Home / Reisinformatie / Afrika / Tanzania / De leukste activiteiten in Stone Town, Zanzibar

De leukste activiteiten in Stone Town, Zanzibar

Stone Town, de hoofdstad van het eiland Zanzibar, staat niet voor niks op de werelderfgoedlijst. Het compacte centrum van de stad is een mix van culturen. Een typische Swahili handelstad een mix van lokale, Arabische, Indiase en Europese invloeden. Zo zijn de vele dubbele deuren met houtsnijwerk een typisch voorbeeld van de “Zanzibar” stijl. Stone Town geeft een cultureel element aan een strandvakantie op het eiland Zanzibar.

Dwalend door de kleine straatjes kom je opeens een moskee of een museum tegen. Souvenir winkeltjes zijn er natuurlijk ook genoeg. Maar Stone Town is ook gewoon een stad waar de inwoners bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden. Ik adviseer je tijdens een vakantie op Zanzibar op z’n minst een dagtrip te maken naar Stone Town. Stel je je reis zelf samen kies dan voor een of twee nachtjes in Stone Town aan het begin of einde van je vakantie.

Stone town bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Stone Town

Wij vonden het het leukste om gewoon rond te wandelen door Stone Town en zo kwamen we met regelmaat wat interessants tegen. De ommuurde stad is compact genoeg dat je nooit echt verdwaalt. Zeker door de driehoekige vorm met aan twee kwanten zee.

Maar mocht je weinig tijd hebben dan is het wel slim om bepaalde bezienswaardigheden in Stone Town bewust op te zoeken. De belangrijkste gebouwen dateren uit de 18e en 19e eeuw zoals het oude fort. Wat je wat mij betreft echt niet mag missen is de locatie van de oude slavenmarkt.

Stone town bezienswaardigheden

Forodhani Gardens

De Forodhani gardens is een klein parkje aan het water. Een gezellige plek om mensen te kijken en in de schaduw de rest van je dag in Stone Town te plannen. Er zijn diverse kiosken en een restaurant waar je wat kunt eten. Er lopen ook vaak mensen rond met karretjes die eten en drinken verkopen.

Stone town bezienswaardigheden

In de avond verandert Forodhani gardens in een open lucht restaurant. Spreek van te voren duidelijk de prijs af, want helaas staat deze locatie ook er ook bekend om dat toeristen al snel veel te veel moeten betalen voor hun gegrillde vis of stukje vlees, tot soms wel het tienvoudige van de ‘normale’ prijs.

In Forodhani gardens zit ook een van de weinige speeltuinen in Stone Town. Tijdens ons laatste bezoek in de zomer van 2019 was deze niet meer open en zag er verwaarloosd uit.

Stone town bezienswaardigheden
Forodhani Gardens

House of Wonders

Het House of Wonders (Beit-el-Ajaib) is het opvallendste gebouw in Stone Town. Gebouwd door een Sultan in de 16e eeuw is dit waar eeuwenlang belangrijker gebeurtenissen plaats vonden. Tien jaar geleden zat er nog een museum in het House of Wonders maar in 2012 stortte een deel van het balkon in. Het gebrek aan onderhoud heeft er voor gezorgd dat het gebouw nu gesloten is. Plannen voor restoratie van het gebouw zijn er genoeg maar echt actie blijft tot nu toe uit.

House of wonders stone town

Arabische fort

Een ander typisch gebouw in de buurt van het House of Wonders en Forodhani Gardens is het oude Arabische fort ( Ngome Kongwe). Persoonlijk vind ik de buitenkant indrukwekkender dan de binnenkant. In het oude fort zitten nu veel winkeltjes en een restaurant. Ook is er een amfitheater waar regelmatig optredens plaats vinden.

Arabische fort stone town
Arabische fort stone town

Paleis Zanzibar

Het voormalige paleis (Beit El-Sahel) is nu ook een museum. Helaas is het slecht onderhouden. Er zijn met name wat oude meubels te bekijken. Mocht je het boek “Memoires van een Arabische prinses van Zanzibar” hebben gelezen dan is het wellicht interessanter om de tentoonstelling te bekijken die over deze prinses gaat.

Stone town

Oude slavenmarkt en Anglicaanse kathedraal

Als je een museum bezoekt in Stone Town kies dan voor de oude slavenmarkt. Het museum bestaat uit drie delen: de kerk (gebouwd op de plek van de voormalige slavenmarkt), een aantal kelders waar de slaven opgesloten zaten en een tentoonstelling met foto’s en informatie.

Oude slavenmarkt en Anglicaanse kathedraal

Bij de entree is een gids inbegrepen maar wij besloten op eigen gelegenheid rond te kijken. De tentoonstelling is heel goed met duidelijk uitleg in het Engels. Het is absoluut een heftige plek maar geeft je wel een kijkje in de gruwelijke geschiedenis van de slavenhandel. 

In het museum hangen ook tekeningen en er staan beelden maar die zijn zeker niet schokkend. Toch leverde dit museum ons nog dagen vragen op van onze zesjarige dochter. Die toch ook wel enige angst had dat we in Nederland ook weer slavernij zouden kunnen krijgen.

Oude slavenmarkt en Anglicaanse kathedraal

Hamann Perzische baden

De hamam in Stone Town werd in de late 19e eeuw gebouwd in opdracht van sultan Barghash bin Said. De baden zijn niet meer in gebruik en nu kan je voor een klein bedrag een kijkje nemen. We vonden het zelf niet zo heel interessant maar onze dochter die nog niet eerder in een hamam was geweest wel. We konden haar uitleggen hoe de zwembaden van warm water werden voorzien.

Hamann Perzische baden stone town

Huis van Freddy Mercury

Freddy Mercury (echte naam Farrokh Bulsara) de inmiddels overleden lead singer van Queen werd in 1946 geboren op Zanzibar. Het huis waar hij een paar jaar woonde aan Kenyatta Road bestaat nog. Het was dat we aan het geocachen waren in Stone Town, want anders hadden we het waarschijnlijk niet eens geweten. Er is helemaal niks bijzonders aan het huis te zien behalve een koperen boordje naast de deur met “‘Mercury House’ en wat aanvullende informatie.

Huis van Freddy Mercury stone town

Zonsondergang aan het strand

Stone Town en dan vooral het kleine stukje strand van Stone Town komt pas echt tot leven in de avond. Zodra het minder warm wordt er op het strand fanatiek gevoetbald. Artiesten maken een menselijk toren en halen op die manier wat geld binnen. Kleine meisjes (waaronder ons kleine meisje) doen uitbundig mee met een dans optreden. Het is dan een heerlijk plak om mensen te kijken en de zonsondergang te bekijken. Zoek op een tijd een plekje bij een van de restaurantjes aan het strand zoals het Livingstone Beach Restaurant.

stone town strand
stone town strand

Hotels in Stone Town

Wij dachten wat te besparen door voor onze ene nacht in Stone Town te kiezen voor een simpel hotelletje het Riverside hotel. Helaas leverde dat nogal wat gedoe op want de geboekte drie persoonskamer was toch niet beschikbaar. Volgende keer dus toch liever maar wat meer betalen voor een goed hotel in Stone Town. Er zijn genoeg hotels in Stone Town maar helaas niet zoveel met familiekamers dus boek echt op tijd. Enkele opties:

  • Tembo House Hotel, hotel met goede locatie vooral in de avond. Direct aan het strand en met klein zwembad. Heeft ook enkele familiekamers. Lees hier meer reviews.
  • Balcony House heeft kamers met twee tweepersoonsbedden die dus ook geschikt zijn voor gezinnen. Goede ligging en betaalbaar. Lees hier meer reviews.
Stone town bezienswaardigheden

Excursies vanuit Stone Town

Vanuit Stone Town worden diverse excursies aangeboden over het hele eiland. Zoals een specerijen tour en een tour naar het kleine Jozani national park. Veel van deze tours zijn net zo makkelijk te ondernemen vanaf je strandvakantie bestemming.

Een excursies die wel makkelijk te combineren is met Stone Town is die naar Prison eiland (ook bekend als Changuu Island), vooral omdat de bootjes naar Prison eiland vertrekken vanuit Stone Town. Je ziet het eiland al liggen voor de kust. Het is zo’n 30 minuten varen naar dit eiland. De grote attracties hier zijn de enorme reuze landschildpadden die hier wonen. In 1919 werden er vier exemplaren cadeau gedaan door de Seychellen. De schildpadden hadden het duidelijk naar hun zin want inmiddels leven er meer dan tweehonderd op het eiland.

Verder kan je op het eiland lekker lunchen, zwemmen, zonnen en snorkelen. Zie hier de voor de actuele prijs van deze tour.

Lees ook ons blog over Zanzibar, Tanzania met kinderen of over strandbestemming Nungwi.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top