Home / Reisinformatie / Afrika / Zuid-Afrika / Wijnproeven met kinderen in Zuid-Afrika

Wijnproeven met kinderen in Zuid-Afrika

Wijn en lekker eten. Het is één van de redenen waarom ik al jaren zo graag naar Zuid-Afrika ga. Vooral in het gebied rond Kaapstad vind je zoveel wijnboerderijen dat je er wel een hele vakantie kan doorbrengen met wijnproeven. En het is iedere avond weer moeilijk een restaurant te kiezen, simpelweg omdat het eten overal zo lekker is. Toen we nog kinderloos waren verbleven we dan ook makkelijk een paar dagen in Stellenbosch zonder ons te vervelen. Maar met een drukke peuter is dat wat lastiger. Of niet? Tijdens onze laatste vakantie in Zuid-Afrika met kind besloten de proef op de som te nemen en ontdekten dat het gewoon kan én hartstikke leuk is! Lees hieronder onze ervaringen met wijnproeven met kinderen in Zuid-Afrika en nog wat bonustips voor een verblijf in Stellenbosch met kinderen.

Spier Wine Farm

De eerste wijnboerderij die we bezochten in de Kaapse Wijnlanden bij Stellenbosch is Spier. Spier behoort tot de oudste wijnboerderijen van Stellenbosch, in 1767 werd hier de eerste wijn gemaakt. Tegenwoordig is Spier nog steeds één van de bekendste en wat ons betreft ook zeker één van de kindvriendelijkste wijnboerderijen. Je kan hier kiezen uit verschillende proeverijen en je kinderen kunnen gewoon meedoen! Niet met echte wijn natuurlijk, maar met verschillende kleuren druivensap (alcholvrij) die wordt geserveerd in echte wijnglazen.

Spier Wine Farm
Spier Wine Farm

Terwijl wij uitleg kregen bij de vijf verschillende wijnen die we samen met chocolade gingen proeven (zogenaamde wine-chocolate pairing) kreeg hij een kleurboek met allerlei puzzels en spelletjes en stiften. Dat was een slimme zet, want hierdoor konden wij ons even concentreren op de instructie bij het proeven. In het boekje stond heel simpel beschreven hoe wijn wordt gemaakt en hoe je kan proeven.

Meneer vond dit heel interessant, volgde ons voorbeeld en stak met een bloedserieus gezicht zijn neus in het glas druivensap om te ruiken. In plaats van wine-chocolate pairing was het bij hem overigens druivensap-winegums pairing, wat het alleen nog maar leuker maakte. Cas voelde zich echt heel groot en vertelt nu iedereen thuis dat hij wijn geproefd heeft. “Geen echte wijn hoor, maar kinderwijn want anders werd ik dronken!”.

Spier Wine Farm

Naast wijnproeven kan je bij Spier ook heerlijk eten en is er een speeltuin en een kinderboerderij voor kinderen. Met oudere kinderen is het leuk een segway tour door de wijngaarden te doen met een gids. Je leert dan alles over hoe wijn gemaakt wordt en bekijkt de hele boerderij. Helaas was Cas hiervoor nog te klein, anders hadden we dit zeker geprobeerd! Je wordt er enorm gastvrij ontvangen bij Spier en je merkt dat ze het echt leuk vinden als je met de hele familie komt. Wijnproeven met kinderen is een feestje op deze, wat ons betreft, meest kindvriendelijke wijnboerderij van Zuid-Afrika!

Spier Wine Farm
Spier Wine Farm

Vergenoegd Wine Estate

Als je de Kaapse wijnlanden met kinderen bezoekt mag je deze bijzondere wijnboerderij zeker niet missen. Niet speciaal voor de lekkere wijntjes, maar vooral voor de bijzondere bewoners. Op Vergenoegd Wine Estate wonen namelijk eenden, zo´n 1200 stuks. Om precies te zijn Indische loopeenden, die erom bekend staat niet te vliegen maar te lopen (rennen eigenlijk). En dat doen ze ook op Vergenoegd Wine Estate, in een echte eendenparade.

Drie keer per dag rennen de eenden van de stallen naar de wijngaarden of terug. In de wijngaard hebben ze een belangrijke taak: ze eten daar slakken en andere insecten die de wijnbomen beschadigen. Op die manier is er veel minder landbouwgif nodig. De eenden zijn dus, naast hartstikke leuk en grappig om te zien, ook nog eens heel nuttig!

Vergenoegd Wine Estate

Wij waren rond de middag op Vergenoegd en kregen eerst een korte rondleiding achter de schermen bij de eendenstal. Omdat het geen broedseizoen was, hadden ze geen kuikentjes en was er niet zo veel te zien helaas. We zagen wel de broedmachines en de gepensioneerde eenden die niet meer meerennen.

Vergenoegd Wine Estate
Vergenoegd Wine Estate

Daarna was het tijd voor de befaamde eendenparade. Wat een bijzonder gezicht en vooral ook gehoor, want 1.200 eenden maken heel veel herrie! Eenmaal op de binnenplaats aangekomen mochten we ze ook voeren. Als de eenden eenmaal ontdekken dat je voer hebt lopen ze je bijna omver en het duurde dan ook een paar handjes voer voor Cas de lol ervan inzag.

De wijnproeverijen bij Vergenoegd zijn niet echt kindvriendelijk. Kinderen zijn welkom maar er is geen aparte proeverij voor ze. Als je rustig wil proeven kunnen ze zich wel vermaken in de speelkamer bij het restaurant, waar ze kunnen knutselen of spelletjes kunnen doen, allemaal onder toeziend oog van een medewerker. Je kan hier naast wijn, ook koffie en olijfolie proeven.

Vergenoegd Wine Estate

Wat hier erg leuk is, voor en met kinderen, is picknicken. In het winkeltje op het landgoed kan je een goed gevulde picknickmand kopen. In de mand vonden wij twee soorten salade, kaas, quiche, vergebakken brood, brownies, yoghurt en ijsthee. Voor kinderen is er een aparte mand met snacks, een broodje, pakje drinken en een klein kadootje. Je mag zelf een plekje zoeken op het landgoed om te gaan zitten, overal zijn zitjes gemaakt. De picknickmand moet je wel van te voren reserveren, maar het is echt de moeite waard, erg lekker en meer dan genoeg!

Op zaterdag vindt op Vergenoegd trouwens de wekelijkse markt plaats, met kraampjes met lokale producten, live muziek, heel veel lekker eten en drinken én springkussens en een treintje voor de kleinsten.

Vergenoegd Wine Estate
Vergenoegd Wine Estate

Groot Constantia

Voor wie in Kaapstad verblijft en niet naar Stellenbosch wil rijden, maar toch een wijnboerderij wil bezoeken is Groot Constantia dé plek om naar toe te gaan.

Groot Constantia is het oudste wijnlandgoed van Zuid-Afrika. De Nederlander Simon van der Stel, destijds de gouverneur van Kaap de Goede Hoop, bouwde het landgoed in 1684. Een jaar later werd hier voor het eerst wijn gemaakt voor de verkoop en de wijnen werden al snel beroemd. Zelfs Napoleon liet in het begin van de 19e eeuw de wijnen van Groot Constantia naar Sint Helena brengen en tegenwoordig behoren hun wijnen nog steeds tot de populairste van Zuid-Afrika. Het landgoed, gebouwd in Nederlandse stijl, is inmiddels uitgeroepen tot cultureel erfgoed en het is vrij te bezoeken.

Groot Constantia

Met een kaartje voor de Visitor’s Route Experience mag je voor ook achter de schermen kijken met een soort “doe-het-zelf-tour”. Je kan onder andere het oude woonhuis (The Manor House) en de wijnkelders bezoeken. In de Manor House zie je hoe er in de beginjaren op Groot Constantia werd geleefd en in de wijnkelders leer je hoe wijn hier gemaakt en bewaard wordt. Na afloop mag je ook nog van de bekendste wijnen proeven. Wat hier vooral erg fijn is met kinderen, is dat je met het kaartje alles in eigen tempo kan bekijken en je zelf kunt kiezen wat je wel en niet doet. In de wijnkelders kan je wel aansluiten bij een gids, die je in ongeveer een kwartier wegwijs maakt in de wereld van wijnmaken, maar verder kan je zelf gaan en staan waar je wilt.

Op Groot Constantia zijn twee kindvriendelijke restaurants: Simon’s en Jonkershuis. Wij lunchten op het terras bij Simon’s, met pasta en salade. Voor kinderen is er een aparte kinderkaart, met naast frietjes ook verschillende pasta’s en Cas kreeg een kleurplaat en stiften. Groot Constantia ligt aan de rand van Kaapstad en is ook te bereiken met de Hop On Hop Off bus. Tip: met een Cape Town pass krijg je de Visitor’s Route gratis!

Groot Constantia

Hazendal Wine Estate met Wonderdal

Het adres is in Stellenbosch maar Hanzendal Wine Estate ligt ook aan de rand van Kaapstad op minder dan een half uur rijden vanaf het vliegveld. Dat maakte dat blogger Tikva dit de perfecte plek leek om de laatste paar uur in Zuid-Afrika door te brengen.

Hzendal wijnboerderij

Hazendal is een luxe wijnboerderij met een uitstekend restaurant. Extra leuk dat er ook een kindermenu is en kinderen bijvoorbeeld als dessert kunnen kiezen voor koekjes die ze zelf mogen versieren. Je kan hier ook vooraf een picknickmand bestellen. Naast het restaurant zit een vrij toegankelijke speelplek. Natuurlijk is het ook hier mogelijk een wijnproeverij te doen, maar dat noemen ze dan een ‘Sensory Food and Wine Pairing Experience’. Niet de meest kindvriendelijke activiteit maar dat maakt Hazendal goed met het super kindvriendelijke Wonderdal welke in een van de gebouwen op het terrein is gevestigd.

Wonderdal

Wonderdal is een mix van een science museum en een speelplek. Modern ingericht en goed onderhouden. Je kan hier verschillende opdrachten doen met je eigen interactieve mascotte, die leert je bijvoorbeeld over gezonde voeding. Ook is er een toffe overdekte buitenspeeltuin.

Terwijl er medewerkers aanwezig zijn die graag met je knutselen of testje doen. Bouw een eigen knikkerbaan of maak een parcours met elektriciteit. De tien jarige dochter van blogger Tikva heeft zich hier uitstekend vermaakt en vond het jammer toen haar twee uur op was. In het weekend en tijdens de schoolvakanties in Zuid-Afrika kan het erg druk zijn hoorde we van de medewerkers en dan kan het wel eens vol zijn en kan je daarom beter kaartjes vooraf online kopen.

Wonderdal stellenbosch

Kinderen tussen de 5 en 13 jaar zijn welkom op Wonderdal. Je koopt een kaartje voor een tijdslot van 1 of 2 uur (op het hele uur). Je mag als ouder ook een kaartje kopen en erbij blijven maar je kan je kinderen ook nadat hun tijd voorbij is weer ophalen. Op die manier zou je dus zelf de wijnproeverij kunnen doen terwijl ze hier lekker spelen.

Wonderdal

Op Hazendal vind je ook een golfparcours, een midgetgolfbaan, een bijzondere auto collectie en vanaf 2023 een aantal hotel kamers en een spa.

Middelvlei Wijnboerderij

Ook in Stellenbosch vind je Middelvlei Wijnboerderij. Tijdens één van onze eerdere reizen naar Zuid-Afrika, toen nog zonder Cas, bezochten we deze wijnboerderij en het viel ons toen al op hoeveel kinderen er rondliepen. Niet zo gek, want het is eigenlijk een grote kinderboerderij met heel veel speelruimte waar je ook nog wijn kan proeven! Hier krijg je het echte “boerderijgevoel”, want er is hier geen chique proeflokaal, maar een echte boerenkeuken waar je kan aanschuiven om te proeven. Voor kinderen is er een aparte proeverij mogelijk met druivensap.

Helaas paste een bezoek aan Middelvlei deze keer niet meer in ons programma, anders waren we hier zeker terug naar toe gegaan want Cas zou het er heerlijk vinden. De gemoedelijke sfeer maakt dit een heel kindvriendelijke wijnboerderij, het is hier namelijk echt niet erg als ze herrie maken of rondrennen. En dan heb ik nog niet eens verteld over de boerenbraai op de veranda, met authentieke Zuid-Afrikaanse gerechten van de barbecue, waar ik nog steeds af en toe van droom. Kinderen mogen er zelf brood bakken op een stok en als toetje marshmellows roosteren. Wil je op een losse, ongedwongen manier wijnproeven met kinderen in Zuid-Afrika, dan ben je bij Middelvlei aan het goede adres!

Wijnproeven met kinderen in Zuid-Afrika: nog een paar tips

Wij reden zelf vanuit onze accommodaties in Noordhoek en Kaapstad naar de wijnboerderijen. Wil je liever een dag georganiseerd op pad? Dan is het boeken van een tour een goed idee. Je wordt dan opgehaald en teruggebracht naar je accommodatie, bijkomend voordeel is dat niemand de BOB hoeft te zijn. Wij boekten eerder een tour bij WineFlies en dat beviel ons erg goed. Ze bieden een aantal vaste tours aan, maar je kan ook een privétour van een halve of hele dag boeken. Als je met ze overlegt maken ze op jouw verzoek een kindvriendelijk programma.

Voor ons beperkte het wijnproeven met kinderen in Zuid-Afrika zich tot Stellenbosch en Kaapstad, maar ook in Paarl en Franschhoek vind je veel wijnboerderijen. Vanuit die laatste plaats rijdt ook een heuse wijntram, waarmee je verschillende tours langs de wijnboerderijen in de Franschhoek Vallei kan doen. Het werkt volgens het “Hop on, hop off” principe, je stapt dus uit en in waar en wanneer je zelf wil. Kinderen zijn van harte welkom, maar check wel van te voren welke wijnboerderijen geschikt zijn voor de hele familie! Meer informatie vind je op winetram.

Franschhoek Vallei

Ben je wat sportiever aangelegd en niet bang om spierpijn in je kuiten te krijgen? Dan is er ook nog de optie om per fiets te gaan wijnproeven met kinderen in Zuid-Afrika. Bij Bikes ’n Wines in Stellenbosch en Kaapstad kan je begeleide fietstours door de wijnlanden boeken. Kinderzitjes of fietskarretjes voor de kleinsten zijn beschikbaar en je bezoekt één of meer kindvriendelijke wijnboerderijen (bijvoorbeeld Middelvlei en Spier).

Stellenbosch is niet alleen leuk omdat je er in de omgeving zo goed wijn kunt proeven. Het stadje zelf is erg leuk om rond te kijken, met een paar kindvriendelijke attracties zoals The Giraffe House Wildlife Awareness Centre en een speelgoedmuseum. Een bezoekje aan één van de wijnboerderijen is prima te combineren met een bezoek aan Stellenbosch of omgeving.

Conclusie : het kan dus echt, wijnproeven met kinderen in Zuid-Afrika. Als je zorgvuldig de wijnboerderijen kiest en er geen tien op een dag bezoekt, is het hartstikke leuk voor het hele gezin. Dus ga, geniet en…. proost!

wijnproeven zuid-afrika met kinderen

Esmeralda en haar gezin bezochten de wijnboerderijen in samenwerking met Cape Town Tourism en Spier en Vergenoegd. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Extra plekken werden tijdens een volgende reis op eigen gelegenheid bezocht.

Ook naar Afrika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars want dan scheelt gedoe met verzekeren of kies voor Worry Free label van het goedkopere Easy Terre. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist. Die ook weet wat gezinnen belangrijk vinden. Ook Riksja family is een goede organisatie voor een reis op maat. Terwijl TUI en ANWB ook voor veel verre bestemmingen goede opties hebben van vlucht plus hotel.

Over de auteur

2 gedachten over “Wijnproeven met kinderen in Zuid-Afrika”

  1. Manon Verbakel

    Beste Esmeralda, wij zijn met de hele familie in Kaapstad en zochten naar een uitje voor de hele familie. Na het lezen van jouw blog, hebben we vandaag Spier Wine Farm bezocht. Dat is zeker een aanrader. Dankjewel voor de tip! De kinderen voor het ook erg leuk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top