Het Usambaragebergte was de positieve verassing van onze reis door Tanzania. Waarom weten niet meer mensen hier van?
Dit stukje Tanzania is super mooi en totaal anders dan de safarigebieden en de stranden van Zanzibar. Het Usambaragebergte in het noorden van Tanzania is zeker niet volledig onbekend, elke dag stopte er bij onze overnachtingsplek weer een overland truck om de volgende ochtend weer vroeg te vertrekken. Maar druk is het er zeker niet. Dat terwijl het voor wie zelfstandig een reis wil maken door Tanzania juist een ideale stop is tussen de hoofdstad Dar es Salaam (ongeveer 8 uur met de bus) en Moshi of Arusha (ook ongeveer 7 uur met de bus).
Houd je net als wij van wandelen, wil je spectaculaire natuur zien, dieren, vriendelijke mensen en het “echte” Tanzania zien? Ga dan vooral naar de Usambara Mountains.
Wat te doen in het Usambaragebergte
Het Usambaragebergte wordt ook wel verdeeld in het westelijke deel en het oostelijke deel. Wat het voor reizigers lastig maakt, is dat er weinig weg verbindingen zijn vanaf de vlaktes de bergen in. Er rijden ook weinig bussen of auto’s in het gebied. Mensen lopen of hebben een scooter.
Het oostelijke deel heeft helemaal nog weinig faciliteiten en daarom kozen wij voor het westen. Er is een weg vanaf de vlakte de bergen in, die werd ooit nog gebouwd door de Duitsers in de koloniale tijd. Het plaatsje Lushoto is de grootste en belangrijkste plek en hier zijn ook hotels. Vanuit Lushoto gaan bussen naar o.a. Dar es Salaam en Arusha. Op advies van o.a. de Lonely Planet en andere reizigers hebben wij er trouwens voor gekozen op de heenweg de snelle bus te nemen tussen Arusha en Dar es Salaam en ons bij de kruising van (vlakbij Mombo) met de weg naar de bergen af te laten zetten. Hier konden we super eenvoudig een taxi krijgen of een minibusje naar Lusotho.
Wandeling naar Irente viewpoint
Als je naar het Usambaragebergte komt, dan doe je dit om te wandelen. De wandeling naar het Irente viewpoint is de meest populaire en ook de enige route waarop we andere wandelaars tegen kwamen.
Je zou deze wandeling zelfstandig moeten kunnen doen, maar dan heb je wel een kaart of gps met kaart nodig. Aangezien we die niet hadden en ook niet konden vinden (zelfs het tourism office verkoopt geen kaarten), kozen we ervoor zoals eigenlijk iedereen om een gids in te huren.
Er is geen vaste prijs, je moet zelf onderhandelen met de gidsen. Wij betalen voor de hike naar viewpoint 45 dollar per persoon en 10 dollar voor onze dochter. Dit was inclusief de super goede lunch bij de Irente farm lodge.
De dag voor we aan zijn gekomen heeft het flink geregend. We lopen al snel over een weg die bestaat uit zuigende modder. Nu is het ook direct duidelijk waarom hier zo weinig verkeer is. We glijden aan alle kanten weg en zijn blij met onze wandelschoenen. Het Usambaragebergte is geen gebied om op sneakers of sandalen te wandelen. De modder heeft nog een andere functie. Wie niet genoeg geld heeft voor steen bouwt er nog steeds zijn huis mee.
Hier wandelen is echt een feest. “Jambo Jambo” schalt ons toe. Vooral wanneer onze blonde dochter gespot wordt komen kinderen uit het veld gehold om haar een handje of een high five te geven. Sommige kinderen spelen nog een spel zoals onze opa’s en oma’s ook gedaan moeten hebben. Met een stok en een fietswiel, we mogen het ook proberen maar het is best lastig.
De wandeling is ongeveer 15 kilometer, maar nooit saai. We komen door dorpjes en door stukken met vooral natuur. Dan zijn er nog de kameleons. Hoe we ook ons best doen, wij zien ze niet maar onze gids plukt ze zo uit de bomen. De West Usambara two-horned chameleon is een soort die alleen hier voorkomt.
Ongeveer halverwege de route kwamen we bij Irente Viewpoint en we zagen helemaal niks. Door de mist was er echt geen uitzicht. Dus lieten we onze dochter gewoon vrolijk naast een enorme klif lopen want we hadden geen idee wat zich bevond in de mist. Er zijn trouwens 2 Irente Viewpoints, de officiële waar nu een lodge is gebouwd en waar je entree moet betalen. Of gewoon een paar honderd meter verderop waar onze gids ons mee naar toe nam.
Nadat we lang genoeg gewacht hadden om te constateren dat we vandaag echt geen uitzicht zouden krijgen, liepen we door het Irente Biodiversity Reserve (ook bekend als Irente Farm). Hier kregen we een heerlijke zelfgemaakte lunch met vers brood, verschillende soorten, jam, kaas, fruit en sapjes. Een goed een rustpunt, zeker ook voor onze dochter die daarna weer energie had om de laatste kilometers terug te lopen.
Dat we geen uitzicht hadden gezien, zat mij toch niet helemaal lekker. Op onze laatste dag toen het in de middag wel helder was, zijn we daarom terug gegaan. Inmiddels was de weg ook niet zo modderig dus voor 25 dollar konden we een jeep huren. Zeker blij dat we dit gedaan hebben want dit uitzicht wil je niet missen!
Wandeling naar de Kisasa waterval Usambaragebergte
Onze tweede volle dag in het Usambaragebergte kozen we voor een kortere wandeling van ongeveer negen kilometer. De wandeling zelf is wel iets minder mooi dan die naar Irente viewpoint, vooral omdat je een deel van de tijd langs de weg loopt waar de bussen en auto’s rijden naar Lusotho.
Hoewel er ook genoeg tijd is dat je wel door de bossen loopt en langs dorpjes. De Kisasa waterval is spectaculair. Kijk op deze foto’s maar eens of je Marcel kunt ontdekken (hint het kleine poppetje links). Om er te komen moet er wel flink afgedaald worden en later dus ook weer een paar honderd meter omhoog geklommen. Onze dochter van zes is een goede wandelaar maar ik kan me voorstellen dat het steile zeer smalle pad voor jongere kinderen echt wel (te) uitdagend is.
Onderaan de waterval woont ook een gezinnetje en die verkopen flesjes cola, maar of ze echt open zijn is maar de vraag. Zorg dus dat je zelf voldoende eten en drinken bij je hebt.
Bezoek het Duitse kerkhof of het Magamba rainforest
Wij bleven drie nachten en twee volle dagen in het Usambaragebergte. Maar we hadden ons hier zeker nog langer kunnen vermaken. Behalve de twee hikes waar wij voor kozen, zijn er nog meer opties. Zo kun je een wandeling maken naar Magamba rainforest of naar de Mkuzi waterval waar je ook kunt zwemmen. Het is zelfs mogelijk een meerdaagse hike te maken waarbij je op verschillende plekken in het gebergte overnacht.
In Lusotho zelf zijn niet echt veel bezienswaardigheden, maar mocht je wat tijd over hebben, dan kun je enkele plekken opzoeken uit de Duitse koloniale tijd. Lusotho had in die tijd de naam Wilhelmsthal. Vanwege het gunstige klimaat was het aantrekkelijk, het is hier een stuk minder warm dan op de vlaktes, het regent vaker en op de vruchtbare grond bouwden ze hier boerderijen.
Een klein kerkje uit die tijd staat er nog en op het kerkhof zie je dat het leven toch ook zwaar moet zijn geweest. Vele jonge kinderen liggen hier.
Er is ook een link met Nederland. Prins Claus woonde als jongen in het Usambaragebergte waar zijn vader een sisalplantage had. Later ging hij samen met (toen nog prins) Willem-Alexander terug om het gebied uit zijn jeugd te laten zien en te praten over ontwikkelingssamenwerking. Nu is er nog een prins Claus school. Er wordt ons vrolijk verteld dat dit vernoemd is naar een Duitse koning, een verhaal dat we toch snel even moeten corrigeren.
Hotels in het Usambaragebergte
The Lawn’s Hotel
Wij kozen ervoor om te overnachten bij The Lawn’s Hotel, omdat ze een speeltuin hebben voor kinderen. Dat kom je in Tanzania echt bijna niet tegen, tenzij je in een all-inclusive resort verblijft op Zanzibar. Bovendien is het ook nog eens een van de beste beoordeelde accommodaties in het gebied en een van de weinige goede op loopafstand van het busstation. Het is dan ook enorm populair en zat elke nacht dat wij er sliepen helemaal vol. Van te voren boeken is een must. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid.
De speeltuin bleek gelukkig net zo goed te zijn als op de foto’s. Met een trampoline en leuk speeltoestel. Bovendien heb je er vanaf het terras zicht op, dus je kunt zelf lekker wat drinken terwijl je kind aan het spelen is.
Er zijn een aantal gezamenlijke ruimtes, waaronder eentje die ingericht is als een bar en een kamer met een voetbaltafel, boeken en tijdschriften. Er is wifi in de gezamenlijke ruimte en het café maar dat kan het aantal mensen dat er is niet aan. Aan het einde van de middag en de vroeg avond wanneer iedereen terug is van de hikes en nieuwe gasten zijn aangekomen, is het bijna onmogelijk een simpele e-mail te versturen of je Facebook te openen.
De kamers liggen in aparte gebouwen rondom het hoofgebouw. Wij verbleven in de driepersoonskamer met een enorme groot twee-persoonsbed en daarnaast een eenpersoonsbed. Het is allemaal niet heel luxe, maar wel schoon en gewoon echt goede matrassen en dekens. De douche had twee standen: gloeiend heet of koud. Omdat het hier in de bergen best koud kan worden, is er in de kamer een open haard die op verzoek aangemaakt kan worden.
Het ontbijt is lekker met extra’s zoals pannenkoeken, fruit en banenbrood. Voor het diner heb je elke avond keuze uit uit een vegetarisch of regulier menu met soep, hoofdgerecht en toetje. Er zijn heel weinig andere eet opties in het stadje dus het is prima om hier mee te eten.
Andere opties
Ook bij Irente Farm Lodge kun je overnachten en kun je elke dag genieten van het super lekkere eten dat ze hier hebben. Bovendien is ook hier een gezellige lodge waar je ’s avonds kunt zitten. Er zijn verschillende type kamers en je kunt ook kamperen. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijs.