Home / Reisinformatie / Afrika / Tanzania / Arusha tips en bezienswaardigheden

Arusha tips en bezienswaardigheden

Arusha is niet de meest prettige stad. Het is er druk, stoffig en staat vaak vol met verkeer. Omdat Arusha startpunt is voor een safari in de noordelijke nationale parken is het toch een bestemming die je waarschijnlijk wel aan zult doen op vakantie in Tanzania met kinderen.

Er zijn weinig bezienswaardigheden in Arusha zelf maar in de omgeving is meer te doen. Zoals een bezoekje aan een lokaal project of aan het Arusha National Park. Moet je nog boodschappen doen dan zijn er in Arusha enkele grote supermarkten die echt alles verkopen wat je maar kunt wensen.

Arusha nationaal park

Bezienswaardigheden Arusha

Boma Museum Natural History

De Duitse Boma is een oud fort uit de tijd dat Arusha een Duitse Kolonie was. De lage gebouwen van maar een verdieping hoog hebben niet echt de uitstraling die je zou verwachten van een fort. Tegenwoordig zitten er in deze gebouwen het natural history museum bestaande uit vier verschillende onderdelen en er is een kleine botanische tuin. Hoewel het museum echt niet te vergelijken is met interactieve natuurhistorische musea in Europa hangt er hier een fijne sfeer die zorgt voor een plezierig bezoek.

Boma Museum Natural History

Het is rustig, groen en er is veel schaduw. Drie dingen die je in Arusha centrum niet zo snel zult ervaren. Een tentoonstelling gaat over de mensheid. In Tanzania zijn verschillende vondsten gedaan van vroege menssoorten. Doormiddel van foto’s en enkele tentoongestelde voorwerpen leren we meer over onze evolutie.

Een andere tentoonstelling gaat over de historie van de “Boma” en de Duitse kolonisatie. Hier zijn oude foto’s te zien en in het Engels is er interessante informatie te lezen. De derde tentoonstelling gaat over dieren en is een mix van opgezette dieren en ingelijste natuurfoto’s. Deze vond onze dochter het meest interessant. Het vierde deel tenslotte is het “cultural centre” oftewel een plek om souvenirs te komen. Wel van de makers zelf en wij vonden de prijzen heel erg meevallen.

Boma Museum Natural History

Arusha Cultural centum

Het Arusha Cultural centrum is een beetje attractie, heel veel winkel. Het opvallende gebouw heeft een museum voor kunst uit Tanzania met veel houtsnijwerk. Buiten in de tuin staan ook allemaal best grote dieren uit hout wat wel interessant is voor kinderen.

Het merendeel van de ruimte is echter in gebruik voor souvenirswinkels. Met prijzen zie een stukje hoger liggen dan die van het “cultural centre’ bij het Boma museum.

Arusha bezienswaardigheden

Wat te doen rondom Arusha

Geen zin in de stad te blijven. Wij bezochten vanuit Arusha het Tengeru Community project en bleven daar een nachtje slapen. Slechts 20 minuten buiten Arusha maar het voelt verder weg. Ook het Arusha National Park is makkelijk te bezoeken vanuit Arusha.

Tengeru Community Project

Wij bezochten vanuit Arusha het Tengeru Cultural Tourism project. Door zo’n project te bezoeken steun je de lokale bevolking en kan je plekken bezoeken waar je anders niet zo snel zou komen. Zo kozen wij voor een bezoek aan o.a. een lokale markt en een school met boomplant project. Je leest hier meer over onze bezoek aan het Tengeru Cultural Tourism Programme.

Tengeru cultural tourism programme
Tengeru cultural tourism programme

Duluti Meer

Lake Duluti is een mooi meer in de buurt van Arusha. Wij bezochten het vanuit het community project maar mocht je daar geen tijd voor hebben kan je ook alleen naar het meer gaan. Een Dalla Dalla brengt je naar Tengeru en borden wijzen de weg naar het meer of neem een taxi naar een van de restaurants langs het water. Je kunt hier wandelen, relaxen (maar zwemmen is verboden) of kajakken.

lake duluti
Tengeru cultural tourism programme

Arusha National Park

Arusha is startpunt voor een safari naar beroemde parken zoals de Ngoronogoro Crater, het Serengeti National Park en het Tarangire National Park. Die zijn toch nog wel enkele uren rijden naar het westen. Ten noorden van de stad een stuk dichterbij ligt het kleine en minder bekende Arusha National Park. Vaak wordt het online afgedaan als een 2e rangs National Park omdat je er bijvoorbeeld geen leeuwen hebt en niet zoveel afwisseling in de diersoorten.

Misschien juist doordat onze verwachtingen niet zo hoog waren vonden we dit park juist echt leuk. We zagen heel veel giraffen en apen vlak na de weg. De vechtende olifanten op nog geen honderd meter van de entre waren ook een absoluut hoogtepunt. Het park is heel groen en er is veel water en ook best wat hoogteverschil. Daardoor voelt het ook anders aan dan de parken die vooral veel savanne hebben. Het park is goedkoper dan de grotere parken en je kunt er dus ook voor een dagje heen.

Arusha National Park
Arusha National Park

Overnachten in Arusha

We sliepen in totaal vier nachten in Arusha en elke nacht in een andere accommodatie. Dat was niet helemaal de bedoeling maar zo liep het. Het is best wel lastig om een goed betaalbaar hotel in Arusha te vinden.

Tourist Inn

Een simpel hotelletje aan de grote doorgaande weg in Arusha. Ongeveer 20 minuten lopen of een klein stukje met de Dalla Dalla vanaf de clocktower. Naar het busstation is het 10 minuten lopen of korter met een busje. Vlakbij de grote supermarkt van Arusha en de KFC.

Wij hadden een kamer met drie bedden naast elkaar daarna blijft er weinig ruimte meer over om te lopen. De badkamer is schoon maar heeft niet al te veel waterdruk. Check even de kamer die je krijgt of alles werkt (zoals de douche) en zo niet wissel naar een andere kamer. Voor de prijs kan je zeker niet klagen tenminste dat was onze indruk na een nacht in de Tourist Inn.

Daarom kwamen we hier na onze safari ook weer terug om toen te horen te krijgen dat het vol was (ondanks de boeking die we hadden) maar dat we wel bij hun zuster hotel terecht konden. Het zit er echt naast maar is in kwaliteit een stuk minder. Op basis van reviews van anderen denken wij dat ze bewust overboeken om zo het mindere hotel ernaast ook vol te krijgen.

Arusha hotel

Zawadi House Lodge

Vooraf aan onze safari naar het Arusha National Park had dit bedrijf een nachtje voor ons geregeld in de Zawadi House Lodge. Aan de rand van Arusha. Een heel andere omgeving en veel rustiger en schoner dan het drukke centrum.

Zawadi House Lodge is het soort plek waarvan je kunt zien dat het ooit mooi neergezet is maar nu toch wat aan het verouderen is. Wat vochtplekken in de badkamer een raam met een barst in het restaurant. Het is nog steeds een prima hotel, met goede douche, schoon, wifi, je kunt er ook parkeren. Er is alleen niet erg veel te doen in de omgeving en het bijbehorende restaurant was hoewel goed ook echt wel duur.

Arusha hotel

Banana farm eco lodge

Ons favoriete hotel in Arusha was de Banana farm eco lodge. Alleen dit ligt niet echt IN Arusha maar aan de buitenkant van de stad tussen Tengeru en Arusha in. Zorg dat je zelf de locatie op je telefoon hebt staan (waar google maps zegt dat het is, moet je nog een stukje verder over dezelfde weg) want taxi’s weten het niet.

Arusha hotel

Dit is echt een hostel met een backpackersfeertje. Veel zelfstandige reizigers die hier langer blijven hangen. De kamers zijn simpel en de matrasje wel dun maar het is dan ook erg goedkoop. Waarom wij hier zo enthousiast over zijn is vooral de tuin, de lekker hangplek, de spelletjes. “s avonds met zijn allen eten aan de lange tafels van een zelf gekookte maaltijd. Onbeperkt bananen en snacks zoals popcorn die de familie zomer even rond komt brengen. Er is niet heel veel te doen in de omgeving maar je kunt een rondje lopen het dorp of een tour op de bananen plantage boeken. Je zit ook relatief dichtbij het meer van Diluti en Tengeru. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Arusha hotel

Ook naar Afrika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars want dan scheelt gedoe met verzekeren of kies voor Worry Free label van het goedkopere Easy Terre. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist. Die ook weet wat gezinnen belangrijk vinden. Ook Riksja family is een goede organisatie voor een reis op maat. Terwijl TUI en ANWB ook voor veel verre bestemmingen goede opties hebben van vlucht plus hotel.

Over de auteur

2 gedachten over “Arusha tips en bezienswaardigheden”

 1. Wij wonen in Arusha (niet in het volle centrum maar op 3km van de ingang van het nationale park). Wij kunnen gerust mensen (of gezinnen) mee nemen om een rondleiding in de buurt te doen. Altijd karibu (Swahili voor welkom).

  1. Hee Koen,
   Mijn vriend en ik gaan volgende maand voor het eerst naar Tanzania, ook komen we in Arusha. Woon jij hier nog en ben je nog steeds geïnteresseerd om een rondleiding te geven? Wij horen graag van je!
   Groetjes,
   Caroline

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top