Home / Reisinformatie / Europa / Italie / Waarom je Alghero moet bezoeken tijdens je vakantie in Sardinië

Waarom je Alghero moet bezoeken tijdens je vakantie in Sardinië

Hoewel de natuur en prachtige stranden de grote trekpleister zijn van Sardinië mag je toch ook de historische steden niet overslaan. Wij begonnen onze rondje door Sardinië met twee overnachtingen in Alghero. Een stad met met een compact historisch centrum waar de kanonnen nog op de oude stadsmuur staan. Langs het water is het gezellig druk en dwars door het oude centrum is een winkelstraat, maar zodra we een blokje omlopen, dwaal je door een woonwijk. Die afwisseling maakt Alghero voor mij ook echt de moeite waard.

Alghero bezienswaardigheden

Wat te doen in Alghero

Stadswandeling

Wat je zeker moet doen in Alghero is lekker dwalen. Over de stadsmuren en door het oude centrum van Alghero. Nu hun militaire functie is verdwenen staan de torens er verlaten bij en kun je rustig over de muur wandelen. Op verschillende plekken doen kanonnen en katapulten nog herinneren aan die tijd. “Vroeger was dit voor de oorlog, maar nu is het om te klimmen”, zegt mijn kleuter dochter. Daar denken de vele andere kinderen hetzelfde over. Ook fijn op de muur zijn veel bankjes om even lekker te zitten.

Alghero bezienswaardigheden
Alghero bezienswaardigheden

We nemen een aantal keer een straat van de zee af en lopen door slaperige straatjes waar de was buiten hangt. Huizen geschilderd in pastelkleuren en een rust die je niet zou verwachten in een stad als deze. Uiteindelijk kom je altijd wel weer een herkenningspunt tegen. Bijvoorbeeld het Piazza Civica, een van de grotere pleinen in de stad met diverse restaurantjes.

Of de Duomo van Alghero met haar klooster. Voor een paar euro gaan we naar binnen. Hoewel er niet heel veel te zien is, is het wel een aardig bezoekje. Bekijk ook de permanente kerststal. Voor het beklimmen van de klokkentoren betaal je extra en dit kan ook alleen op bepaalde tijden. Wil je dit per se doen, check dit dan even van tevoren.

Alghero bezienswaardigheden

Als archeologieliefhebber bezoek ik natuurlijk ook het Museo Archeologico della Città di Alghero. Pas vernieuwd en met duidelijke uitleg in het Engels maar helaas geen interactieve elementen. Daardoor blijft het toch vooral een museum van oude potten en andere voorwerpen. Boeiend voor de liefhebber, maar niet de echt goede introductie in de geschiedenis van het eiland wat ik gehoopt had. Andere musea in de stad zijn het koraalmuseum en het Museo Diocesano.

Aan een uur of twee heb je genoeg om op je gemak door het centrum te lopen en enkele musea en/of kerken te bezoeken.

Alghero bezienswaardigheden
Alghero bezienswaardigheden

Strand Alghero

Bij Sardinië denk je natuurlijk aan strand en zelfs de stad Alghero heeft een prima strand. Niet zo’n pareltje als wat je elders op het eiland tegen komt maar gewoon lekker voor een paar uurtjes. Novelli en San Giovanni zijn de stranden het dichtstbij de stad. Deze stranden lopen kilometers door. Hoe verder van de stad, hoe beter volgens de locals het strand is en hoe lastiger het ook is een parkeerplekje te vinden.

Alghero strand

Een ander populair strand waar je met een huurauto in een minuutje of tien naartoe rijdt is La Bombarde. Over het algemeen wordt dit het mooiste strand in de buurt van Alghero gevonden. Een klein deel is vrij toegankelijk voor de rest moet je betalen, maar dan krijg je er ook een strandstoel bij. Het strand loopt heel langzaam af, wat erg fijn is voor kinderen. We vermaakten ons hier prima, maar voor een echt fantastisch strand moet je toch echt verder kijken.

Alghero strand

Alghero met kinderen

Huur reisartikelen in Alghero

Hoewel mijn dochter zich prima vermaakte door over de oude stadsmuur te lopen en te klimmen op de katapulten van vroeger is Alghero geen typische kindvriendelijke bestemming. Het oude centrum is gelukkig wel compact genoeg om ook met jonge kinderen te voet te verkennen. De wegen zijn ook te doen met een buggy. Die hoef je niet eens zelf mee te nemen want in Alghero is er een service “mammamamma” waar je een kinderwagen, autostoeltje, fietskarretje en meer kunt huren. Mijn dochter heeft die spullen niet meer nodig, maar met wanneer je met een baby naar Sardinië gaat, lijkt dit mij dit super praktisch.

Speeltuin Alghero

In het oude centrum vonden we geen speeltuin maar wel net daarbuiten in het park Giardini Guiseppe Manno. De speeltoestellen zijn wel aan een opknapbuurt toe. Aan dit park zit ook de McDonalds.

Alghero bezienswaardigheden

Waterpark Alghero

Alghero heeft geen waterpark zoals wij gewend zijn met glijbanen en zwembaden. In plaats daarvan is er een stuk zee afgezet en hierin ligt een heel klauterparcours. Alleen in de zomermaanden en toegankelijk met kinderen vanaf 1 meter. Check voor meer informatie de website.

Avonturepark Alghero

Het leukste om te doen in Alghero met kinderen is wat ons betreft het Avonturenpark Le Ragnatele. Ongeveer een kwartier rijden buiten het centrum en vlakbij Le Bombarde strand.

Dit is een tof klimpark, met veel schaduw midden tussen de dennenbomen. Er is ook een echt leuk klimparcours voor jonge kinderen. Het parcours is heel laag bij de grond maar wel net echt. Onze dochter krijgt een helm met haarnetje en een tuigje. Ze heeft al eerder een aantal klimparcoursen gedaan en na een korte uitleg die laat zien hoe ze de zekering moest openen en weer vast kon maken, ging ze zelfstandig op pad.

Als ouder mag je meelopen, en dat doe ik dan ook, maar ik mag van mijn dochter absoluut niks doen. Ze neemt het heel serieus maar vindt nog wel de tijd om mij te vertellen hoe leuk dit wel niet is. Er zijn allemaal vrij korte stukjes die allemaal anders zijn. Voor mijn dochter van vijf zijn ze goed te doen en ze valt er geen een keer af. Wat jongere kinderen zie ik af en toe wel wat moeite hebben. Er zijn ook drie ziplines en die zijn natuurlijk helemaal gaaf!

Avonturepark Alghero
Avonturepark Alghero

Het parcours is niet extreem lang maar doordat de stukjes kort zijn ben je best veel tijd bezig met de carabijnhaken te verplaatsen. Je hebt er twee en er moet er altijd een vast zitten. In totaal zijn we 45 minuten met het hele parcours bezig, maar het was druk met kinderen waardoor we ook af en toe moesten wachten.

Behalve de route voor kleine kinderen zijn er ook een tweetal routes voor oudere kinderen vanaf zeven à acht jaar (120cm) en routes alleen voor volwassenen. Verder zijn er meerdere speeltuinen een restaurantje en een soort snackbar. Dat maakt dit echt een prima uitstapje in Alghero met kinderen. Het park zit om de hoek van het Bombarde strand waar ook meerdere restaurantjes zijn.

In juli, augustus en september is het park meerdere dagen in de week open, maar dus niet elke dag. In mei, juni en oktober één dag in de week. Check vooral de Facebookpagina, hier konden we wel de actuele openingsdagen vinden terwijl de website al een tijdje niet is bijgewerkt. Verder belangrijk om rekening mee te houden is de lange, lange siësta. Tussen 12 en 15 worden er geen instructies gegeven en kun je geen helm of harnas krijgen. Voor mij als Nederlander onbegrijpelijk, maar het is echt zo. Dus zorg dat je voor 12 uur start of na 15 uur aankomt. Liefst pas na 15:30 om de drukte direct om 15 uur te vermijden.

Avonturepark Alghero
Avonturepark Alghero

Tours vanuit Alghero

Grot van Neptunus

De meeste populaire tour vanuit Alghero is die naar de grot van Neptunes. Deze is ook te bereiken met de auto maar dan moet je ruim 650 treden afdalen en weer opklimmen. Bovendien is er maar een hele kleine parkeerplek. Daarom dat de boottocht populair is. Je moet er rekening mee houden dat de tocht niet goedkoop is en dat bij de boot de entree voor de grot niet inbegrepen is. Bijna dertig euro voor een grot vond ik persoonlijk iets te gek zeker aangezien we dit jaar al diverse prachtige grotten gezien hebben, waardoor we besloten deze excursie over te slaan. Deze boottochten gaan het hele jaar door als het weer het toelaat.

Grot van Neptunus

Snorkelen of dolfijnen

Andere tours die worden aangeboden zijn bijvoorbeeld snorkeltochten en dolfijnsafari’s. Deze boottochten gaan voornamelijk in de zomermaanden en in het laagseizoen vaak alleen in het weekend. Jammer genoeg zijn de reviews heel gemixt. Zeker die van de dolfijnsafari’s. Uiteraard zijn het wilde dieren en weet je nooit zeker of je deze ziet, maar als de tocht maar een uurtje duurt en je vooral rondom de haven blijft is de kans extra klein.

Nuraghe di Palmavera en Necropolis di Anghelu Ruju

Wij hadden een huurauto en daarmee bezochten we de Nuraghe di Palmavera en Necropolis di Anghelu Ruju. Maar heb je deze niet dan is het ook mogelijk vanuit Alghero een tour te boeken. Beide plekken lijken niet op elkaar. De ene heeft prehistorische graven, de andere een prehistorisch stadje. Deze opgravingen zijn dusdanig klein dat je in een kwartier tot twintig minuten alles wel gezien hebt.

Necropolis di Anghelu Ruju
Necropolis di Anghelu Ruju
Necropolis di Anghelu Ruju

Auto huren Alghero

Voor het oude centrum van Alghero heb je geen huurauto nodig. Sterker nog, dit deel van de stad is alleen toegankelijk voor vergunninghouders. Rijd je toch per ongeluk naar binnen dan kun je een boete krijgen. Ook de rest van de stad is met de vele eenrichtingswegen niet echt autovriendelijk.

Toch adviseer ik je een auto te huren. Je wilt niet je hele vakantie in Alghero doorbrengen, zoveel is er niet te doen. Voor de rest van het eiland heb je echt een auto nodig. Sardinië met het openbaar vervoer is niet te doen, zeker niet buiten het hoogseizoen. Ik huurde bij Sunny Cars. Prettig om te huren, betrouwbaar en nooit gedoe met bijkomende kosten. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid.

Bij het parkeren in Alghero moet je goed opletten, want de zones zijn niet zoals bij ons in Nederland. Binnen de witte lijnen mag je gratis parkeren, maar ook dan moet je goed op de bordjes letten. Zo had ik een probleem gehad als onze B&B eigenaresse niet had aangegeven dat de witte zone voor haar deur alleen van dinsdag tot zondag telt. Pas toen ze mij erop wees zag ik het uitzonderingsbordje, op maandagen moesten hier de hotel en winkeleigenaren kunnen parkeren om te laden en te lossen.

Binnen de gele lijnen mag je absoluut niet parkeren want dit is voor lokale bewoners.

Parkeer je binnen de blauwe lijnen dan moet je betalen. Tenzij je niet hoeft te betalen zoals buiten het hoogseizoen bij veel stranden. Lekker verwarrend en ook niet duidelijk aangegeven. Ik keek gewoon wat de andere auto’s hadden gedaan en volgde hun voorbeeld.

Alghero bezienswaardigheden

Hotel Alghero

Op zoek naar een hotel of appartement in Alghero? Wij maakten een rondreis met huurauto door Sardinië op eigen gelegenheid. Daarom wilde ik ergens overnachten waar ik de auto gratis kon parkeren. Omdat we maar een dag bleven was een zwembad of andere faciliteiten ook niet zo belangrijk. Ik koos uiteindelijk voor Actinia Accommodation, een kleinschalig hotelletje op loopafstand van het oude centrum maar ook net waar het mogelijk is op straat te parkeren. Het heeft een prima prijs kwaliteit verhouding. Voor kinderen is er een kleine speelhoek. Bekijk hier de beschikbaarheid en actuele prijs.

Wil je langer verblijven met je gezin, dan kan je beter kiezen voor een van de familievriendelijk hotels langs het strand van Alghero. Die hebben vaak ook een zwembad, gratis parkeren en meer faciliteiten. Bekijk hier de best beoordeelde hotels voor gezinnen in Alghero. Of ga je lekker met zijn tweetjes, dan de beste luxe hotels in Alghero.

Alghero hotel

Vluchten naar Alghero

Ik vloog goedkoop naar Alghero met Ryanair vanaf Eindhoven. Een route die inmiddels is opgeheven. Wel kun je met Corendon vanuit Amsterdam op Alghero vliegen. Een alternatief is vliegen met Ryanair vanaf Brussel Charleroi, tussen april en oktober vliegt Rynair twee keer per week op deze route. Corendon vliegt in het zomerseizoen vanaf Amsterdam en vanaf Maastricht op Alghero. Wil je met een reguliere maatschappij vliegen dan zul je moeten overstappen. Check Skyscanner voor de actuele prijzen en beschikbaarheid.

1 gedachte over “Waarom je Alghero moet bezoeken tijdens je vakantie in Sardinië”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top