Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Costa Rica / Arenal Vulkaan Costa Rica, La Fortuna en Monteverde
Arenal Costa Rica

Arenal Vulkaan Costa Rica, La Fortuna en Monteverde

Klaar voor een te gekke trip met het hele gezin? Trek dan je wandelschoenen aan en zet koers naar de Arenal vulkaan in Costa Rica! Dit is zo’n plek die je echt wilt zien en waar je samen de top kunt proberen te bereiken. En wat dacht je van chillen in La Fortuna of avonturen beleven in Monteverde? Daar is ook van alles te doen voor families met kids. Lees in deze blog alles wat je van deze plekken kunt verwachten.

La Fortuna

Het dorpje La Fortuna ligt dicht bij de beroemde vulkaan Arenal. In deze regio kun je heel veel buitenactiviteiten doen. Wij bezochten als eerste de La Fortuna Waterval. Wanneer je deze plek wilt bezoeken, is het aan te raden om kaartjes vooraf te reserveren, zodat je zeker weet dat je naar binnen kan. Het is een toeristische plek en het kan daardoor soms erg druk zijn. Wij bezochten deze waterval net voor de middag en de drukte viel mee. De meeste mensen die een tour boeken, zijn er vroeg in de ochtend en vertrekken rond de middag. Het is dus een aanrader om niet al te vroeg te gaan.

Arenal vulkaan Costa Rica

Deze waterval ligt midden in de jungle en is 70 meter hoog. Om de waterval van dichtbij te bekijken, moet je wel ruim 530 treden naar beneden lopen. Wanneer je met kleine kinderen deze waterval bezoekt, is het aan te raden om ze in een draagzak te tillen. En als je kind kan lopen, lekker laten lopen, dat is echt het makkelijkst. Eenmaal beneden kun je vanaf een platform de waterval bewonderen.

La Fortuna waterval Costa Rica

Ook kun je zwemmen bij de waterval. Het is te gevaarlijk om in de buurt van de waterval te komen, dus er wordt overal gewaarschuwd om niet te dichtbij te komen. Wanneer je bij de waterval wilt zwemmen, adviseren we je waterschoenen aan te doen, aangezien je eerst over een aantal stenen en rotsen moet klimmen. Aan de andere kant van de waterval is het water wat rustiger en kun je vanaf een stenen kiezelstrandje het water in, ideaal om met kleine kinderen te doen. Bekijk hier de actuele prijzen en openingstijden voor een bezoek.

La Fortuna waterval Costa Rica

Wij hebben ons hier een halve dag prima vermaakt. Aan het begin van de waterval heb je zelfs douches en kleedkamers, dus je kunt je vooraf omkleden en achteraf heerlijk douchen. Er is ook een restaurantje aan het begin van de trappen. Wij hebben hier echt heel lekker gegeten en na een pittige klim weer terug omhoog is het fijn dat je er even iets kan drinken.

La Fortuna Costa Rica

Een van de dingen waar La Fortuna bekend om staat, zijn de Hanging Bridges. Je kunt deze in la Fortuna bezoeken, maar ook in het verderop gelegen Monteverde. Wij bezochten de Mistico Hanging Bridges met uitzicht op de vulkaan Arenal in La Fortuna. De vulkaan ligt vaak in de mist, maar dat is ook wel het mysterieuze hieraan.

Mistico Hanging Bridges

Je kunt in deze regio veel op eigen houtje bezoeken, zo ook dit park. Wil je toch meer informatie, dan kun je Mistico Hanging Bridges ook met gids bezoeken. Hierbij krijg je meer uitleg over het park en is de kans groter dat je dieren spot. Wij bezochten het park zonder gids, omdat we nog veel tours voor de boeg hadden, en toch hebben we best veel dieren onderweg gespot.

monteverde met kinderen

Het park is in het hoogseizoen erg druk en dat was wel jammer, hierdoor stonden we vaak in de rij als we een hangbrug naderden. Toch vonden we het bezoek meer dan waard. Het park heeft 20 bruggen, waarvan er zes hangend zijn. Deze bruggen zijn best smal en wiebelig, dus je bent van avontuur verzekerd. Het park is prima te bezoeken met kleine kinderen. We zagen soms zelfs gezinnen met buggy’s rondlopen, maar dat zouden wij echt afraden. Het is voor de kinderen in de buggy echt niet prettig om over de brug te gaan en de meesten waren elke keer helemaal in paniek als ze er overheen geduwd werden. Advies is dan om toch lekker te wandelen of een draagzak mee te nemen. De wandeling door het park duurt ongeveer twee uur.

Monteverde met kinderen

In Costa Rica zijn weinig gratis activiteiten. Dat was het enige wat wij jammer vonden aan het land. Zelfs voor een kleine wandeling van 3 kilometer rond de vulkaan betaal je 25 dollar entree per persoon. Een leuke gratis activiteit die je makkelijk kunt bezoeken, zijn de natuurlijke hot springs.

Bij veel accommodaties is dit ook een onderdeel van je verblijf, maar je kunt ze ook aan de kant van de weg bezoeken en het is vaak gratis! El Coyin is een bekende gratis hotspring, je kunt de auto aan de kant van de weg parkeren en daarna de straat oversteken. Het water is echt super warm en heel fijn om lekker in te dobberen. Je kunt hier bij een klein tentje bij de entree wat fruit, snacks of drinken kopen. Vergeet niet je handdoek, waterschoenen en een tasje voor het afval mee te nemen.

Een andere gratis activiteit is de El Salto touwschommel. Een heerlijk watertje waar je via het touw in kan springen. Deze plek aan de Rio Fortuna ligt aan de kant van de brug in het dorpje. Je kunt de auto aan de kant van de weg parkeren.

Arenal met kinderen

Er zijn veel wandelpaden rondom de vulkaan, veelal betaald. Wij bezochten het Nationale Park Volcano Arenal, hier betaal je niet per persoon, maar per vervoersmiddel. Dus kom je op de fiets, bus of met auto? Daar betaal je een tarief voor. Je kunt hier op verschillende plekken parkeren en wandelroutes lopen naar de voet van de vulkaan. Het is erg mooi om hier te zitten en te kijken hoe de wolken rondom het topje van de vulkaan dansen.

Arenal met kinderen

Daarnaast kun je in deze regio ook veel privéterreinen bezoeken om wilde dieren te spotten. Wil je bijzondere kikkers zien, dan kun je Frogs Heaven bezoeken of wandel het Bogarin Trail. Ook kun je hier een Sloth Watching Trail wandelen.

We sliepen in La Fortuna bij Sangregado Lodge, een zeer goed beoordeeld hotel met een uitstekende locatie. Echt een aanrader om met kinderen te verblijven. Bekijk hier meer reviews en de actuele prijs en beschikbaarheid.

La fortuna Sangregado

Monteverde

Monteverde ligt hemelsbreed niet ver van La Fortuna, maar toch rijd je er 4 à 5 uur over. La Fortuna ligt aan de ene kant van de vulkaan Arenal en Monteverde ligt aan de andere kant. De wegen in Costa Rica zijn heel goed, alleen is deze route niet goed. Het is sowieso aan te raden om met een 4WD te gaan rijden. De route tussen deze twee plaatsen is niet verhard en heeft enorme gaten in de weg. Een prachtige route, maar je doet er lang over.

Onderweg kom je prachtige vergezichten tegen en rijd je langs het Arenal meer. In de regio Monteverde sliepen wij in Santa Elena, een levendig plaatsje waar veel te doen is. In het centrum heb je veel leuke shops en voldoende keuze in restaurantjes. Twee leuke tips zijn The Tree House, een restaurant midden in de stad, en net iets buiten de stad kun je eten bij Farm to Table. Deze laatste heeft een fantastisch uitzicht over de vallei. Houd er rekening mee dat de steden rondom de vulkaan wat kouder kunnen zijn, omdat ze wat hoger liggen. Zorg dat je en lange broek en vest of jasje meeneemt.

In Monteverde is de biodiversiteit erg hoog en de regio staat bekend om de nevelwouden, vrijwel altijd hangt hier de nevel tussen de bomen. Je kunt hier twee nevelwouden bezoeken: Monteverde Cloudforest en Santa Elena Cloudforest. Die laatste is minder populair en druk, maar wij bezochten toch het Monteverde Cloudforest. Trek voordat je hier heen gaat je regenjas aan, want 9 van de 10 keer regent het wel als je het woud bezoekt.

Aangezien wij het Cloudforest op een regenachtige dag bezochten, hadden we wel het geluk dat het rustig was. Je kan het Cloudforest ook met gids bezoeken, zo heb je meer kans om wildlife te spotte. Wij hebben het zonder een gids gedaan en hebben genoten van de prachtige natuur. In het nevelwoud zijn diverse wandelpaden te bewandelen en je bent hier zo vijf uur zoet mee. Wij liepen de routes El Camino en Sendero Bosque Nubose, beide 2 kilometer lang. Hier hebben we ongeveer twee uur over gedaan, het tempo lag wat hoger vanwege de regen, maar ondanks dat is het echt gaaf om door de nevel in deze jungle te lopen.

monteverde met kinderen

Halverwege is er nog een hangbrug waar je overheen kunt lopen. En aan het eind van de Sendereo route klim je naar een uitzichtpunt. Het is een bijzonder pad en je hebt het idee dat je naar het einde van de wereld loopt. Helaas heeft het uitzichtpunt geen fantastisch zicht vanwege de nevel, maar het pad alleen is al heel mooi. Vergeet zeker niet om wat te gaan drinken in het Kolibrie Cafe, deze zit net naast de ingang van het Cloudforest. Hier vliegen de verschillende soorten kolibries je om de oren. Je kunt hier gewoon lekker zitten en genieten van deze dieren.

Ben je op zoek naar een activiteit op grote hoogte? Ga dan ziplinen in Monteverde. Er zijn veel organisaties die een tour aanbieden, de bekendste twee zijn Selvatura Park en Sky Trek Monteverde. Bij Selvature Park kun je naast ziplinen ook een Tarzan Swing maken en bij Sky Trek Monteverde kun je naast ook een Vertigo Drop maken. Het is maar net welk avontuur je wilt opzoeken. Wij kozen voor de Sky Trek Zipline, aangezien deze een automatisch remsysteem heeft en dat hebben de andere zipline tours niet.

monteverde met kinderen

Bij Sky Trek heb je zeven afdalingen en ga je met een gondel omhoog. Kinderen vanaf 4 jaar oud mogen hier al zelfstandig naar beneden gaan. Maar niet bij elke afdaling kan dat. Wanneer de wind hard staat, wordt er soms geadviseerd om samen met een volwassene of twee kinderen af te dalen, dan hebben ze net wat meer gewicht. Onze kinderen van 7 en 10 jaar konden bijna alle afdalingen zelfstandig maken, één keer moesten ze met elkaar naar beneden en één keer met ons. De langste afdaling is bijna 1 kilometer lang en de we hebben een snelheid van 65 kilometer per uur behaald. Wat een ervaring was het om hoog over de jungle van Monteverde te vliegen!

monteverde met kinderen

Aan het eind van de route kun je nog een Vertigo Drop maken, een soort bungeejump. Het is niet verplicht, maar een leuke extra optie om de tour mee af te sluiten. Vergeet niet je GoPro mee te nemen als je deze hebt. Deze kun je op de helm monteren. Heb je deze niet, dan kun je hier een GoPro huren die al je afdalingen vastlegt. Ook gaat er een fotograaf mee en kun je aan het einde van de tour de actiefoto’s kopen. Niets is verplicht, het is een extraatje wat ze aanbieden.

Vind je ziplinen te spannend, dan kun je er bij Sky Trek ook voor kiezen om alleen met de gondel naar boven te gaan. Je kunt dan een wandelpad volgen tot afdaling 3 en de gondel weer naar beneden nemen.

In Monteverde zijn ook veel buitenactiviteiten te doen, zoals een vlindertuin (Butterfly Garden) of kikkerparadijs (Frog Pond) bezoeken. Daarnaast kun je bij Monteverde Cafe een koffietour boeken, een van de bekendste in deze regio. Zij hebben twee koffieshops waar je een tour kunt boeken en kunt genieten van de fijne koffie.

Ook kun je hier een park bezoeken met hangbruggen, het Sky Adventures Monteverde Park. Het park is vergelijkbaar aangelegd als in La Fortuna, echter kunt je hier de vulkaan niet zien. Het park in La Fortuna is naar onze mening indrukwekkender om te bezoeken.

In Monteverde sliepen we bij de Calathea Lodge Monteverde. Rustig kleinschalig hotel met mooie kamers en voor gezinnen ook appartementen. Het is comfortabel met een goed bed. Ontbijt wordt voor je klaargemaakt. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Calathea lodge

Meer tips nodig lees ook onze andere blogs over Costa Rica met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top