Canada kent vele móóie natuurparken waarin je dieren kunt spotten, zoals beren, een elanden en otters. Vooral de parken in het westen van Canada zijn bekend in Nederland, maar ook de oostkust van Canada heeft veel te bieden. Tijdens onze reis, met ons toen 11 maanden oude dochtertje, langs de oostkust van Canada zijn wij door het Algonquin Provincial park gereden. Volgens de reisboekjes is dit het grootste en oudste park van Ontario.
Alles wat je wil weten of het Algonquin Provincial Park
Entree Algonquin Park
Afhankelijk van hoe je het park in komt, via de West Gate (vanuit Toronto) of East Gate (vanuit Ottawa), kom je een grote parkeerplek tegen met daarbij een receptiegebouw. Hier moet je een dagpas halen. Wanneer je van plan bent om ergens uit te stappen is deze pas noodzakelijk! Als je alleen de highway 60 over wilt rijden hoef je geen dagpas aan te schaffen.
Wandelen in het Algonquin Park met kinderen
Het park kent tientallen trails. Trails met verschillende lengtes, voor zowel beginners- als gevorderde wandelaars. Wij hadden nog geen ervaring met het lopen van trails met een kindje op de rug. Daarom kozen wij voor de Lookout trail, een wandeltocht van ongeveer 2,1 km. met onze dochter in de Deuter kidcomfort. Een goede drager maakt een behoorlijke klim naar boven toch wel iets comfortabeler dan met een kinderwagen. Met een kinderwagen was deze klim namelijk niet te doen geweest! Eenmaal boven staat ons een adembenemend uitzicht te wachten. Op deze plek kijk je namelijk uit over het Algonquin park.
Voordat je een trail bewandelt zie je een bord met daarop een looproute aangegeven. Bij dit bord kan je informatieboekjes in verschillende talen pakken. Een tip: pak zo’n boekje voordat je de trail begint! Hierin staat leuke informatie beschreven over verschillende punten tijdens de route. Zo wordt er tijdens de Lookout Trail uitgelegd hoe het kon gebeuren dat daar een grote stenen rots is beland.
Het Algonquin park kent naast de vele mooie wandelroutes ook plekken waar je een kano kunt huren en het water op kan gaan. Je kan er als gezin voor kiezen om zelf het water op te gaan of onder de begeleiding van een gids.
Algonquin Visitor Centre
Het Algonquin Visitor Centre is een groot bezoekerscentrum waar je veel informatie kunt vinden over de natuur en cultuur van het park. De kinderen zullen hun ogen uitkijken wanneer ze opgezette dieren zien. Otters die je meenemen onderwater, beren, elanden, vossen, vogels en de vissen die in de meren van het Algonquin park te vinden zijn.
Het Visitor Centre beschikt over een uitzichtpunt waar je je ogen kunt laten dwalen over een prachtig stuk natuur. Bij de ingang van het Visitor Centre bevindt zich een groot bord. Hier wordt dagelijks bijgehouden welk dier waar en hoe laat is gespot. Mochten jullie een dier tegenkomen? Onthoud dit goed en laat het noteren! Zo zien de andere bezoekers waar ze eventueel dat ene dier kunnen zien. Ook leuk zo kan je zien of er nog meer Nederlanders op dat moment een roadtrip langs de oostkust van Canada maken.
Historische hoogtepuntjes in het Algonquin Provincial Park
Niet geheel onbelangrijk is het om je kinderen informatie te kunnen geven over de geschiedenis van het Algonquin Park. Wat voor bedrijvigheid vond er allemaal plaats in dit park? Je kunt vertellen hoe de mensen vanaf de 18e eeuw in het Algonquin park hebben gewerkt en hier nog steeds werken. Hiervoor is het Logging museum uiterst geschikt.
In de bossen vind je een wandelroute van ongeveer 1,3km waar ze je langs een route brengen die je laat zien hoe de houthakkers te werk gingen/gaan. Je zal de wandelroute starten bij de bezoekersreceptie van het Logging museum en hier eindigt de route ook. Je kan een houten blokhut binnen stappen en een oude locomotief zien staan die vroeger gebruikt werd om het hout vanuit het park naar Ottawa te brengen.
Vandaag de dag wordt er nog steeds hout gekapt. Dit gebeurt alleen niet meer in de grote hoeveelheden dan vroeger. Het park is namelijk sinds 1893 een beschermd gebied geworden. Als het gekapte hout vervoerd moet worden, gebeurt dat niet meer over het water en met de locomotief, maar per vrachtwagen.
Blueberry’s in Mew Lake
Oké, dit geheimpje blijft onder ons, maar bij Mew Lake, halverwege Highway 60, kun je blauwe bessen plukken. Via via hebben wij van deze plek gehoord, dus moesten wij hier tijdens onze reis door het Algonquin park ook even naartoe.
Met een snel kloppend hart en een klein bakje in de hand gaan wij het uitgestrekte veld in. Het is ongelooflijk spannend, omdat er ieder moment een beer in de verte op kan duiken. Wij hebben ons namelijk laten vertellen dat de beren hier naartoe komen om bessen te eten. De oogst is dit jaar goed, maar er zijn jaren geweest dat het niet zo goed ging met de groei van de blauwe bessen. Als de oogst niet goed is, laat dan de bessen hangen! De beren hebben anders niet genoeg te eten. Helaas kwamen wij geen beer tegen.
Bereikbaarheid van het Algonquin park
Last, but not least, de bereikbaarheid van het park. Via Highway 60 reis je, met de auto, dwars door het zuidelijke deel van het park. De reis vanuit Toronto naar het park bedraagt zo’n 4,5 uur. Vanuit Ottawa reis je er een kleine 4 uur over. Met kids in de auto kan dit best een lange rit zijn.
Zeker in Canada, omdat het land te mooi is om er snel doorheen te rijden. Wij bereikten daarom het Algonquin park vanuit Toronto met daarvoor nog twee stops, namelijk een overnachting bij de Niagara falls en in een pittoresk plaatsje genaamd Huntsville. Wij merkten dat we toch al snel een tijdje onderweg waren, doordat wij regelmatig moesten stoppen onderweg, zeker met een kleine meid van bijna 1 jaar achterin.
De uitgestippelde routes duurde daarom altijd iets langer dan gepland, zeker omdat we alle mooie dingen die wij onderweg tegenkwamen niet wilde missen. Zo kan je een bezoek brengen aan het Parc Omega een tof wildpark.
Al met al een park wat je niet mag missen. Het park heeft voor ieder wat wils en is zeer toegankelijk!