Home / Nederland / Een oerhollands dagje weg, historisch Woerden met kinderen

Een oerhollands dagje weg, historisch Woerden met kinderen

In ons kaaskoppenlandje zijn we dol op kaas en we eten dan ook heel wat kilo’s kaas per persoon per jaar. Heb je altijd al meer willen weten over kaas en hoe het wordt gemaakt? Wij bezochten met ons gezin kaasstad Woerden, in het Groene Hart van Nederland, en weten nu alles over dit oerhollandse product. Maar de historische stad Woerden heeft nog meer te bieden dan alleen kaas. Hier delen we onze tips voor een leuk, lekker en leerzaam dagje Woerden.

Wat te doen in Woerden met kinderen

Kaas zien en proeven in het Kaaspakhuis Woerden

Een bezoek aan Woerden kun je het beste starten bij het Kaaspakhuis op de Emmakade met de Cheese Experience. In het Kaaspakhuis kun je alles leren over kaas. Op zaterdagen kun je tussen 11.00 en 14.00 uur live zien hoe kaas gemaakt wordt en je kunt opgeslagen kazen in het pakhuis bekijken. Wat veel kazen bij elkaar! Onze dochter lust geen kaas, voor haar was de sterke geur van de kaas wel even wennen.

kaaspakhuis woerden

Via een VR-bril word je meegenomen naar een enorme kaasopslag in Woerden en kinderen kunnen zich verkleden als een echte kaasboer. We maakten van onze kinderen, verkleed als een echte kaasboer en kaasmeisje, een schattige foto. Al eens geprobeerd een koe te melken? In het Kaaspakhuis kunnen kinderen het melken proberen op een namaakkoe. Het valt onze kinderen nog best tegen. Maar met een beetje hulp krijgen ze uiteindelijk toch wat uit de uiers van de koe. Een workshop kaasmaken of een kaasproeverij doen, behoort ook tot de mogelijkheden in het Kaaspakhuis.

In het Kaaspakhuis is het Toeristen Informatie Punt/VVV Woerden gevestigd waar je een Kaaspakhuis arrangement kunt boeken en je kunt er alle benodigde informatie vinden voor een bezoek aan de stad Woerden. In de bijbehorende winkel zijn heerlijke kaasjes en kaasgerelateerde artikelen te koop. Het Kaaspakhuis is geopend van maandag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur.

woerden met kinderenHandjeklap op de Woerdense boerenkaasmarkt

In het voorjaar en in de zomer vindt op zaterdagen op het Kerkplein in Woerden de boerenkaasmarkt plaats. Op de markt wordt door de boeren van Woerden en omgeving de eigengemaakte kaas verkocht en kun je de lekkerste kazen proeven. ’s Morgens vindt op dit plein ook de boerenkaasmarkt show plaats.

De show start met het luiden van de historische kaasklok. Onze dochter werd gevraagd de kaasklok te luiden. Ze voelde zich helemaal vereerd! Na het luiden van de kaasklok worden de kazen door middel van handjeklap door de boeren verkocht aan de kaashandelaren. Er is ook een ouderwetse kaaswaag aanwezig waarop de kazen na de handel gewogen worden. Voor kinderen is de boerenkaasmarktshow een leuk en leerzaam spektakel. Onze kinderen spelen de rest van de dag “handjeklap” met elkaar en er wordt flink afgedongen op de fantasiekazen die ze te koop aanbieden.

Naast kaas worden op de markt ook allerlei streekproducten verkocht zoals aardappelen, vlees en sapjes. Wij genoten van een heerlijk zelfgemaakt boerenijsje. De Boerenkaasmarkt vindt op zaterdagen plaats van 22 april t/m 19 augustus 2017. De shows zijn om 11.00 uur en 12.00 uur en de toegang is gratis.

boerenkaasmarkt woerden

Beklimmen van molen de Windhond

Je kunt de molen van binnen bezichtigen. Als kleine aapjes klommen onze kinderen tot bovenin de molen. Als je geluk hebt en het voldoende waait is de molen in bedrijf, er wordt op ambachtelijke wijze meel in gemalen. Tijdens ons bezoek draaiden de wieken van de molen volop en konden we goed zien hoe de meel gemalen wordt.

molen beklimmen

Bij de ingang van de molen zijn diverse meelproducten te koop zoals broodmeel en cakemeel. Wij gaan binnenkort een lekkere appeltaart bakken met meel van molen de Windhond. De toegang tot de molen is gratis.

Rondleiding op kaasboerderij Janmaat

Een kijkje op een kaasboerderij mocht natuurlijk niet ontbreken tijdens onze dag in Woerden. We waren uitgenodigd op kaasboerderij Janmaat. Op deze boerderij wordt echte boerenkaas op ambachtelijke wijze gemaakt. De kazen worden door de boer verkocht in de boerderijwinkel en op de boerenkaasmarkt in Woerden.

Van deze uiterst vriendelijke en gastvrije boeren kregen we uitleg over hoe de kazen gemaakt worden. Na de uitleg over kaasmaken kregen we een uitgebreide rondleiding langs alle boerderijdieren. De pasgeboren kalfjes waren onze favoriet, ze waren wel erg schattig om te zien.

woerden met kinderen

Op de kaasboerderij Janmaat worden regelmatig gratis rondleidingen georganiseerd. Een workshop kaasmaken op de boerderij behoort ook tot de mogelijkheden. Op de website van boerderij Janmaat is alle informatie te vinden over de rondleidingen, workshops en openingstijden van de boerderijwinkel.

Stadswandeling door Woerden met het Gilde

De stad Woerden kent een lange historie. Om hier meer over te weten te komen is een stadswandeling met een gids een aanrader. Met een gids van het Gilde wandelden we door Woerden en de gids liet ons de belangrijke historische plaatsen zien, zoals het vroegere stadhuis, het kasteel, de kazerne en ook de pakhuizen waarin vroeger de kazen lagen opgeslagen. De gids bracht ons naar de plaats waar in de Romeinse tijd het castellum gevestigd was en we zagen een heel bijzonder houten Romeins schip dat is ontdekt bij graafwerkzaamheden in het centrum van Woerden.

In het Stadsmuseum Woerden bewonderden we het prachtige Frankische zwaard uit ca. 700 na Chr. en een Romeinse helm. We hebben in een uurtje veel geleerd over de rijke historie van Woerden en we kwamen tot de conclusie dat we eigenlijk tijd tekort kwamen. We komen dan ook zeker nog eens terug om onder andere het stadsmuseum nog eens rustig te bekijken.

Het Gilde verzorgt diverse wandelingen, zoals bijvoorbeeld een historische stadswandeling of een kaaswandeling. Er worden ook rondleidingen op de fiets gegeven door Woerden en omgeving. Informatie over de wandelingen of fietstochten van het Gilde is te verkrijgen bij het Toeristen Informatie Punt/VVV Woerden.

woerden met kinderen

Overnachten in Woerden en omgeving

Er is genoeg te doen in Woerden en omgeving dus je kunt je er prima meer dan een dag vermaken. Er zijn volop overnachtingsmogelijkheden in en rond Woerden.

Landal de Reewijkse plassen is maar 15 minuten rijden vanaf Woerden. Bekijk hier beschikbaarheid en prijzen.

In het centrum van Woerden kun je overnachten in het Stadshotel Woerden. Dit boetiek hotel is gevestigd in het historische Arsenaal en ligt heel centraal. In de directe omgeving is een ruime keuze aan restaurants en de boerenkaasmarkt vindt plaats voor de deur van het hotel. Op 500 meter van het kasteel van Woerden en op 3 minuten loopafstand van het treinstation staat het onlangs gerenoveerde Best Western City Hotel Woerden. Dit hotel beschikt over familiekamers, waar je met 4 personen kunt verblijven, ideaal als je met het gezin een nachtje in Woerden wilt verblijven. In Woerden zijn ook diverse B&B’s te vinden zoals bijvoorbeeld B&B De Blauwe Meije. Het sfeervolle appartement van deze B&B heeft een prachtig uitzicht. In de omgeving van het appartement is veel te doen, zoals wandelen, kanoën en fietsen.

Wil je liever kamperen? Vlakbij het centrum van Woerden is camping Batenstein te vinden waar ook trekkershutten en huurcaravans te huur zijn.

Gezinopreis bezocht Woerden op uitnodiging van Woerden Marketing en het Toeristen Informatie Punt/VVV Woerden. Meer informatie over Woerden is te vinden op beleefwoerden.

2 gedachten over “Een oerhollands dagje weg, historisch Woerden met kinderen”

  1. Femke Harry VerspuiGeerts

    Leuk om te lezen! Volgens mij is er best een leuke stempelkaart te maken van plaatsen waar je met klederdracht op de foto kunt gaan, en ze in de loop der tijd afreizen met z’n allen! 🙂

  2. Als jullie nog eens terugkomen, brengen jullie dan ook een bezoek aan de Info Winkel Groene Hart? Alles op het gebied van streekproducten, cadeaupakketten, recreatie en informatie over het Groene Hart, Woerden en omgeving.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top