Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Tabloo met kinderen, interactief bezoekerscentrum over radioactiviteit
Tabloo header

Tabloo met kinderen, interactief bezoekerscentrum over radioactiviteit

Bezoekerscentrum Tabloo in Dessel is een interessant uitje met oudere kinderen. In Tabloo leer je op een interactieve manier over radioactiviteit en radioactief afval. Een super actueel onderwerp, maar wel eentje dat best ingewikkeld kan zijn. Daarom is er ook een speciale audiotour voor kinderen.

Het moderne bezoekerscentrum opende in 2022 haar deuren en is helemaal van nu, met heel veel informatie, maar wel interactief vormgegeven waardoor het boeiend blijft.

Bezoekerscentrum Tabloo

Dessel ligt op een uurtje vanuit Antwerpen, in de Antwerpse Kempen, en een ruim half uur vanuit Eindhoven. Toch blijkt tijdens ons bezoek begin 2023 dat Tabloo bij het grote publiek (nog) niet bekend is. We zijn vrijwel de enige bezoekers, alleen van de horeca maken wat andere mensen gebruik.

tabloo

Van tevoren vroeg ik mij ook af wat Tabloo eigenlijk is. Is het een wetenschapsmuseum? Officieel niet, maar daar laat het zich wel het beste mee vergelijken. Hoewel je niet moet vergeten dat, anders dan bij een museum, er hier wel een licht gekleurde boodschap gebracht wordt. Tenminste zo heb ik het wel ervaren, aangezien er vooral aandacht is voor de positieve aspecten van radioactiviteit, zoals energetische en medische toepassingen. Tabloo is dan ook opgericht door NIRAS/ONDRAF, de organisatie die in België onder andere zorgt voor de berging van radioactief materiaal.

Voor de actuele openingstijden en entreeprijs, bekijk de website.

Expositie in Tabloo

Nadat we de entree hebben betaald, kunnen we onze jas ophangen in de moderne ruimte met gratis kluisjes. De dame bij de entree geeft uitleg over onze audioguide en dan kan ons bezoek aan Tabloo starten. Om de audioguide te gebruiken, moet je namelijk steeds wat scannen. Zo kan je zelf kiezen waar je wel meer over wil weten en welke onderwerpen je misschien overslaat.

Tabloo kluisjes

Voor mijn dochter begint moet er nog even een selfie gemaakt worden. Ik vraag mij af waarom, maar al snel blijkt dat bij elk topic die selfie aangekleed wordt. Dit tot grote hilariteit van mijn dochter: “Kijk mama hoe ik er nu weer uitzie”.

Tabloo Selfie

Voordat we starten met de expositie op de tweede verdieping moet ze ook eerst even een leuke interactieve activiteit in de hal proberen. Op het scherm zie je een dier of mens dat reageert op de beweging die je zelf met je lichaam maakt. Daarmee moet je vijf opdrachten oplossen, zoals wegvliegen of ballonen kapot slaan.

tabloo hal interactief

In de expositie ruimte beginnen we met een film en beleven we de Big Bang. Zo zien we niet alleen hoe het heelal ontstaat, maar ontdekken we ook waar radioactiviteit vandaan komt. Ook verderop in deze ruimte komen de verschillende natuurkundige elementen aan bod.

tabloo

Ik luister de audiotour voor volwassenen, maar af en toe vertelt mijn dochter wat ze moet doen. Zo moet ze elementen opzoeken en dan raden waar het voor is. Door het blok om te draaien zie je bijvoorbeeld fluor en tandpasta. Bij een aantal elementen, zoals bij chloor, kan je ook ruiken.

tabloo room 2

Nu we weten waar straling vandaan komt, leren we hoe je onzichtbare straling kunt ontdekken. We mogen zelf spelen met verschillende elementen. Houdt een papier straling tegen? Nee, wat dan wel? Welke effecten hebben straling eigenlijk op het lichaam? Door middel van quizvragen moeten we aan de ene kant de juiste behandeling zien te vinden voor een patiënt, maar ervaren we aan de andere kant ook welke straling gevaarlijk is.

tabloo

Er zit een hele logische opbouw in het Tabloo en wanneer we bij het gedeelte aankomen over kernenergie is dat dan ook goed te snappen. Hoe werkt een kernreactor eigenlijk? Ik vraag of ze het begrepen heeft en krijg op een makkelijker manier de volledige uitleg. Dat zit dus wel goed.

tabloo

Dan het grote dilemma van kernenergie, wat doen we met het afval? Hier zijn ook weer leuke spellen te doen. Kunnen we zelf afval op een slimme manier opslaan? Een van de bijzondere attracties in Tabloo is de fictieve lift waarmee we 225 meter onder de grond gaan om te ontdekken hoe je radioactief afval in klei kunt opslaan. Hier heb ik soms toch wel een kritische noot, want aan de ene kant vertellen ze dat sommige soorten afval wel honderd duizenden jaren gevaarlijk blijven, aan de andere kant is deze manier van opslaan minimaal duizend jaar veilig. Wat gebeurt er dan daarna? Gaan we ervan uit dat onze nakomelingen wel een oplossing vinden?

tabloo

Inmiddels lopen we al ruim anderhalf uur door het museum en mijn hersenen kraken en mijn maag knort. Dan hebben we ook nog af en toe wat overgeslagen. Je moet voor Tabloo dan ook echt minimaal wel op een uur of twee rekenen en je kunt er ook best een halve dag doorbrengen. We besluiten het laatste gedeelte wat sneller door te gaan.

Hier moeten we nog bedenken hoe we een nucleaire opslag aan de bevolking moeten verkopen. Want ja, mensen willen wel nucleaire energie maar bijna niemand wil de reactor en de opslag in zijn of haar achtertuin. Tenslotte komen we nog in het deel dat vooruitkijkt in de toekomst.

tabloo

Benieuwd vanaf welke leeftijd Tabloo geschikt is? Mijn eigen dochter was tijdens haar bezoek bijna 10 en vond het ontzettend boeiend. Gezien de hoeveelheid moeilijke woorden denk ik dat het nog beter is met een tiener. Het hangt zeker af van je eigen kind, heeft die interesse in natuur en techniek en de wereld in het algemeen? Dan gaan ze dit ook interessant vinden.

Bistroo Tabloo

In het gebouw van Tabloo zit ook een restaurant met de naam Bistroo. Handig, want wij zijn wel toe aan een pauze. Ze hebben hier een kleine kaart met lunchgerechten en verschillende drankjes.

tabloo bistro

Buitenspelen bij Tabloo

Vanuit het raam zien we al enkele glijbanen. Voordat we Tabloo verlaten, lopen we dan ook nog een rondje over het buitenterrein. Er is hier een rondje te lopen van 1,5 kilometer. Aan het begin van de wandelingen bevinden zich twee speeltuinen.

tabloo buiten speeltuin

Eentje voor wat jongere kinderen met een lage glijbaan en trampolines. Wat verderop is er een speeltuin met hogere glijbanen, een klauterroute en een aantal klimmuren, maar dan geplaatst op een heuvel van gras.

tabloo buiten speeltuin

“Dit was echt leuk”. Ik ben het met mijn dochter eens. Wat mij betreft is Tabloo een tof en bovendien vrij uniek uitje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top