Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Wat te doen in Leuven met kinderen, tips!

Wat te doen in Leuven met kinderen, tips!

Overweeg je een stedentrip Leuven met kinderen en ben je benieuwd wat er te doen is in Leuven met kids? Het is vooral een mooie oude stad met rondom de stad veel groene attracties voor het hele gezin, zoals het Provinciedomein Kessel-Lo in de deelgemeente Kessel-Lo buiten de oude ring. Leuven is een echte studentenstad en in deelgemeente Heverlee vind je de huidige campus met onder andere het Arenbergkasteel. Hoewel Leuven niet enorm groot is, moet je om de verschillende attractie te bezoeken wel regelmatig de auto of de bus nemen.

Voor een echte Belgische stedentrip zou ik persoonlijk kiezen voor een van de vele andere kindvriendelijke steden in België die meer attracties hebben, zoals kindvriendelijk musea, een dierentuin of bijvoorbeeld een stadswandeling met een app voor kids. Enkele van mijn persoonlijke favorieten zijn Gent met kinderen, Mechelen met kinderen of, in Wallonië, Mons met kinderen.

Leuven

Leuven met kinderen

Oude stad Leuven

Leuven heeft een mooi oud centrum. Een van de kinderactiviteiten die je kan doen in Leuven is een thema stadswandeling. Zo was er tijdens ons verblijf de zoektocht Expeditie Oerknal voor kinderen vanaf 10 jaar. Bekijk de site van het lokale toerisme office voor een actueel overzicht van alle themawandelingen in Leuven.

Leuven stadhuis

Tijdens een stadswandeling door Leuven kom je langs gebouwen, zoals het oude stadhuis. Buiten staan een aantal zuilen met foto’s hoe het er van binnen uit moet zien. Het historische stadhuis wordt nog zeker tot in 2029 verbouwd. Vraag bij ‘Onthaal Visit Leuven’ (de lokale VVV) naar rondleidingen.

De oude Sint-Pieterskerk is gratis te bezoeken. Loop zeker even naar binnen voor de mooie glas in loodramen en de verschillende heilige beelden. Ook de catacomben zullen sommige kinderen wel interessant vinden om te bekijken.

Leuven St Pieter

Leuven st pieter

In het centrum van Leuven zijn nog twee begijnhoven, het Groot Begijnhof en het Klein Begijnhof. Vroeger woonden in deze wijken ongehuwde vrouwen. Nu kun je door de gerestaureerde wijken lopen met veel kleine straatjes en enkele mooie doorkijkjes op het water.

Leuven

Leuven is een leuke winkelstad met naast de grote ketens ook veel lokale winkels. Zorg wel dat je op zaterdag of doordeweeks gaat als je wil winkelen. Op zondagen zijn de winkelstraten van Leuven echt uitgestorven. Zelfs een geopende supermarkt vinden in het centrum bleek lastig te zijn. De terrasjes daarentegen zaten ook op zondag al vroeg hartstikke vol.

Leuven

Leuven

In het oude centrum van Leuven zijn diverse musea te bezoeken. Het bekendste museum van Leuven is M Leuven, een kunstmuseum. Check vooral de website om te zien welke tijdelijke tentoonstellingen er zijn. Soms hebben ze hier ook een kindvriendelijk activiteit aan gekoppeld, zoals een speurtocht. Een andere populaire bezienswaardigheid in Leuven is de universiteitsbibliotheek met uitkijktoren die je kan beklimmen. Wanneer je een van deze musea wil bezoeken en ook het oude stadhuis wil bekijken, dan ben je voordeliger uit met een ILUVLeuven Ticket.

Het Museum voor Dierkunde is een traditioneel natuurhistorisch museum met veel opgezette dieren achter glas. Het Scouts & Gidsenmuseum is denk ik vooral leuk om te bezoeken als jij of je kinderen zelf bij de Scouting zitten. Beide kleine musea hebben beperkte openingstijden, bekijk daarom vooraf de website.

Provinciedomein Kessel-Lo

Worden je kinderen blij van een speeltuin? Neem ze dan mee naar Provinciedomein Kessel-Lo. In tegenstelling tot diverse andere provinciale domeinen in België is hier de entree gratis. Je betaalt wel voor losse activiteiten.

Op Provinciedomein Kessel-Lo vind je meerdere speeltuinen, waaronder een avonturen speeltuin door het water. Ideaal voor op een lekkere zonnige dag. Wel even een setje droge kleding meenemen. Bij mooi weer is het openluchtzwembad geopend. Dit is een ‘ploeterbad’, oftewel lekker ondiep en vooral gericht op jonge kinderen tot 12 jaar.

Je kan hier een bootje of waterfiets huren. Ook leuk voor jonge kinderen is het verkeerspark. Kortom, zeker bij goed weer en met jonge kinderen is hier genoeg vermaak. Bekijk de website voor alle informatie.

Arenbergkasteel

In Heverlee, eens een aparte plaats maar nu een buitenwijk van Leuven, kun je het Arenbergkasteel en de kasteeltuinen bezoeken. Beide zijn nu in handen van de KU Leuven en vormen de campus voor Wetenschap en Technologie. Studenten woningen en sportvelden liggen nu in de historische tuinen. Ook enkele oude bouwwerken, zoals een molen, zijn nog bewaard gebleven. Het is een mooi terrein voor een langere of kortere wandeling.

Arenbergkasteel

Ik kan me voorstellen dat hier wonen en les hebben in een voormalig kasteel echt wel een bijzondere ervaring is voor de studenten.

Arenbergkasteel

Abdij van Park 

Nog een bezienswaardigheid met kinderactiviteiten in Leuven is Abdij van Park. Dit is een bijzonder goed bewaard gebleven middeleeuwse abdij. Hier rondlopen geeft echt een idee van het kloosterleven in de middeleeuwen. Voor kinderen van 6-10 jaar is er een gratis gezinsparcours waarbij muisje Norrie opdrachten geeft die je onderweg moet maken.

Kindvriendelijk hotel in Leuven

Wij overnachten zelf in hotel The Lodge Heverlee, een meer dan 200-jaar oude boerderij en tegenover de campus van Leuven. Naast het gebouw is ook een nieuwere dependance waar onze kamer zich bevond. Het fijne van dit kindvriendelijke hotel in Leuven is zeker ook het goede restaurant en de speeltuin. In de ochtend wordt hier ook een uitstekend ontbijtbuffet geserveerd met extra’s zoals een glaasje cava, wafels en een uitgebreide selectie aan kazen.

hotel The Lodge Heverlee

De familiesuites hebben een tweepersoonsbed en een bedbank. Daarnaast hebben ze ook een badkamer met bad. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid van hotel The Lodge Heverlee.

hotel The Lodge Heverlee

hotel The Lodge Heverlee

Liever overnachten in het oude centrum van Leuven? Een optie is bijvoorbeeld hotel The Shepherd, een kleinschalig hotel met een nette en frisse inrichting. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid. Er zijn weinig hotels met familiekamer in Leuven, maar omdat het een studentstad is, zijn er wel relatief veel hostels. Het Leuven City Hostel heeft bijvoorbeeld 4-persoonskamers met gedeelde badkamer voor een hele schappelijke prijs. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top