Home / Reisinformatie / Azie / China / Bezienswaardigheden Guangzhou

Bezienswaardigheden Guangzhou

Het is de derde-grootste stad van China maar krijgt maar een fractie van de aandacht van Beijing, Sjanghai, Hong Kong en veel kleinere steden in China. Sommige mensen zou de naam Kanton misschien meer zeggen dan Guangzhou, de huidige naam van de stad. Met de groei van China Southern (vertwintigdubbeld in een paar jaar) die erg goedkope vliegtickets aanbiedt vanuit Nederland naar China, Zuid-Oost Azië en Australië zullen er vast meer Nederlanders komen die net als wij willen weten wat de bezienswaardigheden van Gaungzhou zijn.

Wij zien onszelf niet zo snel een volledige vakantie in China doorbrengen. Daarvoor staat de Chinese mentaliteit te ver af van onze manier van vakantie vieren. Wat niet betekent dat Guangzhou niet enorm interessante plekken heeft. We hadden al eerder een lange stopover in Beijing wat ons enorm goed bevallen is. Nu we een goedkoop ticket tegen kwamen via Guangzhou besloten we om in plaats van 9 uur overstap tijd op de terugweg slim gebruik te maken van de 72 uur visumvrije entree regels en pas 2 dagen later terug naar Nederland te vliegen. Dit gaf ons dus 57 uur oftewel 2 volle dagen in Guangzhou. We hebben ons geen moment verveeld en raden de stad absoluut aan voor enkele dagen, zeker voor wie net als wij Gaungzhou met kinderen wil bezoeken.

Visumvrije entree Guangzhou

Bij het inchecken werden onze tassen automatische gelabeld tot Guangzhou en niet door tot Amsterdam. Op het vliegveld van Guangzhou pikten we deze weer op. Bij de douane gaven we aan gebruik te willen maken van de 72 uur visum vrij entree. Ze stuurden ons naar een speciale rij. Hier checkten ze ons doorvliegticket en 5 minuten later waren we klaar en hadden de juiste stempel in ons paspoort.

Visumvrije entree tot China is een regeling die geldt voor een beperkt aantal steden en alleen wanneer je van 1 bestemming buiten China doorvliegt (vanaf hetzelfde vliegveld) naar een andere bestemming buiten China. In onze geval dus Myanmar-China-Nederland. Je betaalt niks en hoeft ook niks vooraf te regelen. Het enige nadeel is dat je de regio (Guangdong) niet mag verlaten (een uitstapje naar Hong Kong kan dus niet) en je dus maar een paar dagen heb. Al heet het een 72-uur visum, niet de uren maar eigenlijk de dagen worden geteld. Check voor meer informatie het handige artikel van Goyvon. Van het vliegveld naar de stad is heel makkelijk met metrolijn 3, deze gaat van 6am-11pm en doet er een klein uur over.

Hotel in Ghuangzhou

Guangzhou is een handelsstad. Dit is waar vanuit veel goederen naar Europa worden verscheept. Er is dan ook een ruime keuze aan hotels. Het is de moeite om even goed booking.com door te spitten aangezien veel hotels matige reviews krijgen. Wij sliepen in hotel Elan een hotel waar we 30 euro per nacht voor betaalde. Het was schoon, de douche was goed warm en het had dus een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.

Wil je liever in de buurt van het vliegveld slapen omdat je een vroege vlucht hebt of laat aankomt? Check dan het Pullman Ghaungzhu Airport, veruit het beste hotel op loopafstand van het vliegveld.

Bezienswaardigheden Guangzhou

Baiyun Mountain of berg van de witte wolk

Deze berg in het midden van de stad is inmiddels (bijna) helemaal omsloten door de stad. Je hebt hier dan ook een goed uitzicht over de skyline van Guangzhou. Je kunt hier wandelingen maken tot een dag. Vergelijk het alleen niet met een natuurlijke gebied zoals wij dat gewend zijn. Diverse wegen doorkruisen het gebied en je vind er zelfs fastfood restaurants.

kabelbaan guangzhou
Baiyun Mountain

Het rustigste gedeelte is het noorden. Wij kozen er voor om de kabelbaan te nemen naar Maoxing Ridge. Vanaf hier liepen we weer naar beneden langs diverse mooie natuurlijke plekjes en de Nengren tempel. Een deel van deze route is alleen toegankelijk te voet.

Nengren tempel
Nengren tempel
Nengren tempel

Pearl river en Canton tower

Pearl River is het hoogtepunt van een bezoek aan Guangzhou, behalve wanneer je zoals wij zoveel regen hebt zodat er nauwelijks wat te zien is. Wij hebben ons laten verzekeren dat bij mooi weer de skyline van Guangzhou vanaf de rivier geweldig is. Je kunt een rivercruise eventueel inclusief diner boeken maar je kunt ook de veel goedkopere ferry nemen.

De Canton tower is met een hoogte van 600 meter één van de hoogste bouwwerken ter wereld en de hoogste toren in China. Er is een uitkijkpunt bovenin en zelfs een soort trammetje dat op een rails langs de bovenkant rijdt. Er zijn verschillende toegangskaarten te krijgen en prijzen starten vanaf ongeveer 50 euro p.p.

canton tower

Mausoleum en museum van de Nanyue King

Ken je Toetanchamon? Vast! Ken je de Nanyue koning? Vast niet. Als je naar Guangzhou gaat is dit volgens ons de nummer 1 bezienswaardigheid die je echt niet mag missen.

Tijdens de opgravingen werd hier een compleet graf gevonden van Zhao Mei (begraven 277 BC). Met hem werden onder andere vier concubines en een aantal mensen van de hofhouding begraven (15 mensen zijn hier levend begraven  om hem na zijn dood te dienen). Allen kregen ze een aantal giften mee. Het mooiste is het pak van de koning. Een compleet uit kleine plaatjes jade gemaakt kledingstuk dat zijn hele lichaam omvat. Ook zijn er vele andere jade voorwerpen te zien zoals een masker.

Bijzonder is dat je niet alleen een museum bekijkt maar ook in de daadwerkelijke graftombe kunt kijken. In een apart gebouw is nog veel meer te zien uit andere dynastieën die in deze regio de macht hebben gehad.

museum van de Nanyue King
museum van de Nanyue King
museum van de Nanyue King

Dit museum is ook leuk om te bezoeken met kinderen. Er is een aparte speelruimte waar ze zelf archeoloogje kunnen spelen of gewoon lekker kunnen glijden van de glijbaan.

museum van de Nanyue King

Yuntai Park

Het Yuntai park in Guangzhou is enorm over de top en juist daarom ook echt wel leuk. Er is zelfs een Romeinse colonnade. Maar het park draait vooral om bloemen. Heel veel bloemen met daartussen in kleurrijke beelden die een connectie hebben met plekken over de hele wereld. Stop ook even bij het Nederlandse tafereeltje compleet met een standbeeld van melkmeisjes en natuurlijk heel veel tulpen.

Yuntai Park
Yuntai Park
Yuntai Park
Yuntai Park

Yuexiu-park en het vijf-rammen-standbeeld

De bijnaam van Guangzhou is de stad van de 5 rammen. Niet dat je die ergens tegenkomt behalve dan op het standbeeld in het Yueziu park. In dit park zou je je makkelijk een dag moeten kunnen vermaken, maar wij hadden de pech dat het heel slecht weer was tijdens ons bezoek.

Het is een heuvelachtig park en delen hiervan zijn heel leuk als je Guangzhou met kinderen bezoekt. Zo kan je met bootjes over de vijver varen en zijn er verschillende attracties en natuurlijk ook speeltuinen. Andere delen van het park hebben weer een heel andere uitstraling met de oude oorspronkelijke stadsmuur, rustige paden en hier kan je elke ochtend gepensioneerde Chinezen tai-chi zien doen.

Yuexiu-park
Yuexiu-park
Yuexiu-park

Temple of the Six Banyan Trees

Deze oude tempel die gebouwd werd in 537 en in 989 herbouwd is één van die kleine pareltjes die je vind in de drukke Chinese stad. De pagoda is niet te beklimmen maar de eromheen staande Boeddhistische tempels zijn vrij toegankelijk. Een fijne plek met een beetje historie in Guangzhou.

Temple of the Six Banyan Trees
Temple of the Six Banyan Trees

Sunyat Memorial hall

Sun Yat -sen Memorial Hall is een opvallend groot achthoekig gebouw. Binnen in is eigenlijk niet zoveel te zien behalve het grote theater.

Sunyat Memorial hall

De dierentuin van Guangzhou & Chimelong

Er zijn in Guangzhou niet één maar zelfs twee dierentuinen. Dit is een beetje verwarrend. De dierentuin die we eigenlijk wilden bezoeken is die met heel veel panda’s en zelfs de enigste panda drieling ter wereld. Pas ter plekke kwamen we erachten dat dit dus niet de reguliere dierentuin is. Het Chimelong Safaripark is onderdeel van het Guangzhou Chimelong tourist resort. Hier hoort niet alleen een dierentuin bij maar ook een enorm waterpark, avondcircus en hotels. Een bestemming op zich, vergelijk het maar met Disneyland Resort. Het Chimelong Safaripark staat enorm goed aangeschreven, kenners noemen het zelfs één van de beste, zo niet de beste dierentuin van China. Je kunt deze prima bezoeken vanaf Guangzhou, eerst met de metro en dan met een gratis shuttle bus maar vanwege de grote van het park moet je hier echt wel een dag voor uittrekken. Bovendien betaal je meer dan westerse prijzen: 250 yuan (ongeveer 42 euro).

dierentuin van Guangzhou
dierentuin van Guangzhou
dierentuin van Guangzhou

Met maar 2 dagen in Guangzhou besloten we niet een hele dag in een dierentuin door te brengen en kozen we voor de stadsdierentuin die direct aan metrolijn 5 ligt. Deze dierentuin kost maar 20 yuan (3 euro). Je kunt extra betalen voor een aquarium, dierenshows en bijgelegen pretpark, wat we niet deden.

Deze dierentuin heeft een mindere goede reputatie vooral vanwege de dierenshows. Aangeklede apen en beren is ook niet ons ding. Ook lazen we dat dieren in te kleine hokken zitten, maar hier zijn we het niet mee eens. Voor enkele dieren zoals de leeuwen geldt dit (nog) wel maar er zijn ook veel moderne verblijven die echt niet onderdoen voor die in Europa.

Tijdens ons bezoek werd er ook volop gebouwd aan een nieuw verblijf voor o.a. de beren. Er is verder veel schaduw en het park heeft een ruime opzet. Er zijn genoeg bankjes en eetgelegenheden. De wc’s kunnen een stuk beter. Ze hebben hier ook twee panda’s die we even zagen. Omdat ze zich ook kunnen terugtrekken in huis waar je ze door het spiegelende glas slecht kunt zien is het niet zeker dat je ze ook echt ziet.

dierentuin van Guangzhou

Speeltuinen in Baiyun Park

Baiyun Park, niet te verwarren met het Baiyun Mountain Park, is een metro stop aan lijn 2. Het park heeft ook de naam Guangzhou Children’s Park. Als je geen kinderen hebt blijf hier dan absoluut weg maar bezoek je Guangzhou met kinderen dan zijn hier enorm veel speeltuinen voor alle leeftijden. Het hele park lijkt wel te bestaan uit speeltuin na speeltuin na speeltuin. Ons bezoek was tijdens een vrije dag waardoor het enorm druk was. Beter kies je een doordeweekse dag uit.

speeltuin guangzhou

Overige bezienswaardigheden Guangzhou

Er is nog veel meer in Guangzhou te zien dan wij in onze 2 dagen konden doen. Zo zijn er een boel musea zoals een kunstmuseum en stadsmuseum. Ook is er een modern opera gebouw waar je de beroemde kantonese opera kunt bijwonen. Een andere tip is het Shamian eiland, één van de weinige plekken waar je nog historische huizen kunt zien en het Chen Clan Ancestral hall.

Speciaal voor wie Guangzhou met oudere kinderen bezoekt tippen we nog het Guangdong Science center. Het is het grootste science museum van China net buiten de stad.

Praktische informatie Guangzhou

Zoals gezegd Guangzhou is een stad die niet erg populair is bij buitenlanders. Met Hong Kong om de hoek is dat ook niet onlogisch. Toch is er echt meer dan genoeg te doen om je enkele dagen goed te vermaken. In de twee dagen dat we hier waren zijn we ook geen enkele andere toerist tegen gekomen, dus je ziet echt een authentieke Chinese stad.

Wil je westers eten dan zijn de keuze-opties beperkt. Op dit moment is er een straat met de bijnaam Bar Street (een blok van metrohalte Liede) met o.a. Thaise, Italiaans en Libanese restaurants. Verwacht westerse prijzen. Wij aten twee keer heerlijk bij Daisyou. De actie kan echte ook zo weer verplaatsen naar een ander deel van de stad, iets dat in het verleden vaker is gebeurd.

guangzhou

Voor 50 yuan kan je een metropas kopen voor 3 dagen waarmee je onbeperkt gebruik kunt maken van de metro. Ideaal en hiermee kom je bijna overal. Mocht je daarna toch nog voor een klein stukje een taxi nodig hebben laat je hotel dan je bestemming in het Chinees opschrijven en let op dat ze de meter gebruiken.

Dit blog verscheen in 2016 maar in 2019 is het geüpdatet met actuele entree prijzen. Lees ook onze andere artikelen over China.

10 reacties op “Bezienswaardigheden Guangzhou”

 1. Julia Louisa

  Hoi Hoi,

  Wat ontzettend leuk deze blog. Dit wil ik ook! Wij gaan eind november naar nieuw-Zeeland en met China Southern Airlines is meestal t goedkoopst wat ik nu zie. Ik kan alleen geen vluchten vinden met meer dan 7 uur overstap. Hoe hebben jullie dat gedaan? Hoe heb je dat gevonden. Ik zoek wel via Skyscanner en gate1.nl. Meestal is de weg terug met 2 tussenstops en ietsje langer. Is het met 2 tussenstops ook mogelijk om een 72 uur visa te krijgen? Ik hoor het graag. groet Julia

  1. Je moet het dan boeken als 2 segementen. Dus in skyscanner eerst x naar guangzhou dan guangzhou naar nieuw-zeeland. Of op hun eigen site. Bij ons bleef de prijs hetzelfde.

   1. Hallo Tikva,

    Ik jou blog gelezen, leuk blog.
    wij zijn van plan naar Indonesia te gaan met CS via skyscanner.
    De terug weg willen wij de 72 uur transit in Guangzhiu gebruiken maar ik
    weet niet hoe ik dit moet boeken. Kan je mij vertellen over de 2 segmenten wat je gedaan heb, hoe het gaat?
    Dank je voor de reactie,
    Anny

    1. Wij vlogen ook met CS en via hun website kan je kiezen voor “meerdere bestemmingen” en dan vul je daar dus in tot Ghuangzhou en vanaf Ghuangzhou

 2. Hoi,

  Leuk om te lezen dat jullie je stopover zo een leuke twist gegeven hebben. Zelf zijn wij aan het kijken om te vliegen naar Nieuw Zeeland via Ghuangzhou. Heb je toevallig nog tips waar we het beste de tickets kunnen boeken?
  Ik zie een mooie aanbieding bij Expedia en China Southern zelf, maar ik weet niet met wie ik het beste in zee kan gaan wat tickets betreft.

  Hebben jullie ook gebruik kunnen maken van de overstapservice? Gratis overnachting en shuttleservices naar de stad? Ik hoor graag of je hier antwoord op hebt of andere tips hebt.

  Groet

  René

  1. Wij hebben ook bij Expedia geboekt voordeel is Nederlandse helpdesk mochten er wijzigingen zijn. Geen gebruik gemaakt van de overstapservice gewoon reguliere vervoer daar gebruikt.

   1. René van der Voort

    Dat is fijn om te lezen. En jullie hebben geen problemen met Expedia gehad?

    Hoe zit het met stoel- en maaltijdkeuzes? Bij China Southern zelf kon ik deze direct kiezen. Kan dit bij Expedia ook?

    Even offtopic: wij zijn afgelopen maand in Slovenië geweest mede dankzij jullie reisverhalen. Grappig dat we nu onbedoeld toch weer op jullie site terecht komen met tips hoe we een lange overstap op Guangzhou kunnen overleven! 🙂

   2. Fijn om te lezen dat jullie voor Expedia gekozen hebben. Is dit allemaal zonder problemen gegaan? Ik zag namelijk een hoop slechte reviews over Expedia in het algemeen.

    Hoe zat het met stoel- en maaltijdkeuzes? Ik zag dat je op de site van CS Air zelf deze zaken direct kan kiezen tijdens het boeken.

    Even offtopic: wij zijn afgelopen maand op vakantie naar Slovenië gegaan, mede dankzij jullie reisverhaal. Grappig dat we tijdens onze zoektocht naar overstapsteden weer bij jullie uitkomen! 🙂

    1. Maaltijdkeuze weet ik niet ik geloof dat ik die optie niet had. Stoelen wel. Ik snap de reviews wel van Expedia heb ook wel eens een minder goede ervaring gehad. Toen waren de vluchttijden aangepast en kregen we van KLM bericht maar moesten we bij Expedia wijzigen en dat was toen heel onhandig maar dat lag vooral bij een onhandige helpdesk persoon dat kan overal. Hoe is Slovenie bevallen? Wij willen nog een keer terug.

     1. Slovenië was echt super, 2 jaar ervoor alleen doorheen gereden en toen niet bedacht dat het een leuk vakantieland kon zijn. Maar daar zijn we nu volledig van teruggekomen. Vooral het noordelijke deel bij Bled, Avsa en Vipava was echt geweldig. Mooie wandelingen gemaakt. Uiteindelijk tijd te kort overal, dus we overwegen ook zeker nog om een keer terug te gaan.

      Ik ga de gok dan maar wagen om via Expedia te boeken, want hun prijzen zijn wel erg aantrekkelijk. Bedankt voor de info!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top