Home / Reisinformatie / Europa / Italie / Wat te doen in Rome met kinderen

Wat te doen in Rome met kinderen

Een weekendje of nog beter een week in Rome met kinderen is een feest voor het hele gezin. Rome is gewoon een heerlijke stad om te zijn. Je vergapen aan de vele oude Romeinse gebouwen, een ijsje halen en opeten bij de Spaanse Trappen of een spontaan partijtje voetbal in het groene Villa Borghese park.

Ik denk dat de meeste gezinnen tijdens een stedentrip naar Rome met kinderen voornamelijk interesse zullen hebben in de historie van de stad, met mogelijk een dagtripje naar het strand. Maar mocht je er anders over denken: er zijn ook meerdere pretparken in Rome en diverse kindermusea.

rome colloseum

Bezienswaardigheden Rome met kinderen

Colosseum

Je kunt niet naar Rome gaan, zonder een bezoek te brengen aan het Colosseum, het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk. Als je kinderen er oud genoeg voor zijn, vertel je ze over de gevechten die hier plaats vonden en anders is het gewoon een indrukwekkende bezienswaardigheid.

rome colloseum

Buiten het Colosseum staat de Arco Di Constantino, een triomfboog die in 315 werd gebouwd ter ere van keizer Constantijn. Hier staan ook vaak verklede mannen, die tegen betaling (let op!), met je gezin op de foto willen gaan.

In Rome nemen kinderen vanaf een jaar of acht deel aan de gladiatorenschool. In traditionele kleding én oefenzwaarden leren ze dan vechten zoals de Romeinen. Omdat onze dochter daar nog te jong voor is, hebben wij dit niet zelf gedaan.

rome colloseum

Tegenover het Colosseum bevindt zich het Palatijn. Hier bekijk je de resten van de paleizen, vroeger bewoond door de elite, namelijk de keizers en rijke bewoners van Rome. Het is ook een fijne plek om, wanneer je Rome met kinderen bezoekt, even wat rust te nemen. Het is hier prima picknicken! Ben je weer uitgerust, loop dan door naar het Forum Romanum, nog een plek vol tempels, triomfbogen en kerken. Maak er een plek van om verstoppertje te spelen of laat je kinderen zelf hun fantasie gebruiken.

Tip! Ben je nu of binnen 3 maanden in Rome, check hier de acties van Klook. Hier zijn altijd kaartjes te koop met korting voor veel verschillende kindvriendelijk attracties. Ook krijg je hier skip-the-line tickets met korting. Zeker voor een bezoek aan de Vaticaanse musea echt een must!

rome met kinderen

Phanteon

Een must-see bezienswaardigheid is het Pantheon, een enorm en bijzonder gebouw. Een antieke tempel met een gat in het plafond. Laat je kinderen zoeken naar het afwateringssysteem in de grond. Ook fijn aan het Pantheon: het is gratis. Hoewel wij het Pantheon een stuk interessanter vonden, dan onze dochter. Zij had vooral oog voor alle bordjes met daarop wat je hier niet mag doen.

 Phanteon

Trevifontein en Spaanse Trappen met een ijsje

Maak je al genoeg meters tijdens je bezoek aan Rome met kinderen? Plan je dag dan slim en zorg dat je bovenaan de Spaanse trappen uitkomt en niet onderaan. De  trappen zijn te bereiken vanaf het hoger gelegen Villa Borghese Park en dan loop je dus omlaag de Spaanse trappen af, in plaats van ze omhoog.

rome met kinderen

Op de Spaanse trappen is het fijn relaxen en mensen kijken, vooral in de avond is dit de plek voor lokale jongens om een vakantieliefde te vinden. Dus heb je een tienerdochter, wees gewaarschuwd! Wij hadden er wel lol in het hele spel te bekijken en genieten hier in het zonnetje doe je natuurlijk met een ijsje. Een echte Italiaanse gelato is, hoe simpel ook, toch één van de hoogtepunten van een bezoek aan Rome.

rome met kinderen

Vanaf de Spaanse trappen is het fijn wandelen door hartje Rome en na een kleine tien minuten kom je bij de Trevi fontein. Onze dochter is gek op fonteinen, net als veel andere kinderen. Deze fontein is wel heel mooi, met het heldere water en de beelden.

Wat mij betreft mag je, wanneer je Rome met kinderen bezoekt, de Trevi Fontein dan ook echt niet missen. Soms is het er erg druk met groepen Chinezen, maar als je geduld hebt gaan die ook weer snel wel. Vergeet niet wat muntjes mee te nemen om erin te gooien. Dat vond onze kleine dame zo leuk dat ze voor de zekerheid er maar wat extra in heeft gegooid.

rome met kinderen

Villa Borghese Park

Het mooiste park van Rome was oorspronkelijk de tuin van de familie Borghese. Nu is het een favoriete plek voor gezinnen en ook voor wandelaars of fietsers. Varen met een bootje doe je op het meer in het park: de Giardino del Lago  Of huur in het Villa Borghese Park wat fietsen. Eventueel met een kinderzitje of, zoals wij deden, vierpersoons elektrische fietsen. Die hebben ook een dakje, dus als het een beetje regent kan dit ook prima. Onze dochter lachte zich rot en genoot van het ritje. Even iets anders dan alleen maar cultuur!

rome met kinderen villa borghese

Onderweg stopten we natuurlijk bij de speeltuin. Ben je op zoek naar een speeltuin in Rome dan zit je in dit park goed want er zijn er meerdere. Hoewel ze geen van allen de oudere kinderen zullen aanspreken. Wij huurden onze fiets bij de eerste de beste fietsverhuur die wij tegen kwamen, maar er zitten er meerdere in het park en die hanteren allemaal andere prijzen. Zo betaalden wij 15 euro voor een uur fietsen maar zagen we later dat deze ook aangeboden worden voor 12 euro.

rome met kinderen villa borghese

In het Villa Borghese Park zit ook het Bioparco di Roma een redelijk kleine dierentuin. Vooral met kleine kinderen is dit een fijne plek om rond te wandelen. Kinderen onder de een meter mogen bovendien gratis naar binnen. In het Bioparco di Roma zie je onder andere olifanten, giraffen en reptielen.

Ook leuk; in het park vinden vaak evenementen plaats en er zit een klein theater, het Cinema dei Piccoli met speciale kindervoorstellingen.

rome met kinderen villa borghese
rome met kinderen villa borghese

Zoological museum Rome

Het Natuurhistorisch Museum in Rome is een mix van meer aansprekende interactieve tentoonstellingen en een vrij ouderwets deel met opgezette dieren in kasten. In dit laatste deel was wel erg veel afwisseling waardoor het toch interessant bleef.

rome met kinderen zoological museum

Alle informatie wordt voornamelijk gegeven in het Italiaans, maar toch was het voor onze dochter, die uiteraard geen woord Italiaans spreekt, goed te begrijpen wat ze moest doen. Indien je kind, net als onze dochter, interesse heeft in dieren dan is dit een prima museum om een uur door te brengen. Het zit aan de rand van Villa Borghese en is daar dus goed mee te combineren.

rome met kinderen zoological museum
rome met kinderen zoological museum

Explore Science Museum

Ga je naar Rome met kinderen en zit het weer niet mee of wil je gewoon wat afwisseling van alle culturele bezienswaardigheden, ga dan naar Explore het wetenschapsmuseum van Rome. Let op: dit museum is niet zomaar te bezoeken wanneer je er zin in hebt. Er zijn tijdslots van 1:45 uur, deze moet je voor een bezoek tijdens het weekend en in de vakanties verplicht van te voren boeken.  Op doordeweekse dagen kun je er op goed geluk heen gaan, maar het is de vraag of er dan plek is.

Technotown

Een ander Science Museum in Rome is Technotown. Hier bouw je de mooiste bouwwerken met technische lego en er zijn andere doe-dingen die het leukste zijn met kinderen van acht jaar en ouder. Dit museum krijgt echter gemengde reviews van toeristen, vele geven aan dat als je geen Italiaans spreekt het personeel ook niet erg behulpzaam is. Heb je oudere kinderen en wil je hierheen gaan, dan zou ik je aanraden te checken welke workshops er die dag zijn en of de medewerker die dit geeft Engels spreekt.

Vaticaanstad met kinderen

Tijdens een stedentrip Rome met kinderen, zal je waarschijnlijk ook naar Vaticaanstad willen. Al is het alleen maar om een nieuw landje te bezoeken. “Een landje in een stad?”, onze dochter vindt het maar een vreemd concept. Ook moet ze lachen om de uniformen van de ‘Swiss Guard’, die uniformen hebben die wel wat weg hebben van clownspakjes.

Nou is Vaticaanstad niet echt kindvriendelijk te noemen. De musea binnen Vaticaanstad en de Sixtijnse Kapel zou ik, hoe mooi ook, niet direct aanraden om te bezoeken met jonge kinderen. De musea beslaan meerdere gebouwen en gaan behalve over onderwerpen die bij kids nog wel in de smaak vallen (zoals Egyptisch kunst en mummies) ook over kunst, missionarissen en munten. Ga je zonder kinderen, dan breng je hier makkelijk een halve tot hele dag door.

We hadden nog wel graag de Sint Pieter in gewild, maar de rij was zo belachelijk lang dat we dit ook maar over hebben geslagen. Behalve de Sint Pieter, zijn er in Rome nog drie andere aartsbasilieken; de Il Gesu, Santa Maria Maggiore en de Sant Ignazio. Ook deze drie zijn gratis te bezoeken en hartstikke mooi en het grootste voordeel is: ze hebben niet de rijen van de Sint Pieter!

Mocht je wel graag de Sint Pieter en de musea in Vaticaanstad willen bezoeken met de kids, dan adviseer ik je om te zorgen dat je er direct bij opening bent of koop een skip-the-line ticket.

rome met kinderen vaticaanstad

Engelenburcht

Net buiten het Vaticaan ligt de Engelburcht. Een kasteeltje dat verschillende functies heeft gehad, van mausoleum tot verdedigingswerk. Als je graag een mooi fort wil bezoeken met je kinderen, dan is dit een leuke optie hoewel het nog beter zou zijn als er ook een leuke speurtocht zou zijn.

rome kasteel

Pretparken in Rome

Er zijn meerdere pretparken in Rome, denk aan het Eden Park, Hydromania en het net wat buiten de stad gelegen Cinnecitta world. Buiten de stad vind je ook Zoomarina, dit is een en combinatie van dierentuin en waterpark.

Dagje strand vanaf Rome

Een half uur met de metro vanaf Rome en je zit aan het strand van Ostia Lido. Toegegeven, het is zeker niet het mooiste strand van Italië en je moet voor bijna alle strandclubs (die toegang geven tot het strand en de zee) betalen. Toch is een dagje strand een mooie afwisseling van de bezienswaardigheden in de stad zelf.

Rome strand

Mocht je nog niet genoeg ruïnes hebben gezien, sla dan het nabijgelegen Ostia Antica niet over.  De ruïnes laten zich makkelijk combineren met het strand van Ostia Lido. Wij vonden Ostica Antica een interessante stad omdat hier niet alleen de grote gebouwen te zien zijn zoals tempels en een amfitheater, maar ook de woningen en werkplaatsen van de gewone mensen.

Ostia Antica

Kindvriendelijk hotel Rome

Ben je op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Rome dan heb je veel verschillende opties. Sowieso is het handig om te bedenken in welke buurt je wil verblijven. We hebben inmiddels in verschillende buurten van Rome overnacht en die hebben hun eigen voor een nadelen.

rome kindvriendelijk hotel

Tijdens onze interrail reis door Italië verbleven we natuurlijk het liefst op loopafstand van het treinstation. Bovendien hadden zouden we toch niet lang in het hotel zijn. Een kindvriendelijk hotel met zwembad in Rome is dan een beetje zonde van het geld. We vonden een echt pareltje. Een fijne kamer met een tweepersoonsslaapbank voor onze dochter. Een moderne en schone badkamer. Daarnaast was er een gezamenlijk keukentje met een zitje die we deelde met twee andere kamers. Lekker handig met ontbijten. Deze plek zit snel vol. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen van Clemy in Rome.

rome kindvriendelijk hotel

Op eerdere vakanties naar Rome verbleven we in verschillende gebieden. Rondom het Villa Borghese park zitten ook meerdere kindvriendelijk hotels met een goede prijs kwaliteit verhouding. Je bent vanaf met het openbaar vervoer toch nog snel in de rest van de stad en zit dus op loopafstand van het park.

Wat ik niet zou aanraden is een hotel in de buurt van het Pantheon of in Vaticaanstad. Je zit dan te ver van de metro vandaan wat niet handig is.

Is budget geen issue voor je er zijn is Rome ook echt fantastische kindvriendelijk hotels en appartementen. Bijvoorbeeld het  met zwembad en alles erop en eraan. Bijvoorbeeld het Morgana hotel wat ook te boeken is inclusief vlucht. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid.

Praktische tips Rome met kinderen

Rome is echt een stad om te voet te verkennen. Helaas zijn bepaalde stukken met veel trappen of ongelijke stenen niet echt buggyvriendelijk. Kan je baby of peuter nog niet de hele dag zelf lopen, neem dan ook een babydrager mee en bewaar de buggy voor een dagje in Villa Borghese. Verkrijgbaarheid van luiers is geen probleem in Rome, maar er zijn weinig echte verschoningsstations te vinden in de wc’s.

rome museum

Een weekendje weg is eigenlijk te weinig voor Rome, vier of vijf dagen is een mooie tijd om te hebben in de stad. Vanuit Rome reis je ook makkelijk verder dankzij snelle treinen naar bijvoorbeeld Venetië of Bologna.

Rome is niet de meest budgetvriendelijke bestemming. Bespaar geld door op tijd je accommodatie te boeken en maak gebruik van de Roma Pass of een van de andere stadspassen. Ben je op zoek naar een betaalbaar hotel of een vliegticket naar Rome? Via de website Acties.nl heb je direct zicht op vele kortingsacties om voordelig een vliegticket of hotel te boeken.

rome met kids

Het je wat oudere kinderen dan heeft de Lonely Planet een heel leuk boekje: “City Trails Rome” met allerlei leuke weetjes over Rome voor kinderen. Er is ook een DrawYourMap Rome.

Tip! Ben je nu of binnen 3 maanden in Rome, check hier de acties van Klook. Hier zijn altijd kaartjes te koop met korting voor veel verschillende kindvriendelijk attracties.

1 gedachte over “Wat te doen in Rome met kinderen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top