Kastelen en Fortenroute Franse en Belgische Ardennen

0

De Ardennen zijn bezaaid met allerlei forten, burchten en kastelen. Dit is een van de redenen waarom de Ardennnen met kinderen zo leuk zijn. Sommige zijn tot ruïnes vervallen, en er zijn nog veel majestueuze plekken te ontdekken. Kinderen zullen de trapjes, verstop hoekjes en poppen erg waarderen. Dit artikel geeft een overzicht van een aantal kastelen in de regio

Er is een zogenaamde Fortenroute uitgezet, één van de thematische routes door de Ardennen. De route kan gedownload worden op de website van Visit Ardenne en op een GPS-apparaat worden ingeladen. Alhoewel het mogelijk is om deze route strikt te volgen, is het ook leuk om de route te combineren met bijvoorbeeld de Legendenroute of de Abdijenroute  Een greep uit de selectie kastelen en forten is hieronder beschreven.

Kasteel van Bouillon

Niet vernoemd naar de soep, maar wel naar de Semois die op een bepaalde manier over de leistenen heen stroomt, herbergt dit plaatsje een aantal afwisselende attracties. Bovenaan het dorpje bevindt zich het kasteel van Bouillon, een fort met een verrassende ondergrondse tunnel. Deze tunnel brengt de bezoeker van de ingang via trapjes en lage passages tot op het binnenplein. Vanaf hier kan de toren beklommen worden, waardoor een prachtig uitzicht over de landtong en de omgeving van Bouillon verkregen wordt. Bouillon is in de 8e eeuw gesticht vanwege de ligging van de handelsweg tussen Frankrijk en Luik. De Pont de Liège overspant al eeuwen de Semois op deze plek.

kasteel Bouillon

ardennen boullion kastelen

In het kasteel van Bouillon wordt dagelijks een roofvogelshow opgevoerd met gieren, valken, arenden en buizerds die zó dicht over de bezoekers vliegen, dat een klap van een vleugel niet alleen kan gebeuren, maar ook waarschijnlijk is. Deze show wordt het hele jaar door 4x per dag vertoond, behalve in januari en februari.

Bouillon is net als andere steden en dorpen in de Ardennen het decor van een middeleeuws festival, alsmede een vuurwerkshow en spannende fakkeltochten. Zie de website van Bouillon voor meer informatie.

Het dorpje Bouillon zelf kan bezocht worden door vanaf het kasteel af te dalen via Archeoscope, een interactief show-museum over het middeleeuwse leven. Een combinatieticket is beschikbaar voor Archeoscope, het kasteel en Musee Ducal in Bouillon.

De Semois is een erg ondiepe rivier, maar is bij Bouillon afgedamd. Zonder de charme van de rivier te verliezen wordt het water 1 meter omhoog gestuwd, waardoor op deze plek met waterfietsen in de vorm van zwanen kan worden gevaren.

Kasteel van Sedan

Sedan, volgens de lokale bevolking het grootste van Europa, heeft een binnenplaats waar sommige kastelen in passen. De muren van de binnenplaats rijzen zo’n 15 tot 20 meter de lucht in. Sedan heeft voor kinderen van alles te bieden. Zo is er een boekje met daarin spelletjes, quizjes en kleurplaten. In het kasteel zelf zijn op verschillende plekken opdrachten en spelletjes te vinden, zoals een spelletje waarbij een boog moet worden gebouwd of een puzzel moet worden gemaakt. Quizvragen leren je kinderen bijvoorbeeld dat de muren van het kasteel tot 26 (!) meter dik zijn.  En wist je dat het woord ‘tennis’ uit Sedan komt? “Tenetz!” betekende “Vang!” en werd geroepen door soldaten die zich verveelden en een bal heen en weer speelden.

kasteel Sedan

Kasteel Sedanardennen_sedan

Sedan heeft verder een interessant museum met daarin poppen die de Middeleeuwen beschrijven. De poppen en kostuums zijn erg mooi uitgevoerd. Rond het kasteel ligt een grasveld, waarop de lokale bewoners hun hond uit laten, even oppassen dus. En wie kan raden waarvoor het fossiel in de muur boven de receptie dient? Onze gids hield het op decoratie, maar daarvoor lijkt de positie te precies bepaald.

Kasteelruïne van Hierges

Ook al lijkt Hierges van binnen meer op een groot huis dan op een fort, het hoort zeker wel op de fortenroute. De kasteelruïne ligt boven het middeleeuwse dorpje Hierges. Eén van de meest vooraanstaande families in de Ardennen bouwde hier op de plek van een vorig kasteel in de 16e eeuw een fort tegen het moerasland aan. Deze natuurlijke bescherming zorgde ervoor dat het kasteel erg sierlijk is uitgevoerd met slechts enkele verdedigingstorens en niet al te dikke wanden. Al vrij snel raakte het kasteel in verval en de ruines zoals deze nu te zien zijn, zijn al sinds de Franse Revolutie in de 18e eeuw in deze staat. De ruïnes brengen een romantische sfeer. Ga vooral ook eens als een kasteeldame in de vensterbank zitten, uitkijkend over het ‘plebs’ in het dorpje. De tuinen en het natuurlijk theater worden steeds verder opgeknapt door de nieuwe eigenaar, maar tonen nu al de Franse tuinarchitectuur beneden (inclusief reusachtige buxuseend) en de Italiaanse tuinarchitectuur boven (met terrassen en kronkelige paadjes). Er loopt een pad buitenom naar de kerk van Hierges.

kasteel Hiergeshierges

De citadel van Dinant

Dinant heeft een citadel, die zich bijna als het kasteel van Minas Tirith uit Lord of the Rings ver uitstrekt vanuit de rotswand. Het hotel La Merveilleuse aan de overkant van de Maas biedt een mooi panorama over de stad en de citadel (vraag om een kamer aan de kant van de Maas). De citadel zelf is vrij klein, en biedt vooral een kijkje in de gruwelijke gevechten die hier in de 1e Wereldoorlog zijn gevoerd. Een waarschuwing is dan ook op zijn plaats: de gang waarin het beleg in de doodlopende gang wordt uitgelegd is bijzonder audiovisueel. Ook het nagebouwde loopgraaf heeft veel harde geluiden. Beide exposities zijn echter goed uitgevoerd. Na het loopgraaf kom je terecht in een gang die bij een bombardement 30 graden gekanteld is. Een erg vreemde gewaarwording.

kasteel Dinantardennen_dinant

Kasteel van Montaigle

Het ooit machtige kasteel van Montaigle in de Belgische Ardennen in de buurt van Dinant en Namur en is tegenwoordig een romantische ruïne. Gelegen in het dal van de Molignee kan je met de railbikes van de Molignee naar Maredsous.

In de Middeleeuwen een belangrijke vestiging totdat de Fransen het in 1554 in brand staken. Ondanks het slechte weer vonden wij het echt een prachtige plek. Hooggelegen met uitzicht over de omliggende heuvels. Een klein musea geeft wat extra uitleg. Zo leerden we dat er volgens de legende er nog ergens een geheime schat verborgen ligt onder de resten van het kasteel van Montaigle.

Jarenlang was de ruine niet toegankelijk tot een groep vrijwilligers de restoratie op zich nam. Op hun verzoek en dat van de eigenaar wordt de ruïne zo min mogelijk ontsierd door moderne voorwerpen. Kinderen vasthouden dus want er zijn enkele angstaanjagende drop-offs.

Kasteel van Montaigle

Kasteel van Montaigle

Kasteel van Montaigle

Kasteel van MontaigleKasteel van MontaigleOverige forten

Naast de drie forten die voor kinderen uitermate geschikt zijn (de Citadel van Namur, Citadel van Dinant en het kasteel van Montaigle) brengt de fortenroute je nog langs 18 andere forten en kastelen, waaronder het prachtige Lavaux Sainte-Anne en de helaas niet-toegankelijke fortruïne Givet (een bijna 2 km lange vesting!). Check van te voren altijd even de openingstijden. Waar sommige kastelen zoals het kasteel van Crèvecœur (op de foto) het hele jaar door op eigen risico te bezoeken is, gelden er voor andere kastelen en forten in Belgie en Frankrijk vaste openingstijden.

Kasteel van Crèvecœur

Welk kasteel in de Ardennen is jouw favoriet?

Share.

About Author

Marcel is een actieve papa die houdt van reizen en weekendjes weg. Voor gezinopreis.nl schijft hij over actieve vakanties met kinderen en onderwerpen zoals apps en geocaching.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.