De Vallei van de Koningen is de naam van de Necropolis waar je de graven van farao’s kunt bezoeken. Niet alleen van farao’s, maar ook enkele koninginnen en zonen en dochters van farao’s liggen hier begraven.
Er zijn meer dan 60 tombes van de farao’s. Om te voorkomen dat tombes te veel beschadigd raken door bezoekers (alleen al onze adem kan slecht zijn voor de muurschilderingen), is er een roulatie systeem tussen de tombes die open gesteld zijn voor het publiek. Sommige tombes zijn helemaal nooit open, omdat er nog opgravingen plaatsvinden of omdat ze bijvoorbeeld te kwetsbaar zijn.
Er zijn altijd zo’n acht tombes open. Met een ticket kun je drie tombes naar keuze bezoeken. Daarnaast zijn er nog wat tombes die soms open zijn, maar niet op het reguliere ticket zitten. Hiervoor heb je een los (veel duurder) ticket nodig.
Het is zeker slim om van tevoren te checken welke tombes open zijn, zodat je drie tombes kunt kiezen die echt bijzonder zijn. Aangezien we het geluk hadden om twee keer in Luxor te zijn in verschillende jaren, konden we meerdere tombes bezoeken.
Naast de tombes in de bekende Vallei van de Koningen kun je ook nog graven bezoeken in de Vallei van de Koninginnen en zijn er een aantal graven van notabelen verspreid over de Westbank van Luxor.
Welke tombes kun je bezoeken in de Vallei van de Koningen?
De volgende tombes zijn op dit moment (actueel 2024) open voor bezoekers. Met het reguliere ticket mag je drie van deze tombes bezoeken. Je mag zelf kiezen voor welke drie je gaat. Wil je er meer bezoeken, dan koop je twee tickets en mag je dus zes graven bezoeken.
KV1 – Ramses VII
KV2 – Rames IV
KV6 – Rames IX
KV8 – Merenptah
KV11 – Rames III
KV14 – Tawosret-Sethnacht
KV15 – Seti II
KV16 – Ramses I
KV43 – Thoetmosis
KV47 – Siptah
Naast de roulerend opengestelde reguliere graven zijn er ook een aantal tombes in de Vallei van de Koningen (en eentje in de Vallei van de Koninginnen) waar je een los ticket voor nodig hebt. De volgende vier tombes zijn te bezoeken met een extra ticket.
KV9 – Ramses V & VI (ongeveer 5 euro)
KV17 – Seti I (ongeveer 55 euro)
KV62 – Toetanchamon (ongeveer 15 euro)
KV23 – AY (ongeveer 5 euro)
Wat zijn de mooiste tombes in de Vallei van de koningen, op het reguliere ticket?
Beide keren dat we naar Luxor gingen, hadden we ons van tevoren goed ingelezen in de verschillende tombes die open waren om zo de mooiste te kunnen bezoeken. Een lijstje van onze favorieten vind je hieronder. Tijdens ons eerste bezoek was het strikt verboden om foto’s te maken in de tombes van de Vallei van de Koningen. Tegenwoordig doen ze daar helemaal niet moeilijk over, zolang je maar geen flits gebruikt.
We hebben ze zelf niet bezocht, maar mocht je het geluk hebben dat die open zijn, dan moeten Thoetmosis III (KV34) en Horemheb (KV57) ook echt spectaculair zijn.
Ramses III (tombe 11)
Een bijzonder mooie tombe die ook nog eens erg groot is. Wat deze tombe verder bijzonder maakt, is dat het een van de weinige is met muurschilderingen die het alledaagse leven laten zien. Dat maakt het ook interessant voor een bezoek met kinderen.
Ramses 1 (tombe 16)
Een relatief kleine tombe, omdat deze farao niet zo oud is geworden. Wel eentje die bijzonder goed bewaard is gebleven en mooie muurschilderingen en figuren bevat.
Amenhotep III (tombe 35)
Een hele interessante tombe, een van die diepste in de vallei en je moet 90 traptreden naar beneden. Je kunt hier nog zien hoe de tombes vroeger beveiligd werden met stenen die ze lieten zakken en valse kamers. In dit geval heeft het nog gewerkt ook, want de mummie van Amenhotep en nog negen andere koninklijke mummies zijn gevonden in het graf. Je kunt hier de sarcofaag nog zien in de grafkamer. De mummies liggen tegenwoordig in het museum in Caïro.
Ramses IV (tombe 2)
We kozen de tombe van Ramses IV omdat die bekend staat als een waarvan de muurschilderingen heel goed bewaard zijn gebleven. Bovendien is er nog een enorme sarcofaag te zien in de grafkamer. Kijk bij de ingang ook uit voor graffiti in het Grieks en Koptisch, deze tombe was in de oudheid al bekend.
De ligging vlakbij de ingang maakte dat het hier wel echt heel druk was. Hoewel de kleuren absoluut erg mooi zijn, was de drukte wel echt een nadeel, want je kon eigenlijk niet echt op je gemak alles bekijken. Een bewaker zorgde er namelijk voor dat iedereen door bleef lopen rondom de vierkante sarcofaag.
Ramses IX (tombe 6)
Ramses IX heeft een lange en brede tombe waarbij je steeds dieper afdaalt. Ook hier was het flink druk, maar iedereen gaf elkaar wel de ruimte om een foto te maken aan het einde. Hier kijk je op de grafkamer waar je helaas niet in kunt lopen, maar waar een hekje voor staat.
Ook deze tombe heeft erg goed bewaard gebleven muurschilderingen en een erg kleurrijk plafond. Dit is een van de langere en diepere tombes in de Vallei van de Koningen.
Tawosret & Sethnacht (tombe 14)
Deze tombe had onze dochter uitgekozen op basis van de maquettes bij het ticket office: “Die is lekker lang en heeft veel kamers”. Niet alleen is het erg mooi, door de ligging bijna helemaal achterin de Vallei van de Koningen komen er ook weinig toeristen. Wat een rust vergeleken met de tombes die dichterbij de ingang liggen.
Deze tombe is niet van één persoon ,maar van twee. In eerste instantie gebouwd voor de Tawosret, de vrouw van Seti II van de 19e dynastie. Later ingepikt door farao Sethnakth van de 20e dynastie. Hij maakte de tombe ook een stuk langer. Het eerste deel van de tombe is echt mooi versierd, het tweede deel is vrij kaal, op de grafkamer na.
Tombes waar je extra voor moet betalen in de Vallei van de Koningen
Er zijn vier tombes waar je extra voor moet betalen en die je alleen kunt bezoeken met een los ticket, namelijk die van Seti I, Ramses V & VI, Tuthankamon en Ay. Ik zou je absoluut aanraden om minimaal één extra ticket te boeken. Je bent er nu toch en deze tombes hebben echt wel wat extra’s te bieden.
Seti I
We hebben de tombe van Seti I zelf niet bezocht. Deze tombe schijnt echt heel erg mooi en goed bewaard gebleven te zijn. Echter, een los ticket hiervoor is drie keer zo duur als een ticket voor drie reguliere tombes. Met de wisselkoers op het moment van onze bezoek was dit meer dan 55,- euro per persoon en ze geven hier geen kinderkorting.
Toetanchamon
Het enige niet geplunderde graf van een farao dat tot nu toe gevonden is, is dat van Toetanchamon. Mede daardoor is hij zo beroemd en willen veel mensen juist dit graf zien. Hoewel zijn graf zeker niet zo spectaculair is als de vondsten erin. Toetanchamon was immers relatief kort farao. Slechts één van de vier ruimtes in het graf is gedecoreerd.
Voor ons reden om dit graf, wat bijna net zo duur is als entree tot drie reguliere graven, ook over te slaan. Bovendien krijg je bij het graf van Ay al een goed idee van hoe het graf van Toetanchamon eruitziet.
Ramses V&VI (tombe 9)
Wij waren erg blij dat we een extra ticket hadden gekocht voor het graf van Ramses V &VI. Zo was het om te beginnen al een verademing om in alle rust en zonder opgejaagd te worden een graf te kunnen bekijken. Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten. Dit graf zit niet op de het reguliere ticket voor drie graven, maar de losse entree is erg betaalbaar: minder dan een derde van een regulier ticket kost. Eigenlijk betaal je voor een los ticket hier minder dan per graf op het reguliere ticket. Ook de ligging is goed, centraal in de Vallei van de Koningen.
Het is een van de langste graven in de Vallei van de Koningen en volledig versierd. Met heel veel teksten, maar ook schilderingen van de lucht en goden en godinnen. Helemaal aan het einde ligt de gebroken sarcofaag, deze is waarschijnlijk ooit vernield door grafrovers. Dat maakt deze tombe extra sfeervol.
Ay
De tombe van Ay is een buitenbeentje, niet gelegen in het centrale deel van de Vallei van de Koningen. Je koopt de entree wel bij het ticket office, maar komt er via een lange zandweg die start vanaf de parkeerplaats. Ook dit graf is betaalbaar en kost minder dan een derde van wat een regulier ticket kost.
De ligging in de vallei tussen de rotsen en over een hobbelweg er naartoe rijden, doet veel voor de sfeer. Sterker nog, de tombe bewaarder zag onze auto voorbij rijden en kwam zelf op de brommer met de sleutel achter ons aan. Ondanks dat we er aan het begin van de middag waren, waren we namelijk de eerste gasten van de dag. Onze dochter mocht de tombe openen.
De tombe zelf is klein en heeft een aantal muurschilderingen, zoals van apen, die hetzelfde zijn als die in de tombe van Toetanchamon. Ay was zijn opvolger, maar was uiteindelijk slechts vier jaar farao. Alleen de grafkamer is versierd. Hierin staat ook een grote sarcofaag.
Meer tips nodig voor Luxor? Lees ook ons uitgebreide blog over Luxor met kinderen. Hier vind je ook tips voor andere tombes in Luxor. Want naast de graven in de Vallei van de Koningen kun je ook nog graven in de Vallei van de Koninginnen bezoeken. Ook zijn er een aantal graven van notabelen te bekijken, vaak een stuk kleiner dan die van de farao’s, maar ook erg mooi versierd van binnen.