Home / Voorbereiding / Tips / Vliegen met baby, 20 onmisbare tips!

Vliegen met baby, 20 onmisbare tips!

Tips over vliegen met een baby. Hoe maak je een lange vliegreis comfortabel voor jezelf en voor je baby? We geven je ook tips voor wanneer je gaat vliegen met een dreumes tot 2 jaar. Volgens de regels van de vliegmaatschappijen is je kindje tot twee jaar immers een baby.

Vliegen met baby, al onze tips!

Vanaf wanneer mag je vliegen met een baby?

Bij de meeste maatschappijen mag je baby vliegen vanaf 1 week oud (mits niet te vroeg geboren). Wij namen onze baby mee op haar eerste lange vlucht naar Curaçao toen ze 10 weken oud was. Best spannend, maar het ging hartstikke goed.

reizen met baby

Een vakantie met een baby kan echt heel fijn zijn! In totaal maakten we 13 vluchten haar voor haar tweede verjaardag. Dit waren een aantal kortere vluchten binnen Europa, maar na Curaçao gingen we ook nog naar New York, Thailand en Panama.

Wat kost vliegen met een baby?

Tot je kindje twee is, mag je hem/haar gratis of voor een klein bedrag (bijvoorbeeld alleen boekingskosten) meenemen in het vliegtuig. Je hebt dan geen recht op een eigen stoel voor je baby en zult deze dus op schoot moeten houden. Vlieg je met een baby dan heb je ook een aangepaste bagagevrijstelling. Hoeveel dit precies is, hangt van de maatschappij af.

vliegen met een baby in een bassinett

Luister niet naar horror verhalen

Een goede voorbereiding op je eerste vlucht met baby is zeker belangrijk. Wat je vooral niet moet doen, is luisteren naar horror verhalen van de buurvrouw, je collega’s of misschien wel je ouders.

De meeste baby’s huilen echt geen uren en je bent echt geen slechte ouder omdat je gaat vliegen met een baby. Sterker nog, hoe mooi is het dat je als nieuwe ouder je kindje meeneemt in het leven waar jullie van houden en de wereld laat zien.

Onze dochter heeft een keer een kwartier gehuild en verder nooit langer dan dat. Dat komt door onze goede voorbereiding, maar ook doordat we zelf ontspannen waren. Zoiets voelen kinderen echt aan.

vliegen met een baby

Hoe jong is te jong?

Vliegen met een baby van 3 maanden is makkelijker dan vliegen met een baby van 1 jaar. Laat je dus vooral niet afschrikken doordat je baby te jong zou zijn. Hoe jonger, hoe makkelijker. Tenzij je natuurlijk een huilbaby hebt, maar dan wordt alles moeilijker.

Vlak na de geboorte zijn baby’s nog heel kwetsbaar en misschien moet je zelf nog een beetje wennen aan het ouderschap en bijkomen van de bevalling. Dus hoewel je met een baby van 1 week al mag vliegen, wil je misschien liever even wachten zodat je gaat vliegen met een baby van 1 maand of ouder.

reizen met baby

Kindjes van een paar maanden hebben weinig nodig, slapen, eten, schone luier, knuffelen en repeat. We liepen een paar rondjes met onze dochter in de draagdoek door het vliegtuig en hoppa ze sliep alweer. Al die zorgen waren nergens voor nodig.

Vliegen met een baby van 7 maanden ging ook nog heel soepel. Ze paste nog makkelijk in een bassinet (waarover later meer) en was snel tevreden.

Vliegen met een baby van 1 jaar of ouder, dat is wanneer de uitdaging begint. Kindjes zijn dan zo lang wakker dat ze ook wat vermaak nodig hebben. Ze merken dat ze in een vreemde omgeving zijn. Ze worden ook een beetje zwaar op schoot maar mogen vaak niet meer in een vliegtuig wiegje. Ze willen niet meer stilzitten maar lekker rondlopen. Verderop in dit blog geef ik daarom nog een aantal extra tips speciaal voor wie gaat vliegen met een dreumes.

vliegen met een baby

Beste maatschappijen om mee te vliegen met een baby

Onze ervaring is dat je het beste met een reguliere maatschappij, zoals Icelandair of American Airlines, op een lijnvlucht kunt vliegen. De kans is dan groot dat het vliegtuig niet vol zit en veel maatschappijen geven vrije stoelen als eerste aan reizigers met kinderen. Een enkele keer werd tijdens het inchecken van de bagage de stoel naast ons al geblokkeerd. In andere gevallen kwam de stewardess nog voor het opstijgen naar ons toe om de passagier naast ons te verplaatsen waardoor we drie stoelen naast elkaar vrij hadden. Alleen wanneer het vliegtuig helemaal vol zit, krijg je geen vrije stoel.

vliegen baby

Veel maatschappijen hebben voor de baby’s tot ongeveer 10 maanden speciale babywiegjes op intercontinentale vluchten. Dit is heel prettig bij een rustige vlucht, bij turbulentie moet je jouw baby er namelijk uithalen. We hebben dit wiegje ook nog een keer mogen gebruiken met onze baby van 13 maanden, maar een andere keer mocht het weer niet ondanks dat het om dezelfde maatschappij ging.

reizen met baby

Wanneer je met een luchtvaartmaatschappij, zoals Tui of Transavia, vliegt die vooral charter- en vakantievluchten uitvoert, dan zijn er vaak veel kinderen aan boord. De vluchten zitten veel voller en de kans is een stuk kleiner dat je een extra stoel krijgt. Bovendien zijn hier geen wiegjes aanwezig.

Verschillende branche organisaties en bloggers geven lijstjes van de meest kindvriendelijke luchtvaartmaatschappijen. Maatschappijen die constant hoog scoren zijn Etihad, Emirates, Lufthansa, ANA en El AL.

reizen met baby

Vliegtijden en overstappen

Soms heb je de keuze uit verschillende vliegopties. Wij hebben de beste ervaringen met avond en nachtvluchten. Onze baby ging gewoon zonder problemen slapen.

Wanneer je jouw baby op schoot moeten houden, kan een hele nacht wel lang zijn. Waarschijnlijk durf je niet te bewegen of op te staan. Reken dus maar op stijve benen. Juist daarom kan een overstap best wel fijn uitkomen, zeker als deze maar kort is en geen te lange onderbreking van het slaappatroon. Je kunt ook een Deryan Air Traveller aanschaffen om wat prettiger te zitten met een slapende baby op schoot.

Tijdens een dagvlucht zul je je baby veel meer moeten vermaken. Bij baby’s die nog veel slapen overdag is dit niet zo lastig maar is je kindje wat ouder en erg beweeglijk, dan heb je je handen vol.

reizen met baby

Wat neem je mee in het vliegtuig voor je baby?

In het vliegtuig is het handig om alles wat je voor de baby nodig hebt snel bij de hand te hebben. Zorg dus van te voren voor een slim ingepakte tas.

Luiers, luierdoekjes en handige verschoontips

Natuurlijk neem je luiers en luierdoekjes mee. Neem altijd meer mee dan je denkt nodig te hebben. Een verschoningsmatje vooral voor hele jonge baby’s is ook een must. De tafels in de vliegtuig-wc zijn namelijk keihard.

Zorg ook voor minimaal 2 extra setjes kleding voor je baby. Tegen ongelukjes, maar ook voor als het koud is in het vliegtuig. Niet alleen voor je baby, maar zorg ook extra setje (boven)kleding voor jezelf. Wanneer je baby moet spugen wil je zelf ook niet een hele vlucht in de vieze kleren zitten. Schoonmaakdoekjes zijn ook handig om snel bij de hand te hebben en neem voor de zekerheid een plastic zak mee om vieze kleding in te stoppen.

Eten en drinken

Natuurlijk neem je een fles mee en daarnaast heb je echt een thermoskan & melkpoederdoosjes nodig. Tenzij je natuurlijk borstvoeding geeft. Laat je thermosfles gelijk vullen met heet water zodat je ook wanneer de stewardessen je even niet kunnen helpen (bijvoorbeeld bij turbulentie) een flesje klaar kunt maken.

Is je kindje al wat ouder dan is het handig om een tuitbeker, lepel en bakje mee te nemen. Of als je kindje al warm eet een warmhoudbord. Ook potjes met babyvoeding en snacks moet je zelf meenemen. Potjes babyvoeding mogen gewoon mee in het vliegtuig, maar pak ze voor je eigen gemak in een doorzichtig zakje zodat je ze bij de controle snel kunt pakken en laten zien.
Een slabbetje en/of spuugdoekje en snoetenpoetsers zijn ook een must.

Speelgoed

Wij hebben op hele jonge leeftijd nooit heel veel speelgoed meegenomen. Een paar kleine blokjes, wat grappige plastic poppetjes en desnoods een filmpje op de telefoon of tablet. Lees onze tips speelgoed mee op reis voor ons favoriete babyspeelgoed voor op vakantie en in het vliegtuig.

Slapen

Wanneer je gaat vliegen met een baby zijn er handige hulpmiddelen op de markt die we absoluut aanraden voor de wat langere vluchten. Helaas zijn de opties vrij beperkt zolang je kind nog geen eigen stoel heeft, tot een hangmatje dat je aan de stoel voor je hangt. Hier zijn we niet enthousiast over, wel over de andere optie, de Deryan Airtraveller. Dit is een opblaasbaar matrasje dat je op schoot kunt houden. Hiermee wordt het gewicht beter verdeeld en zit het prettiger voor jou en slaapt je kindje lekkerder. Je kunt het matrasje ook op de tafel leggen. Lees hier onze uitgebreide review.

Heeft je baby thuis een knuffeltje, neem die dan ook mee en natuurlijk een speen als je baby die gebruikt. Onze dochter sliep thuis altijd in een slaapzak en in het vliegtuig dus ook. Dit zorgde voor een vertrouwd gevoel. Heeft je kind normaal een dekentje, neem die dan mee om te slapen. Hoewel je in het vliegtuig ook extra dekens kunt krijgen.

Gezondheid

Wij namen voor onze dochter wanneer we gingen vliegen ook kinderparacetamol mee en neusdruppels. Niet elke keer maar wel als ze verkouden was of tandjes kreeg.

Ik weet dat er ouders zijn die baby’s en peuters allergie of hoestmedicijnen geven die slaperigheid als bijwerking hebben. Ik ben zelf absoluut tegen het gebruik van dit soort medicatie die helpt om je baby te laten slapen in het vliegtuig. Het is hier niet voor bedoeld, zeker bij jonge kinderen kan een verkeerde dosis gevaarlijk zijn en je weet nooit hoe je kind gaat reageren.

Bekijk onze handige inpaklijst voor de hele vakantie met een baby!

reizen met baby

Drinken bij het opstijgen

Zorg dat je direct na het instappen een flesje water of melk klaar hebt. Neem daarom een thermosfles met heet water mee. Ook met meer dan 200ml mag je door de douane. Kindjes kunnen tijdens het opstijgen last krijgen van hun oren. Wanneer je jouw baby wat te drinken geeft, is dit opgelost. Onze baby sliep ook al wel eens voor het opstijgen. Ze bleef gewoon slapen ondanks het drukverschil.

reizen met baby

Stewardessen zijn over het algemeen heel behulpzaam als het op het aanleveren van heet water aankomt of het opwarmen van eten. Soms kan dit echter even niet zo snel als je zou willen doordat het druk is of door turbulentie. Wanneer je een kleine thermosfles meeneemt, heb je in ieder geval warm water voor een flesje bij de hand.

Je mag officieel niet meer dan 100ml water meenemen. Maar wij konden tot nu toe altijd water in de thermosfles meenemen zonder problemen. Mocht je deze toch leeg moeten maken kan je het altijd direct na het instappen nog voor het opstijgen aan een stewardess vragen. Geef je borstvoeding, dan is het natuurlijk nog makkelijker.

reizen met baby

In de meeste gevallen krijg je een speciale riem die je aan je eigen riem vast maakt waarin je baby tijdens het opstijgen en dalen moet zitten. Niet alle maatschappijen werken hier mee.

Een aantal maatschappijen, maar niet allemaal, hebben babywiegjes oftewel een bassinet beschikbaar. Dit is een mandje wat je ophangt aan een rechte muur in het vliegtuig. Ideaal want je baby slaapt net als thuis en jij hebt je handen vrij. Helaas is het geen vanzelfsprekendheid om dit te krijgen en daarom schreven we er alles over in onze blog “FAQ Baby bassinet of reiswiegje in het vliegtuig

Vliegen met dreumes, extra tips

Tot 2 jaar ben je voor de luchtvaartmaatschappij nog een baby. Maar vliegen met een kind van bijna 2 jaar op schoot is een stuk lastiger dan met een lichtgewicht baby.

Ga je vliegen met een dreumes dan kun je je kind al voorbereiden op de vlucht. Ook tijdens de vlucht kun je dingen uitleggen. Wanneer moet je slapen, wat doet de stewardess etc. Wil je dat je dreumes gaat slapen, volg dan het vertrouwde slaapritueel.

Het is ook slim je kind van tevoren op het vliegveld nog even lekker te laten rennen. Voor een dreumes kun je net als wanneer je gaat vliegen met een peuter alvast een handig hulpmiddel inzetten: de tablet met favoriete spelletjes en filmpjes.

Sommige maatschappijen geven je een extra maaltijd maar de meeste niet. Je betaalt immers niet voor een stoel.  De babymaaltijden zijn vaak potjes en niet waar een dreumes zin in heeft. Heb je een grote eter waarmee je niet je maaltijd wil delen, neem dan zelf een maaltijd mee. Ook is het handig wat koekjes/rozijntjes/crackers etc mee te nemen.

reizen met bab

Alle ouders vinden vliegen met een baby eng. Niemand wil die ouders van het kind zijn dat de hele vlucht bij elkaar jankt. Het aantal keer dat een vlucht veel beter verloopt dan je hoopt is een stuk groter dan het aantal lastige kinderen.

Hoe jonger je kindje, hoe makkelijker het is om te vliegen. Ga je naar een verre bestemming, lees dan ook onze tips omgaan met een baby jetlag. Vlieg je vanaf Schiphol, check dan ook ons artikel Schiphol met kinderen voor informatie over de baby lounge. Is je vlucht vertraagd of is je bagage vermist? Lees hier hoe je zelf de schade kunt claimen.

reizen met baby

27 gedachten over “Vliegen met baby, 20 onmisbare tips!”

 1. Bedankt voor je blog en alle tips! Volgende week maken wij voor het eerst met onze zoon van 10 maanden een verre vliegreis (Tanzania). Ik vind het spannend maar zo te lezen is het ook erg belangrijk dat ik er zelf relaxed onder ben. Het lezen van jouw verhalen en tips helpt, dank daarvoor!

 2. Hoi. Dank voor het leuke verhaal!

  Wij willen binnenkort met 2 kleintjes (1,5 en 3) naar Sri-Lanka. Hierbij twijvelen we over de timing van de vlucht. Kun je naar jouw ervaring beter overdag (wakkere kids, maar wel minder kans op huilen?) of s’avonds/s’nachts (grotere kans op slapende kids, maar risico op veel huilen als het slapen niet lukt?) tickets boeken?

 3. Hi,

  Waar wij een beetje mee zitten is hoe je het doet als je op locatie jezelf moet verplaatsen middels een auto. Neem je dan een buggy/kinderwagen mee én je maxicosi of houdt je je kindje dan in een draagzak in de auto?
  We gaan maar een weekje naar Mallorca en ons zoontje is dan net 10 maanden.
  De draagzak kan prima, vindt hij ook niet vervelend, maar voelt niet veilig in een auto.
  Wat zijn jullie ervaringen?

  1. Als je een auto huurt kan je een maxicosi huren. Gaat het alleen om korte taxi ritjes dan toch de draagzak. We zijn ook in veel landen geweest waar taxi’s achterin sowieso geen gordels hadden en kinderzitjes ook niet normaal zijn.

 4. Ik heb precies hetzelfde! Ik heb sinds kleins af aan al een fobie voor mensen die moeten overgeven. Ik kan me echter nooit een nare situatie herinneren waardoor dat is ontstaan. Zodra ik oud genoeg was om te beseffen wat overgeven eigenlijk was begon het. Als kind begon ik dan heel erg te huilen en wou weg rennen en tegenwoordig raak ik nogsteeds helemaam in paniek als iemand moet overgeven of zelfs al zegt dat diegene misselijk is. Laatste tijd ben ik door paniekerige klachten soms zelf ook bang om over te geven. Ik kots eigenlijk bijna nooit. Ben wel eens vaker misselijk maar tja op een of andere manier hou ik dat dan tegen waardoor ik niet perse hoef over te geven. Ik weet niet hoe hier mee om te gaan met deze fobie ga ik binnenkort mee bezig maar ik snap jou! Ik heb hetzelfde. Emetofobie (zo noemen we de angst om over te geven) is iets anders dan het hebben van paniekaanvallen. Dat is goed om te weten, omdat je deze klachten namelijk ook anders behandelt. Wel echt een aanrader om behandeling te zoeken, want een fobie is over het algemeen heel snel te behandelen.

 5. Dag iedereen,

  Allereerst, hele fijne website! Heeft ons echt geholpen tijdens onze eerste 2 vliegreizen met een baby (binnen Europa).

  Aankomende zomer willen wij met ons zoontje van 2 naar Bali vliegen, nou is dit een enorm lange vlucht, wat raden jullie mij aan? Een extra lange tussenstop (dus van min 1 dag in bijvoorbeeld Dubai), of een korte tussenstop van bijvoorbeeld 2 uur.

  Groet,

  Kelly

 6. Dag Tivka,

  Wij gaan volgend jaar naar Indonesie met onze zoon. Op dat moment is hij 10 maanden oud. Ik ben nu je blog aan het lezen. Leuk dat jij dit schrijft en deelt. Dank alvast!

  Groetjes,
  Dede

 7. Dag allemaal, wij gaan in januari met onze (dan net 1 jaar oude) baby naar Curacao. Onze zoon kruipt als een gek en zit zelden rustig op schoot. We verwachten dat hij in januari net kan lopen, gezien hoe snel hij nu gaat. Wat is jullie ervaring met een lange vliegreis met een baby die net kan lopen en het liefst wil rondkruipen/spelen/lopen? Dank alvast voor jullie reactie!

  1. Sorry ik kan het niet mooier maken maar dat vond ik zelf de lastige periode van reizen met een kindje. Als ze al wel kunnen lopen maar niet snappen dat dit niet kan/mag. Wij hadden echt heel veel gedoe met onze dochter op die leeftijd. Niet in het vliegtuig trouwens want we hadden een nachtvlucht en ze sliep gewoon bijna de hele tijd maar wel tijdens de reis zelf. Soms kan je bij de keuken een beetje spelen en probleem een plekje te krijgen zonder stoelen voor je dan is er ook meer ruimte op de grond wat te spelen.

   1. Dank je wel voor het delen van jullie ervaringen! Ik ga er nog even over nadenken, wellicht toch maar uitstellen totdat hij iets ouder is ????

 8. Hi Tivka, dank voor je behulpzame blog! Wij gaan volgende week voor het eerst vliegen met onze dreumes vanaf Schiphol. Met koffers, kinderwagen, autostoel en meerdere sets handbagage etc vraag ik me af wat de beste manier is om daar te geraken. Bij de wat verder gelegen parkeerplaatsen moet je nog met een shuttle bus richting de luchthaven en dat lijkt mij een kriem met al deze spullen. Ons laten afzetten door bekenden is helaas geen optie. Heb je handige tips?

  1. Onze truc is baby in de draagzak en zo veel mogelijk spullen in de kinderwagen, die deze persoon duwt. Andere persoon rolt de grote koffer(s) mee.

 9. Ik ben aan het zoeken naar een vlucht naar Miami vanuit België, maar als ik aangeef dat we met een baby reizen wordt haar vlucht ook aangerekend. Wat doe ik fout, moet ik haar dan niet als passenger vermelden?

 10. Wij zijn afgelopen zomer ook naar Indonesië geweest. Ik heb momenteel 3 kinderen en moet zeggen dat het altijd een hele onderneming is om alles mee te krijgen. Zeker als de kinderen nog klein zijn.
  Wederom een leuke blog die je hebt geschreven!

 11. Onlangs op reis geweest naar Indonesië. Een beetje extra ruimte is op zo’n lange vlucht erg fijn. Niks is vervelender als de kleiner de hele vlucht moet huilen en het erg ongemakkelijk heeft.

 12. Een extra stoel zal inderdaad handig zijn op een langere vlucht. Als wij naar Spanje gaan dan vind ik het niet zo erg om haar op schoot te hebben. Geen probleem voor 2 uurtjes. Ik heb dan ook wel geluk hoe rustig mijn kleuter is 🙂

 13. Ik kom net terug van een reis met mjjn zoon van 3 maanden oud. We zijn een week op Sint Maarten geweest bij een vriendin van me. Ik reisde alleen, wat super goed gegaan is. Omdat mjjn vriend niet mee ging heb ik een toestemmingsverklaring meegenomen. Dit was fijn want daar werd naar gevraagd bjj de douane. Het vliegen ging heel goed. Ik had een basisnet geregeld en m’n kleine heeft er lekker in geslapen. Voeden met stijgen en landen is een hele goede tip, nu had hij geen last van z’n oren. Vliegen met een kleintje is een onderneming maar prima te doen! Laat je leiden door alle mooie dingen die je samen kan zien en ondernemen en niet door angst over wat mis kan gaan, enjoy 🙂

 14. Hoe hebben jullie dit destijds opgelost met de kinderwagen en wagenbak? Deze moet je achter laten bij de gate als ik me niet vergis en dan loop je nog een aantal uur rond op Schiphol voordat je het vliegtuig in mag.
  Bij aankomst geldt hetzelfde voor het ophalen van de wagen die dan op de band ligt waarschijnlijk.

  1. Een (inklapbare) buggy (dus geen kinderwagen die uit 2 delen bestaat) mag je meenemen tot je instapt. Deze laat je achter in het laatste gedeelte van de sluis (voor je instapt) en daar krijg je ‘m ook weer terug bij aankomt.

 15. Bedankt voor al dit advies, het stelt me al iets meer gerust om straks te reizen met mijn baby. Ik beval rond 20 juli in België maar aangezien de papa in New York werkt en niet direct naar België kan komen zal ik met een heel kleine baby het vliegtuig op moeten. Is er een bepaalde babytas of andere materialen die jullie nog aanraden om te reizen?

 16. Ik wil in een blog van vandaag even een voor je blog typerende blogpost van je delen en kwam bij deze terecht. Wat schattig die foto waarop ze onder dat roze dekentje ligt!
  Ik heb ook veel met een baby gevlogen, eerst met 1, daarna met 1 in m’n buik en 1 op m’n schoot, daarna met 1 op schoot en 1 ernaast en daarna in m’n eentje met 2 naast me. En ja, de oudste heeft wel eens alles bijelkaar geschreeuwd toen we er net in zaten, maar toen we eenmaal in de lucht waren en ze de borst kreeg ging alles goed. En op de 2 laatste vluchten die ik als moeder alleen met ze heb gemaakt (naar Tunesië en Egypte) hebben ze gelukkig heerlijk geslapen. Dat waren hele late vluchten, dat scheelt.
  Vliegen is best wel even een gedoe met kinderen, maar ook juist wel héél leuk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top