Home / Reisinformatie / Afrika / Zuid-Afrika / Kosten vakantie Zuid-Afrika, budget voor een gezin

Kosten vakantie Zuid-Afrika, budget voor een gezin

Wat zijn de kosten van een vakantie in Zuid-Afrika? Hoeveel kost Zuid-Afrika vergeleken met andere populaire vakantielanden en wat moet je budgetteren voor een vakantie met het gezin in Zuid-Afrika? Ik vind het zelf altijd fijn om te weten wat andere mensen uitgeven, maar vooral ook wat ze daarvoor kregen. Het maakt nogal uit of je het liefste in fijne hotels overnacht of ook wel tevreden bent met een simpel guesthouse.

Is Zuid-Afrika duur of is Zuid-Afrika goedkoop? Zuid-Afrika is zeker niet goedkoop. Als je daar bent, voelt het ook niet heel duur. Eten en drinken is zeker een stuk betaalbaarder dan in Nederland. Ook wat betreft accommodatie krijg je best goede kwaliteit voor je geld, al is het absoluut geen Azië. Het is een land waar je waarschijnlijk veel wil doen en zien en dat tikt toch best aan.

Tsitsikamma National park varen

De wisselkoers tijdens onze reis was ongeveer 1 op 20, wat best gunstig was. Een jaar eerder kreeg je voor een euro maar 16 rand. De koers kan dus behoorlijk fluctueren, iets wat je reis door Zuid-Afrika met kinderen plotseling duurder of goedkoper kan maken.

Ik heb onze uitgaven bijgehouden en vertel je wat het zou kosten als je onze meivakantie in Zuid-Afrika route zou volgen en dit zelf zou organiseren. Ik was op reis met mijn dochter, maar zonder mijn man. Om het voor jullie als een echt gezinsbudget neer te zetten, heb ik de kosten verdubbeld. Maaltijden zijn dan dus voor een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen. Andere kosten zoals een huurauto, benzine en sommige accommodaties blijven gelijk, of je nu met zijn tweetjes of met zijn vieren op reis bent.

Zuid Afrika Buffelsdrift Game Reserve

Onze uitgaven waren actueel in 2023. Benieuwd naar de route? Lees ons blog over onze route voor 2 weken Zuid-Afrika.

Kosten vakantie Zuid-Afrika

Vliegtickets – €4032,-

Een grote kostenpost voor vertrek zijn de kosten van het vliegticket. Vliegen met kinderen is in de schoolvakanties jammer genoeg bijna altijd duurder dan in andere periodes van het jaar. In dit geval heb ik ook voor mijn doen vrij laat geboekt, normaal gesproken probeer ik voor verre reizen maximaal 10 maanden van tevoren te boeken. Nu boekte ik een ruime 6 maanden van tevoren.

Daarnaast wilde ik, omdat we maar twee weken hadden en ik alleen met mijn dochter reisde, graag een rechtstreekse vlucht. Het werd uiteindelijk een KLM vlucht waarbij ik ruimbagage bijboekte, maar niet voor iedereen. Je zou met een gezin prima moeten uitkomen met twee in te checken koffers.

Ik had er ook voor kunnen kiezen om te vliegen met een overstap in Kenia of een lange overstap in Qatar, dat had een paar honderd euro per persoon gescheeld.

Zuid Afrika reis

Vervoerskosten – €570 (€450 + €100 + €20)

In Zuid-Afrika hadden we een huurauto voor het grootste deel van de reis. Niet in Hout Baai, waar we de eersten nachten sliepen. Ik vond het wel prettig dat ik niet direct hoefde te rijden in het verkeer van Kaapstad. We kwamen laat aan en werden opgehaald op het vliegveld. Gedurende de twee dagen in Hout Baai en Kaapstad maakten we gebruik van het openbaar vervoer.

kosten zuid afrika autohuur

Pas op de dag dat onze roadtrip begon, werd de huurauto gebracht. Ik zou je aanraden om geen hele kleine auto te huren. We hebben toch best over wat onverharde wegen gereden, bijvoorbeeld naar de glamping accommodaties. Dan is het wel fijn als je geen auto hebt die laag bij de grond zit. Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid via Sunny Cars.

We hebben in totaal voor 1959 rand getankt, dit komt overeen met een kleine honderd euro. Benzine in Zuid-Afrika is een stuk goedkoper dan in Nederland.

Zuid Afrika Rondreis

Voor een Uber in Hout Baai en Kaapstad waren we omgerekend €20,62 kwijt. Of je nu met 2 personen op reis bent of met vier personen, de kosten van een huurauto, tanken en Uber blijven gelijk.

Daarnaast hebben we nog gebruik gemaakt van de hop-on hop-off bus, deze kosten vind je bij de activiteiten.

Hop on hop off kaapstad

Accommodaties – € 1250

Op de kosten van autohuur en vliegtickets heb je zelf relatief weinig invloed. Op de kosten van je accommodatie des te meer. Kies je voor allemaal 4- en 5-sterren hotels of ga je voor een simpeler guesthouse of glamping accommodatie?

Wij overnachtten eerst drie nachten in Hout Baai bij Victorskloof. Een prima hotelletje op loopafstand van een stop van de hop-on, hop-off bus en met parkeerruimte. Wij hadden een tweepersoonskamer, maar ze hebben hier ook familiekamers en economy vierpersoonskamers. Voor het budget heb ik hiernaar gekeken. Check hier de actuele prijs en beschikbaarheid.

victorslodge houtbaai

Ook in Plettenberg sliepen we in een hotel. Deze keer twee nachten bij Piesang Valley Lodge. Dit vond mijn dochter echt een hele leuke plek. De reviews online zijn ook super goed. Hier hadden we een tweepersoonskamer, maar ook hier hebben ze familiekamers. Check hier de actuele prijs en beschikbaarheid.

Piesang valley lodge

Daarnaast sliepen we bij verschillende Africamps glamping accommodaties. Je betaalt hier wel iets meer wanneer je met drie, vier of vijf personen bent dan wanneer je met twee personen bent, maar niet het dubbele. Zeker voor grotere gezinnen is het daardoor een hele betaalbare overnachtingsmogelijkheid. Je kan boeken via hun eigen site, hier vind je ook regelmatig acties voor wie drie nachten en langer wil blijven. Wil je flexibel blijven, dan kan het ook via booking.com. Dan kan je nog gratis annuleren, soms kan je daar wel een nacht boeken en via de eigen site alleen drie nachten en regelmatig krijg je extra korting als je de Genius status hebt.

Glamping zuid afrika

Prijzen fluctueren nogal. Ik heb actie aanbiedingen gezien van 75,- per nacht (bij minimaal 3 nachten) maar 90-105 euro per nacht is een meer waarschijnlijke prijs waar je op moet rekenen. Tijdens kerst liggen de prijzen nog hoger vanwege de Zuid-Afrikaanse vakanties.

Niet elke locatie heeft dezelfde prijs. We sliepen een nacht in Stanfort hills, relatief dichtbij Kaapstad op een uur of twee rijden. Mooie locatie in de wijnvelden, maar niet enorm veel te doen voor gezinnen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Glamping zuid afrika inrichting

We sliepen drie nachten bij Oakhurst, wat echt een toffe plek was waar juist wel weer heel veel georganiseerd wordt voor gezinnen. Ook dit is een mooie locatie en ze hebben, net als bij Stanfort Hills, tenten met een hottub. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Glamping zuid afrika oakhurst hottub

Ook bij Klein Karoo sliepen we drie nachten. Deze locatie heeft een heel mooi uitzicht. Wel is het wat minder rustig door het geluid van de doorgaande weg. Er is hier een klein (koud) zwembad. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

glamping zuid afrika oudtshoorn

Tenslotte sliepen we een nachtje bij Doolhof. Ook deze locatie is weer dichtbij Kaapstad en handig op de terugweg. Hier staan de tenten op een veldje en is minder privacy. Dat maken ze dan weer goed met de wijnproeverij die inbegrepen is. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Glamping Zuid-Afrika Doolhof

Eten en drinken, inclusief fooi – € 852

Ik vond uit eten gaan in Zuid-Afrika best betaalbaar. Zeker als je kijkt wat je in Nederland tegenwoordig kwijt bent. De kwaliteit van het eten was ook eigenlijk altijd goed. Helaas kan ik dat niet zeggen over de bediening. Op veel plekken lijkt meer dan genoeg personeel te zijn, maar ze kletsen wat samen, kijken op hun telefoon en pas wanneer je zelfs aandacht zoekt, komt er weer eens iemand kijken.

Kaapstad met kinderen eten

In Zuid-Afrika is het gebruikelijk om in de horeca fooi te geven. Je mag meestal zelf een bedrag opgeven. 10% is een normale fooi, 15% als je echt tevreden bent. Ik heb zelf eigenlijk altijd 10% uitgerekend en dan iets omhoog afgerond naar een rond bedrag. Ik was nergens zo tevreden dat ik dacht, laat ik eens 15% geven. We waren met ons tweetjes tussen de €10 en €20 euro kwijt voor een late lunch of een vroeg avondeten. Meestal een hoofdgerecht en twee drankjes. De porties vonden we altijd meer dan voldoende. Dit combineerden we vaak met een simpele maaltijd uit de supermarkt, wat snacks of dingen die we nog over hadden van het ontbijt of het Braai pakket.

Zuid afrika lunch

In totaal waren we aan restaurants en de supermarkt €270,- kwijt. Hierbij zitten ook de kosten bij van hout bij de glamping accommodaties. Hout hebben we niet alleen gebruikt voor de barbecue, maar ook voor de hottub. Ik heb dit niet apart bijgehouden, maar een zak hout is nog geen euro.

Kosten zuid afrika lunch

Ondanks dat uit eten gaan best betaalbaar is, is zelf koken natuurlijk nog veel voordeliger. Als je in de glamping tenten overnacht, kan je dit ook prima doen. Of kies een tussenoptie en bestel een Braai pakket. We hadden 4 keer een braaimand, deze kost voor een volwassene 195 rand en voor een kind tot 12 jaar 125 rand. Zo’n mand is meer dan voldoende om leuk mee te barbecueën, we hadden vaak zelf nog wat over wat we dan bewaarden tot de volgende dag. Voor nog geen €15,- hadden we dan echt een uitstekende avondmaaltijd, nog extra leuk omdat die zelf gemaakt was.

Glamping zuid afrika eten bbq

Het ontbijt was inbegrepen bij de accommodatie of waar dit het niet was (zoals bij de glamping accommodaties) hadden we een ontbijtpakket. De kosten hiervan zijn 150 rand per volwassene en 99 rand per kind. Dat is zo’n €12,-, wat voor Zuid-Afrika misschien wat aan de dure kant is. Het ontbijt was echter zo ruim dat we dit ook deels als lunch gebruikten. Wil je besparen, ga dan zelf naar de supermarkt.

glampig zuid afrika ontbijt

Aangezien je met een gezin van vier personen het dubbele kwijt bent, heb ik in het totale overzicht de kosten verdubbeld die jij kwijt zou zijn aan eten en drinken. Dan kom ik dus uit op 852 euro, zo’n 60 euro per dag.

Excursies, musea, entreegelden – € 1150

We hebben in Zuid-Afrika veel gedaan en dat zie je ook terug aan het bedrag dat we kwijt waren aan excursies en entreegelden. Hoewel alle losse activiteiten echt niet heel duur zijn, tikt het toch wel aan. Nu zijn wij sowieso een actief gezin en aangezien reisbloggen mijn werk is, wil ik ook veel doen als ik ergens ben.

Zuid Afrika Tuinroute National Park

Zuid-Afrika is ook niet echt een land waar je veel gratis kan doen. Immers is het niet overal even veilig en ga je mede daarom juist wandelen in de populaire natuurgebieden waar je dan ook entree voor betaalt. Ook is het niet het land waar je gewoon lekker door een stad gaat slenteren.

Om je een idee te geven van de prijzen van een aantal activiteiten (actueel 2023):

 • Kaapstad Aquarium: R235 volwassenen, R175 kind
 • Kaapstad Tafelberg kapelbaan en hop-on hop-off bus combiticket: R654 volwassene +R345 kind
 • Kaapstad MOCAA: R180 volwassene, kind gratis
 • Kaapstad Iziko museum en planetarium film: R100 per persoon (maar hier kregen we, zag ik achteraf, de lokale lagere prijs van R70 voor een volwassene en R40 voor een kind)
 • Kaapstad stadswandeling met gids: R700 volwassene +R350 kind
 • Stony Point Pinguïn kolonie: R30 volwassene, R20 kind
 • Plettenberg zwemmen met zeehonden: R895 p.p. (korting bij meer dan 4 personen)
 • Plettenberg safari: R899 volwassene, R445 kind
 • Robberg NP: R60 volwassene + R40 kind
 • Township Tour: R400 volwassene + R200 kind
 • Ttsitsikamma entree NP: R176 volwassene, R88 kind
 • Ttsitsikamma Canopy tour: R795 volwassene, R397,5 kind
 • Ttsitsikamma privé boottocht: R560 per boot
 • Kanotocht Tuinroute NP: R450 dubbele kano + R180 volwassene + R90 kind parkfee
 • Oudtshoorn Safari Osrich farm: R180 volwassene + R90 kind
 • Oudshoorn Cango Wildlife Ranch: R210 volwassene +R130 kind
 • Safari Buffelsdrift: R650 volwassene, R325 kind
 • Wonderdal Science museum: R300 (doordeweeks 1 kind + ouder begeleider, weekend is duurder)

Dit is nog niet eens alles wat we hebben gedaan, want we ondernamen ook nog diverse goedkopere activiteiten. Denk aan het huren van een mountainbike of een ritje met een pony bij onze accommodatie. Of een bezoekje aan plekken op de route, zoals de Rust-en-Vrede waterval en Het Afrikaanse Taalmonument, waar we ook een paar euro entree moesten betalen.

Zuid Afrika Tsitsikamma Ziplinen

Alles bij elkaar kom je voor een rondreis van 14 dagen door Kaapstad en de Tuinroute toch echt wel aan een behoorlijk bedrag van zo’n €600,-. Aangezien voor de meeste van deze activiteiten de prijs per persoon is, kan je dit voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen vrijwel verdubbelen.

Natuurlijk kan je ook minder ondernemen, maar zoals aangegeven is dat in Zuid-Afrika toch wat lastiger dan in veel andere landen. Wel zou je meer tijd gewoon lekker bij je accommodatie kunnen chillen of niet twee activiteiten op een dag ondernemen, zoals een bootocht en ziplijnen, maar in plaats daarvan een hele dag gaan wandelen.

Kasteel de goede hoop

Van alle activiteiten die we hebben ondernomen, vond ik zwemmen met zeehonden het gaafst. Mijn dochter was heel enthousiast over de Ezimi Township tour.

Zuid-Afrika Buffelsdrift game reserve

Wil je besparen en ben je benieuwd welke activiteiten wij dan zouden laten vallen? Van de twee safari’s was die in Buffelsdrift veel serieuzer en avontuurlijker dan die in Plettenberg. Die in Plettenburg was ook leuk, maar als je slechts budget hebt voor één safari, dan zou ik die in Buffelsdrift kiezen. Cango Wildlife Farm heeft goede reviews, maar wij vonden het niet diervriendelijk omdat je er op de foto kan met wilde dieren, achteraf gezien zou ik daar niet nog een keer naartoe gaan. De stadswandeling is boeiend, maar je kan veel informatie ook zelf vinden online. Zowel de Ttsitsikamma Canopy tour als de Kanotocht waren echt leuk om te doen, echter zijn dit natuurlijk activiteiten die je ook in Nederland prima kan ondernemen, zij het dan in een wat minder mooie omgeving.

Zuid Afrika Plettenbergbaai

Overige kosten – €100

Overige kosten zijn heel persoonlijk. Voor ons waren dit vooral souvenirs. Ik nam twee goede flessen wijn mee uit Zuid-Afrika, wat samen €11 was. Mijn dochter wou een koelkast magneet, zag leuke oorbellen en een ketting. Ook ikzelf zag nog mooie zilveren oorbellen met een steen. Bij elkaar toch ook zo’n €30 euro.

kosten-zuid-afrika-winkelen-1

Daarnaast moet je regelmatig een kleine fooi geven omdat je ergens bewaakt geparkeerd hebt. Misschien wil je ook wel een keer fooi geven aan een gids of wat bijdragen aan een project, zoals wij deden.

Tenslotte moest ik nog met mijn dochter naar de apotheek, omdat ze nogal extreem reageerde op een beet van een insect. De apotheek gaf een verzachtende zalf voor €5.

Als je voor overige kosten zo’n 100 euro aanhoudt, zit je zeker aan de veilige kant. Wil je meer souvenirs kopen, dan kun je hier een apart potje voor maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top