Home / Reisinformatie / Europa / Denemarken / Lapland met het gezin, dat wil je!

Lapland met het gezin, dat wil je!

Wauw, het noorderlicht zien? Actief bezig zijn op de mountainbike of op de sneeuwscooter? Lange lege landschappen en de bijzondere Sami cultuur ervaren? Een ding is zeker: een reis naar Lapland met je gezin gaat een onuitwisbare indruk maken, of je nou in de zomer of in de winter gaat.

Lapland is anders dan de naam doet vermoeden geen land, maar een uitgestrekte regio in het uiterste noorden van Europa. Tijdens de winter kiezen meeste gezinnen voor een vakantie in Zweeds of Fins Lapland, tijdens de zomer zijn de Lofoten in Noords Lapland een populaire vakantiebestemming. Je kunt hier kiezen voor een verblijf in gezellige lodges, blokhutten, hotels of voor een bijzondere ervaring als slapen in een iglo. Bekijk hier gave reizen voor gezinnen naar Lapland van Nordic.

5 x Lapland met kinderen

Ongerepte natuur

Of je nu voor een zomer- of een winterreis naar Lapland kiest, de ongerepte natuur zal je versteld doen staan. Uitgestrekte bossen, heuvels, riviertjes, meren en kleine dorpjes met houten huizen. Tijdens een reis moet je ook minimaal een van de Nationale Parken in Lapland bezoeken. Zoals Nationaal Park Pallas-Yllästunturi in het noordwesten van Finland. Het natuurpark is een van de populairste Nationale Parken van het land met goed uitgezette wandelingen en drie familievriendelijke bezoekerscentra. Vanuit hier starten ook kortere (zelfs buggyproof) wandelingen die extra leuk gemaakt zijn dankzij speeltoestellen onderweg. In de winter kan je hier met sneeuwschoenen wandelen.

Of wat dacht je van het Abisko Nationaal Park in het hoge noorden van Zweden, vlakbij de grens met Noorwegen? Hier bezoek je het Trollsjön, een van de helderste meren van Zweden. In de winter kan je hier langlaufen en zelfs skiën. Het Aurora Sky Station in het park is één van de beste plekken ter wereld om het noorderlicht te zien.

Bijzondere activiteiten

Een van de dingen die Lapland zo leuk maakt voor gezinnen is dat er veel bijzondere activiteiten te ondernemen zijn. Ga je in de winter naar Lapland dan kan je bijvoorbeeld een huskysledetocht maken of rijden met een sneeuwscooter. Wist je dat je hier zelfs de kerstman kunt ontmoeten? Spelen in de meters sneeuw is op zichzelf al een feest en er zijn heuveltjes genoeg om sleetje te rijden.

Ga je in de zomer dan maak je geen sledetocht, maar kan je wel een huskyboerderij bezoeken. Maak een wandeling met deze superactieve honden en knuffel met de oh zo schattige puppy’s. Er zijn in Lapland veel meren en die je kan ontdekken per kajak. Of kies voor een spannende RIB-safari, voel de snelheid en de wind terwijl je over het water schiet. Onderweg kom je langs de mooiste natuur zoals lange zandstranden en groene bossen. Kinderen kunnen zich in de zomer ook uitstekend vermaken met steentjes gooien in het water, vuurtjes stoken en hutten bouwen.

Rendieren

Rendieren zijn toch een beetje magische dieren. Hoe mooi om die in hun natuurlijke omgeving te zien. Van oudsher zijn de Sami eigenaren van de rendierkuddes die door het gebied grazen. In de zomermaanden lopen de meeste kuddes vrij rond. Je komt ze tegen tijdens een wandeling of fietstocht. Ook zijn er veel eigenaren die enkele dieren bij huis houden. Voor de winter intreedt worden de kuddes opgespoord en gevangen. Een deel van de dieren gaat naar de slager, de rest blijft op de boerderij. Bij een bezoekje aan Lapland is een rendierstoofpotje zeker en vast een aanrader.

In welk seizoen je ook gaat, het is in Lapland dus altijd heel goed mogelijk om rendieren te bekijken. Vaak mag je zelf een handje helpen met het voeren van de dieren, erg bijzonder om te doen.

Noorderlicht zien

Het noorderlicht in het echt zien is toch ook vaak een hele belangrijke reden om naar Lapland te gaan. In de winter is de kans natuurlijk het grootst maar wist je dat het noorderlicht al vanaf eind augustus te zien is in Lapland? Gelukkig hoef je niet zelf de wekker te zetten om elk uur buiten te kijken. Veel lodges hebben een noorderlicht-spotter die de gasten laat weten als het noorderlicht te zien is.

Knusse accommodaties

Geen massale ketenhotels die allemaal op elkaar lijken. In Lapland voelen zelfs de grotere hotels knus aan en zijn er bovendien heel veel kleinschalige lodges die lokaal gerund worden, met eigenaren en medewerkers die hun eigen regio goed kennen en je met alle liefde tips geven. Hier staat gastvrijheid nog echt voorop. Bovendien zijn kinderen in alle Scandinavische landen een belangrijk onderdeel van het gezin en dus altijd welkom.

Er zijn accommodaties zoals de Lapland View Lodge waar je adembenemende vergezichten hebt over de besneeuwde boomtoppen en waar je in je eigen chalet kunt verblijven, maar ook lekker in het hoofdgebouw van de lodge kunt chillen bij een knapperend hardvuur. Of kies de Pinetree Lodge in een dorp waar meer husky’s dan mensen wonen.

Uiteraard vind je in veel van de lodges in Lapland ook een sauna. Voor veel Scandinaviërs hoort de sauna nou eenmaal bij de manier van leven. Wat is er nou lekkerder om na een dag in de natuur nog even in een hete sauna of hot tub te duiken, voordat je onder de lekkere dikke dekens kruipt en zonder moeite in slaap valt.

Nordic kan het voor je regelen

Kun jij na het lezen van deze blog niet wachten om je vakantie naar Lapland te boeken? Nordic kan je helpen. Het fijne van Nordic is dat ze helemaal gespecialiseerd zijn in noordelijke gebieden: Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen, Zweden en de poolgebieden. Ze weten de leukste plekken en ze hebben goede contacten ter plekke en leuke accommodaties. Je kunt je reis op maat laten organiseren, maar ze hebben ook al hele toffe reizen samengesteld. Hier kan je ook meteen zien aan welk budget je moet denken. Bekijk hier direct de voorbeeldreizen naar Lapland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top