Home / Reisinformatie / Europa / Portugal / Azoren met kinderen, tips voor het eiland São Miguel

Azoren met kinderen, tips voor het eiland São Miguel

Naar de Azoren met kinderen? Ik ontdekte het eiland São Miguel. Het groene hoofdeiland van deze Portugese archipel, welke gelegen is in de Atlantische oceaan. Een eiland met geisers, zwarte stranden, meerdere prachtige kratermeren, leuke dorpjes en de mogelijkheid om dolfijnen en walvissen te spotten. Je kunt er spelen aan het strand, zwemmen in een van de gratis toegankelijke openluchtzwembaden of, nog beter, in diverse warme bronnen. Het eiland staat bekend als een wandeleiland, maar fietsen kan natuurlijk ook.

Azoren furnas

Benieuwd wat er precies te doen is op de Azoren met kinderen? Vanaf welke leeftijd de Azoren leuk is? En kun je beter in de zomervakantie, meivakantie of herfstvakantie naar de Azoren? In dit blog vertel ik je er meer over.

Wil je ook naar de Azoren met kinderen? Het makkelijkste is om een pakketreis te boeken. Vlieg bijvoorbeeld met TUI naar de Azoren inclusief een hotel voor een week. Ze hebben ook rondreizen voor als je meerdere eilanden wil bezoeken. Bekijk hier vakanties naar de Azoren. Liever alles zelf regelen? Met Transavia vlieg je rechtstreeks naar de Azoren in ongeveer 4 uur. Bekijk hier de ticketprijzen of vlieg via TAP met overstap in Lissabon.

vlucht tap azoren

In alle gevallen is het het meest praktisch om een auto te huren. Wij hebben gehuurd via Sunny Cars, dan ben je goed verzekerd en heb je geen gedoe achteraf. Bekijk hier Sunny Cars Azoren. Rijden op het eiland is goed te doen. Je kunt meestal gratis parkeren, behalve in de hoofdstad. Let alleen wel op dat je niet per ongeluk een onverharde weg pakt die alleen toegankelijk is voor 4×4 auto’s. Ook die zijn er genoeg op São Miguel.

Azoren

Wat te doen op São Miguel met kinderen?

Ponta Delgada met kinderen, plus omgeving

Oude centrum Ponta Delgada

Ponta Delgada is de hoofdstad van de Azoren. Hoewel er wat mij betreft geen echte must-see’s zijn in Ponta Delgada met kinderen is het wel aardig om hier een rondje te lopen. Het oude centrum is autoluw en er zijn mooie gebouwen en sfeervolle straatjes, zoals de De Portas de Cidade, de historische toegangspoorten tot de stad. De gebouwen en de mozaïeken op straat zijn uitgevoerd in zwart met wit. Neem ook een kijkje in de verschillende kerken, die zijn van binnen uitbundig versierd.

 Ponta Delgada

In Ponta Delgada zijn veel restaurants. Er zijn best wat opties die al om 18:30 uur open gaan, maar wij vonden ook restaurants die echt de hele dag geopend zijn. Fijn als je tijdens je vakantie in Portugal met kinderen niet zo laat wil eten. Want mede door het tijdsverschil (op São Miguel is het 2 uur vroeger dan in Nederland) hadden we vaak al vroeg trek.

 Ponta Delgada

Er zijn drie verschillende botanische tuinen in Ponta Delgada. De botanische tuin José do Canto is gratis te bezoeken. Voor de andere twee, Jardim Botânico António Borges en Jardim Botânico Sant’Ana, betaal je wel entree. De laatste bevindt zich bij het presidentiële paleis en je moet dus ook een ID kaart of paspoort bij je hebben.

 Ponta Delgada

Benieuwd wat te doen met regen op São Miguel? In Ponta Delgada zijn een aantal musea. In het Forte de São Brás, een historisch fort, zit het militaire museum. Terwijl in je in een voormalig klooster het Museu Carlos Machado kunt vinden, met een kunstcollectie en een klein natuurhistorisch museum.

Walvissen en dolfijnen spotten vanuit Ponta Delgada

De Azoren is een van de beste plekken in Europa om walvissen en dolfijnen te spotten. Er leven hier tuimelaars, Atlantische gevlekte en gewone dolfijnen. Het is zelfs mogelijk om hier op zee met wilde dolfijnen te zwemmen. Mits de dolfijnen er zin in hebben. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen mee, als ze zeker genoeg zijn om op open zee te snorkelen.

azoren walvissen

Er worden ook tours aangeboden met een catamaran en een rib boot waarbij je de dieren vanaf de boot bekijkt. Sommige soorten walvissen, zoals de Potvis, kun je het hele jaar door zien, terwijl andere alleen tijdens hun migratieperiode voorbij komen. Ga je in de meivakantie naar de Azoren, dan is dit de perfecte periode om gewone vinvissen, blauwe vinvissen en noordse vinvissen te zien die tijdens hun jaarlijkse migratie voorbijkomen.

azoren walvissen

Ga je in de herfstvakantie naar de Azoren? Dan heb je grotere kans op bultrugwalvissen, die dan juist voorbij komen. Jammer genoeg was tijdens ons bezoek aan de Azoren in oktober de zee alle dagen te ruig om te kunnen uitvaren. Ik zou je dan ook aanraden om deze tour vroeg tijdens je verblijf te boeken, zodat je nog uitwijkmogelijkheden hebt indien deze niet door kan gaan . Zeker wanneer je in de herfst of winter naar de Azoren gaat. Op de website van Futurismo Azores vind je meer informatie over de tours en kun je direct boeken.

Gruta do Carvão 

Aan de buitenrand van Ponta Delgada vind je de Gruta do Carvão, de grotten van Carvão. Deze grot op de Azoren is feitelijk gezien een lava tunnel. Op het eerste gezicht heeft het natuurlijk wel overeenkomsten met een grot, maar juist tijdens een tour ontdek je wat er allemaal anders is. Zo zijn er geen stalagmieten en stalagtieten. Ook zie je bijzonderheden zoals steen dat door de hitte helemaal glad is geworden, net als een vaas.

Gruta do Carvão 

Dit is zeker een goede activiteit om te doen bij regen op São Miguel. Wij gingen spontaan langs en moesten heel lief kijken om nog mee te mogen op de tour. De groep was ook echt wel groot. Volgens de website moet je officieel van tevoren reserveren en ik denk dat het wel verstandig is om dat te doen.

Gruta do Carvão 

Ik deed zelf de reguliere tour in het Engels, die duurt een klein uurtje en is daarom ook goed te doen met kinderen. Er is ook een avontuurlijke tour waarbij je meer van de lava tunnel ontdekt, maar dan moet je ook echt kruipen door smalle tunnels. Bekijk de website voor de tour tijden en prijzen.

Gruta do Carvão 

Quinta do Agricultor

Ga je met een peuter of kleuter naar de Azoren, dan is het wellicht leuk om Quinta do Agricultor te bezoeken aan de rand van Ponta Delgada. Dit is een werkende boerderij waar je een tour kunt boeken of kies voor de uitgebreidere versie van een tour inclusief lunch. Tijdens een bezoek zie je hoe mensen op de Azoren vroeger leefden en leer je meer over de boerderij. Je mag zelfs een koe melken. Ze hebben ook veel andere dieren, zoals een ezel, kippen, konijnen, Vietnamese dwergvarkens, schapen en geiten. Check de website voor de openingstijden en de prijs van deze tour.

Quinta do Agricultor

Bezoek een ananasplantage

Toen we met het vliegtuig aankwamen en over het eiland São Miguel vlogen, was ik verrast hoe gecultiveerd het landschap eigenlijk is. Vaak lees je dat de Azoren en ook São Miguel bestaan uit ongerepte natuur. Dat is er zeker wel. Vooral in het oosten reden we door grote stukken bos en ook zijn er natuurlijk diverse beschermde natuurgebieden, maar verder is er toch heel veel landbouw en veeteelt. Vanaf bovenaf is het een lappendeken aan weiden.

Ananasplantage

Wat je daar niet ziet in de buitenlucht is de ananas, want daarvoor is het toch niet warm genoeg. De ananassen van de Azoren groeien in kassen. Eerst in een warme kas en daarna worden de planten nog twee keer verplaatst naar mindere warme kassen. Van begin tot het eind duurt het zo’n anderhalf tot twee jaar voordat je een ananas hebt die rijp is en gegeten kan worden. Deze ananassen zijn kleiner dan de exemplaren die we kennen uit de supermarkt, maar wel heerlijk zoet.

Ananasplantage

Als je de Azoren met kinderen bezoekt, is het leuk om een kijkje te nemen bij een ananaskweker. Rondom Ponta Delgada zijn er drie die toegankelijk zijn voor toeristen. Plantação de Ananás dos Açores, Pineapples Santo António en Pineapple Plantation A Arruda. Wij kozen zelf voor Santo António omdat het een kleinschalige kweker is en door de beperkte parkeerruimte hier geen tourbussen komen. Er is ook weinig te zien, een kort rondje door de kassen en een video met meer uitleg, plus natuurlijk een winkel waar je producten kan kopen en een stukje ananas mag proeven.

Jeeptour naar Sete Cidades

Van de verschillende kratermeren op het eiland is Sete Cidades aan de westkant van São Miguel de meest spectaculaire. Er zijn hier verschillende meren, zoals Lagoa Azul (het blauwe meer) en Lagoa Verde (het groene meer) die met elkaar verbonden zijn, maar gescheiden door een brug. Om ook echt de groene en blauwe kleur te zien, heb je helder weer nodig, het is namelijk de weerspiegeling van de blauwe lucht en van de bomen rondom het meer.

Sete Cidades

Hoewel je met eigen vervoer naar Sete Cidades en de diverse uitkijkpunten, zoals Miradouro da Vista do Rei, kunt rijden., is het veel gaver om hiervoor een jeeptour te boeken. Met een jeep kom je op plekken waar andere reizigers niet komen. Langs een groot deel van de krater is een onverharde en best avontuurlijke zandweg. Om hier rond te rijden was erg gaaf.

Azoren Jeeptour

Ik vond het ook echt meerwaarde hebben om een dag met een gids op pad te zijn. Je leert veel over het eiland en de Azoren. Zo mag de Azoren dan gezien worden als natuurparadijs, de beplanting is grotendeels uitheems. De Japanse Cedar werd geïntroduceerd voor bosbouw en de vele bloemen die het eiland nu zo prachtig maken, komen ook van elders. Ook krijg je een kijken in het leven op een klein eiland midden in de Atlantische oceaan.

Azoren Jeeptour

Tijdens een jeeptour ga je niet alleen naar Sete Cidades maar bezoek je ook diverse andere plekken. Welke exact hangt ook een beetje af van het weer. Inbegrepen in de tour is de mogelijkheid om te kajakken of te mountainbiken bij Sete Cidades. Bekijk hier alle informatie over de toffe tour die wij deden.

Azoren Jeeptour

Kajakken op Lagoa Azul

Futurismo Azores Adventures heeft een kantoor aan het Lagoa Azul. Hier verhuren ze kajaks, sup’s en in de zomer ook waterfietsen. Tijdens een vakantie met kids op de Azoren is dit dus de perfecte plek om het water op te gaan. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat je in alle kratermeren officieel niet mag zwemmen.

Azoren Kajakken

Mountainbiken São Miguel

Een andere activiteit die je kan ondernemen vanaf hier is mountainbiken. Hoewel je bij de mountainbikes routes langs Sete Cidades eigenlijk meer moet denken aan gravelbiken. Je fietst over brede onverharde paden met een enkel klimmetje. Zo fietste ik een populair rondje van 7 kilometer wat ook echt voor de meeste kinderen en beginners prima te doen is, al moet je wellicht een of twee keer afstappen bij een heuveltje. Verder rijd je vooral langs het meer. Een relaxte activiteit en een mooie manier om de natuur van de Azoren te ontdekken.

Mountainbiken São Miguel

De mountainbikes zijn goed onderhouden en ze hebben ook kwaliteitsmerken, zoals Shimano. Voor meer ervaren mountainbikers zijn er ook genoeg pittigere routes voor een halve tot hele dag die starten vanuit hier.

Er zijn kinderfietsen te huur waarbij het meer afhankelijk is van de lengte van je kind dan van de leeftijd of ze hierop kunnen fietsen. Voor de meeste Nederlandse kinderen zal dit vanaf een jaar of acht zeker moeten kunnen. Er zijn ook kinderzitjes te huur, maar dan moet je zelf zorgen voor de verplichte baby- of peuterhelm.

Mountainbiken São Miguel

Zwemmen in warm zeewater bij Ponta da Ferraria

Er zijn op São Miguel heel veel bijzondere plekken om te zwemmen. Eentje die toch echt een eigen vermelding verdient, is Ponta da Ferraria. Er doet zich hier een natuurfenomeen voor waarbij warm gesteente het zeewater opwarmt. Er is een inham in de zee en als je daar zwemt, heb je warm water. Mits je er tenminste op het juiste tijdstip bent, want bij hoogwater is de warmte niet meer krachtig genoeg om hetzelfde effect te bereiken. Het beste ga je dus in de drie uur voor en nadat het laagwater is.

Ponta da Ferraria
Ponta da Ferraria

Behalve dat je hier kan zwemmen, kun je hier ook mooi foto’s maken. Zo is er een stenen boogbrug. De rit hier naar toe is wel even spannend, een flinke afdaling naar de kust over een steile weg. Beneden zijn gelukkig veel parkeerplekken. Ook is er een toiletgebouw en zijn er kleedhokjes. Jammer genoeg is de Termas da Ferraria (spa met thermale baden en restaurant) die zich ook hier bevindt toe aan een opknapbeurt.

Ponta da Ferraria

Mosteiros en de Piscinas Naturais Caneiros

Nog een bijzondere plek om te zwemmen op São Miguel vind je bij het dorpje Mosteiros, helemaal aan de westkust van het eiland. Hier zijn in de vulkanische rotsen verschillende natuurlijke baden ontstaan. Niet verwarmd, maar wel een prachtig plekje. Ook hier zijn faciliteiten te vinden om je om te kleden. Bovendien is het natuurlijk leuk om hier eerst met de kinderen te zwemmen en daarna het fotogenieke dorpje te bezoeken.

Piscinas Naturais Caneiros

Caldeira Velha en Lagoa do Fogo

Twee bestemmingen op het eiland die goed te combineren zijn, zijn Caldeira Velha en Lagoa do Fogo. Lagoa de Fogo is een van de verschillende kratermeren op het eiland. Heel fotogeniek, als je tenminste geluk hebt hier op een zonnige dag te zijn. Vaak hangt er op de Azoren mist rondom de bergtoppen. In tegenstelling tot de meeste andere meren op São Miguel kun je hier met een reguliere auto niet bij het water komen. Wel zijn er wandelpaden tussen de kraterrand en het water.

Lagoa do Fogo

Op de flanken van de berg kan je Caldeira Velha bezoeken. Wil je hier zwemmen, koop dan vooraf online je ticket, er zijn namelijk maar een beperkt aantal plekken beschikbaar per tijdslot. Als je een dergelijk kaartje hebt, mag je genieten van de verschillende warme baden. Die zijn erg mooi gelegen in de natuur. Je kunt er lekker op een bankje zitten in het water.

Caldeira Velha

Mocht je geen kaartjes meer kunnen krijgen, dan kun je Caldeira Velha nog steeds bezoeken, alleen dan om te wandelen. Ook dit vind ik de moeite waard. Het is echt een mooie tropisch aandoende tuin met diverse watervalletjes, die zowel warm als koud zijn.

Caldeira Velha

Snorkelen bij het eiland Vila Franca do Campo

Voor de kust van Vila Franca do Campo ligt een klein eilandje. Wat dit eiland bijzonder maakt, is dat hier een stukje zee bijna volledig omsloten is door het eiland. Hierdoor is een rustig binnenwater ontstaan. Van lokale bewoners heb ik gehoord dat dit in de zomer een hele fijne plek is om te snorkelen, zeker met kinderen. Er gaan in die periode bootjes heen en weer of je kunt naar het eiland kajakken. Er zijn geen voorzieningen op het eiland, dus je moet zelf al je eten en drinken meenemen.

Vila Franca do Campo

Geisers van Furnas en Terre Nostra

Wat mij betreft is Furnas de plek op de Azoren waar je met je kinderen echt heen moet. Bij geisers in Europa denk je vast aan IJsland, maar hier hebben ze ze ook. Het is echt heel bijzonder om de hete stoom uit de aarde te zien ontsnappen. Je kunt op school wel leren over vulkanisme, maar wat is er nou beter dan het met eigen ogen te zijn, te voelen (de warmte op je huid) en te ruiken (bah, zwavel) en je kunt het hier zelfs proeven (ijzerhoudend water met bubbeltjes veroorzaakt door vulkanisme).

Geisers van Furnas

Er zijn meerdere plekken rondom het dorpje Furnas om te bezoeken. Zelf vond ik de Caldeiras in het dorp het meest indrukwekkend. Hier zijn meerdere geisers (al zijn ze niet altijd allemaal actief), zie je het water voor je ogen koken en kun je dat bijzondere (koude) water met bubbels proeven. Wat het helemaal apart maakt, is dat dit allemaal te vinden is in één dorp. Ik vroeg mij echt af waarom mensen hier zijn gaan wonen, zeker met de toch behoorlijk heftige geur van zwavel.

Furnas
Furnas

Een andere plek om te bezoeken, is Fumarolas Lagoa das Furnas, aan het meer van Furnas. Hier is ook nog een gebied met kokende grond waar een houten wandelpad aangelegd is om ertussendoor te lopen. Doordat hier ook makkelijker tourbussen kunnen stoppen, is het een stuk drukker, maar ik vind het fenomeen hier minder indrukwekkend om te zien.

Fumarolas Lagoa das Furnas

De Fumarolas Lagoa das Furnas worden ook gebruikt om te koken. Grote pannen met vlees en groenten worden in de grond gestopt en koken daar heel langzaam gaar. “Cozido das Furnas” wordt het genoemd. Er zijn in het dorpjes diverse plekken waar je dit gerecht kan eten. Wel reserveren van tevoren, want er staan bij de restaurants lange rijen. Ik vond het gerecht prima smaken, maar niet heel bijzonder. Een beetje vergelijkbaar met eten uit bijvoorbeeld Fiji en andere plekken waar ze eten in een kuil langzaam garen. Alles is heel mals en zacht, maar in smaak vind ik het persoonlijk wat saai.

Cozido das Furnas
Cozido das Furnas

Aan het meer van Furnas zijn verschillende andere dingen te doen die leuk zijn voor gezinnen. Zo kun je hier een kajak of waterfiets huren om een stukje te varen. Je kunt er ook wandelen in het Parque da Grená. Dit in 2020 geopende park heeft verschillende goed onderhouden wandelpaden, onder andere naar een mooie waterval. Je kunt hier ook mountainbikes huren. Ook is er een restaurant waar je natuurlijk ook het typische door warmte van de aarde gegaarde gerecht kunt eten.

Terra Nostra

In het dorpje Furnas is nog een plek die je op je wenslijst moet schrijven voor tijdens je vakantie op de Azoren met kinderen. Dit is Terra Nostra. Een tuin met warme baden. De botanische tuin is aardig om een rondje door te lopen, maar het groen/bruine bad is het leukste. Lekker om hier in het warme water te zwemmen.

Neem oude badkleding mee want die bruine, door ijzer veroorzaakte, kleur trekt ook echt in je badkleding. Er is geen apart gedeelte voor kinderen en je moet blijven staan of zwemmen. Jonge kinderen moet je dus goed in de gaten houden en natuurlijk zwembandjes omdoen. Ook hier is het belangrijk om in het hoogseizoen een reservering te hebben.

Terra Nostra

Als je Furnas met een georganiseerde tour bezoekt, zoals wij deden met deze tour naar Furnas, dan zijn alle reserveringen voor je geregeld. Zowel het zwemmen bij Terra Nosta als de maaltijd.

Wil je een mooi uitzicht hebben over het meer? Rijd dan naar een van de uitzichtpunten, zoals Pico do Ferro. Net als op de rest van het eiland moet je een beetje geluk hebben, want de top zit vaak in de mist.

Pico do Ferro

Wanneer je vanuit Ponta Delgada naar Furnas rijdt, kun je onderweg stoppen bij Reserva Florestal de Recreio do Cerrado dos Bezerros, langs de weg. Dit is een kleinschalig dierenparkje met onder andere hertjes, cavia’s en veel kippen. Er zijn ook enkele speeltoestellen en picknickplekken. Officieel geopend tussen mei en septemberm maar wij konden ook in oktober nog zo naar binnen lopen en het toiletgebouw was open en schoon. Wel een beetje een vergane glorie gevoel, maar wellicht is dit in de zomer minder.

Reserva Florestal de Recreio do Cerrado dos Bezerros

Dorpje Povoação

Er zijn op São Miguel meerdere fotogenieke dorpjes. Natuurlijk heb ik ze zelf niet allemaal bezocht of uitgebreid bekeken. Van de dorpjes waar ik wel geweest ben, sprong Povoação er positief bovenuit voor gezinnen met kinderen.

Povoação

Waarom juist dit dorpje? In de haven kun je een gratis toegankelijk openluchtzwembad vinden. Die zijn er wel meer op het eiland, maar deze was ook echt goed onderhouden, schoon en mooi gelegen. Naast het zwembad zit een restaurantje met buitenbar en dat restaurant heeft weer een kleine minigolf baan en een prima wat grotere speeltuin. Dat alles bij elkaar maakt Povoação een prima plek om te lunchen of wat langer te stoppen wanneer je een rondje maakt over het eiland.

Povoação

In de haven is voldoende gratis parkeerruime en je loopt ook zo naar het centrum toe met meerdere restaurantjes rondom een pleintje. Bij het lokale toerisme office kun je lokale specialiteiten kopen en eventueel wat meer informatie krijgen over de omgeving.

Povoação

Piscina Natural Da Boca De Ribeira en de oostkust van São Miguel

Als je er tijd voor hebt, is het wel tof om een heel rondje om het eiland te maken. De oostkust van São Miguel is minder gecultiveerd dan de rest van het eiland. Hier rijden we door heel veel bos. Er zijn een aantal langere wandelingen te maken, bijvoorbeeld naar de Cascata do Salto do Prego. Af en toe zijn er dorpjes, mooie uitkijkpunten en kleinschalige bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld de vuurtoren met museum Farol do Arnel, helaas zijn de openingstijden vrij beperkt. Bij de weg hierheen staat een waarschuwingsbord en ik zou hier zeker niet naar beneden rijden, de weg is heel steil en smal.

Farol do Arnel

Een andere ook steile, maar makkelijkere weg gaat naar Piscina Natural Da Boca De Ribeira. Hier is een stoplicht zodat je zeker geen tegenliggers hebt. Beneden is een openlucht zwembad. Heel mooi gelegen en met omkleedhokjes, alleen mag het wel wat vaker schoongemaakt worden.

Piscina Natural Da Boca De Ribeira

Ribeira dos Caldeirões Nationaal Park

Nog een plek op de Azoren om met kinderen te bezoeken, is Ribeira dos Caldeirões Nationaal Park. Hier heb je een mooie waterval en een wandelgebied langs een riviertje met oude watermolens en enkele kleinere watervalletjes. Beide zijn gratis toegankelijk. Het wandelpad hier is goed onderhouden en daarom ook goed te doen met jonge kinderen.

Ribeira dos Caldeirões Nationaal Park

Met kinderen vanaf zes jaar kun je hier een canyoning tour boeken. Dit lijkt mij hartstikke leuk om te doen en een goede plek om kennis te maken met canyoning, omdat het op de Azoren nooit echt koud is. Hier lees je meer over de canyoning tour bij Ribeira dos Caldeirões.

Ribeira dos Caldeirões Nationaal Park
Ribeira dos Caldeirões Nationaal Park

Bezoek een theeplantage

De Azoren is de enige plek in Europa waar thee verbouwd wordt. Vroeger waren er meer plantages, maar tegenwoordig zijn er nog maar twee theeplantages op het eiland São Miguel. De thee die ze hier produceren is voor het grootste deel voor lokaal gebruik. Beide theeplantages op São Miguel zijn te bezoeken.

Azoren theeplantage

We bezochten eerst de Gorreana Tea Factory, de oudste en grootste nog werkende plantage op het eiland. Hier wordt zowel zwarte als groene thee geproduceerd. Dit is een populaire plek en ik vond het erg druk. Je kunt een rondje lopen door de fabriek en ziet dan machines die nog steeds gebruikt worden om de thee te maken. Het inpakken gaat hier nog met de hand, hoewel het plukken tegenwoordig wel machinaal gaat.

Azoren theeplantage

Tijdens je bezoek aan São Miguel met kinderen is het best interessant om ze te laten zien hoe dit werkt, zeker als je nog niet eerder in Azië theeplantages hebt bezocht. Er is verder een winkel met groot assortiment en een modern restaurant met toiletten.

Een dag later bezoeken we ook Fábrica de Chá do Porto Formoso, veel kleinschaliger en hier maken ze alleen zwarte thee. Hier heerst veel meer rust. Bovendien is er een restaurant met uitzicht op theevelden. Helaas kun je hier alleen weinig van het proces zien, tenzij je een tour boekt.

theeplantage azoren

Mijn tip zou zijn: doe eerst de tour bij Gorreana en rijd dan een stukje door naar Chá do Porto om de thee te proeven en wat te drinken met het mooie uitzicht.

Beste stranden São Miguel, Praia do Areal de Santa Bárbara en Praia dos Moinhos

Er zijn veel stranden op São Miguel, hoewel niet zoveel als je misschien zou verwachten. Een groot deel van de kust heeft kliffen of is te ruig voor een strand. We hebben verschillende stranden bezocht, zoals het strand van Mosteiros en Agua D’Alto. De twee stranden die er voor mij echt positief uitsprongen, zijn Moinhos en Santa Bárbara. Niet toevallig staan deze ook vaak bovenaan in lijstje van de mooiste stranden van São Miguel. Beide hebben echter een totaal andere sfeer.

Praia do Areal de Santa Bárbara

Santa Bárbara strand in Ribeira Grande is een surfstrand met een gezellig beachbar. Je moet hier gewoon naartoe om te kijken hoe de surfers de spectaculaire golven bedwingen. Dit is het serieuze werk en erg gaaf om te zien.

Praia do Areal de Santa Bárbara

Je kunt hier ook terecht voor surfles voor beginners, maar die lessen worden alleen gegeven rondom het tijdstip van laagwater. Heb je al meer ervaring, dan kun je ook op andere tijdstippen surfles nemen. Toiletten en douches zijn aanwezig.

Praia do Areal de Santa Bárbara

Dos Moinhos is een heel kindvriendelijk strand op São Miguel. Door een aantal rotsen in zee zijn de golven hier net wat rustiger. Nog steeds is het niet een echt zwemstrand, maar kinderen kunnen hier wel heerlijk in de golven spelen.

Praia dos Moinhos azoren met kinderen strand

Een klein riviertje dat over het strand naar zee loopt, geeft een speelplek voor de allerjongste kinderen. Door de hoge kliffen rondom het strand kun je kiezen voor een plekje in de schaduw of juist in de zon. Ook heeft dit strand een prima strandtent en er zijn faciliteiten zoals toiletten en douches.

Praia dos Moinhos azoren met kinderen strand

Kindvriendelijk hotels en appartementen São Miguel

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel of appartement op São Miguel? Wij verbleven op twee verschillende locaties. In principe is dat niet nodig, want het eiland is klein genoeg om vanuit één plek te ontdekken. Verblijf je in Ponta Delgada, dan kun je binnen één uur zowel het uiterste oosten als westen ontdekken. Soms is het echter ook wel leuk om eens af te wisselen van plek.

Azoris Royal Garden

We sliepen de eerste nachten bij Azoris Royal Garden in Ponta Delgada. Een prima hotel op loopafstand van het oude centrum van de stad. Er is een buitenzwembad en een klein binnen zwembad. Daar moet je wel een badmuts op. Ook zijn er een sportzaal en een gameroom.

Azoris Royal Garden

Van buiten mag het hotel wel een likje verf krijgen, maar van binnen is het goed onderhouden en de kamers hebben een fijne uitstraling. Pluspunt is de ruime gratis parkeergarage bij het hotel.

Azoris Royal Garden

Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid. Dit hotel boek je als goedkope vakantie naar de Azoren via vakantiediscounter. Of bekijk de mogelijkheden van dit hotel in combinatie met een vlucht via TUI.

Azoris Royal Garden

Acorsonho Apartamentos Turisticos

Daarna sliepen we in Acorsonho Apartamentos Turisticos in Capelas aan de noordkust. Nadeel hier is dat je niet echt op loopafstand zit van een leuk dorpje met veel restaurants. Het voordeel is dan weer de lagere prijzen en dat je hier kunt kiezen voor een appartement met alle faciliteiten van het ook aanwezige hotel.

Acorsonho Apartamentos Turisticos

Zo zijn er een buitenzwembad, een klein binnenzwembad en een gamesroom. Je kunt ontbijten, dineren en lunchen in het hotel of je kiest ervoor om zelf te koken in het appartement. Het appartement met twee slaapkamers is ideaal voor gezinnen, al had de woonkamer van mij wat meer sfeervol ingericht mogen worden.

Acorsonho Apartamentos Turisticos

Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid of boek dit hotel als pakketreis via TUI inclusief vlucht. Vergelijk ook dit appartement inclusief vlucht als aanbieding via Sunweb.

Tot slot, wanneer en hoe lang naar de Azoren?

Natuurlijk kun je naar de Azoren met een baby, peuter of kleuter. Zeker met een baby of peuter die je nog mee kan nemen in een drager. De voorzieningen zijn prima en er zijn kleine speeltuintjes genoeg. Met een kindje in die leeftijd zou ik vooral voor de Azoren kiezen als het iets is waar je zelf heel blij van wordt. Besef je wel dat de Azoren niet de bestemming is om eindeloos zandkastelen te bouwen en de zee is best wild om in te spelen. De warme baden zijn heerlijk, maar heet en diep. Voor een aantal activiteiten is een minimum leeftijdsgrens. Verder blijft het natuurlijk bij uitstek een plek om veel te wandelen. Ik zou daarom persoonlijk de Azoren vooral aanraden voor een actieve vakantie met kinderen vanaf een jaar of acht.

kajakken azoren sao migual

De Azoren zijn het hele jaar goed te bezoeken. In de zomer wordt het niet te heet, in de winter niet te koud. Je hebt altijd kans op regen, maar dat is in de zomerperiode wel minder. Daar staat tegenover dat het dan wel drukker en duurder is op het eiland. Ik zou persoonlijk de meivakantie de meest ideale periode vinden, ook omdat je dan veel kans hebt walvissen te spotten en omdat het eiland in bloei staat.

Azoren

Een week is echt meer dan voldoende tijd voor het eiland São Miguel. Wij hadden maar vier dagen, maar dat waren wel lange volle dagen. Verder is het vooral belangrijk om een beetje flexibel te zijn. Ga er vanuit dat niet altijd alles kan wanneer jij het wil, zeker in de bergen waar vaak mist hangt.

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Portugal met kinderen. Bekijk hier vakanties naar de Azoren.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top