Home / Reisinformatie / Europa / Albanie / Route rondreis Albanië: 1 week, van dag tot dag met een huurauto

Route rondreis Albanië: 1 week, van dag tot dag met een huurauto

Plannen voor een vakantie naar Albanië? Wij delen onze route voor een rondreis door Albanië in 1 week. Dit is een familierondreis door Albanië, die niet alleen geschikt is voor de zomervakantie, maar ook in de herfstvakantie of meivakantie kan worden gemaakt. Heb je meer dan een week de tijd, dan geven we nog enkele suggesties om de route uit te breiden.

Ik bezocht Albanië twee keer. Beide keren maakte ik een rondreis door het land. Ik vond Albanië bij uitstek een land om rond te reizen. Dit omdat je zelden echt hard kan rijden, dit maakt het lastig om vanuit een bestemming veel verschillende dingen te doen. Je zit voor een dagtrip dan echt lang in de bus. Door tijdens een reis in meerdere hotels te overnachten, heb je die afwisseling wel. Bovendien heb je vanuit de auto prachtige uitzichten, vooral in het zuiden.

Albanie met kinderen

Geen zin om je rondreis zelf samen te stellen? Met TUI kan je verschillende Fly-Drives Albanië boeken. Handig, want zo zijn je vlucht, huurauto en hotels direct geregeld. Bekijk hier de fly-drives Albanië.

De wegen in Albanië

De hoofdwegen tussen grote steden zoals Tirana, Durrës, Shkodër, Vlorë en Sarandë zijn over het algemeen in redelijk goede staat. Wel is het belangrijk om alert te blijven. Geiten op de weg, een auto die zomaar de straat opdraait en korte uit- en invoegstroken, het komt allemaal voor in Albanië. De tijden op Google Maps kloppen vaak niet, reken toch wel op 20% extra reistijd.

Albanie met kinderen

Buiten de hoofdwegen is de kwaliteit heel wisselend. Soms is een weg pas vernieuwd, andere keren zitten er weer veel gaten in de weg. Over het algemeen zijn de wegen niet heel druk. Met uitzondering van steden als Tirana en Durres, waar je te maken krijgt met files en zult merken dat ze in Albanië net iets losser omgaan met dingen zoals richting aangeven. Bij toeristische bezienswaardigheden is het soms lastig een parkeerplekje te vinden. Al worden ook hier nu vaak parkeerterreinen aangelegd aan de rand van oude centra. Dan moet je iets verder lopen, maar heb je wel plek genoeg.

Route rondreis Albanië

Dag 1: Vlucht naar Tirana

Je start je reis in de hoofdstad van Albanië, Tirana. Dit is geen stad met enorm veel bezienswaardigheden. Wel is het een van de beste plekken in het land om wat meer te leren van de recentere geschiedenis. Heb je weinig tijd? Beperk je dan tot het grote centrale plein en de musea hier, zoals het National Historical Museum, over de geschiedenis van Albanië vanaf de prehistorie tot het heden. 

Met meer tijd zou ik je aanraden om naar Mount Djati te gaan met de kabelbaan. Vlakbij de start van de kabelbaan mag je Bunk’Art 1 ook niet missen. In Albanië zijn enorm veel bunkers, gebouwd door voormalig dictator Hoxha. Deze hier was bedoeld voor de leiders uit die tijd. Bekijk de slaapvertrekken en luxe ruimtes, zoals de bioscoop.

Lees ook ons blog over Tirana met kinderen.

Dag 2: Tirana – Vlorë

Tijd om op pad te gaan. Afhankelijk van waar je interesses liggen, kun je eerst nog tijd in Tirana doorbrengen of direct in de ochtend vertrekken richting Vlorë. De reistijd volgens Google Maps is 2 uur en 15 minuten, maar je merkt al direct dat je in de praktijk vaak wel 20% erbij op mag tellen.

Albanie met kinderen - Vlore

Vlorë is een badplaats aan de kust. Er is een ook klein oud centrum met gezellig winkeltjes en terrasjes. Ik zou je zeker aanraden om hier in de avond te gaan eten.

Albanie met kinderen - Vlore

Er zijn hotels in de stad, maar de meeste moderne strand hotels bevinden zich juist iets meer ten zuiden van Vlorë langs het strand. De stranden hier zijn kiezelstranden.

Albanie met kinderen - Vlore

Het Kasteel van Kanina is een middeleeuws kasteel buiten de stad. Je gaat hier naartoe voor de uitzichten. Voor meer cultuur kun je het klooster van Maria bezoeken op het kleine eilandje Zvërnec. Het eiland is met een houten loopbrug verbonden met het vaste land. Het klooster zelf is erg klein.

Albanie met kinderen - Zvernec

Een ander uitstapje om te maken, is naar het Archaeological Park Orikum. Dit zijn Griekse en Romeinse opgravingen. Zo is er een een klein Romeins theater te zien. Alleen geschikt voor de echte archeologie liefhebbers of als je tijd over hebt. De structuren zijn zeker nog wel herkenbaar, maar er zijn ook in Albanië beter bewaard gebleven ruïnes.

Albanie met kinderen - Archaeological Park Orikum

Ga je hier naartoe met kinderen, kijk dan goed rond, want er leven ook veel schildpadden. De locatie is gelegen op het terrein van een legerbasis. Neem je paspoort mee, want deze en je kenteken worden genoteerd. Daarna kun je verder rijden.

Dag 3: Vlorë – Sarandë

Vandaag staat er een reisdag op de planning. Wel eentje met prachtige uitzichten en genoeg mogelijkheden om te stoppen bij uitkijkpunten, stranden en kleine dorpjes. Mits je tenminste kiest voor de route langs de kust. De route door het binnenland is sneller, maar dan mis je wel de stranden en dorpjes. Ik zou een hele dag voor de route uittrekken.

Plekken om te stoppen op de route zijn onder andere het Panorama Llogara punt. Deze is duidelijk aangegeven en hier zijn voldoende parkeerplekken.

Albanie met kinderen - Dhermi

Het dorpje Dhërmi voelt eigenlijk als twee dorpen. Je hebt het historische Dhërmi op de berg met een aantal witgekalkte huizen, een mooi kerkje en top uitzichten. Je hebt ook de strandplaats Dhërmi met een lang strand met genoeg barretjes en restaurantjes. Ga je in de meivakantie of in de herfstvakantie, dan is het handig om te weten dat deze badplaats levendiger is dan veel andere stops op de route. Dat maakt dit een goede plek voor een langere lunchstop.

Een ander strand met helderblauw water waar je eventueel kunt stoppen, is Jala beach. In het laagseizoen was het hier nog heel rustig, maar ik heb hier wel lekker gezwommen. Op weg hier naartoe kom je ook door de dorpjes Himara en Vuno, die beide een klein oud centrum hebben.

Albanie met kinderen - Jala beach

Wil je liever wat cultureels doen, dan liggen er ook diverse kasteel(ruïnes) op de route, zoals Himara kasteel en het indrukwekkend kasteel van Porto Palermo.

Dag 4: Sarandë

Vandaag heb je een volledige dag voor Saranda, Ksamil en Butrint. Begin je dag dan ook vooral lekker vroeg bij de Unesco Werelderfgoed site van Butrint. Voor de lunch en om de rest van de dag te chillen, ga je naar de prachtige stranden van Ksamil. Deze zandstranden zijn de mooiste van Albanië. Wanneer je online foto’s en video’s hebt gezien van de stranden in Albanië, dan is de kans groot dat deze hier zijn gemaakt.

Ben je een echte strandliefhebber, dan zou ik je aanraden om juist in dit deel van Albanië extra tijd in te plannen. Lees ook ons blog over Saranda, Ksamil en Butrint.

Dag 5: Sarandë – Gjirokastër

Vandaag vertrek je naar Gjirokastër. Op de route kun je eerst nog stoppen bij het Blue Eye, een karstbron met kristalhelder, blauwgroen water waar je mooi kunt wandelen.

Gjirokastër is een bergstadje vol eeuwenoude huizen. De hellende straatjes vol met klinkers en stenen historische huizen zijn heel charmant. De oude stad staat op de Unesco Werelderfgoedlijst vanwege de goed bewaard gebleven Ottomaanse huizen. Diverse van deze huizen zijn nu als museum geopend. Daarnaast heeft Gjirokastër een groot kasteel bovenop de berg.

Gjirokaster zekate huis

Je hebt voldoende aan een halve dag voor Gjirokastër, dus het is prima mogelijk om dit te combineren met het Blue Eye. Door hier te slapen kun je de stad ook zien zonder alle dagjestoeristen.

Lees ook ons blog met tips over Gjirokastër.

Gjirokaster, Albanië

Dag 6: Gjirokastër – Berat – Durrës

Ook vandaag staat er een werelderfgoedbestemming op de planning. Het is een lange reisdag (reken op 5 uur) en je wil ook genoeg tijd hebben in Berat, dus ik adviseer je om vooral vroeg te vertrekken. Heb je meer tijd in Albanië, stop dan onderweg nog bij Byllis Archaeological Park en overnacht in Berat.

Albanie met kinderen - Archaeological Park Orikum

Als je vroeg vertrekt, zul je rond lunchtijd in Berat aankomen. Berat staat bekend als de “Stad van de Duizend Vensters”, vanwege de Ottomaanse huizen met karakteristieke ramen die tegen de heuvel zijn gebouwd. De stad bestaat uit meerdere delen.

berat met kinderen kasteel

Ik zou je aanraden om eerst te gaan lunchen in het laaggelegen deel. Langs de rivier is er een kleine wijk met dit soort huizen. Je komt hier via een loopbrug over de rivier. Aan de andere kant van de rivier mixen historische huizen zich met wat mindere oude woningen. Er is een groot plein en een parkje met speeltuin. Aan beide kanten van de rivier zijn genoeg restaurantjes te vinden.

berat met kinderen kasteel

Daarna is het tijd om het kasteel van Berat te verkennen. Hoewel kasteel een vertekend beeld geeft, het is eigenlijk meer een hoog gelegen wijk met bewoonde huizen en kerken binnen de muren. Je loopt in 20-30 minuten naar boven. Met jonge kinderen zou ik een taxi nemen omhoog en eventueel wel terug naar beneden lopen, want het is best een pittige steile klim, zeker in de zon. De parkeerplaats bij het kasteel is namelijk vaak overvol.

berat met kinderen kasteel

Verken het kasteel met alle kleine straatjes. Eventueel kun je een kijkje nemen bij het Iconen museum. Er zijn verschillende uitkijkpunten en kleine kerkjes te bekijken. Sommige zijn van binnen vrij kaal, terwijl andere echt mooie historische muurschilderingen hebben. Er zijn genoeg restaurantjes en souvenirwinkels die ook snacks verkopen. Ik zou zeker 2 à 3 uur uittrekken voor de verkenning van het kasteel van Berat. Lees ook ons blog over Berat.

Dit betekent dat je aan het eind van de middag doorrijdt naar Durrës (of de hotels aan het Qerret strand ten zuiden van de stad) om in te checken in je hotel.

Dag 7: Durrës

Na twee volle dagen met veel wandelen en cultuur hebben jij en de kinderen vast wel zin in een relax dagje. Hoewel, als je er puf voor hebt, kun je nog naar het Romeins amfitheater in Durrës.

Durres met kinderen

Anders maak je er lekker een strand en/of zwembad dag van. De mooiste stranden bevinden zich net buiten de stad en hier vind je dan ook de meeste resorts van Durrës. Bijvoorbeeld aan het Qerret strand, waar je een aantal hotels kunt vinden. Er is een wandelpad langs het strand en er zijn ook genoeg restaurants en winkeltjes.

Durres fafa premium hotel

Zelf sliep ik hier bij het het Fafa Premium hotel, een prima hotel met nette kamers en fijn zwembad. Ook ging ik uit eten bij het Epidamn White Sensation hotel. Het restaurant van dit hotel is echt een plaatje, hoewel de prijzen voor Albanese begrippen vrij hoog zijn.

Dag 8: Durrës (eventueel Krujë) – Tirana

Vanaf Durrës is het een half uur tot uur (afhankelijk van de files) rijden naar het vliegveld van Tirana. Wanneer je een late vlucht hebt, kun je eerst nog een bezoek brengen aan het stadje Krujë. Het is voor Albanezen een belangrijke stad, omdat het een grote rol speelde in het verzet tegen de Ottomanen onder leiding van de nationale held, Skanderbeg. Mocht je hier meer over willen weten, bezoek dan het nationaal museum in Krujë. Verder is er ook nog een etnografisch museum in Krujë.

Albanie met kinderen - Kruje

Er is nu nog een kasteelruïne en op deze heuvel zijn ook enkele moderne gebouwen neergezet. Je hebt vanaf deze hooggelegen plek mooie uitzichten over de omgeving.

Verder is het vooral een heel charmant stadje. Met geplaveide straatjes en de traditionele architectuur. Zo is er een winkelstraatje vol met tapijt en prullariawinkels welke echt nog doet denken aan een Ottomaanse bazaar. Een leuke toevoeging op je rondreis door Albanië met kinderen.

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Albanië met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top