Home / Reisinformatie / Europa / Hongarije / Boedapest met kinderen, originele activiteiten en handige tips

Boedapest met kinderen, originele activiteiten en handige tips

Naar Boedapest met kinderen? Ik ging op moeder-dochter trip naar de hoofdstad van Hongarije. Een hernieuwde kennismaking, want ik bezocht de stad al eens in mijn eentje toen ik, aan het begin van mijn werkende leven, op zoek was naar een goedkope stedentrip. Nog steeds is Boedapest een van de meer betaalbare hoofdsteden van Europa.

Toen ging ik in de zomer, nu in de kerstvakantie. Ondanks dat verschil en dat er meer dan vijftien jaar tussen beide bezoeken zat, vond ik Boedapest in veel opzichten nog hetzelfde. De grote trekpleisters zijn nog steeds het kasteel en de warme baden. Boedapest heeft ook nog steeds dat rauwe randje, met veel gebouwen die toe zijn aan een nieuw laag pleister en verf. Ik houd wel van dat ongepolijste, want het geeft toch ook net wat meer reisgevoel.

Boedapest met kinderen

Boedapest staat bekend om de warme baden, het is een echte museumstad en je kunt er ook goed stappen. Daarom misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt voor een stedentrip met kinderen. Voor het bezoek met mijn dochter aan Boedapest ben ik dan ook speciaal op zoek gegaan naar attracties die Boedapest met kinderen leuk maken. Gelukkig zijn die er ook genoeg activiteiten, zoals enkele Instagrammusea, een science museum en de dierentuin.

instagrammuseum

Hoeveel tijd heb je nodig voor een stedentrip Boedapest?

Hoeveel tijd heb je nodig voor een stedentrip Boedapest met kinderen? Dat hangt er vanaf, namelijk van welke periode van het jaar je gaat en of jullie museumliefhebbers zijn of niet zo. Tijdens mijn eerste reis aan Boedapest had ik vier dagen in de stad. Het was in de zomer, de zon scheen en ik liep heel veel en bezocht veel musea.

Boedapest kasteel

Tijdens het meest recente bezoek in de winter had ik met mijn dochter 3,5 dag in de stad, maar we besteedden een dag aan een dagtrip buiten de stad. Dat komt natuurlijk ook omdat ik niet per se alles wat ik de eerste keer gedaan heb nu weer wilde doen en omdat het geen weer was om lekker in een park te picknicken of lang bij een speeltuin te blijven hangen.

Wat mij betreft is drie à vier dagen prima voor een stedentrip Boedapest met kinderen. Als minimum zou ik twee dagen aanhouden, dan kun je een dag doorbrengen in Boeda en bijvoorbeeld de Joodse wijk of een kindvriendelijk museum bezoeken en de andere dag je richten op Pest met onder andere het meest beroemde bad van Boedapest. Ga je in de zomer, dan kun je ook best een week in de stad doorbrengen. Ga lekker veel zwemmen en maak een of twee dagtrips naar plekken buiten de stad.

Boedapest

Kindvriendelijk hotel in Boedapest

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Boedapest? Boedapest is een vrij uitgestrekte stad, maar gelukkig is er een uitstekend openbaar vervoer systeem. Toch is het slim om te bedenken waar in de stad je wil overnachten. Het leukste is het om in het oude gedeelte van Pest te slapen. Met de meeste leuke restaurantjes en dichtbij de meeste bezienswaardigheden. Leuke hotels met familiekamer in Boedapest zijn bijvoorbeeld Bo33 Hotel Family & Suites en Barceló Budapest.

Wil je een goedkopere accommodatie, dan kun je het beste wat verder weg een hotel zoeken. Zo verbleven wij in het B&B Budapest met twee metrohaltes op loopafstand, op ongeveer twintig minuten van het oude centrum van Pest en een half uur naar Boeda. Een prima hotel met nette kamers en badkamer en ongeveer 30-40% goedkoper dan een vergelijkbaar hotel meer in het centrum. Het ontbijt is wat minder, dus dat zou ik niet bijboeken. Er zit gelukkig een supermarkt om de hoek. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

hotel boedapest

Budapest Card: nuttig of niet?

Wel of geen Budapest card? Ik heb tot het laatste moment getwijfeld en omdat ik ergens een kortingscode van 10% voorbij zag komen toch een paar uur voor vertrek nog een Budapest card aangeschaft. De Budapest card is een citycard waarmee je gratis toegang krijgt tot veel attracties (vooral musea) en korting op een aantal andere bezienswaardigheden. Ook mag je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer.

Boedapest museum

Meestal kopen we wel een stadscard als deze beschikbaar is, maar het nadeel van de Budapest card is dat veel voor kinderen leuke attracties en musea niet meedoen. Daardoor wist ik niet of ik voldoende geld zou besparen met de card. Goed om te weten: er is ook een Budapest Plus kaart maar die zou ik zeker niet kiezen. Waar je als volwassene kunt kiezen voor 24, 48, 72, 96 of 120 uur is de junior kaart (voor kids van 6-17 jaar) alleen beschikbaar in de 72 uur versie.

Attractie Besparing%
Openbaar vervoer17,- (pas)Gratis
Dierentuin 2,3025%
Science museum12,25Gratis
Castle museum4,46Gratis
Castle Bus10 Gratis
Instamuseum0,8010%
Széchenyi badhuis3,8620 %
Palvolgyi Grot6,44Gratis
Museum of Fine Arts10,63Gratis
Kunsthalle6,15Gratis
73,89

De 72 uur Budapest Card kost normaal gesproken € 42,99, maar ik had een kortingscode van 10%. Als je kijkt naar de besparing van 73,89 dan lijkt het of de kaart wel een goede keuze was. Echter, als ik eerlijk ben, zou ik normaal gesproken verschillende dingen niet hebben gedaan als ze niet gratis waren, zoals de Castle bus of een kijkje in de laatste twee musea en de grot. Haal je die er allemaal vanaf, dan is mijn besparing met de Budapest card alleen nog maar aanwezig vanwege de kortingscode.

Kortom, de Budapest card is helaas niet zo’n goede deal als veel andere citycards. Ik denk dat het voor de meeste gezinnen niet interessant zal zijn om deze kaart aan te schaffen, tenzij je graag musea bezoekt. Koop de Budapest card hier via Tiqets.

Wat te doen in Boedapest met kinderen?

Boedapest is een uitgestrekte stad. Voor het gemak heb ik de verschillende attracties in Boedapest voor kids op basis van de ligging beschreven, eerste de Boeda kant, het oude centrum, in en rondom het Városliget park en dan nog wat los verspreide musea. Het is dus niet op volgorde van wat het leukste is om te doen in Boedapest met kinderen.

De burcht van Boeda en het Visserbastion

Wanneer je naar Boedapest gaat, dan wil je natuurlijk ook de bekende bezienswaardigheden zien. Wij begonnen ons bezoek dan ook niet voor niets aan de Boeda kant van de stad. Hier heb je veel attracties bij elkaar. Je kunt hier komen door een flinke klim, door de castle bus (een soort golfkarretje), door een van de reguliere bussen of door de funiculaire te nemen.

boedapest Visserbastion-1

Het eerste wat we doen, is het Visserbastion bezoeken, een van de meest fotogenieke plekken van de stad. Direct hiernaast tref je de Matthiaskerk. Tijdens mijn eerdere bezoek aan de stad ging ik niet naar binnen vanwege de vrij hoge entree. Nu wel, en daar heb ik absoluut geen spijt van. Wat een schitterende kerk met fantastische versieringen.

Matthiaskerk

Je kunt hier ook nog de Budatower beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad. Of met een gids een tour maken door de grotten en het uitgegraven gangenstelsel onder dit deel van de stad.

Op deze heuvel vind je ook de burcht van Boeda en er zijn diverse gebouwen die nu dienst doen als museum. We bezochten zelf het kasteelmuseum maar vonden de tentoonstelling wat tegenvallen. Veel schilderijen, wat oude wapens en enige informatie over het de geschiedenis van het kasteel. Je moet ook extra betalen als je de mooiste historisch ingerichte ruimtes zoals de St. Stephans hall wil bekijken. Heb je jonge kinderen, dan is misschien het Fairy Tale Museum wel aardig om te bezoeken.

Boedapest kasteelmuseum

Gellertheuvel

Een andere heuvel met bezienswaardigheden aan deze kant van de rivier is de Gellertheuvel. Ook dit is weer een flinke klim. Slimmer is het om de bus te nemen bijna naar boven. Op de heuvel heb je de citadel en natuurlijk ook weer een top uitzicht. Wanneer je terug loopt, doe dat dan richting het Gellert badhuis, want dan kom je ook nog langs een erge leuke speeltuin met veel glijbanen.

Boedapest gellertheuvel

Het Gellert badhuis heeft misschien wel het mooiste binnenbad van de stad, maar is minder familievriendelijk. Ze adviseren op hun website kinderen vanaf 14 jaar niet mee te nemen, al mag het wel. Mocht je aan de Boeda kant willen zwemmen: het Lukacs badhuis is gratis met de Budapest card en hier komen meer gezinnen.

Sciene museum Palace of Wonders

Palace of Wonders is het wetenschapsmuseum in Boedapest. Het zit buiten het oude centrum aan de Boedazijde, maar is wel goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kunt je hier zeker 2 tot 3 uur vermaken, dus wij vonden het de rit ernaar toe wel waard. Verwarrend genoeg zit het museum in een winkelcentrum, dus we lopen er eerst twee keer voorbij.

Sciene museum Palace of Wonders

Het Palace of Wonders is een fijn modern museum met uitleg in het Hongaars en in het Engels. Beneden zijn er verschillende ruimtes om te ontdekken. Van een spiegeldoolhof tot zelf in elkaar knutselen van voorwerpen. Ook is er een grote ruimte waarin demonstraties (in het Hongaars) worden gegeven. Mijn dochter kan zich hier uitstekend vermaken en de meeste dingen die je kunt doen zijn ook makkelijk te begrijpen.

Sciene museum Palace of Wonders

Boven is er een bar waar je wat kunt drinken, snacks en belegde broodjes kunt krijgen. Ook hier is nog van alles te doen, hoewel het met de tafelvoetbaltafels en pingpong meer met spelen te maken heeft dan met wetenschap. Zo is er hier ook een ruimte met 3D fotografie waar we natuurlijk even toffe foto’s moeten maken.

Sciene museum Palace of Wonders

In de Newton ruimte gaat het dan wel weer over een wetenschappelijk onderwerp, de zwaartekracht natuurlijk. Een aparte ruimte gaat over het menselijk lichaam, volgens het bordje op de deur mogen kinderen onder de 14 hier alleen met hun ouders naar binnen. Ik verwacht heel wat, maar zo spannend is het allemaal niet. Zo kun je zien hoe een embryo groeit in de buik. Tegen betaling zijn er nog extra activiteiten, zoals het bekijken van een 5D film.

Sciene museum Palace of Wonders

Palvolgyi Grot

Bij een stedentrip denk je waarschijnlijk niet aan het bezoeken van een grot. Boedapest is dan bekend vanwege de baden, maar al dat thermische water heeft nog voor iets anders gezorgd: grotten. Met meer dan 200 grotten binnen de stadsgrenzen mag je Boedapest gerust de stad van de grotten noemen.

De twee bekendste zijn de Pálvölgyi en de Szemlőhegyi grot, die laatste is het beste met jonge kinderen. Wij kiezen echter voor de eerste omdat deze op de Budapest card zit en omdat het vanaf het science museum nog maar een klein stukje met de bus is. Mocht je moeten wachten voordat de tour begint, dan kun je hier ook wat drinken krijgen en er is een leuk speeltoestel.

Palvolgyi Grot

De grot is jammer genoeg alleen te bezoeken met een tour. Hiervoor krijgen we een vrij saaie audioguide in het Engels. De grot zelf is wel interessant om te zien, alleen de tour van een uur voelde als een half uur te lang. We stonden vaak erg lang stil en als mijn dochter alvast wilde doorlopen, werd ze terug geroepen. Leuk is dat je een grote kans hebt om kleine vleermuizen te spotten. Aan het einde zijn er een aantal spannende ladders om naar boven te klimmen.

Aquincum Museum

Wil je de Romeinse kant van Boedapest bezoeken, dan kan dit in het Aquincum Museum. Ook dit is weer een eindje buiten het oude centrum. Hoewel dit ooit een grote Romeinse stad was, zijn er nu alleen nog fundamenten te zien. Gerestaureerd met veel beton waardoor het toch wat tegenvalt. Het kleine museum met enkele mozaïeken en beelden heeft regelmatige interessante, tijdelijke tentoonstellingen.

Aquincum Museum

Margaret eiland

Margaret eiland een eiland in de Donau heeft ook veel te doen voor gezinnen, vooral wanneer je in de lente of zomer in Boedapest bent. Het hele eiland is een groot park met diverse speeltuinen. Ook is er een fonteinshow met licht en geluid. Je kunt hier ook het beste zwembad voor kinderen in Boedapest vinden. Aquaworld is een groot zwemparadijs met binnen- en buitenbaden en lekker veel glijbanen. Dus geen historisch thermisch badhuis, maar wel heel veel fun.

Hongaars parlementsgebouw

Toch wel het mooiste gebouw van Boedapest, het Hongaars parlementsgebouw. Je kunt er ook binnen kijken, maar dat heb ik tot nu toe niet gedaan. Aan de kade, niet al te ver van het parlementsgebouw, heb je een van de holocaust memorials van de stad. Deze is ook voor kinderen heel toegankelijk. Er staan metalen schoenen als herinnering aan de joden die hier gedwongen werden hun schoenen uit te doen voordat ze werden doodgeschoten en in de Donau vielen.

Parlement gebouw

Joodse synagoge

Voor de Tweede Wereldoorlog had Boedapest een grote Joodse gemeenschap. Er zijn diverse synagogen te bezoeken. Vooral de grote synagoge is van binnen erg mooi om te zien.

Joodse synagoge

Reuzenrad

Weer een heel ander soort attractie in het oude stadshart van Pest is het reuzenrad. Wij planden ons bezoek vlak na zonsondergang. Het 65 meter hoge reuzenrad is een van de grootste van Europa. Je hebt dan ook echt uitzicht over de hele stad.

Boedapest reuzenrad

Varen over de Donau

Boedapest is ook vanaf het water erg mooi, juist omdat veel van de interessante gebouwen zoals het parlementsgebouw aan de Donau liggen. Er zijn heel veel verschillende type boottochten. Van dinercruises tot vaartochten met een amfibibus. Bekijk hier de mogelijkheden.

Boedapest reuzenrad

Instagrammable musea in Boedapest

Naar Boedapest met tieners? De trend van Instagrammusea is ook in Boedapest aangekomen. Met twee vestigingen in de stad is het museum of sweets and selfies een van de bekendste Instagrammusea in Boedapest. Wij bezochten de nieuwste locatie: Bubbles. Net als de originele locatie te vinden in het oude centrum van Pest waar je ook goed kunt shoppen en veel leuke restaurantjes te vinden zijn.

Instagrammmuseum

Het museum is niet al te groot, maar we hebben er toch een uur doorgebracht met grappige foto’s maken. Vooral de enorme ballenbak met zwembad viel bij mijn dochter in de smaak als speelobject. Natuurlijk kun je hier ook Instagrammable eten en drinken krijgen.

Instagrammmuseum

Een ander museum om te bezoeken, is de 3D Gallery Budapest waar je allemaal grappige foto’s kunt maken.

Ook kun je met je tiener een bezoek brengen aan Budapest Retro, geen puur Instagram museum maar er zijn hier wel mogelijkheden om toffe foto’s te maken. Dit museum draait om de jaren 1960-1999 en brengt van allerlei voorwerpen terug uit onze jeugd en die van onze ouders. “Ja televisies, waren vroeger echt zo enorm, en nee we hadden geen afstandsbediening”.

House of Terror

Het House of Terror wordt over het algemeen beschouwd als een van de meest indrukwekkende musea in Boedapest. Het is echter geen plek om te bezoeken met jonge kinderen, wel met je tiener. Het museum gaat niet alleen over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over de communistische periode daarna.

Városliget park

In en rondom het Városliget park kun je ook veel bezienswaardigheden vinden die juist geschikt zijn voor gezinnen, zoals de dierentuin en de Széchenyibaden. In dit grote park zitten natuurlijk ook meerdere speeltuinen. Ook zijn er eetmogelijkheden genoeg, van prima fastfood hamburgers tot het chique Városliget Café waar je dure, maar hele feestelijk taartjes kunt eten.

Városliget park

Ben je zoals wij in de winter in Boedapest, dan mag je de schaatsbaan in het park ook eigenlijk niet missen. Het is vrij duur en je betaalt voor enigszins botte schaatsen op een baan die ook niet geweldig is, maar die setting maakt het een feestje. Een dj erbij, lekker muziekje, op de achtergrond het fantastische kasteel Vajdahunyadburcht. Je kunt ook een warm drankje halen of wat te snacken. Wij vonden hier schaatsen echt een feestje.

Városliget park

Check van tevoren de openingstijden, want die zijn nogal onlogisch. Zo ging de baan om 13.00 uur dicht om pas om 17.00 uur weer open te gaan. Op dat moment stond er een enorme rij, die gelukkig toch best snel ging. Ook toegang tot een kluisje is inbegrepen.

Wil je de Vajdahunyadburcht van binnen bekijken, dan moet je een kaartje kopen voor het hier gevestigde Museum van de Hongaarse Landbouw.

Széchenyibadhuis

Wat mij betreft is het Széchenyibadhuis het beste badhuis in Boedapest wanneer je met kinderen gaat, maar toch die historische sfeer wil beleven. Dit zijn de baden met daaromheen gele gebouwen die je vaak op foto’s ziet. Het buitengedeelte vind ik persoonlijk ook het meest sfeervolle deel. Hier zijn een drietal baden. De middelste is bedoeld om baantjes te trekken, de twee andere om te chillen. Het warmste bad is maar liefst 38 graden en je de het zwavel hier goed.

Széchenyibadhuis

Hoewel kinderen hier welkom zijn, is ook dit geen zwemparadijs. Het is niet de bedoeling om te gaan duiken of spetteren en zeker niet om bommetjes te doen. Toen wij er waren, was er een jong kind dat duidelijk de irritatie opriep van de lokale gasten. Je kunt zelf het beste inschatten of dit een plek is om je kind mee naartoe te nemen of niet.

Széchenyibadhuis

Naast de buitenbaden zijn er ook een aantal binnenbaden van verschillende temperaturen waar je ook rustig kunt chillen of een beetje kunt zwemmen. Vaak is het binnen rustiger dan buiten. Al is dit natuurlijk relatief, dit is misschien wel de populairste bezienswaardigheid van Boedapest dus het is altijd druk. Die toffe foto’s van ons zijn gemaakt echt tien minuten nadat het bad openging.

Goed om te weten, bij dit badhuis is een badmuts niet verplicht. Wel moet lang haar in een knotje of staartje op je hoofd. Slippers zijn wel verplicht. Er zijn op sekse gescheiden omkleedruimtes en een kluisje is inbegrepen bij de entree. Het is eventueel mogelijk een handdoek, badjas en slippers te huren, maar dit is vrij duur.

Széchenyibadhuis

Boedapest Zoo

De dierentuin van Boedapest bestaat al sinds 1866 en je vindt hier dan ook diverse mooie historische gebouwen en grote oude bomen. Hoewel er veel vernieuwd is, vond ik wel dat ook in de nieuwe verblijven de dieren minder ruimte hebben dan ik zou willen.

Boedapest dierentuin

Een van de leukste dingen in de dierentuin van Boedapest is het verblijf van de maki’s. Die kunnen hier vrij rondlopen, terwijl wij mensen op het pad blijven. Verder zijn er in de dierentuin ook veel verschillende soorten apen, van gorilla’s toen orang oetans. Zoals zo veel historische dierentuinen hebben ook de giraffen, zebra’s en olifanten hier een plekje gekregen.

Boedapest dierentuin

Veel van de binnenverblijven van de dieren zijn ook te bekijken. Wel zo fijn, want in de winter hadden veel dieren geen zin om buiten te zitten. Ook is er een soort combinatie van museum en gedeelte met insecten en vissen.

Er zijn verspreid over de dierentuin verschillende speelplekken en enkele eetmogelijkheden. De dierentuin is niet heel groot, maar juist daardoor ook een prima activiteit om te combineren met andere bezienswaardigheden in dit deel van Boedapest.

Boedapest dierentuin

Museum of Fine Arts

Het museum van schone kunsten is een van de twee historische musea langs het park. Dit grote museum kan ook voor kinderen best interessant zijn. Wij namen hier vooral een kijkje vanwege de Romanesque hal. Een ruimte beschilderd tussen 1900 en 1906 en geïnspireerd door historische kerkgebouwen. Ook mijn dochter was onder de indruk.

Museum of Fine Arts

Ook de Egyptische collectie met diverse mummies zal kinderen zeker aanspreken. “Kijk mama een krokodillen mummie, dat is raar”. Om het nog eens extra interessant te maken, kun je een Family Adventure Kit huren. Deze is ook in het Engels beschikbaar en gericht op kinderen van 9 jaar en ouder. Je moet verschillende puzzels en raadsels oplossen die te maken hebben met Egypte.

Museum of Fine Arts

De andere ruimtes hebben vooral veel schilderijen en vond ik zelf wat minder interessant.

Kunsthalle

De Kunsthalle is het andere grote museum grenzend aan het park. Omdat deze gratis is met de Boedapestkaart en we wat tijd over hadden voor de schaatsbaan openging, namen we ook hier een kijkje. Zoals zo vaak met moderne kunst is het net afhankelijk van welke tentoonstelling er plaatsvindt of het wel of niet boeiend is.

Kunsthalle

Orzy Park met klimpark

Een ander park in Boedapest is het Orzy park. Je kunt hier het natuurhistorisch museum vinden. Ga je in de zomer naar Boedapest, dan is ook het Orzy klimpark open. Er zijn hier meerdere parcoursen voor kinderen en voor volwassenen. Er is al een route voor kinderen vanaf 1 meter.

Hongaars natuurhistorisch museum

We bezochten het natuurhistorisch museum in Boedapest op onze laatste ochtend in de stad. Ik had niet al te hoge verwachtingen en ik had ook maar een uur ingecalculeerd voor het museum. Dat was onterecht, we moesten echt haasten om alles te zien.

Boedapest natuurhistorisch museum

Dit natuurhistorisch museum is zoveel meer dan alleen wat opgezette dieren. Het begint al bij binnenkomst met een expositie over de maan met een echt stukje maansteen. Nou hadden we ook geluk dat er een erg leuke tijdelijke tentoonstelling was waarbij een ruime omgetoverd was tot grote speelplek.

Boedapest natuurhistorisch museum

Op de tweede verdieping vinden we dan toch de opgezette dieren die ik had verwacht, maar wel op een leuke manier, zoals een ark van Noah. Verder zijn in er in het museum ook wat bijzondere dingen te zien. Veel kristallen maar ook een aantal stenen met voetsporen van dinosaurussen. Een deel van de voorwerpen in het museum zijn origineel en een deel replica’s. Vaak is er uitleg is het Engels, maar niet altijd. Het dino thema gaat ook buiten nog verder met een aantal dinobeelden.

Boedapest natuurhistorisch museum

Wat kost een stedentrip Boedapest met kinderen?

Benieuwd wat een stedentrip Boedapest met kinderen kost? Ik hield onze uitgaven exact bij. Dit zijn de kosten voor 1 volwassene en 1 kind van acht jaar.

  • Vlucht met Wizzair incl 1 stuks bagage: €235,66
  • Hotel voor vier nachten: €208,01
  • Eten en drinken: €121,56
  • Budapest Card: €75,99
  • Losse attracties: €94,46
  • Extra transport zoals taxi van vliegveld en trein dagtrip: €38,22
fine arts

Wanneer je de vluchtkosten niet meerekent, kom je dus uit op een dagbudget van €135,- voor een ouder en een kind. Waarbij wel de opmerking dat we verschillende duurdere dingen hebben gedaan zoals schaatsen en dat ik, behalve bij het kiezen van het hotel, verder niet op ons budget heb gelet. Dit maakt Boedapest nog steeds een betaalbaardere bestemming dan veel andere Europese hoofdsteden, maar ook geen echt hele goedkope stedentrip.

Boedapest eten

Lees ook onze andere blogs over bestemmingen in Hongarije met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top