De natuur in Zuid-Afrika is overweldigend, indrukwekkend en bijzonder. En wat is er leuker dan jezelf écht één voelen met die natuur? Als een vogel door het tropisch regenwoud langs watervallen en bergen zweven, alsof je nooit anders gedaan hebt. Blogger Esmeralda en haar familie deden het in de Magoebaskloof in Zuid-Afrika tijdens een spannende canopytour! Eng? Welnee, want zelfs haar 3-jarige stoere peuter Cas durfde het aan om te gaan ziplijnen in Zuid-Afrika!
De Magoebaskloof
De Magoebaskloof ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika in de provincie Limpopo, dichtbij Tzaneen en op ongeveer anderhalf uur rijden van het Krugerpark. Het is relatief onbekend, omdat het een beetje afwijkt van de standaard route die veel mensen volgen als ze Zuid-Afrika met kinderen bezoeken, maar het is een prachtig, onontdekt gebied. Vanuit onze accommodatie bij Hoedspruit is het ongeveer anderhalf uur rijden. De rit erheen is al mooi, want dit is misschien wel het groenste deel van Zuid-Afrika, met veel bossen en fruitplantages waar kersen, mango’s en avocados worden verbouwd. Zeker als je oudere kinderen hebt die van avontuurlijke activiteiten houden en je buiten de gebaande paden wil verblijven, is het aan te raden één of twee nachten hier in je reisschema op te nemen. Je kan hier namelijk ook uitstekend paardrijden, mountainbiken en tuben.
Canopy Tour Zuid-Afrika
Maar daar komen wij niet voor! Wij gaan namelijk tussen de bomen zweven vandaag! Van te voren hebben we geïnformeerd wat de minimale leeftijd is voor een canopytour met kinderen in Zuid-Afrika. Het blijkt niet zo zeer te gaan om leeftijd, maar meer om lengte en lef. Lengte omdat je een harnas aankrijgt wat natuurlijk goed moet passen, lef omdat het toch best hoog is en snel gaat. Cas komt door de “keuring” en geeft zelf aan dat hij heel stoer is en dus graag mee wil. Misschien vindt oma het zelfs wel spannender dan onze dappere peuter!
We krijgen eerst een uitgebreide uitleg wat we gaan doen en hoe dat moet. We worden stevig ingesnoerd in een harnas en dan gaan we op pad. De klim naar de eerste “slide” is best stijl , maar Cas wil niet opgetild worden en klautert vol goede moed naar boven. Eenmaal boven legt onze gids uit dat de eerste slide om te oefenen is en dat het dan pas echt begint. Uh? Terwijl ik naar beneden kijk vraag ik me, toch een beetje angstig, af hoe de echte slides er dan uitzien? Cas heeft nergens last van en kletst vrolijk door.
Eén voor één worden we vastgemaakt aan de zipline en zetten we af van het platform. Zoefffff…. tussendoor de bomen naar de overkant. Cas moet als laatste, omdat hij vast zit aan de gids, die om veiligheidsredenen de rij sluit. Dat valt een beetje tegen, maar hij verbijt zijn teleurstelling en hoewel hij wel even wat angstig kijkt, komt hij toch vrolijk aan de overkant.
Ben je eenmaal los van het platform dan heb je écht het gevoel dat je zweeft. Remmen moet je overigens zelf doen. Met de speciale dikke handschoen die je aan hebt trek je, als je bijna op het volgende platform bent, de zipline naar beneden om zo te remmen. Dat vergt nog wat oefening. Rem je te laat dan is je landing niet al te zacht, maar te vroeg remmen is misschien nog wel erger. Dan moet je namelijk jezelf, ondersteboven hangend, naar het platform trekken. Wat dan wel weer hilarische foto’s en filmpjes oplevert, maar dat terzijde.
De canopytour in de Magoebaskloof heeft elf slides. Sommige zijn kort en snel, andere zijn wel 180 meter lang. Onderweg passeer je drie grote watervallen, je voelt de spetters water op je gezicht! Op het hoogste punt hang je meer dan 20 meter boven de Letabarivier. Cas houdt zich heel groot en ook oma vindt het hartstikke leuk en durft na de eerste slide zelfs haar ogen open te houden. Na elf keer afzetten en landen zijn we aan het eind beland. Of nou ja, we moeten nog een stukje terug omhoog klimmen en worden dan opgehaald door een jeep die ons terugbrengt naar het beginpunt. Daar krijgen we nog lunch en kunnen we even bijkomen terwijl de foto´s bekijken die de gids met mijn telefoon gemaakt heeft. We komen tot de conclusie dat we toch echt wel een stoere familie zijn!
Is een canopytour met kinderen in Zuid-Afrika veilig?
Op deze vraag kan ik wat ons betreft antwoorden met een volmondige ‘JA’. Per groep zijn er altijd twee gidsen en die zijn echt professioneel, behulpzaam en rustig. Van te voren krijg je een duidelijke uitleg en word je voorzien van een goede helm en een stevig harnas. Zodra je via een trap op het eerste platform bent aangekomen, word je vastgemaakt met twee veiligheidslijnen die aan je harnas vast zitten. De gids zorgt ervoor dat je altijd met tenminste één van de lijnen aan het platform of de zipline vast zit. Dus ja, wij voelden ons van begin tot eind heel veilig.
Kinderen vanaf ongeveer 1.30 meter mogen zelf aan de ziplijn oversteken tussen de platforms, kleinere kinderen gaan “in tandem” aan de gids vast naar de overkant. Cas was bij een paar van de platforms best een beetje bang, maar de gids deed er alles aan om hem gerust te stellen. Enig nadeel was dat, omwille van de veiligheid, hij met Cas steeds als laatste ging. Hierdoor bleef Cas steeds alleen met hem achter op het platform en dat vond hij af en toe niet zo leuk.
Waar kan ik een canopytour met kinderen in Zuid-Afrika doen?
Een canopytour met kinderen in Zuid-Afrika kan op zes verschillende locaties en er is ook een locatie in Swaziland, die goed te combineren is met Mlilwane National Park. Wij waren in de Magoebaskloof, maar tijdens een eerdere reis bezochten we al die in de Drakensbergen. Ook als je de Tuinroute met kinderen rijdt is het mogelijk een canopytour te doen, want er is er ook een in Tsitsikamma NP. Iedere plek is anders, zo zweef je in de Drakensbergen bijvoorbeeld meer door de bossen, terwijl de route in de Magoebaskloof over een rivier en langs watervallen loopt. Alle locaties hebben een paar dingen gemeen: een prachtige omgeving, veiligheid staat voorop en je krijgt er gegarandeerd een adrenalinekick van.
Wat kost een canopytour met kinderen in Zuid-Afrika?
Voor een programma van ongeveer 3 uur met een lichte lunch (in ons geval een tosti met frietjes en salade en een frisdrank) en drankje onderweg betaalden wij in de Magoebaskloof 550 ZAR (ongeveer 39 euro). Op de andere locaties betaal je iets meer, namelijk 650 ZAR ( ongeveer 46 euro). Kinderen en volwassenen betalen dezelfde prijs. Boeken kan je het beste van tevoren doen via de website.
Wij hebben allemaal een superleuke dag gehad en ook als je geen held bent met snelheid of hoogtes is het echt goed te doen. De combinatie van het buiten zijn in de prachtige natuur, het actief bezig zijn en de spanning is echt leuk. Ben je dus op op zoek naar een stoere, avontuurlijke activiteit, dan is een canopytour met kinderen in Zuid-Afrika zeker een aanrader!
Voor meer informatie over ziplijnen in Zuid-Afrika bezoek je de website van Canopytours South Africa