Home / Reisinformatie / Europa / Noorwegen / Hardangerfjord, Eidfjord en Vøringsfossen Waterval
header Hardangerfjord

Hardangerfjord, Eidfjord en Vøringsfossen Waterval

Mooie natuur zien tijdens je vakantie in Noorwegen? Wij maakten een cruise door de Hardangerfjord en bezochten Eidfjord en de Vøringsfossen Waterval allemaal op een lange dagtocht vanuit Bergen. Dit kan zelfs wanneer je geen autovakantie doet in Noorwegen, maar met het openbaar vervoer op reis bent.

Praktische informatie voor een dagtrip vanuit Bergen

Wil je een dagtrip maken vanuit Bergen naar de Hardangerfjord, dan begint je dag vroeg. Iets voor 07.30 uur stonden we op het busstation en om 20.30 uur waren we weer terug. Vanaf het busstation in Bergen namen we de bus naar Norheimsund. De bus sluit normaal gesproken aan op de cruise. We hadden echter door wegwerkzaamheden best wat vertraging met de bus en toen we aankwamen, was de boot net weg gevaren.

Fjord cruise

Iedereen in de bus kwam voor de cruise en de buschauffeuse belde de boot, die direct draaide en ons alsnog kwam halen. Volgens de bootmaatschappij is het normaal gebruikelijk dat de bus even belt als ze later zijn, maar was dat deze keer niet gebeurd. Eind goed al goed, maar misschien handig als je vertraging hebt om zelf even proactief de buschauffeur te vragen om te bellen.

Fjord Cruise

Op de terugweg is dit geen probleem, aangezien er dan meer wachttijd zit tussen de aankomst van de boot en de vertrektijd van de bus naar Bergen.

Bekijk voor alle actuele vertrektijden en prijs de website van Norled. Tip: lees ook ons blog over Bergen met kinderen.

Cruise door de Hardangerfjord

De Fjordcruise tussen Norheimsund en Eidfjord duurt een kleine twee uur. De route is grotendeels vergelijkbaar op de heen- en terugweg, hoewel je soms wel aan de andere kant van het water vaart. Zo gingen we op de terugweg op zoek naar zeehonden en voeren we op de heenweg juist langs veel appelboomgaarden.

Hardangerfjord cruise

Er zijn op de route stops waar je eventueel kunt uitstappen en toeristische foto stops. Wij gingen zelf helemaal tot het eindpunt in Eidfjord.

Fjord Cruise

Enkele van de hoogtepunten waar we stopten tijdens de cruise door de Hardangerfjord zijn een uitzichtpunt op de Folgefonna gletsjer, die je vanaf het water ziet schitteren, verschillende watervallen en fotogenieke dorpjes, zoals Ulvik.

Fjord Cruise

Wat ik bijzonder vond, is dat we eerst nog golven hebben en best wel veel wind. Dan gaan we een bocht om en is het water opeens spiegelglad en helder. Volgens de kapitein heel normaal. Door de bergen zijn er in de fjord vaak diverse verschillende windrichtingen tegelijkertijd. Wat ook betekent dat je op het ene moment regen kunt hebben en even later weer zon. Ook bijzonder is dat hier een microklimaat is, waardoor in dit deel van Noorwegen fruit, en dan met name appels, verbouwd kan worden.

Fjord Cruise

De boot heeft een open bovendek, vanaf waar je natuurlijk het beste foto’s kan maken, maar waar het ook winderig kan zijn. Daarnaast is er een binnen gedeelte met prima stoelen. Ook hier heb je uitzicht uit het raam, maar dat is minder weids dan vanaf het bovendek.

Fjord Cruise

Beneden is er een kleine kiosk waar je snack, drankjes en enkele simpele gerechten, zoals een wafel, kunt kopen. Het is wel verstandig om daar niet volledig op te vertrouwen, maar ook eigen lunch mee te nemen.

Eidfjord en de Vøringsfossen Waterval

Aangekomen in Eidfjord zijn er verschillende dingen die je kan doen. Zo zijn er twee verschillende wandelroutes die je uitzicht geven over de Fjord, een van de routes gaat ook langs een Viking graf.

Voringsfossen waterval

Je kunt het dorpje verkennen en uitgebreid lunchen of met de bus, fiets of taxi naar het Noorse Natuurcentrum en de Vøringsfossenwaterval. Er zit een toerisme office in de haven en die kan je helpen met kaarten, informatie over bus vertrektijden en fietsverhuur.

Voringfossen waterval

We hebben hier een paar vrije uren voordat de boot weer terug gaat, net genoeg tijd voor de waterval en een korte stop met lunch bij het natuurcentrum. Eigenlijk zou je hier ook prima een nachtje kunnen blijven en dan de volgende dag pas met de boot terug gaan.

Voringsfossen waterval

De Vøringsfossenwaterval is 182 meter hoog en heeft een vrije val van 145 meter. Het is een van de hoogste watervallen van Europa en een van de mooiste watervallen in Noorwegen. Het water valt naar beneden in een kloof. Behoorlijk indrukwekkend om te zien.

Voringsfossen waterval

Het water wordt ook gebruikt om stroom op te wekken, dus het natuurgeweld is afhankelijk van hoeveel watervolume wordt doorgelaten.

Voringsfossen waterval

Wat de waterval nog interessanter maakt, zijn de vele uitkijkpunten en een bijzonder architectonische getrapte voetgangers brug over de kloof. Elke keer is het uitzicht weer anders. Ik vind het best spannend om in zo’n diep gat te kijken, maar mijn dochter heeft geen enkele hoogtevrees.

Voringsfossen waterval

Jonge kinderen moet je hier wel goed in de gaten houden, want hoewel het wandelpad echt wel goed is afgezet, zijn er ook nog plekken zonder hekjes. Dankzij de wandelpaden en de brug kun je hier een groot of klein rondje lopen en zo vanuit verschillende punten de watervallen, de kloof en de rivier bekijken.

Voringsfossen waterval

Na ons bezoek aan de waterval hebben we nog tijd om te lunchen bij het Norwegian Naturecenter en om hier een kijkje te nemen. In het Norwegian Naturecenter zijn onder andere opgezette dieren te zien, met informatie over het leefgebied van de dieren.

Noorse natuurcentrum

Daarnaast zijn er een aantal interactieve displays waarop je in verschillende talen (ook Nederlands) meer kunt leren over de regio. Zo leer je bijvoorbeeld dat de Hardanger Fjord is ontstaan door het bewegen van tektonische platen.

Noorse natuurcentrum

Het meest interessant vonden we de film die ze hier vertonen. Dit is echt een prachtige panoramische film met hele mooie haarscherpe beelden van dit deel van Noorwegen.

Onze reis naar Eidfjord was in samenwerking met Fjord Norway. Heb je meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Noorwegen met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top