Home / Reisinformatie / Azie / Indonesie / Wat kost Indonesië met gezin als je het zelf organiseert?

Wat kost Indonesië met gezin als je het zelf organiseert?

Ben je benieuwd wat de kosten van een vakantie in Indonesië zijn voor een gezin met kinderen? Wat zijn de prijzen voor eten en drinken op Bali? Hoeveel kost een leuk hotel op Java? Hoeveel geld moet je opzij zetten voor toffe activiteiten als duiken?

Ik deel mijn dagbudget en vertel je hoeveel leuke en gave activiteiten in Indonesië je hiervoor kunt ondernemen. Het kan natuurlijk altijd goedkoper, maar we hebben het nu niet over de kosten van backpacken in Indonesië of een budgetvakantie. We bespreken een rondreis door Indonesië met het gezin, waarbij je leuke activiteiten onderneemt. Wel zelf georganiseerd, want zelf organiseren is vaak een stuk voordeliger dan het laten doen.

Indonesie kosten

De vakantie waarop deze kosten in Indonesië gebaseerd zijn, vond plaats in 2022. We waren vijf weken op reis, waarvan drie weken met het hele gezin en twee weken alleen mijn dochter en ik samen. We gingen naar Java, Bali, Lombok en Flores en ik kan dus ook vertellen welke eilanden goedkoper zijn en waar je juist meer moet betalen voor dezelfde kwaliteit.

kosten indonesie

Kosten Indonesië met het gezin

Dit zijn onze kosten voor vijf weken. Ik geef ook elke keer aan wat de kosten per dag waren, zodat je kunt uitrekenen hoeveel budget je nodig hebt voor jullie vakantie in Indonesië.

Wat kost een vlucht naar Indonesië? – € 3250,-

De grootste kostenpost voor vertrek zijn de kosten van het vliegticket. Vliegen met kinderen in de zomervakantie is jammer genoeg bijna altijd duurder dan in andere periodes van het jaar. In de zomer van 2022 waren tickets helemaal erg duur. Waar je voorheen voor rond de €700 nog wel kon vliegen naar Indonesië was de keuze nu beperkt.

kosten indonesie

Uiteindelijk kozen we voor een KLM vlucht via Singapore naar Jakarta en terug vanaf Denpasser via Kuala Lumpur. Bij elkaar waren de tickets bijna €3000,- euro. Helaas is het de nieuwe realiteit dat vliegen echt een stuk duurder is geworden.

kosten indonesie

Indonesië is heel groot en dus kiezen veel gezinnen ervoor om ook een of meerdere binnenlandse vluchten te nemen. We proberen alleen kritischer te kijken naar ons eigen vlieggedrag. Met vijf weken in Indonesië kun je ook best wat vaker een lange reisdag hebben. Uiteindelijk hadden we dus maar één binnenlandse vlucht nodig, die van Labuan Bajo op het eiland Flores terug naar Bali. Voor twee personen betaalden we hiervoor met Wings Air €254,-.

bali nusa penida

Eigenlijk hadden we deze vlucht al een half jaar van tevoren geboekt en toen betaalden we bijna €100 euro minder. Omdat onze route uiteindelijk veranderde, heb ik de vluchtdata aangepast en moesten we toen het toen geldende tarief betalen. Het is dan ook zeker slim om je binnenlandse vluchten zo vroeg mogelijk te boeken (en dan niet meer te veranderen). Vergelijk de prijzen via Skyscanner.

Visum Indonesië (incl. verlenging) – €100 + €143

De visum regels voor Indonesië veranderen in 2022 met regelmaat. Uiteindelijk konden we als Nederlander ter plekke een Visum On Arrival (VOA) krijgen. Hiermee mochten we 30 dagen in het land blijven. Voor het VOA betaal je 500.000, met de dan geldende wisselkoers komt dan neer op ongeveer €100 voor drie personen.

watertempel bali

Omdat mijn dochter en ik langer dan 30 dagen in Indonesië bleven, hadden we een verlenging nodig. Als je dat zelf doet, moet je hiervoor drie keer naar de immigratie en ben je je paspoort zo’n twee tot drie weken kwijt. We kozen er dus voor om het door een bureau te laten doen. Die kunnen in vijf werkdagen een expres visum verlenging regelen. Bovendien hoefden we dan maar één keer naar de immigratie. We betaalden voor de kosten van de verlenging en hun service fee €143,- voor twee personen.

kosten indonesie

We spraken ook diverse reizigers die in plaats van het verlengen van hun visum kozen voor een visum run. Oftewel, een retour ticket kopen naar bijvoorbeeld Singapore of Kuala Lumpur. Dit was ooit zelfs vaak goedkoper dan je visum verlengen, maar met de gestegen kosten van vliegen in Azië moet je dit vooral ook doen voor het gemak of omdat het je leuk lijkt een van deze steden te bezoeken.

Accommodatie – €1991 euro*

We hadden voor het eerste deel van de reis door Java bijna alle accommodaties van tevoren geboekt via booking.com. Op Bali hebben we dat losgelaten en nadat Marcel naar huis was gegaan, heb ik vaak zelf pas een dag van tevoren geboekt. Dit kwam doordat ik niet zeker wist hoe lang de visum verlenging ging duren en ook omdat we vanwege een veranderde vertrekdatum van de boottocht naar Flores de geplande route hebben aangepast.

kosten indonesie

We hebben heel bewust op deze reis gekozen voor een aantal luxere accommodaties en daarnaast midrange opties. Slechts een enkele keer kozen we voor een budget accommodatie. Ons goedkoopste hotel was op Flores in Senaru waar we €8,- euro betaalden voor een tweepersoonskamer. We sliepen ook een paar nachten in een prachtig Heritage hotel in Malang en betaalden daar €116,- per nacht en we huurden een villa met eigen zwembad in Ubud voor € 110 euro per nacht.

kosten indonesie

Gemiddeld kwamen we uit op €64,- per nacht.

Kan het ook goedkoper? Absoluut! In de meeste plekken kun je voor €30 tot €40 per nacht een prima acceptabel hotel vinden voor je gezin. Op veel plekken heb je voor die prijs zelfs een klein zwembad.

kosten indonesie

In de echt grote steden op Java, zoals Jakarta en Surabaya, vonden we het lastig om in deze prijsklasse een goed beoordeelde plek te vinden met een fijne locatie. We kozen er daar dan ook voor om meer te betalen en dan wel in een kwalitatief vier sterren hotel te overnachten. Terwijl er in kleinere plaatsen meer dan genoeg aanbod was in deze prijsklasse.

kosten indonesie

Ook op Bali is de locatie erg bepalend voor de prijs. Zo betaal je in Kuta een stuk minder voor een hotel dan in Sanur. Op Lombok en Flores liggen de prijzen voor accommodaties lager dan op Java en Bali.

kosten indonesie

In de meeste gevallen sliepen we in een tweepersoonskamer met een extra bed of in een driepersoonskamer. Een enkele keer huurden we dus een huisje met aparte slaapkamers of sliepen we in een familiekamer met stapelbed. Reizen met een kind is wat betreft accommodaties zeker makkelijker dan reizen met twee kinderen.

In de prijs zijn niet de 3 nachten inbegrepen die we doorbrachten op de boot van Lombok naar Flores.

Excursies en musea etc. – €1336

We waren in Indonesië zo op het eerste gezicht een behoorlijk bedrag kwijt aan excursies en entreegelden. Dit zit echter vooral in de boottrip die we ondernamen van Lombok naar Flores. We brachten vier dagen door op de boot en de prijs is dus inclusief overnachten, eten en alle entreegelden. Ook gingen we een aantal keer duiken.

Pulau Menjangan

Wil je weten wat je vakantie naar Indonesië gaat kosten? Bedenk dan van tevoren wat je allemaal wil ondernemen. Om je een idee te geven van de mogelijkheden vertel ik je wat wij allemaal uitgaven.

Indonesie

Een overzichtje van enkele activiteiten die wij hebben ondernomen met de kosten:

 • Dagtour naar Nusa Penida vanuit Sanur, €162,50 (voor 2 personen en echt een tegenvaller)
 • 4D/2N boot van Lombok naar Flores, €440,- (voor 2 personen, incl. overnachten, eten en entreegelden)
 • Surfles voor onze dochter, €13,65 (per keer voor een uur)
 • Waterbomb Bali, €78,- (2 personen incl. maaltijden)
 • Pedicure en manicure, €26,- (2 personen)
 • Massage bij boutique salon, €35,75 (2 personen)
 • Massage bij simpele salon, €19,50 (2 personen)
 • Monkey Forest Ubud, €14 (3 personen)
 • Entree tempel Ubud, €8 (3 personen, per tempel)
 • Duiken en snorkelen Pemuteran Bali, €169,- (3 personen incl. nationale park fee)
 • Duiken en snorkelen Karimunjawa, €130,- (3 personen)
 • Pretparkje in Jakararta, €10,- (hiervoor mag je 6 ritjes maken)
 • Museum in Semerang, €2,63 (3 personen)
 • Dierentuin Malang, €21,- (3 personen)

Vervoer in Indonesië (excl. vliegen) – €767

Een van de lastige dingen om te budgetteren bij het plannen van een vakantie naar Indonesië zijn de transport kosten. Dat is omdat die ook enorm variëren per route en zeker ook per eiland. Waarbij het juist zo is dat op een goedkoper eiland als Lombok of Flores je wellicht wel meer kwijt bent aan vervoer dan op een eiland als Java. Simpelweg omdat je vaker een privé taxi moet huren en er lang niet overal openbaar vervoer rijdt of je een grab auto kunt nemen.

kosten indonesie

Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de rit van de haven op Lombok naar Senaru. Op de heenweg kon ik een grab auto nemen en betaalden we 250.000 rupiah. In Senaru zelf kun je echter geen grab bestellen en moest ik dus via mijn hotel of via een bureau een taxi regelen voor de terugweg. Hiervoor betaalde ik uiteindelijk 450.000 rupiah.

Bali

Had ik echt zo goedkoop mogelijk willen reizen, dan had ik wel achterop een scooter kunnen springen voor het eerste deel van de route en vervolgens kunnen wachten op de zeer onregelmatig voorbij komende bus. Andere reizigers die dit deden, moesten twee uur wachten tot ze een bus te pakken hadden. Veel backpackers huren op Lombok een scooter voor een week (dan betaal je misschien 100.000 per dag) en houden de kosten op die manier laag. Voor een gezin met kind(eren) en bagage is dat vaak geen optie.

kosten indonesie

Een ander voorbeeld zijn de treinen op Java. We namen drie keer de trein en in alle gevallen duurden de ritten tussen de vijf en zes uur. Toch betaalden we voor een route maar liefst €110,- euro en voor de andere routes €32,- en €18,- euro. Voor die dure route waren er wel goedkopere alternatieven, zoals de bus, maar dan was je veel langer onderweg of had je een trein met een hele ongunstige vertrektijd.

kosten indonesie

Wil je geld besparen op je vervoerkosten? Download dan vooral de Grab en Go-Jek app, dit zijn een soort Ubers. Verder is het zeker op Bali heel erg fijn als je zelf een scooter kunt huren en hiermee kunt rijden. Dat is gewoon veel goedkoper dan het huren van een auto met chauffeur.

kosten indonesie

Ook hier weer een aantal voorbeelden:

 • Taxi Jakarta Airport naar centrum, €17,50
 • Taxi van modern Jakarta naar Old Jakarta, €5,20
 • Snelle trein van Jakarta naar Semarang, €110,- (3 personen)
 • Taxi van Semarang naar Jepara, €21 (een rit van 2 uur, met de bus ben je goedkoper uit maar ook veel langer onderweg)
 • Slow boat Karimunjawa 1st clas,s €28 (3 personen)
 • Fast boat Karimunjawa 2e class, €32 (3 personen)
 • Scooter twee dagen op Karimujawa, €6,50 + €3,80 tanken
 • Trein Semarang – Surabaya, €32,- (3 personen)
 • Auto met chauffeur voor de dag vanuit Malang, €82,50
 • Scooter een dag Malang, €7,80 +€1,80 tanken
 • Trein Probollingo – Banyuwangi, €18,-
 • Ferry Java naar Bali, €2,73
 • Grab van ferry naar Premuteran, €13,-
 • Taxi van Premuteran naar Ubud met stops onderweg, €45,50
 • Scooter huur in Ubud twee dagen, €20,- + €2,88 tanken
 • Grab Ubud naar Kuta, €17,-
 • Boot naar Lombok, €58,- (2 personen)
 • Grab ferry naar Senaru, €16,25
 • Taxi Senaru-Sengigg, €29,25
 • Vliegveld Bali naar Sanur met Grab, €14,60

Kosten van eten en drinken – €734

Eten en drinken in Indonesië hoeft heel weinig te kosten wanneer je voornamelijk eet bij straatstalletjes, foodcourts en kleine restaurantjes. Maar je kunt in Indonesië, en dan vooral op Bali en in de grotere steden in Java, ook heerlijk en echt goed eten bij toprestaurants. De prijzen die je hier betaalt zijn nog steeds een stuk lager dan in Nederland.

kosten indonesie

Mijn dochter is een lastige eter. Tenminste, ze kan ook prima zonder te klagen twee weken rijst eten. Sterker nog een van de eerste Indonesische woorden die ze leerde was Nasi Putih, oftewel witte rijt. Met heel veel andere dingen maak ik haar niet blij, zeker niet als het ook maar een heel klein beetje pittig is. Vroeger deelden we vaak een maaltijd, maar tegenwoordig heeft ze wel een eigen portie nodig.

kosten indonesie

Waar ze wel heel gelukkig van wordt, is pasta of echt lekkere frietjes met een ham/kaas tosti. Oftewel, westers eten. Zeker op Bali is dit makkelijk te vinden, maar je betaalt daarvoor dan wel een stuk meer dan wanneer je bij een lokaal restaurantje (Warung) zou eten. Zo aten we bij een restaurant in Sanur met een echte steenoven pizza. Voor een pizza, een kinderformaat pasta, een lava cake en twee drankjes betaalden we €21,71. Nog steeds veel goedkoper dan in Nederland, maar als je dat doet met een gezin met twee kinderen voor zowel de lunch als het diner, dan tikken deze kosten echt wel aan.

kosten indonesie

Een van onze duurste maaltijden was ook Italiaans, maar nu in ons eigen vier sterren hotel. Hier betaalden we €38,45 voor, maar wel met twee toetjes en een cocktail. Je kunt beter niet in je hotel eten, want dat is eigenlijk altijd duurder dan in een op zichzelf staand restaurant.

Voor een warme lunch of een avondmaaltijd bij een lokale Warung, oftewel Indonesisch eten, waren we vaak met zijn drietjes zo’n 10 euro kwijt. Waarbij Bali misschien nog niet eens zoveel duurder is dan Java of Lombok, maar de verleiding om daar te kiezen voor een hipper restaurantje met westers eten is gewoon veel groter.

 kosten indonesie

De porties in Indonesië zijn wel vrij groot. Een groot deel van onze tijd in Indonesië aten we dan ook een late warme lunch en geen avondeten meer. In plaats daarvan gingen we in de avond nog wel ergens een lekkere smoothie drinken of namen thee met een taartje of andere snack.

Ondanks de paar duurdere maaltijden gaven we daardoor op de dagen dat we eten kochten (dus zonder de 4 dagen op de boot) gemiddeld maar €23,- per dag uit aan eten en drinken. Waarbij wel de opmerking dat we deels natuurlijk, maar met zijn tweetjes waren.

Overige kosten, souvenirs, was etc.

Los van alle genoemde kosten hadden we nog wat extra kosten. Denk hierbij aan de was laten doen of souvenirs die we aanschaften. In de meeste gevallen betaalden we per wasbeurt zo’n €5,-. Ook moesten we een enkele keer betalen (vaak 5000 rupiah) om van een wc gebruik te maken.

kosten indonesie

In dit kosten overzicht heb ik geen rekening gehouden met alle kleding die we moesten kopen in Indonesië, omdat onze tassen nooit gekomen zijn. Deze kosten kregen we ook terug van KLM. Dit was ruim 500,- maar eerlijk is eerlijk het geld stond ook binnen twee weken na onze claim op de rekening. Wel hebben we daardoor wat extra transportkosten gehad zoals taxi’s naar verschillende shopping centra in Jakarta. Wist je dat ze hier zelfs een Decathlon hebben. Die kosten zitten wel in dit overzicht.

Tijdens deze reis ben ik geen perssamenwerkingen aangegaan. Alles wat we gedaan hebben is dus door onszelf gekozen en betaald. Alleen heb ik natuurlijk nog steeds een belastingvoordeel doordat reizen mijn werk is en dat ik een deel van de kosten als zakelijke kosten kan beschouwen.

kosten indonesie

Alles bij elkaar kostte onze reis van vijf weken (36 nachten) door Indonesië ruim €8000,-. Zeker geen goedkope vakantie, maar we hebben het wel echt heerlijk gehad. Bovendien kregen we ook nog eens €2400,- terug van KLM omdat onze vlucht geannuleerd werd en we pas een dag later met enorme omweg konden vertrekken. Dat extra geld maakte ook dat we wat makkelijker waren met de hotels die we ter plekke nog boekten en misschien net wat meer comfort kozen dan we anders hadden gedaan.

bali met kinderen

Ons dag budget ter plekke was uiteindelijk €143,- euro. Haal je daar de visum verlening (niet nodig als je maximaal 30 dagen gaat) uit en vervang je enkele van de luxe hotels door wat simpele plekken, dan kom je al een stuk lager uit.

Ga je 3 tot 4 weken naar Java, Bali en/of Lombok met een gezin van twee kinderen en wil je in nette hotels slapen en eet je toch vooral Indonesisch, dan is een dag budget van €100 per dag nog steeds haalbaar, denk ik. Wil je vooral westers eten, overnachten in fijne sfeervolle hotels of in privé villa’s en huur je regelmatig een taxi met chauffeur voor een dag? Dan kom je al snel op het dubbele uit. In beide gevallen moet je nog wel extra budgetteren voor dure activiteiten, zoals duiken of een dagje waterbom Bali.

Ik ben nog bezig met allemaal blogs schrijven over de bestemmingen waar we geweest zijn. Een klein deel kan je alvast vinden op onze Indonesië met kinderen pagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top