Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / 10 toffe uitjes in Wallonië met kinderen tot 10 jaar

10 toffe uitjes in Wallonië met kinderen tot 10 jaar

Bij Wallonië met kinderen denken wij Nederlanders natuurlijk direct aan de Ardennen. Eind juli waren we een weekend op pad in Belgisch Luxemburg, de dunst bevolkte regio van België met daardoor heel veel ruimte voor de natuur.

Maar Wallonië is meer dan dat. Wat lang niet iedereen weet, is dat er in het zuiden van Wallonië een groot merengebied ligt: Lacs de l’Eau d’Heure. Of wat dacht je van steden zoals Charleroi, Luik, Bergen, Namen of Doornik. Steden die in een aantal gevallen de afgelopen jaren een flinke make-over hebben gehad en net zo geschikt zijn voor een stedentrip als de bekendere Nederlandse en Vlaamse steden.

In dit blog geef ik je tien tips voor een vakantie in Wallonië die juist hartstikke leuk zijn met jonge kinderen. Een dreumes, peuter, kleuter of kinderen in de onder- of middenbouw van de basisschool.

Rijden in een Amfibievoertuig

Bij leuke uitjes in Wallonië met kinderen denk je vast niet aan een amfibievoertuig. Maar het kan wel en is juist hartstikke leuk. Je doet het bij Lac de l’Eau d’Heure. Eerst bezoek je het informatiecentrum bij de stuwdam. Hier krijg je een filmpje te zien dat speciaal voor kinderen is gemaakt met een rode krokodil, twee wetenschappers en een stad. Ga je mee op avontuur in het amfibievoertuig, de “Crocodile Rouge”, oftewel de rode krokodil.

In de bus krijg je een koptelefoon en kun je het vervolg van het verhaal luisteren. Eerst rijd je een stukje net als met een normaal voertuig en dan komt de helling. “We rijden het water in”, super spannend natuurlijk. Blijven we wel drijven? Gelukkig gaat het goed! Extra leuk is dat alle kinderen zelf achter het stuur mogen plaatsnemen. Na een rondje over het meer rijd je er aan de overkant weer uit en terug naar het startpunt.

Wandelingen voor jonge kinderen

Wist je dat je in Wallonië ook heel fijn kunt wandelen met jonge kinderen? Er zijn diverse wandelroutes speciaal voor kleuters. Zo maakten wij bijvoorbeeld een wandeling bij het betoverde park van Kaolin. Een korte route van zo’n anderhalve kilometer rondom een mooi meertje. Onderweg kom je meerdere kabouters tegen.

Wandelen kaolin

Een andere wandeling is de kikkerroute op het Het Provinciaal Domain van Mirwart nabij Saint-Hubert. Dit is een heel mooi natuurgebied waar je diverse langere en kortere wandelingen kunt maken. De korte kikkerwandeling gaat om een meertje heen waar je ook kunt zwemmen. Ook kom je langs een visvijver, een picknickplek, enkele speeltoestellen en natuurlijk kikkers.

Voor wat oudere kinderen zijn er ook mooie gave wandelingen. Een wandeling die we kunnen aanraden is bijvoorbeeld die in Redu. Hier loop je ongeveer 5 kilometer met een app. Je helpt een raadsel op te lossen.

Tania, tussen de legenden, interactieve wandeling

Een kasteel bezoeken

In Wallonië zijn ontzettend veel mooie kastelen en forten. Zoveel dat er zelfs een kastelen en forten route is door de Belgische (en Franse) Ardennen. “Woonden hier echte ridders?”. Kastelen en hun geschiedenis zijn altijd boeiend voor jonge kinderen. Met spannende kelders, uitkijkpunten en leuke verstop plekken. Jonge kinderen natuurlijk wel even goed in de gaten houden.

Ardennen kasteel la roche

Kajakken op de Ourthe

Op zoek naar een sportief uitje in Wallonië met je gezin? Wat dacht je van kajakken op de Ourthe. Een hele mooie afwisselende route van 8km brengt je van Durbuy naar Barvaux. Onderweg kom je door de groene natuur. De rust van het water en een beetje verkoeling op een warme dag zijn heerlijk. Natuurlijk zijn er ook zwemvesten voor kinderen beschikbaar en bovendien is het water op veel plekken zo ondiep dat je overal kunt staan. Je kunt zelfs bewust even aanleggen om met water te spelen. Aan het einde van de route vaar je het mooie stadje Barvaux binnen.

Dierentuin Pairi Daiza

Je heb dierentuinen en je hebt Pairi Daiza. Dit is echt een dierentuin overtreffende trap en een van de uitjes in Wallonië die het hele jaar door kunnen. Wat deze dierentuin zo bijzonder maakt, is niet alleen de enorme hoeveelheid dieren die je hier kunt zien, maar vooral ook de hele sfeer die eromheen gecreëerd is.

Zo is de Cambodjaans Khmer Tempel de Bayon gewoon nagebouwd en wonen hier een paar witte tijgers. De orang oetans wonen in een Thais paleisje en er is zelfs een officieel gewijde Balinese tempel in dit deel van de dierentuin.

Pairi Daiza

Even verderop waan je je in China met een tempel die echt prima past in een Chinese stad. In dit deel hebben o.a. de Panda’s hun huis.

De Afrikaanse dieren hebben ook hun eigen themagebied met o.a. een Afrikaanse huttendorp. Er zijn natuurlijk meer dierentuinen die werken met thema gebieden, maar de uitvoering in Pairi Daiza is uitzonderlijk. Daarnaast is de dierentuin ook gewoon heel groot en super afwisselend. Je kunt hier makkelijk een dag doorbrengen.

Pairi Daiza

Op avontuur in een Klimbos

Naar een klimbos in Wallonië? Er zijn verschillende plekken waar het kan. Bijvoorbeeld bij Durbuy, Dinant, Wavre, Tournoi en Theux. Wij bezochten zelf met onze dochter het klimbos van Brandsport in de Ardennen tijdens een recent weekendje weg. Mooi gelegen midden in het bos. Er zijn een aantal verschillende routes, waarvan een op vier meter en een op acht meter. Het leuke is dat een van de routes veel vertakkingen heeft en je hier omhoog en omlaag kunt. Gaat het goed en heb je een stoer kindje zoals onze dochter, dan ga je lekker door naar acht meter. Is het toch een beetje spannend, dan blijf je gewoon lager. Aan jou de keuze. Je hoeft niks te doen wat je niet durft.

Klimbos brandsport
Klimbos brandsport

Een andere route heeft dan weer heel veel ziplines. Dit is mijn persoonlijke favoriet. In plaats van balanceren op smalle balkjes gewoon lekker door de lucht vliegen. Lekker makkelijk en ontzettend leuk om te doen.

“Yeah een klimbos”, onze dochter vindt klimbossen echt geweldig en was nog geen vier toen we haar voor het eerst meenemen. Inmiddels is ze zeven en kan ze er nog steeds geen genoeg van krijgen. Bij Brandsport kunnen kinderen met een reikhoogte vanaf 130cm zelfstandig bij de kabels of papa en mama kunnen helpen. Ze hebben hier zelfs al kindjes gehad van nog geen vier jaar, hoewel vanaf een jaar of zes gebruikelijker is. Het hangt allemaal af van je kind. Heeft deze een beetje goede coördinatie, kracht en geen angst, dan is natuurlijk meer mogelijk dan wanneer een van deze dingen nog een uitdaging is.

klimbos brandsport

Fietsen in Luik

Een stadswandeling is voor jonge kinderen vaak wat te ver. Handiger en minstens net zo leuk is een fietstocht met een gids door een stad. Kleine kinderen kunnen dan ook nog makkelijk voorop of achterop en vanaf een jaar of zes kun je een kinderfiets huren. Tijdens een anderhalf uur durende familievriendelijke fietstocht kom je o.a. door de binnenstad, via het Paleis van de Prins-bisschoppen, de opera en het nieuwe station. Ook neem je diverse bruggen over de Maas om de stad vanaf een afstandje te bewonderen. Natuurlijk is er ook tijd voor een stop in een stadspark.

Na een fietstocht door de stad weet je direct waar de beste speeltuinen zich bevinden. Ook kan je gids je vaak hele fijne en lokale tips geven zoals leuke kindvriendelijk restaurantjes en winkelstraatjes die je niet mag missen.

fietsen in luik

Ga op een ondergronds avontuur

Ook leuk om te doen in Wallonië is het bezoeken van een grot. Dit is ook een ideaal uitje op een regenachtige dag of juist tijdens een hele warme dag. Niet vergeten om je warm genoeg aan te kleden! Een peuter of kleuter kun je eventueel ook in een rugdrager stoppen. Dat scheelt trapjes op en af lopen.

Diverse grotten in Wallonië bieden een extra speciale ervaring. Zo had onze dochter het op weg terug naar huis nog steeds over de lichtshow bij de grotten van Han. Verder kun je een bootje varen bij de grotten van Remouchamps en is er in de Grot La Merveilleuse zelfs een waterval. Meer tips lees je in ons blog over de grotten in de Ardennen.

Grotten van Han

Interactieve musea

Nog een tip voor als het wat minder mooi weer is of voor wie gewoon een tof en leerzaam uitje zoekt. Bezoek eens een interactief en leerzaam museum met je gezin. Een van onze favorieten in Wallonië is het Pass nabij Mons. Dit Science museum is juist ook erg geschikt met jonge kinderen.

het pass

Het complex is opgebouwd uit verschillende afdelingen, opgedeeld in leeftijdscategorieën. Zo is er een speelhol voor kinderen van 3-6 jaar, een sportplaats voor 6- tot 12-jarigen en een apenkooi voor 6+ jaar. We beginnen met onze dochter bij de allerkleinsten: een plek waar een mollengang, een spinnenweb en een glijbaan uitnodigen tot klauteren en verstoppen. Op een aantal plekken kun je interactief leren hoe een vlieg ziet of wat een eland eet. Erg vermakelijk, ook voor papa’s!

Het gebouw heeft verschillende afdelingen die gericht zijn op kinderen in diverse leeftijdscategorieën. Zo is er een speelhol voor kinderen van 3 tot zes jaar maar zijn er ook aparte tentoonstellingen voor kinderen vanaf zes jaar. Ook onze jonge dochter vermaakte zich hier dus uitstekend. Met kruipen door de mollengang en een mini klimwandje opklauteren. Ondertussen was ik mijn man kwijt die druk bezig was testjes te doen met elektriciteit. Even verderop konden we weer met zijn drietjes tegen elkaar racen om te zien of we net zo snel zijn als een Cheetah. Ik zal je vast verklappen: dat zijn we niet. Lees ook ons uitgebreide blog over Le Pass.

het pass

Speeltuinen in Wallonië

Gewoon even lekker spelen? Ook dat kan natuurlijk. Twee grotere speeltuinen die de moeite van een bezoek waard zijn, vind je in Namen en in de buurt van Durbuy. Het Koningin Fabiola pretpark is geliefd bij inwoners van Namen en vind je naast de citadel. Voor een paar euro krijg je toegang tot een heleboel speeltoestellen, toffe trampolines en een paar uur vermaak voor je kinderen.

Ook bij Parc Chlorophylle in de buurt van Durbuy betaal je een paar euro entree. Daarvoor krijg je dan een educatief wandelpad van 2km en vervolgens een hele gave speeltuin. Wel zo fijn, er is een apart gedeelte voor peuters en kleuters. Oudere kinderen kunnen zich uitleven op de hogere klim- en klautertoestellen.

Meer tips vind je op de website Visit Wallonia.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top