Home / Reisinformatie / Europa / Noorwegen / Bergen met kinderen, natuur en stad in Noorwegen

Bergen met kinderen, natuur en stad in Noorwegen

Het Noorse Bergen is een UNESCO Werelderfgoed stad met een compact en sfeervol centrum. Je bent snel in de natuur en er zijn veel boeiende attracties, zoals het VilVite wetenschapsmuseum en het Bergen Aquarium. Genoeg te beleven dus in Bergen met kinderen. Bovendien ligt Bergen in het hart van de Noorse fjorden en is het dus ook heel makkelijk om vanuit hier dagtrips te ondernemen.

bergen met kinderen

Wij maakten in de herfst een reis langs de Noorse fjordenkust met het openbaar vervoer en besteedden vier dagen in Bergen. Vraag je je af hoeveel dagen je nodig hebt voor Bergen? Voor de stad zelf is twee dagen voldoende. Gebruik je Bergen als uitvalsbasis voor dagtrips en wil je gebruik maken van de diverse (lange) wandelmogelijkheden rondom de stad? Dan kun je je hier wel een week vermaken. Veel attracties in Bergen zijn gratis met de Bergen kaart en op een aantal andere krijg je korting. Een goede tip dus om vooraf goed naar te kijken.

bergen met kinderen

Vanuit Nederland is Bergen goed bereikbaar dankzij meerdere vluchten per dag. Maar je kunt natuurlijk ook met je eigen auto gaan. De makkelijkste manier is op dit moment om via Denemarken te rijden en dan de boot te nemen tussen Hirthals en Kristiansand.

bergen met kinderen

Hoewel veel gezinnen juist in de zomer kiezen voor een vakantie naar Noorwegen met kinderen, is Bergen echt een year-round-bestemming. In de zomer is het natuurlijk warmer, maar ook duurder en drukker. In de herfst genoten we van de herfstkleuren. Een mix van bomen met rode en gele blaadjes, maar ook veel dennenbomen die het hele jaar door groen zijn. In de winter is er sneeuw. Het hele jaar door moet je rekening houden met regen, maar gelukkig zijn er in Bergen genoeg binnen activiteiten. Met de juiste kleding hoeft een buitje je ook niet te belemmeren om op pad te gaan.

Wat is er te doen in Bergen met kinderen?

De historische wijk Bryggen

De gekleurde huizen aan het water zijn toch wel typerend voor Bergen en dan ook een plaatje dat je vaak tegenkomt. Deze rij huisjes met een paar straatjes erachter vormt de historische wijk Bryggen. In dit wijkje zitten meerdere musea.

bergen hanzemuseum

Wij bezoeken het Hanze museum, een goede plek om een idee te krijgen van de geschiedenis van Bergen en van deze wijk in het bijzonder. Hoewel Bergen al een paar honderd jaar ervoor werd gesticht werd, was het de aansluiting bij de Hanze in de 14e eeuw die voor extra veel welvaart zorgde.

Bergen Bryggen

Jammer genoeg zijn veel van de historische houten huizen verloren gegaan bij diverse branden. In het Hanze museum wordt nog een idee gegeven van hoe de huizen er toen uit hebben gezien. Het gaat om enkele huizen die hier echt gestaan hebben en een aantal typische ‘periode huizen’ die hier naartoe verhuisd zijn. Best aardig om even een kijkje te nemen.

bergen bryggen museum

Het andere museum in deze wijk is het Bryggens museum. Dit museum in een modern gebouw bevat de fundamenten van een aantal gebouwen die ooit in de wijk hebben gestaan. Je loopt hier langs en overheen terwijl in verschillende vitrines voorwerpen worden tentoongesteld die gevonden zijn bij opgravingen in de wijk.

bergen bryggen museum

Dit is echt van alles; van muntjes tot weg gegooide schoenen. Ondertussen kun je via de informatieborden ook weer meer leren over de wijk. Ze doen ook hun best om het voor kinderen interessant te maken. Tijdens ons bezoek was er bijvoorbeeld een speurtocht waarbij kinderen voorwerpen moesten vinden. Ook moesten we geuren herkennen, zoals ‘vis’ en ‘leer’ uit die tijd. Mijn dochter vindt het ook erg leuk om een quiz in rune op te lossen. “Het is net geheimtaal.”

Los van de musea vind je in Bryggen vooral veel (souvenirs) winkeltjes en enkele, voor Bergen vrij dure, restaurantjes.

Met de Fløibanen de berg op

De Fløibanen funiculair is een treintje welke vanuit het centrum van Bergen direct de berg op gaat. In Bergen regent het gemiddeld twee van de drie dagen. We proberen ons ritje omhoog dan ook goed te timen, en dat lukt. Aan het einde van een regendag begint de zon te schijnen, precies wanneer wij naar boven gaan.

bergen floibanen

Hier is een uitzichtpunt over de hele stad. We zien de stad liggen met een enorm cruiseschip en verschillende eilandjes voor de kust. Ik vind het mooi, maar mijn dochter heeft wat minder geduld, die wil op pad. Dat kan hier super goed. Er starten verschillende wandelingen op de berg Fløyen. De langste route gaat helemaal naar Ulriken, maar daar heb je echt wel 5-6 uur voor nodig.

bergen floibanen

Wij kiezen voor een kortere route via twee meren, het Skomakerdiket meer en het Revurtjern meer. Voor deze wandeling staat ongeveer 2 uur, maar we lopen deze 5km flink stuk sneller. Het is echt een mooie afwisselende route met af en toe wat stukjes klimmen, maar je loopt ook heel veel over een goed begaanbaar grindpad. We komen langs horeca, maar die is in de herfst niet open. Wel zijn er, zoals op veel plekken in Noorwegen, hutten waar je zelf kunt barbecueën.

bergen floibanen

In de zomer kun je op een van de meren varen met een bootje. Je kunt deze route ook weer combineren met een extra stuk; je gaat dan via nog een derde meer en je komt langs de Brushytten Hut die ook in de winter in het weekend vaker open is. Er zijn veel route bordjes onderweg, maar die geven niet duidelijk de route aan, maar wijzen naar bepaalde plekken in het gebied. Het is daarom wel slim om vooraf even op de website te kijken en een screenshot te maken van welke richting je elke keer moet volgen.

bergen floibanen

Naast de reguliere wandeling is er ook een speciale familiewandeling. Deze korte wandelroute van nog geen kilometer gaat door het trollenbos. Onderweg zijn er trollenfiguren te zien die er nou niet heel gezellig uitzien. Ook zijn er enkele klim- en klauter-speelobjecten. Het allerleukste is de grote bosspeeltuin met hoge glijbaan, klautertoestel en verschillende balanceerroutes. Bij deze speeltuin geeft een bordje aan “geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar” en de speeltuin is ook echt gericht op oudere kinderen. Ook mijn op dat moment 10-jarige dochter kon zich hier nog uitstekend vermaken.

bergen floibanen

Een tweede speeltuin met een gedeelte voor jongere kinderen vind je direct bij aankomst van de funiculaire. Deze is niet te missen. Hier bevinden zich ook twee restaurants. Een echt à la carte restaurant en een simpelere optie met broodjes en snacks. Je kunt daar dus ook prima een picknicklunch halen. Mocht je trouwens meer speeltuinen in Bergen zoeken, de meeste parken hebben wel een speelplekje.

bergen floibanen

Håkonshallen en Bergen Fort

Ook in het centrum en vlakbij de wijk Bryggen vind je het fort van Bergen. Dit middeleeuws fort was ooit het belangrijkste gebouw van de koning. Hoewel er niet heel veel te zien is, kun je er natuurlijk wel een interessant verhaal van maken voor je kinderen. Hier in de buurt bevindt zich ook het Norway Fisheries Museum waar je nog een kijkje kunt nemen.

Bergen fort

Akvariet i Bergen

Een van de leuke dingen om te bezoeken in Bergen met kinderen is het aquarium. Het aquarium in Bergen bestaat uit een buitengedeelte met onder andere pinguïns en zeehonden. “Oh wat zijn ze grappig”, vooral de pinguïns trekken een grote groep kinderen die staan te lachen om hoe ze het water induiken.

bergen aquarium

Buiten is er ook een leuke speeltuin. Andere dieren die je hier kunt zien, zijn otters en zeehonden.

bergen aquarium

Het binnen gedeelte van het aquarium bestaat uit meerdere verdiepingen onder de grond. Er is ook een kleine tunnel, maar verwacht geen enorm hypermodern aquarium met grote ramen. Dit is allemaal duidelijk wat ouder, maar daardoor niet minder interessant. Er zijn dieren die hier lokaal leven, maar ook exotische vissen, zoals piranha’s. Gedurende de dag zijn er voedermomenten en momenten waarop je informatie krijgt van de staf. Wij leren bijvoorbeeld meer over de dieren die langs de Noorse kust leven, zoals verschillende krabben.

bergen aquarium

Naast vissen kom je in het aquarium ook diverse reptielen tegen. Van krokodillen, die zo stil liggen dat we afvragen of ze nog leven, tot slangen.

bergen aquarium

Science museum VilVite

VilVite is een interactief wetenschapsmuseum in Bergen. Zoek je een leuke activiteit in Bergen met kinderen om te doen terwijl het regent? Dit is mijn beste tip. Hoewel het science museum zeker niet zo groot is als bijvoorbeeld een Nemo of andere wetenschapsmusea die we in Nederland kennen, is er wel lekker veel afwisseling.

bergen science museum

Bovendien is dit museum ook leuk voor kinderen in de hogere klassen van de basisschool of die al op de middelbare school zitten. Ik zou uitgaan van een halve dag voor dit museum. Er is een restaurant om te lunchen.

bergen science museum

Een van de dingen die we hier kunnen doen, is het zelf programmeren van een robotje. Als het goed gaat, laten we die naar achteren rijden, een draai maken en vervolgens over een brug rijden. Dat is nog behoorlijk moeilijk om voor elkaar te krijgen.

bergen science museum

Misschien wel de meest spectaculaire attractie in VilVite is een fiets die over de kop gaat. Dat doe je door zelf te trappen. Voor die fiets geldt wel een minimum lengte van 150cm. Verder zijn er grappig spellen die we nog niet vaker gezien hebben. Wat dacht je van een voetbalspel om met zijn zessen te spelen? Door op je kont op en neer te springen, komt er lucht uit een blaasbalg en weet je de bal in de goal van de tegenstander te krijgen. Of klim op de klimmuur waar een spel op geprojecteerd wordt. Wie gaat er de meeste punten halen?

bergen science museum

Naast de vaste opstellingen waar je mee aan de slag gaat, worden er bij VilVite ook demonstraties gegeven. Of je kan zelf aan de slag gaan met een speciaal onderwerp. Toen wij er waren, was dit het vouwen van papieren vliegtuigjes. Welk model is het meest aerodynamisch? We kunnen het zelf ontdekken.

Natuurhistorisch museum

Een ander kindvriendelijk museum in Bergen is het Natuurhistorisch museum. Dit is vrij traditioneel natuurhistorisch museum met veel opgezette dieren en skeletten. Het is gevestigd in een deels historisch gebouw met veel grote ruimtes. Vooral de enorme walvisskeletten die boven ons hoofd hangen maken indruk.

bergen natuurhistorisch museum

Het leukste vindt mijn dochter toch de paar plekken waar je wel zelf wat kan doen, zoals het bekijken van insecten onder een microscoop.

Ulriken kabelbaan en Mt Ulriken

Bergen wordt omgeven door zeven verschillende bergen. De Ulriken kabelbaan gaat naar de top van de hoogste berg Mt. Ulriken. Hier heb je dan ook het meest fantastische uitzicht over de omgeving, mits de top natuurlijk niet in de mist zit. De Ulriken kabelbaan bevindt zich buiten het centrum. Je moet tram 2 nemen naar Haukeland Sjukehus en dan nog een klein stukje (bergop) lopen. Bekijk de website voor de prijs en de openingstijden van een kaartje voor de Ulriken kabelbaan.

Bergen mt ulriken

Uiteraard is het ook mogelijk naar boven te lopen, deze wandeling start direct naast de kabelbaan. Verkijk je er alleen niet op, want je moet zo’n 1400 traptreden omhoog als je de Sherpa steps neemt. Wij kiezen er dan ook voor om naar boven de kabelbaan te nemen.

Bergen mt ulriken

We drinken wat in het restaurant op de top en lopen vervolgens naar beneden. Ook dit is een wandeling van een klein uur en door de vrij grote traptreden voor kinderen best uitdagend. Het fijne is dat je vrijwel de hele wandeling een gaaf uitzicht hebt. Deze route is absoluut niet buggyproof.

bergen mt ulriken

Ook op de top van Mt. Ulriken kun je wandelen. Echter zijn hier geen speciale speelplekken of wandelroutes voor kinderen, zoals je op mt. Fløyen wel hebt. De langste wandelroute, genaamd de Vidden Hike, gaat helemaal van Ulriken naar Fløyen, helaas hadden we hier zelf geen tijd voor.

bergen mt ulriken

Op de top van Mt. Ulriken vind je ook de langste zipline van de regio. Kinderen vanaf 8 jaar mogen ook op de zipline. De zipline kun je alleen doen als er niet te veel wind staat. Tijdens ons bezoek was de zipline niet meer geopend. Ga je in de meivakantie of zomervakantie naar Noorwegen, check dan vooral de openingstijden via de website.

Authentieke Noorse sauna ervaring

Een van de leukste originele dingen om te doen in Bergen met kinderen is een bezoekje aan de Heit Bergen Sauna. Tenminste als je kind, net zoals mijn dochter, blij wordt van de sauna. Dit is een drijvende sauna op het water. Vanuit het grote raam heb je mooi uitzicht over het water en over mt. Ulriken.

Bergen Sauna

Natuurlijk moet je ook even afkoelen. Dat doe je door in het zeewater te springen. Tijdens ons bezoek in oktober was het zeewater maar 7 graden. Flink bibberen dus, zeker de eerste keer. Als je er eenmaal doorheen bent, is het wel heel lekker om daarna weer de warme sauna in te gaan. Wij hebben hier echt een fijn uur kunnen chillen en de vermoeide spieren tot rust laten komen.

Bergen Sauna

Je kunt kiezen voor een prive sauna of voor een groepsessie. Wij kozen voor het laatste. Bij de sauna is een kleine ruimte waar je je kunt omkleden. Het is dan handig om alvast badkleding aan te hebben. Anders is er verderop nog een gebouwtje waar je kunt omkleden en douchen, maar dan moet je dus weer terug lopen naar de sauna.

Bergen Sauna

Kindvriendelijk hotel in Bergen

Ben je op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Bergen? Wij sliepen bij Magic Kløverhuset. Een hotel met een uitstekende ligging. Direct tegenover de typische huisjes van de historische wijk Bryggen. Je loopt vanaf hier zo het centrum is en ook de beide tramlijnen stoppen om de hoek.

bergen hotel

Dit hotel heeft zowel familiekamers, met bedbank, als appartementen met meerdere slaapkamers beschikbaar voor gezinnen. Ook het uitstekende, zeer uitgebreide ontbijtbuffet vonden we een pluspunt. Met veel verse producten en erg veel keuze. Of je nou voor pannenkoeken, yoghurt, brood met wat hartigs of juist voor zoete broodjes gaat. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Uit eten in Bergen met kinderen

In Bergen is er een zeer ruime keuze aan restaurants. Naast traditionele restaurants vind je hier ook heel veel internationale opties, zoals Japans en Italiaans, maar ook minder bekende keukens, zoals Braziliaans en Afrikaans.

bergen met kinderen

Noren eten hun avondeten thuis zelfs nog wat vroeger dan wij in Nederland. Wat betekent dat veel restaurants eind van de middag open gaan en je dus met kinderen prima vroeg terecht kan. We aten vaak tussen 17.00 en 18.00 uur.

bergen met kinderen

Echt typische kindvriendelijke restaurants in Bergen, met een speelhoek, zijn we niet tegen gekomen. Ook het hebben van een kindermenu is echt niet standaard in Bergen, zeker niet in het toeristische centrum. Ze vonden het echter nergens een probleem om gerechten aan te passen aan de wensen van mijn dochter of om ons een gerecht te laten delen.

De fjorden bezoeken vanuit Bergen

Natuurlijk wil je tijdens je vakantie in Noorwegen de Fjorden ontdekken. Dit kan vanuit Bergen erg makkelij, ook wanneer je geen (huur) auto hebt. Er zijn verschillende opties, welke deels afhankelijk zijn van de periode van het jaar en van hoeveel tijd je hebt.

bergen fjorden

Heb je weinig tijd, dan kun je kiezen voor een boottocht die start vanuit de haven van Bergen. Bijvoorbeeld een fjordcruise via de City Fjord, de Salhus Fjord en de Kverna Fjord richting het Alverstraumen. Een andere optie is de 4 uur durende boottocht naar de schilderachtige Osterfjord en het Mostraumen-kanaal. Deze fjordcruise kun je het hele jaar door maken.

Wij maken zelf een boottocht over de Hardangerfjord. Ook dit kan met het openbaar vervoer en is mogelijk tot 31 oktober. Voor deze dagtocht neem je eerst de bus en daarna de boot. Na aankomst in Eidfjord is er nog tijd om de spectaculaire waterval te bezoeken voordat je weer terug gaat richting Bergen. In een apart blog vertel ik je meer over Eidfjord en de Hardangerfjord.

Fjord Cruise

Ons bezoek aan Noorwegen werd mede mogelijk gemaakt voor Visit Bergen en Fjord Norway. Bezoek deze sites voor nog meer tips of lees al onze blogs over Noorwegen met kinderen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven