Home / Nederland / Utrecht / Amersfoort met kinderen, leuke activiteiten

Amersfoort met kinderen, leuke activiteiten

Benieuwd wat er te doen is in Amersfoort met kinderen? Midden in Nederland in de provincie Utrecht ligt Amersfoort. In mijn studententijd kwam blogger Elke in ‘de Keistad’ wonen en al snel was zij fan van al wat moois dat deze oude stad te bieden heeft. Inmiddels is zij al lang geen student meer, maar woont zij met haar man en twee kinderen nog steeds met veel plezier in Amersfoort. In deze blog deelt zij de beste tips voor een dagje weg met kinderen in Amersfoort. Of maak er een weekendje weg van, want er is genoeg te doen in deze veelzijdige stad.

Amersfoort met kinderen

Amersfoort met kinderen

Oud Amersfoort

Amersfoort heeft stadsrechten sinds 1259 en in de binnenstad is de historie van de stad goed te zien. De oude binnenstad is dan ook een must see bij een bezoek aan de stad. Er zijn verschillende mogelijkheden om het oude centrum met kinderen te ontdekken; maak een stadswandeling door de steegjes, over de pleinen en bruggetjes of huur een step in de binnenstad bij Step Events (Oliesteeg 10).

Amersfoort binnenstad

Ook tijdens een rondvaart door de grachten in een boot van de Waterlijn krijg je veel te zien van de oude binnenstad; regelmatig varen er speciale themaboten voor kinderen (in de wintermaanden is de Waterlijn gesloten, zie www.waterlijn.nl). Of kies ervoor om de stad van bovenaf te zien door de toren van 98 meter te beklimmen van de Onze Lieve Vrouwe Toren. Deze toren met als bijnaam ‘Lange Jan’ is sowieso een bezoek waard omdat het geografische middelpunt van Nederland exact onder deze toren ligt.

Koppelpoort

Hoe je ook besluit om de stad te verkennen, zorg er in ieder geval voor dat je de volgende hoogtepunten bezoekt om je even in de middeleeuwen te wanen: de Koppelpoort, Monnikendam, de straat Muurhuizen die gebouwd is op en met stenen van de oude stadsmuur, de Kamperbinnenpoort,  het hofje van Armen de Poth, de Appelmarkt en de Groenmarkt. Ook kun je de enorme zwerfkei, waaraan de stad zijn bijnaam ‘Keistad’ te danken heeft bekijken. 

Amersfoort binnenstad

Geboortehuis van Piet Mondriaan

Aan de Kortegracht kun je het geboortehuis van Piet Mondriaan bezoeken, wat nu een museum is met wisselende kindvriendelijke activiteiten zoals creatieve workshops, een doe-het-zelf-atelier en een speurtocht.

Museum Flehite

Museum Flehite is een museum waar vooral veel schilderkunst wordt tentoongesteld. Er zijn vaak serieuze tentoonstellingen over bijvoorbeeld de Holocaust en kamp Amersfoort maar soms hebben ze ook speciale kinderactiviteiten.

Museum Flehite

Onze Lieve Vrouwetoren

De Lieve Vrouwetoren is een van de opvallendste gebouwen in oud Amersfoort. Je kunt de toren beklimmen. Maar bekijk vooral ook de gave deuren. Ze werden op 15 maart 2014 geplaatst en de “pelgrimsdeuren” werden ontworpen door beeldhouwer Eric Claus. Het zijn de grootste bronzen deuren van Nederland. Wij vonden ze in ieder geval erg mooi en een echte aanwinst voor de stad.

Amersfoort

Nieuw amersfoort

Amersfoort heeft ook een aantal nieuwe hippe plekken die een bezoek waard zijn. Vanaf de Koppelpoort kun je zo de Eemhaven in lopen, waar het Eemplein is en daarnaast de Nieuwe Stad, die gebouwd is in en rondom de oude fabriek van Prodent tandpasta.

Zandfoort aan de Eem

Aan de haven naast de rivier de Eem vind je Zandfoort aan de Eem, het stadsstrand van Amersfoort waar kinderen lekker kunnen spelen met zand en water, terwijl de ouders met hun voeten in het zand in een strandstoel kunnen liggen. Ook hebben zij regelmatig activiteiten voor kinderen zoals Ranja met een Liedje.

Eemhuis

Op het Eemplein vind je ook het Eemhuis, een gebouw met bijzondere architectuur van buiten en binnen (loop ook eens binnen bij de bibliotheek!), waar het moderne kunstmuseum KadE (oftewel Kunst aan de Eem) is gevestigd. Dit museum heeft wisselende exposities die heel toegankelijk zijn voor kinderen; op dit moment is er bijvoorbeeld de expositie ‘One way ticket to Mars’. In de wintermaanden wordt er een tijdelijke schaatsbaan gebouwd op het Eemplein.

Eemplein amersfoort

Wagenwerkplaats Amersfoort

Een andere leuk plekje nieuwer Amersfoort is de Wagenwerkplaats, waar je vanuit de Piet Mondriaanzijde van het station zo naar toe loopt. Kinderen kunnen hier rondrijden op fiets of skelter bij de Verkeerstuin (kijk voor openingstijden op de website) en hier vind je ook twee leuke horeca gelegenheden; het Centraal Ketelhuis en pop-up restaurant DLC met kippen en een eigen kas, waar ook gegeten kan worden.

Dierenpark Amersfoort, bosbad en soesterduinen

Rondom de binnenstad vind je allerlei opties om natuur en dieren te bezoeken. Het leukste uitje met dieren in Amersfoort is natuurlijk een bezoek aan Dierenpark Amersfoort. lekker wandelen doe je in de Soesterduinen of in bosgebied Birkhoven met het bosbad. Een leuke wandeling voor kleuters is het Stoute Schoenenpad.

Dierentuin Amersfoort
Soesterduinen

Piramide van Austerlitz

Tijdens de Franse bezetting van Nederland viel het oog van generaal Marmont op een stuk heide vlakbij het dorpje Austerlitz. Inmiddels is de piramide een monument en het gebied eromheen grotendeels beschermd natuurgebied dat grenst aan landgoed Den Treek-Henschoten. Prachtig om door heen te wandelen, of te fietsen door de bossen en over de hei.

De piramide van Austerlitz is goed te bereiken en ligt aan de doorgaande weg tussen Zeist en Woudenberg. Er is een gratis parkeerterrein, wat op zonnige dagen volstroomt. Er starten vanaf de parkeerplaats diverse wandelroutes en fietstochten en naast de parkeerplaats zit al meer dan honderd jaar een horecagelegenheid. Café / restaurant “De Pyramide” heeft daarnaast een gratis speeltuin en lunapark. Voor menig volwassenen uit de omgeving is een bezoekje dan ook jeugdsentiment.

Het Gizeh van Nederland

Op 15 minuten lopen van de parkeerplaats staat de piramide. De piramide staat op een grote open plek, waar ook wat bankjes zijn. De piramide is op zondagen te beklimmen. Dit kost tot 12 jaar € 1,50 en daarna € 3,50. Kinderen krijgen een certificaat als ze de piramide hebben bedwongen. Het pad ernaartoe is goed begaanbaar met een wandelwagen, maar de piramide zelf is alleen te beklimmen met een trap.

Pyramide van Austerlitz

De Pyramide: speeltuin, lunapark en restaurant

Direct naast de parkeerplaats vind je ook het terrein van café / restaurant “De Pyramide”. Dit bestaat uit een zelfbedieningsrestaurant, speeltuin en lunapark. Toegang tot de speeltuin en het lunapark zijn gratis.

De speeltuin bestaat uit eenvoudige speeltoestellen in mul wit zand, veel ouders zullen de toestellen nog wel uit hun eigen jeugd herkennen. Een grote familieschommel, glijbanen, wipwaps en klimrekken, het is er allemaal en staat garant voor uren speelplezier. Naast de speeltuin is aan de ene kant een groot bos, waar naar hartenlust hutten kunnen worden gebouwd, gezocht kan worden naar paddenstoelen of die ideale tak om mee naar huis te nemen.

Aan de andere kant is er een klein lunapark. Er zijn botsauto’s (min. 1.25m of onder begeleiding), een treintje, vliegtuigjes molen, draaimolen en zweefmolen (min. 1.00m of onder begeleiding). Munten voor deze attracties kosten rond de €1,10, tenzij je er 25 of meer koopt (€0,85). Daarnaast staan er wat grijpmachines en andere losse spelmachines die geactiveerd worden met andere munten en die in prijs variëren.

De horeca is eenvoudig, het zelfbedieningsrestaurant biedt een selectie, maar gevarieerd aanbod en is schappelijk geprijsd. Denk aan friet, snacks, plates, ijsjes, belegde broodjes en een kiosk met kermissnoep en ijs. Wij vinden de piramide van Austerlitz een heerlijke speeltuin om voor een ochtend of middag te bezoeken.

Kindvriendelijk hotel in Amersfoort

Overnachten op een bijzondere accommodatie op een prachtige plek in Amersfoort kun je op de woonboot in de Eemhaven bij de Nieuwe Stad. Deze woonboot heet B&B Vita Nova en het leuke is dat er een vertrek is, wat geschikt is voor een gezin met twee kleine kinderen: het zogenaamde Vooronder. Lees hier meer over B&B Vita Nova.

Amersfoort binnenstad

Hotel de Tabaksplant is centraal gelegen in de Coninckstraat en heeft een kamer voor  zowel drie als voor vier personen. Lees hier meer over Hotel de Tabaksplant.

Naast de Onze Lieve Vrouwetoren vind je Lange Jan Hotel, die beschikt over een suite waar je met vier personen kunt overnachten. Lees hier meer over Lange Jan Hotel.

Mocht je niet perse in Amersfoort willen overnachten. Dan is DoubleTree by Hilton Royal Parc Soestduinen ook een goede optie. In Soestduinen tussen Amersfoort en Utrecht in. Dit hotel heeft een zwembad en er zijn kamer voor drie personen, met slaapbank. Wil je met twee kinderen overnachten dan kan dat ook in de familiekamers/suites waar je met maximaal 4 personen kunt verblijven. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

DoubleTree by Hilton Royal Parc Soestduinen

Uit eten in Amersfoort met kinderen

Wanneer je honger of dorst krijgt, bezoek met kleine kinderen dan zeker Coffee Corazon in de Krommestraat. De bovenverdieping van de Coffee Corazon is helemaal ingericht zodat kinderen lekker kunnen spelen terwijl ouders een versgebakken taartje kunnen eten.

Coffee corazon

Ook een pannenkoek in de binnentuin van crêperie Juffrouw Jacoba in de Krankeledenstraat is een kindvriendelijke plek.

Of kies voor een taart of lunch bij kindvriendelijk restaurant met speelhoek bij Downey’s Coffee & Tea aan de Zuidsingel,waar mensen met een verstandelijke beperking werken.

Het lekkerste zelfgemaakte Italiaanse ijsje vind je volgens mij bij Josy’s Ice Cream Bar in de Schimmelpenninckstraat, maar San Marco in de Langestraat is in Amersfoort ook ontzettend populair.

De bovenstaande plekken bevinden zich allemaal in de oude stad. Kijk zeker ook even rond in de Nieuwe Stad en kies voor een hapje of een drankje bij Kroast, de naam geeft al aan dat dit een plek is geschikt om je kroost mee naar toe te nemen. Er is een fijne binnenplaats maar ook een speelkamer binnen waar op weekenddagen zelfs een au pair aanwezig is die op jouw kinderen past tijdens het eten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top