Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Leukste attracties Brussel met kinderen

Leukste attracties Brussel met kinderen

Brussel met kinderen is echt een aanrader. In de hoofdstad van België stikt het van de interessante musea en andere leuke kinderactiviteiten.

Anders dan veel van onze andere favoriete kindvriendelijke stedentrips in België is Brussel niet compact. Doe je een dagje Brussel met kids dan heb je onvoldoende tijd voor alle familiebezienswaardigheden in Brussel. Ik zou je dan ook aanraden om een paar echte hoogtepunten te kiezen die passen bij de interesses en leeftijd van je kinderen en die te combineren met andere attracties in de omgeving.

Met kinderen tussen de vier en acht jaar zou ik absoluut naar het Kindermuseum gaan, volgens mijn dochter het leukste museum in Brussel voor kinderen. Ook het Museum van Natuurwetenschappen vonden we erg gaaf. Andere aanraders zijn de Hallepoort, Autoworld en, als er een kinderactiviteit is, het Coudenberg Paleis.

Mijn zoektocht naar de leukste kinderattracties in Brussel begon een paar jaar geleden. Soms een dagje maar ook een bezoek waarbij ik met mijn dochter drie dagen Brussel verkende. Dit blog is dan ook een samenvoeging van de verschillende bezoeken.

Hoe kom je in Brussel

Brussel is vanuit Nederland en België goed bereikbaar met de auto maar parkeren in de stad is duur en niet altijd even makkelijk. Wij gaan bij voorkeur dan ook met de trein naar Brussel. Hoe eerder (vanaf 90 dagen van te voren) je boekt, hoe goedkoper. Bekijk hier de actuele prijzen en reistijden op NS Internationaal. Het openbaar vervoer in de stad zelf is hartstikke goed.

Brussel met kids

Brusselscard

Wil je zoals wij veel zien tijdens je bezoek aan Brussel met kinderen dan is de Brusselscard een aanrader. Met deze kaart heb je 24, 48 of 72 uur gratis toegang tot een heleboel musea, waaronder diverse kindvriendelijke musea in Brussel. De kaart is niet geldig bij mini-Europa en het Atomium maar geeft daarop wel korting.

Je kunt de Brusselscard combineren met gratis openbaar vervoer of met de de hop-on hop-off bus.

Ik vind de openbaar vervoer optie het meest nuttig. Brussel is nou eenmaal vrij uitgestrekt maar heeft een goed metro, tram en bus netwerk. Mij dochter doe ik echter meer plezier met de hop-on hop-off bus. Ze luistert aandachtig naar alles wat er verteld wordt, en af en toe doet ze mededelingen zoals “mama dit is het hoogste gebouw van de stad” of “vroeger was hier een rivier maar nu niet meer”. Er zijn twee hop-off hop-on routes in Brussel en daarmee kan je bij de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad komen.

Brussel bus

Musea en activiteiten in Brussel met kinderen

Brussel Centrum

De Grote Markt is het centrum van de stad en ook wanneer je Brussel met kids bezoekt moet je hier natuurlijk een rondje lopen. Hoewel je de leukste kinderactiviteiten in Brussel buiten het centrum kunt vinden.

Aan het grote plein staan meerdere mooie en historische interessante gebouwen. Daarom is de Grote Markt van Brussel ook werelderfgoed. In de zijstraatjes staan veel middeleeuwse huizen welke tegenwoordig restaurants of winkels hebben op de begaande grond. Manneke Pis of Janneke Pis zijn ook leuke foto stops in Brussel.

brussel met kinderen markt

Museum van cacao en chocolade

In een van de huizen rondom de Grote Markt zit het museum van Cacao en Chocolade. Met uitleg over hoe chocolade gemaakt wordt. Vergeleken met de chocolademusea die we bijvoorbeeld in Zwisterland bezochten stelt het allemaal weinig voor. Maar mijn dochter is gek op chocolade en je krijgt een gratis chocolaatje en er is een kleine demonstratie. Heb je een Brusselcard dan is het bezoek gratis. Er zit in Brussel nog een groter chocolademseum Choco-Story maar deze hebben we nog niet zelf bezocht.

Brussel chocoworld

Belgisch stripmuseum

Het Belgisch stripmuseum zit in een erg mooi historisch pand. Hier staan allerlei borden met strips en informatie over de geschiedenis en de verschillende genre’s stripverhalen. Mijn dochter van vijf bleek eigenlijk nog wat te jong voor dit museum. Oudere kinderen zie ik vrolijk rondlopen en de diverse strips lezen maar voor haar is dit geen optie. De enige uitzondering is de smurfenhoek waar een smurfendorpje te zien is wat wel de interesse trekt van peuters en kleuters.

Brussel stripmuseum
Brussel stripmuseum

MOOF

Heb je beperkt de tijd en ben je in Brussel met jonge kinderen dan zou ik dus kiezen voor het MOOF museum, het strip- en 3D-museum. Meteen bij de ingang word ik al opgewacht door een enorme smurf. In het museum staan nog veel meer levensgrote stripfiguren. Je kinderen hoeven gelukkig niet alleen maar te kijken want er is ook een speelhoek. MOOF zit om de hoek van het mooie centrale plein van Brussel.

Brussel moof
Brussel moof

Coudenberg Paleis

De koningswijk is een wijk net buiten het centrum met een drietal kindvriendelijke musea.  In de kelders van het voormalig paleis op de Coudenberg gaan we op speurtocht naar een schat. Een superleuke activiteit waarbij mijn dochter allerlei opdrachten moet doen in de kelders om zo een code te kraken.

Ze neemt direct het voortouw en maakt vrolijk alle opdrachten. Ze heeft allemaal ideeën over hoe het hier vroeger was en waar de schat zou kunnen zijn. In het bijgevoegde boekje staan telkens stukjes informatie die ook voor kinderen heel toegankelijk zijn zoals “Mensen uit heel de wereld kwamen naar Brussel om spullen te verkopen”. Jammer genoeg is deze speurtocht een tijdelijke activiteit maar check vooral de website om te zien wat ze nu te bieden hebben voor kinderen. Zonder activiteit zou ik dit museum minder aanraden omdat het er in de kelders zelf niet heel veel te zien is.

Brussel met kinderen couberg paleis
Brussel met kinderen couberg paleis

BELvue museum

In het zelfde gebouw als de Coudenberg zit het BELvue museum. In een heel mooi oud pand zit nu een modern museum over de geschiedenis van België. Voor een euro kan je een van de speurtochten voor kinderen kopen.

Kinderen van 3-5 jaar helpen Mimi & Momo een aantal voorwerpen te zoeken terwijl kinderen vanaf 9-12 jaar op weg gaan met Zeno. Ook zonder speurtocht is het een aardig museum om te kijken met kinderen. Door de opstelling is het makkelijk om zelf te bepalen over welke aspecten van België je meer wil leren en waar je gewoon even doorheen loopt.

Koop je kaartjes van te voren online via tiqets, handig omdat je vaak kosteloos kunt annuleren mocht je toch niet kunnen gaan. 

Brussel met kinderen belvue
Brussel met kinderen belvue

Muziekinstrumenten Museum

Ook in deze wijk en kindvriendelijk is het muziekinstrumenten museum. Wij hebben nog geen tijd gehad deze te bezoeken.

Huis van de Europese Geschiedenis

Ten oosten van de kunstwijk bevinden zich in het Leopoldpark twee erg leuke en leerzame musea voor kinderen. Zoveel kinderactiviteiten zijn er niet gratis in Brussel. Behalve natuurlijk de diverse parken en speeltuinen. Het huis van de Europese geschiedenis is niet alleen gratis maar ook nog eens echt leuk.

Bij binnenkomst krijgt mijn dochter een mooie safarihoed en een tasje met inhoud. Wij gaan op zoektocht door de Europese geschiedenis. Ik kan zelf een tablet meekrijgen maar ik weet dat ik te druk ga zijn met mijn dochter dus sla dat even over. We stoppen bij een heleboel wereldkaarten en gaan op zoek naar “Europa”. Er moeten een aantal opdrachten gemaakt worden in het boekje dat in de rugzak zit maar daarnaast zijn er in de ruimtes ook verschillende plekken met dingen te doen voor kinderen. Zo mag mijn dochter door te voelen in drie dozen raden welke een stierfiguur uit de Griekse Mythologie bevat.

Het gebouw heeft zes verdiepingen en we reizen omhoog naar een tijd waarin steeds meer gezinnen auto’s kregen en op vakantie gingen. “Wat een grappige auto” mevrouwtje stapt in en “rijdt” een stukje. In haar boekje moet ze dan een tekening maken van haar favoriete vakantiebestemming.

Huis van de Europese Geschiedenis

Ook serieuze onderwerpen zoals de holocaust komen voorbij. Maar hiervoor zitten geen opdrachten in het boekje en de ruimte is dusdanig ingericht dat je zelf kunt kiezen hier wel of niet heen te gaan met kinderen.

Wil je alle opdrachten echt helemaal uitvoeren en zelf ook rondkijken dan ben je zeker meer dan twee uur kwijt in dit museum. Ik sjoemel af en toe een beetje en sla hier en daar wat over (tja, ik wil nog meer zien van wat er te doen is in Brussel met kids) en we zijn toch ruim een uur binnen.

De aanbevolen leeftijd voor het Huis van de Europese Geschiedenis is vanaf zes jaar maar de meeste opdrachten zijn ook met een leergierige vijfjarige te doen, hoewel het wel een pre is als je kinderen zelf kunnen lezen en schrijven. Dan heb je als ouder zelf ook echt de tijd om met behulp van de tablet het museum te verkennen. Ik vond het een modern, interactief en afwisselend museum. Het is uiteraard allemaal wel erg pro-Europa.

Van de medewerkers kregen we nog als tip dat je eigenlijk met kinderen het beste op woensdagmiddag, zaterdag of zondag kunt gaan. Want dan zijn er vaak extra activiteiten en in historische kledij gestoken medewerkers.

Huis van de Europese Geschiedenis

Museum van Natuurwetenschappen Brussel

Om de hoek van het Huis van de Europese geschiedenis en ook in het Leopoldpark zit het museum van natuurwetenschappen. Natuurhistorische musea zijn vaak nog heel ouderwets met opgezette dieren achter glas.

Niet het museum van natuurwetenschappen in Brussel. Dit vonden wij een van de leukste kinderactiviteiten in Brussel. Het gebouw is enorm en er zijn heel veel verschillende ruimtes. Voor veel kinderen zullen de dino’s het hoogtepunt zijn van het Natuurhistorisch museum Brussel.

Ook mijn dochter valt bij het binnenwandelen van de enorme ruimte met meerdere dinosaurus skeletten even stil. Het is de grootste museum hal ter wereld die gewijd is aan dinosaurussen. Geen wonder dat het museum van natuurwetenschappen in de volksmond ook wel bekend staan als het dino museum Brussel. Mijn dochter kijkt, kijkt nog eens en ziet een zandbak waar je zelf mag opgraven. “Mag ik daarheen mama?”.

Brussel met kinderen museum natuurwetenschappen

Het is een van de vele verschillende activiteiten voor kinderen in dit museum. Je doet hier dus meer dan dinosaurussen bekijken. Zo kan je leren dankzij educatieve filmpjes zoals “hoe liep de Ceratops” maar ook zelf een tekening maken en die dino vervolgens op een scherm voorbij zien lopen. Wat ik zelf erg interessant vind zijn de interactieve displays bij alle tentoonstellingen. In meerdere talen is er veel extra informatie te lezen over de dinosaurussen.

Hoewel dinosaurussen zeker de grootste trekpleister zijn van dit museum is er meer te zien. Op de onderste verdiepingen is er aandacht voor de “Mens”. “Hahaha maar wij zijn toch geen apen” is het eerste wat mijn dochter roept wanneer ze de binnen loopt. Een goed moment om de evolutie theorie aan onze kleuter uit te leggen. Dat is duidelijk heel fascinerend.

Wat ze in het natuurhistorische museum Brussel heel goed doen is dat er niet alleen botjes te zien zijn maar ook beelden op ware grote staan. Daarbij kan op een scherm in meerdere talen informatie bekeken worden over mensachtige. Bijvoorbeeld verschillende interpretaties van hoe deze eruit gezien moet hebben. “Maar hadden ze toen al wel marshmallows?” onze dochter kijkt naar een display van Neanderthalers die rondom een vuurtje wat zitten te roosteren. Ik lach me rot en zeg haar “dat is vlees”.

Brussel met kinderen museum natuurwetenschappen

Op een van de bovenste verdiepingen is ook nog een evolutie galerij met zoogdieren. Tegen de tijd dat we daar aankomen, zijn we alleen al een beetje vol van alle indrukken.

Wil je iets meer structuur brengen in je bezoek dan zijn er twee routes voor kinderen (6-8 en 9-12) die je in een uur langs een aantal hoogtepunten brengen in het museum. Ga je zoals ons gewoon overal kijken dan mag je minimaal drie uur voor dit museum uittrekken. Meer als je ook nog naar de speciale tentoonstellingen gaat. Het museum of natural sciences in Brussel is echt een dikke aanrader.

Brussel met kinderen museum natuurwetenschappen

Jubelpark

Nog weer wat verder naar het oosten kom je in het Jubelpark, een indrukwekkende boog en enorme gebouwen. Hier bevinden zich diverse van de grootste musea in Brussel. Dit zijn musea die niet bij elk kind of bij elke volwassene in de smaak zullen vallen. Maar waar je wanneer het aansluit bij je persoonlijke interesse makkelijk een paar uur kunt doorbrengen.

Autoworld Brussel

Tijdens mijn bezoek aan Autowereld Brussel heb ik geluk. Er is vandaag een rally en er staan een heleboel glimmende auto’s voor de deur van het museum. De rijders zelf haal je er zo uit: mannen in tweed pakken en dame in sjieke jurkjes helemaal in stijl van de auto’s. Daartussen de toeschouwers, volwassen mannen die als kleine jongetjes naast de auto’s staan te kwijlen en heel veel gezinnen. Binnen in Autoworld nog veel meer auto’s. Hoewel ik niet per se een autofanaat ben is dit erg gaaf. Vette racebakken, oude brandweerwagens en Porsches uit een jaren ’30 film: ze staan hier allemaal. Ik bedenk een heel nieuw leven met een TT Moterhome uit 1924. Aan de achterkant ziet het eruit als een ouderwetse woonwagen, aan de voorkant is het een stoere terreinwagen (T-Ford). Hiermee zou ik wel een paar maanden door Europa willen trekken.

Autoworld heeft wat mij betreft zeker haar plekje verdiend op de lijst van leukste attracties Brussel met kinderen. Koop hier je ticket voor autoworld Brussel online.

Brussel autowereld
Brussel autowereld

Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

Het tegenover gelegen Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis bezoek ik een paar jaar later. Vooral de enorme hal met allerlei vliegtuigen valt bij mijn dochter in de smaak. “Maar waar gingen ze dan naar de wc”, nou ik denk dat een piloot van een gevechtsvliegtuig het gewoon moet doen met een fles. Daar is ze even stil van.

Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

Het museum is helemaal op en top gevuld met militaire voorwerpen. In een ruimte staan bijvoorbeeld wel duizend geweren. Terwijl langs de muren een enorme hoeveelheid kostuums staat en er dan ook nog van alles aan het plafond hangt. Ik word hier een beetje onrustig van. Het heeft bij mij het effect dat ik helemaal niks meer wil bekijken. Voor mij werkt die overvloed aan voorwerpen dus contraproductief. Daarbij is het museum ook niet interactief. Het zijn gewoon voorwerpen met bordjes. Alleen de tijdelijke voorstelling is wat moderner vormgegeven.

Mijn dochter heeft minder last van de overvloed aan voorwerpen en huppelt vrolijk rond. Ik weet zeker dat haar neefjes die dingen uit de oorlog helemaal cool vinden er nog meer plezier aan gehad zouden hebben.

Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis
Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

Museum Kunst en Geschiedenis

Het museum kunst en geschiedenis in het Jubelpark is een mix van archeologie en kunst. Ook dit gebouw is enorm maar jammer genoeg ook niet interactief. Wel is het mogelijk om voor een klein bedrag een speurtocht te kopen bij de kassa.

Omdat we niet de tijd willen maken om alles te bezoeken kies ik ervoor om zelf door de hallen te dwalen. Dit is echt een prachtig gebouw maar omdat er op het moment van ons bezoek geherstructureerd wordt zijn een aantal collecties zoals die over Paaseiland gesloten. Wat we wel kunnen bezoeken zoals de overige Latijnsamerikaanse tentoonstellingen is erg uitgebreid. Deze voorwerpen met beeldjes in de vorm van mensen en dieren zijn ook voor mijn dochter boeiend om te bekijken. Zeker wanneer ik er nog wat meer bij vertel (of verzin) over de mensen van wie dit vroeger was.

Museum Kunst en Geschiedenis
Museum Kunst en Geschiedenis

Kindermuseum Brussel

In de omgeving van het kindermuseum is verder niet zo veel te doen. Dit maakt dit museum een opzichzelf staand bezoek. Vanaf het centrum van Brussel ben je met de bus ongeveer dertig minuten onderweg. Het kindermuseum doet haar naam eer aan. Dit is absoluut het leukste museum in Brussel voor kinderen tot een jaar of tien. Dit museum mag je niet missen tijdens een stedentrip Brussel met kids, dus direct naar de website en check de openingstijden. Die zijn jammer genoeg nogal beperkt. Zorg ook dat je er direct bij opening bent. Wij kwamen aan en er stond al een rij. We konden nog net een van de laatste plekjes krijgen voor de kookworkshop.

Dit kindermuseum in Brussel is meer dan een museum er zijn ook allerlei workshop ruimtes. Bij sommige zoals bij de knutselworkshop zijn we de hele middag welkom. Anderen zoals zelf samen een sprookje maken worden op specifieke tijden in het Frans of Nederlands aangeboden. Weer anderen zoals de kookworkshop gaan op inschrijving en dan zijn het aantal plekjes dus beperkt.

Wat je verder kunt verwachten is een museum waar kinderen vooral heel veel spelen. Er zijn diverse ruimtes met een bepaald thema. Ik help mijn dochter bijvoorbeeld door kappersmodel voor haar te zijn. De leukste ruimte vond ze de sprookjesruimte met allerlei sluip door en kruip door routes.

brussel kindermuseum

Normaal is ze nogal verlegen maar hier werden de workshops op zo’n leuke en voor kinderen open manier gedaan dat ze echt meedeed. Bij alle drie de workshops die we deden had ze interactie met de workshop leiders en met de andere kindjes.

Er is in het kindermuseum een kleine ruimte waar je wat kunt eten en drinken. Wel fijn voor ouders om even te zitten. Het is natuurlijk een kindermuseum en een niet al te groot pand dus na een halve dag toeterden mijn oren van alle gillende kinderen. We gingen pas weg toen het museum dicht ging en als mijn dochter had mogen kiezen was ze de dag erop gewoon weer gegaan.

brussel kindermuseum
brussel kindermuseum

De Hallepoort

Ook de Hallepoort staat redelijk opzichzelf maar deze bezienswaardigheid is dankzij de metro makkelijk en met een kwartiertje bereikbaar vanuit centraal Brussel. Ridders, sprookjes en kastelen doen het altijd goed als familieattractie. Ook stadswandelingen door Brussel komen hier vaak. Ook de Belgen weten dit want er is in de Belgische Ardennen zelfs een complete kastelen en fortenroute.

De Hallepoort is de enige nog bewaarde poort van één van de oudste stukjes stadsmuur in Brussel. Tegenwoordig is het een museum dat een kijkje geeft in het leven in de middeleeuwen. Het gebouw zelf met spiraalvormige trap en dikke muren is de perfecte setting voor de ridderkostuums.

Er is van alles te zien, van kanonnen en zwaarden tot schilderijen. Voor kinderen vanaf 5 jaar is er een speurtocht om de diverse dieren in het museum te vinden en voor kinderen vanaf 7 jaar is er een educatieve, interactieve tour. Op een gegeven moment ontdekte ik een poppenspel maar dichterbij gekomen bleek het een miniatuur-ophanging te zijn. Yikes. Dan is de wapenuitrusting die je zelf aan kunt trekken een stuk leuker.

Boven zijn er tijdelijke tentoonstellingen. Vaak iets dat ook bij gezinnen in de smaak valt. Toen ik er was, was dit de tentoonstelling “Piep” met honderden piepende speeltjes. Behalve kijken kon je op zolder ook zelf lekker spelen met een groot poppenhuis en vele piepspeeltjes. Vanaf de toren heb je ook nog eens een mooi uitzicht over de stad. Binnen klaar? In het park rondom de Hallepoort is er een middeleeuwse speeltuin. Perfect voor een zonnige dag.

Brussel hallepoort
Brussel hallepoort

Is dit “het Aquarium”?

Ten westen van het centrum is er de Koekelberg. Of het nu in Bangkok is of in de Burgers Zoo, met een aquarium zitten we bij onze dochter altijd goed. De metro brengt je er niet helemaal naar toe. Uitstappen bij Simonis en dan een kleine 10 minuten wandelen. Door het grote Elisabethpark met op de achtergrond de enorme Heilige Hart Basiliek.

De ingang van het aquarium lijkt op een gewoon huis. Binnen blijkt als snel dat het gewoon heel veel van die huisaquariums zijn die achter elkaar opgesteld staan. Ze hebben zelfs goudvissen! Onze dochter zou hier niets aan hebben: ze is veel te klein om wat te zien. Blijkbaar hebben ook andere kinderen hier last van want overal staan krukjes. Nee, dit was totaal niet wat ik verwacht had.

Kortom, tenzij je groot de Heilige Hart Basiliek wil bezoeken of het ook in deze wijk gelegen Chocolademuseum, zou ik je tijd in Brussel elders besteden.

brussel aquarium

Stadswandeling door Brussel

Een stadswandeling in Brussel, het kan gratis of tegen betaling. Wij gingen met de gratis Greeters en met het commerciële organisatie op pad. Brussel is zo’n stad met veel kleine verassingen als je weet waar je ze moeten zoeken. De grapjes op de gevels van de gebouwen, een mooie anekdote of verstopte muurschildering. Te leuk om te missen! Een stadswandeling in Brussel helpt je deze extra’s te ontdekken.

Greeters is een non-profit project waarbij locals je gratis meenemen door de stad. Het idee achter Greeters is dat er een culturele uitwisseling plaats vindt tussen bezoeker en bewoner.  Een vrijwilliger van Greeter is geen officiële gids en zal dus ook niet komen met allerlei historische informatie en jaartallen wel met zijn of haar mening. De groepen zijn klein (max 6 personen) en de Greeter neemt je mee naar zijn favoriete plekjes in diverse wijken rondom het oude centrum.

Ook met de organisatie Vizitz (die niet meer bestaat) gingen we naar plekken waar we niet zelf naar toe was gegaan. Zo bezochten we een aantal muurschilderingen van stripfiguren en de Nederlandse wijk, waar geen bier te vinden was, maar vooral wijn. Midden in een woonwijk vlakbij de binnenstad vonden we Zinneke Pis. Zinneke Pis is niet de echte naam, omdat de burgemeester van Brussel niet wil dat zijn stad bekend wordt als de stad met de pissende standbeelden (het water van de fontein is dan ook bewust niet aangesloten). Een zinneke is overigens de geuzennaam voor de bewoners die zich echte Brusselnaren voelen en ook de naam voor een straathond.

Atomium

Het Atomium is het bekendste symbool van Brussel maar het ligt echt aan de rand van de stad in het Heizelpark. Het is sneller om de hop-on hop-off bus te nemen vanaf het centrum dan het openbaar vervoer waarmee je bijna 45 minuten onderweg bent. Ga je met de auto naar Brussel dan is het logisch om hier te parkeren voordat of nadat je naar de stad gaat.

Atomium

Ik ben al vaker in Brussel geweest en heb ook het Atomium bekeken maar de lange rijen hielden me elke keer af van een bezoek. Samen met mijn dochter zorgde ik dat ik er precies bij opening was maar ook nu was de rij al enorm. We bezochten eerst mini-Europa en besloten toen toch maar in de rij te gaan staan. Eerst voor de kaartjes, daarna in het pand zelf om met de lift omhoog te kunnen gaan. Koop je een ticket van te voren online dan sla je in ieder geval een rij over.

Atomium

Het Atomium is een van de meest bijzondere gebouwen die ik ken. Het werd zestig jaar geleden gebouwd voor de wereldtentoonstelling. Het is 120m hoog en bestaat uit negen bollen. Met de lift gaan we naar de bovenste bol voor een uitzicht over Brussel. Weer terug beneden nemen we een mix van roltrappen en gewone trappen door een aantal bollen. In de bollen informatie over het gebouw zelf en de Expo van ’58. Wat mijn dochter het gaafste vind zijn de “disco bollen”. Oftewel de roltrappen en bol waar een complete lichtshow in plaatst vindt. Lekker dansen en swingen met alle gekleurde lichtjes.

Atomium

Mini Europa

Vlakbij het Atomium ligt Europa aan je voeten. Nou ja, een aantal van de bekendste gebouwen dan zoals de Big Ben of de toren van Pisa. Mini Europa is Brussels versie van Madurodam maar dan net even anders. De hele opzet van het park is mooi en de gebouwen zijn ook echt goed en tot in detail nagemaakt.

Toch was mijn kleuter niet echt onder de indruk van Mini Europa. In vergelijking met Maduradom en bijvoorbeeld Italia in Miniatura is er weinig te doen. Er zijn overal wel knopjes maar in de meeste gevallen zorgen die er slechts voor dat er een muziekje gaat spelen, niet dat er enige actie plaatsvond bij de minatuurgebouwen. Vermaak voor kinderen beperkt zich tot wat plekken waar je een grappige foto kunt maken of een paar bootjes waar je (tegen extra betaling) een stukje mee kunt varen. Ze gaf aan zich te vervelen, ik probeerde nog wel wat leuks te vertellen over de gebouwen maar de koude wind hielp niet mee. Uiteindelijk stonden we na minder dan een uur alweer buiten.

Brussel met kinderen mini europ
Brussel met kinderen mini europa

Nog meer te doen in Brussel met kinderen

Voor een volgende stedentrip in Brussel staan zeker nog een aantal musea op de wensenlijst zoals het muziekinstrumenten museum en het riolenmuseum waar je Brussel wel op een hele bijzondere manier kunt bekijken. Een van de nieuwste musea in Brussel Trainworld in Schaarbeek schijnt ook een aanrader te zijn. Brussel heeft tegenwoordig ook een ‘museum van illusies’ wat we al kennen uit andere steden en ook leuk is om te bezoeken. Meer tips kan je vinden op de website van Visit Brussels.

Kindvriendelijke hotels in Brussel

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Brussel met familiekamer? De laatste keer sliepen wij het Novotel Brussel City Centrum en van diverse Novotel vestigingen in de stad. Dit hotel is heel centraal gelegen vlakbij de Grote Markt en bij de metro. Het fijne van Novotel is dat je weet wat je kunt verwachten mijn dochter zoekt altijd eerst de interactieve speeltafel op in de kinderhoek voor haar favoriete spelletje “recyclen”. Het ontbijt is goed, het personeel is vriendelijk en de kamers netjes en schoon.

De familiekamers zijn hier zeer ruim met meer dan genoeg plek voor het tweepersoonsbed en een bank waar ook een bed of zelfs tweepersoonsbed van gemaakt kan worden. Dit hotel heeft bovendien ook nog eens een binnenzwembad. Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid

Kindvriendelijke hotels in Brussel
Kindvriendelijke hotels in Brussel

Er zijn in Brussel ook diverse aparthotels waar je dus een heel appartement huurt. Ook heel fijn met een gezin. Dit soort appartementen zijn echter wel vaak volgeboekt. Bekijk bijvoorbeeld Aparthotel Adagio Brussels Grand Place en House in the city Appartement

Heb je een klein budget denk dan eens aan een kindvriendelijk hostel. Bij Sleep Well Youth Hostel hebben ze bijvoorbeeld drie en vierpersoonskamers voor gezinnen.

Of check ons blog met kindvriendelijke hotels in Brussel.

Kindvriendelijke restaurants in Brussel

Op zoek naar een kindvriendelijk restaurant in Brussel? Wij testen enkele van de als kindvriendelijk bekendstaande restaurants uit.

Chez Leon in het centrum van Brussel is waar kinderen gratis eten en met een Brusselscard krijg je ook nog eens 15% korting op de maaltijd. Het kindermenu bevat naast frietjes ook spaghetti bolognese als optie. De maaltijd was geen culinair hoogstandje maar acceptabel, de bediening was snel en van het afrekenen werd ik ook blij. Ga wel vroeg of vergeet niet te reserveren.

Van het flink gehypte Chicago had ik hoge verwachtingen. Die rij voor de deur kon er ook niet voor niks staan toch? Ook hier koos mijn dochter van de paar opties op het kindermenu voor de pasta. Die was lauw en vrij smakeloos met gehakt, ui en brokken wortel. Ook mijn eigen maaltijd zag er beter uit dan die smaakte. Met haar vijf jaar vond ze de speelhoek al niet meer interessant, die is echt voor jonge kinderen. In combinatie met de herrie, de lange wachttijden en de prijzen vond ik het Chicago Cafe geen aanrader.

Ook waarom Houtsiplou bekend staat als kindvriendelijk restaurant in Brussel is mij niet helemaal duidelijk. Het kleurige interieur is zeker leuk! Er staan een paar bakjes met speelgoed voor peuters en baby’s maar spelen moet je tussen de stoelen. Het kindermenu is ook hier weer erg beperkt met vooral gefrituurde opties. De maaltijd was wel goed, zowel mijn hamburger (waar ze zich in specialiseren) als de gefrituurde vis van mijn dochter was goed klaargemaakt.

Voor de zondagse brunch hadden we graag nog Le Fabricca uitgeprobeerd. Hier zijn regelmatig dingen te doen voor gezinnen zoals een springkasteel en creatieve workshops. Maar hiervoor moet je echt tijdig reserveren voor een van de twee tijdslots.

Tenzij ik Brussel met een peuter of een nog jonger kindje zou bezoeken zou ik zelf de volgende keer niet de moeite doen om speciaal een kindvriendelijk restaurant op te zoeken. Er zijn in Brusel genoeg gezellige restaurantjes met frietjes op het menu, wafelplekken en van die fijne bakkertjes waar wij net zo blij van worden. Neem zelf wat speeltjes mee en filmpjes op Youtube bieden ook altijd uitkomst als je toch lang moet wachten.

4 gedachten over “Leukste attracties Brussel met kinderen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top