Vliegen met Baby

11

Tips over vliegen met een baby. Hoe maak je een lange vliegreis comfortabel voor jezelf en voor je baby? We geven je ook tips voor wanneer je gaat vliegen met een dreumes tot 2 jaar.

Met de meeste maatschappijen mag je baby vliegen vanaf 1 week oud (mits niet te vroeg geboren). Wij namen onze baby mee op haar eerste lange vlucht naar Curaçao bij 10 weken en in totaal maakten we met haar 13 vluchten voor ze 2 was (o.a. Panama, New York, Thailand). Tot je kindje twee is, mag je hem/haar gratis of voor een klein bedrag (bijvoorbeeld alleen boekingskosten) meenemen in het vliegtuig. Je hebt dan geen recht op een eigen stoel voor je baby en je hebt ook een aangepaste bagagevrijstelling.

Tijdens de vlucht

Zorg dat je direct na het instappen een flesje water of melk klaar hebt. Neem daarom een thermosfles met heet water mee. Ook met meer dan 200ml mag je door de douane. Kindjes kunnen tijdens het opstijgen last krijgen van hun oren. Wanneer je jouw baby wat te drinken geeft, is dit opgelost. Onze baby sliep ook al wel eens voor het opstijgen. Ze bleef gewoon slapen ondanks het drukverschil.Vliegen met baby

Stewardessen zijn over het algemeen heel behulpzaam als het op het aanleveren van heet water aankomt of het opwarmen van eten. Soms kan dit echter even niet zo snel als je zou willen doordat het druk is of door turbulentie. Wanneer je een kleine thermosfles mee neemt heb je in ieder geval warm water voor een flesje bij de hand. Je mag officieel niet meer dan 100ml water meenemen. Maar wij konden tot nu toe altijd water in de thermosfles meenemen zonder problemen. Mocht je deze toch leeg moeten maken kan je het altijd direct na het instappen nog voor het opstijgen aan een stewardess vragen. Geef je borstvoeding dan is het natuurlijk nog makkelijker.

In de meeste gevallen krijg je een speciale riem die je aan je eigen riem vast maakt waarin je baby tijdens het opstijgen en dalen moet zitten. Niet alle maatschappijen werken hier mee.

Een aantal maatschappijen maar niet allemaal hebben babywiegjes oftewel een bassinet beschikbaar. Dit is een mandje wat je ophangt aan een rechte muur in het vliegtuig. Ideaal want je baby slaapt net als thuis en jij hebt je handen vrij. Helaas is het geen vanzelfsprekendheid om dit te krijgen en daarom schreven we er alles over in onze blog “FAQ Baby bassinet of reiswiegje in het vliegtuig

Wat neem je mee ?

In het vliegtuig is het handig om alles wat je voor de baby nodig hebt snel bij de hand te hebben. Zorg dus van te voren voor een slim ingepakte tas. Natuurlijk neem je luiers en luierdoekjes mee. Zorg ook voor minimaal een extra setje kleding. Niet alleen voor je baby maar zorg ook voor bovenkleding voor jezelf. Wanneer je baby moet spugen wil je zelf ook niet een hele vlucht in de vieze kleren zitten.

Schoonmaakdoekjes zijn ook handig om snel bij de hand te hebben. Een paar kleine speelgoedjes afhankelijk van de leeftijd van je baby. Zorg voor eten en drinken voor je kindje en genoeg snacks. In het vliegtuig kan de airco erg koud staan dus zorg zelf ook voor een dekentje. Bekijk onze handige inpaklijst.

Wanneer je gaat vliegen met een baby zijn er handige hulpmiddelen op de markt die we absoluut aanraden voor de wat langere vluchten. Hiermee slaapt je kindje een stuk lekkerder. De Deryan Airtraveller is een opblaasbaar matrasje dat je op schoot kunt houden. Hiermee wordt het gewicht beter verdeeld en zit het prettiger voor jou en slaapt je kindje lekkerder. Je kunt het matrasje ook op de tafel leggen. Meer informatie en reviews hier of klik hier voor meer informatie.

Vliegen met dreumes, extra tips

Tot 2 jaar ben je voor de luchtvaartmaatschappij nog een baby. Maar vliegen met een kind van bijna 2 jaar op schoot is een stuk lastiger dan met een lichtgewicht baby.

Ga je vliegen met een dreumes dan kan je je kind al voorbereiden op de vlucht.  Ook tijdens de vlucht kan je dingen uitleggen. Wanneer moet je slapen, wat doet de stewardess etc. Wil je dat je dreumes gaat slapen volg dan het vertrouwde slaapritueel.

Het is ook slim je kind van te voren op het vliegveld nog even lekker te laten rennen. Voor een dreumes kan je net als wanneer je gaat vliegen met een peuter alvast een handig hulpmiddel inzetten de tablet met favoriete spelletjes en filmpjes.

Sommige maatschappijen geven je een extra maaltijd maar de meeste niet. Je betaald immers niet voor een stoel.  De babymaaltijden zijn vaak potjes en niet waar een dreumes zin in heeft. Heb je een grote eter waarmee je niet je maaltijd wil delen neem dan zelf een maaltijd mee. Ook is het handig wat koekjes/rozijntjes/crackers etc mee te nemen.

Vliegtijden en overstappen

Soms heb je de keuze uit verschillende vliegopties. Persoonlijk hebben wij de beste ervaringen met avond en nachtvluchten. Onze baby ging gewoon zonder problemen slapen.

Wanneer je jouw baby op schoot moeten houden kan een hele nacht wel lang zijn. Waarschijnlijk durf je niet te bewegen of op te staan. Reken dus op maar op stijve benen. Juist daarom kan een overstap best wel fijn uitkomen zeker als deze maar kort is en geen te lange onderbreking van het slaappatroon. Je kunt ook een Deryan Air Traveller aanschaffen om wat prettiger te zitten met een slapende baby op schoot.

Tijdens een dagvlucht zal je je baby veel meer moeten vermaken. Bij baby’s die nog veel slapen overdag is dit niet zo lastig maar is je kindje wat ouder en erg bewegelijk dan heb je je handen vol.

vliegen met baby

Beste maatschappijen om mee te vliegen met een baby

Onze ervaring is dat je het beste met een reguliere maatschappij, zoals Icelandair of American Airlines, op een lijnvlucht kunt vliegen. De kans is dan groot dat het vliegtuig niet vol zit en veel maatschappijen geven vrije stoelen als eerste aan reizigers met kinderen. Een enkele keer werd tijdens het inchecken van de bagage de stoel naast ons al geblokkeerd. In andere gevallen kwam de stewardess nog voor het opstijgen naar ons toe om de passagier naast ons te verplaatsen waardoor we drie stoelen naast elkaar vrij hadden. Alleen wanneer het vliegtuig helemaal vol zit krijg je geen vrije stoel.

Veel maatschappijen hebben voor de baby’s tot ongeveer 10 maanden speciale babywiegjes op intercontinentale vluchten. Dit is heel prettig bij een rustige vlucht, bij turbulentie moet je jouw baby er namelijk uithalen. We hebben dit wiegje ook nog een keer mogen gebruiken met onze baby van 13 maanden, maar een andere keer mocht het weer niet ondanks dat het om dezelfde maatschappij ging.

Wanneer je met een luchtvaartmaatschappij, zoals Tui of Transavia, vliegt die vooral charter en vakantievluchten uitvoert dan zijn er vaak veel kinderen aan boord. De vluchten zitten veel voller en de kans is een stuk kleiner dat je een extra stoel krijgt.

Verschillende branche organisaties en bloggers geven lijstje van de meest kindvriendelijke luchtvaartmaatschappijen. Maatschappijen die constant hoog scoren zijn Etihad, Emirates, Lufthansa, ANA en El AL.

Tot slot

Alle ouders vinden vliegen met een baby eng. Niemand wil die ouders van het kind zijn dat de hele vlucht bij elkaar jankt. Het aantal keer dat een vlucht veel beter verloopt dan je hoopt is een stuk groter dan het aantal lastige kinderen. Hoe jonger je kindje hoe makkelijker het is om te vliegen. Ga je naar een verre bestemming lees dan ook onze tips omgaan met een baby jetlag. Vlieg je vanaf Schiphol check dan ook ons artikel Schiphol met kinderen voor informatie over de baby lounge.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan dertig met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië.

11 reacties

 1. Ik ben aan het zoeken naar een vlucht naar Miami vanuit België, maar als ik aangeef dat we met een baby reizen wordt haar vlucht ook aangerekend. Wat doe ik fout, moet ik haar dan niet als passenger vermelden?

 2. Wij zijn afgelopen zomer ook naar Indonesië geweest. Ik heb momenteel 3 kinderen en moet zeggen dat het altijd een hele onderneming is om alles mee te krijgen. Zeker als de kinderen nog klein zijn.
  Wederom een leuke blog die je hebt geschreven!

 3. Onlangs op reis geweest naar Indonesië. Een beetje extra ruimte is op zo’n lange vlucht erg fijn. Niks is vervelender als de kleiner de hele vlucht moet huilen en het erg ongemakkelijk heeft.

 4. Een extra stoel zal inderdaad handig zijn op een langere vlucht. Als wij naar Spanje gaan dan vind ik het niet zo erg om haar op schoot te hebben. Geen probleem voor 2 uurtjes. Ik heb dan ook wel geluk hoe rustig mijn kleuter is 🙂

 5. Ik kom net terug van een reis met mjjn zoon van 3 maanden oud. We zijn een week op Sint Maarten geweest bij een vriendin van me. Ik reisde alleen, wat super goed gegaan is. Omdat mjjn vriend niet mee ging heb ik een toestemmingsverklaring meegenomen. Dit was fijn want daar werd naar gevraagd bjj de douane. Het vliegen ging heel goed. Ik had een basisnet geregeld en m’n kleine heeft er lekker in geslapen. Voeden met stijgen en landen is een hele goede tip, nu had hij geen last van z’n oren. Vliegen met een kleintje is een onderneming maar prima te doen! Laat je leiden door alle mooie dingen die je samen kan zien en ondernemen en niet door angst over wat mis kan gaan, enjoy 🙂

 6. Hoe hebben jullie dit destijds opgelost met de kinderwagen en wagenbak? Deze moet je achter laten bij de gate als ik me niet vergis en dan loop je nog een aantal uur rond op Schiphol voordat je het vliegtuig in mag.
  Bij aankomst geldt hetzelfde voor het ophalen van de wagen die dan op de band ligt waarschijnlijk.

  • Een (inklapbare) buggy (dus geen kinderwagen die uit 2 delen bestaat) mag je meenemen tot je instapt. Deze laat je achter in het laatste gedeelte van de sluis (voor je instapt) en daar krijg je ‘m ook weer terug bij aankomt.

 7. Bedankt voor al dit advies, het stelt me al iets meer gerust om straks te reizen met mijn baby. Ik beval rond 20 juli in België maar aangezien de papa in New York werkt en niet direct naar België kan komen zal ik met een heel kleine baby het vliegtuig op moeten. Is er een bepaalde babytas of andere materialen die jullie nog aanraden om te reizen?

 8. Ik wil in een blog van vandaag even een voor je blog typerende blogpost van je delen en kwam bij deze terecht. Wat schattig die foto waarop ze onder dat roze dekentje ligt!
  Ik heb ook veel met een baby gevlogen, eerst met 1, daarna met 1 in m’n buik en 1 op m’n schoot, daarna met 1 op schoot en 1 ernaast en daarna in m’n eentje met 2 naast me. En ja, de oudste heeft wel eens alles bijelkaar geschreeuwd toen we er net in zaten, maar toen we eenmaal in de lucht waren en ze de borst kreeg ging alles goed. En op de 2 laatste vluchten die ik als moeder alleen met ze heb gemaakt (naar Tunesië en Egypte) hebben ze gelukkig heerlijk geslapen. Dat waren hele late vluchten, dat scheelt.
  Vliegen is best wel even een gedoe met kinderen, maar ook juist wel héél leuk!

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.