Vlakbij Nieuwegein vind je natuurgebied het Natuurkwartier. Wij bezochten het Natuurkwartier om daar met onze kinderen het Blotevoetenpad te lopen.
Blotevoetenpad Nieuwegein
Het natuurgebied van het Natuurkwartier is een voetgangersgebied. Je kunt je auto vlakbij gratis parkeren op de parkeerplaats naast Jack’s Grillhouse. De fiets mag je wat verder meenemen, tot het bezoekerscentrum. Vanaf de parkeerplaats loop je meteen de natuur in en is het zo’n tien minuten lopen naar de start van het Blotevoetenpad.
Je kunt via het betegelde pad langs de knotwilgen lopen (welke ook kinderwagen-proof is) of via de perenboomgaard door de schapenweide, waar je letterlijk tussen de schapen loopt. Beide paden eindigen bij de molen van het Natuurkwartier, waar je ook een levensgrote zonnewijzer vindt en je met je eigen lengte kunt zien hoe laat het is.
De start van het Blotevoetenpad vind je in de moestuin. Hier kun je in het schuurtje je schoenen achterlaten en begint de wandeling op je blote voeten.
Blotevoetenpad Nieuwegein, wat is het?
De wandeling op je blote voeten start in moerassig gebied, waar je tussen de vijvertjes loopt. Dat voelt koud en vochtig aan op je blote voeten! Let goed op of jij hier ook een paar grote groene kikkers bang ziet weg springen door het geritsel van je voeten.
Vervolgens loop je een groot stuk door het groen over gras, mos en zand. Het pad wordt soms onderbroken door een bak met ander materiaal, zoals houtsnippers of steentjes, waar jij met je blote voeten doorheen mag lopen. De paaltjes met blote voetafdrukken wijzen je de weg door dit natuurgebied. Halverwege kom je allerlei bruggetjes over water tegen en kun je kiezen welke brug je neemt. Kies je voor de snelste route of de omweg via de eilandjes?
Tegen het einde van de route is er een grotere plas water waar je, als je durft, een stuk door het koude water kunt lopen, terwijl je je vasthoudt aan een houten hek. Bij de plas water kunnen de kinderen ook spelen met de waterschroef, de waterpomp of de paaltjes in het water. Dappere kinderen (of ouders) kunnen zich wagen aan het klimparcours met touwen en palen boven het water.
Weer verder via de bloementuin, keer je terug in de moestuin naar het startpunt van het Blotevoetenpad. Hier kun je je voeten schoon spoelen onder de kraan. Je kunt je eigen handdoek mee nemen of één van de aanwezige handdoeken hier gebruiken.
Dit is de eerste keer dat wij een Blotevoetenpad lopen met onze kinderen van vier jaar en anderhalf jaar oud. Voor beide kinderen is de wandeling goed vol te houden. ZIj vinden het leuk om op alle verschillende ondergronden met hun blote voeten te lopen en te rennen. De wandeling is afwisselend genoeg door de bruggen en de speelplek, zodat het leuk en interessant blijft voor de kinderen. Het is af en toe wel fris aan je voeten, maar daardoor kan dit juist een verkoelende activiteit zijn op een warme dag. Wij lopen deze wandeling inclusief speelpauzes in ongeveer een uur.
Zowel onze kinderen als wijzelf vinden het lopen van een Blotevoetenpad een erg leuk uitje. Het voelt zo anders aan om in de natuur op je blote voeten te lopen, dat ik merk dat ik veel meer om mij heen kijk en nog meer geniet van in de natuur zijn. Het volgende Blotevoetenpad met ons gezin was dan ook al snel gepland na deze eerste ervaring!
Praktische informatie over het Natuurkwartier
Het Blotevoetenpad is uiteraard niet geschikt voor kinderwagens. Neem eventueel een drager mee voor kleine kinderen.
De toegang tot het Natuurkwartier en het Blotevoetenpad is gratis. Het Blotevoetenpad is toegankelijk binnen de openingstijden van het Natuurkwartier. Er is een toilet aanwezig in het bezoekerscentrum. Indien het zogenaamde Milieu Educatie Centrum open is, is het ook mogelijk om hier voor vijf euro een rugzakje te kopen met aanvullende opdrachten om tijdens het Blotevoetenpad uit te voeren.
Naast het Blotevoetenpad heeft het Natuurkwartier nog meer te bieden. Naast de eerder genoemde schapenweide, bloementuin en moestuin, is er ook een picknickweide, een kinderboerderij, een museum en is de poldermolen ook een aantal keer per week te bezoeken. De openingstijden van de kinderboerderij zijn helaas beperkt. Bezoek de website van het Natuurkwartier voor de actuele openingstijden.
Daarnaast worden er regelmatig, en met name in de schoolvakanties, allerlei activiteiten georganiseerd die geschikt zijn voor kinderen. In de periode dat wij er waren, was er een zogenaamde Buitenbalie waar je gratis allerlei activiteiten kon doen. Wij kozen ervoor om met een schepnetje waterdieren te onderzoeken. Met een stroomschema konden we uitzoeken welke waterdieren er in de vijvers leven. Na uitgebreid onderzoek van onze kleuter, gingen de diertjes uiteraard weer terug het water in. Bezoek de website van het Natuurkwartier voor de agenda met de geplande activiteiten
Wist je dat er heel veel Blotevoetenpaden in Nederland zijn? Lees er meer over in onze verzamelblog met alle blotevoetenpaden in Nederland. Of vind meer kindvriendelijke wandelingen.