar de entree is voor 2 uur onbeperkt klimmen en klauteren. Dus wanneer ze klaar is doen we het hele rondje gewoon nog een keer.

Tirana klimpark

We moeten wel even opletten dat we niet achter kinderen komen te zitten die dit duidelijk voor het eerst doen en heel spannend vinden. Door het systeem kan je elkaar namelijk ook niet inhalen en dan moet je dus lang wachten. Er is nog een extra rondje waar je achter elkaar een paar ziplines kunt doen wat ook erg leuk is met jonge kinderen.

Vanaf 8 jaar zijn er nog 3 extra routes en er een extra moeilijk route voor 16+.

Tirana kabelbaan
Tirana bezienswaardigheden

We lopen terug en zijn om half een bij het restaurant. Net op tijd voor een plek aan het raam. Dit restaurant is voor Albanese begrippen niet goedkoop maar het eten is verrukkelijk.

Ik had graag ook nog een wandeling door de natuur gemaakt maar dat blijkt moeilijker dan gedacht. Er staan geen aangegeven routes en op de website van het nationale park staat dat je hier alleen met gids of met een gps moet wandelen.

Tirana kabelbaan
Tirana bezienswaardigheden

Kindvriendelijk hotel in Tirana

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Tirana? Ik verblijf in een heel fijn en super nieuw appartement op maar twee minuten lopen van het centrale plein van Tirana en vlakbij alle belangrijkste bezienswaardigheden. Vriendelijke ontvangst en allemaal snacks en flesjes water die behalve in het weekend dagelijks werden bijgevuld. Schoon, goede douche, een keukentje maar ook genoeg restaurantjes om de hoek. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid van Urban Rooms Tirana.

Tirana hotel
Tirana hotel

Liever een hotel? Hotel Austin heeft familiekamers, parkeergelegenheid en is ook maar drie minuten lopen van het Skanderbegplein. Bekijk hier meer reviews.

Praktische tips Tirana met een baby of peuter

In Tirana zitten diverse moderne supermarkten zoals de Conad in het Toptani Shopping Center. Heb je luiers nodig of babyvoeding dan kun je dit hier vinden.

Tirana heeft brede stoepen en is dus een stad die goed te doen is met een buggy. De wat betere restaurants in Tirana hebben kinderstoelen beschikbaar.

Tirana met kinderen winkelcentrum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top