Deze dames gingen met zijn 2e naar Cuba. Mooi om te lezen hoe moeder Kelly reizen een belangrijk deel van de opvoeding van haar dochter vindt!
Samen reizen als onderdeel van de opvoeding
Mijn naam is Kelly (29) en ik ben single mama van Nikki (4). Samen maken we een wereldreis in stukjes (in de schoolvakanties). Over onze belevenissen zoals onze reis naar Cuba blog ik sinds kort op mijn website www.reisheid.nl. Mijn droom is om de hele wereld te zien en ik zie dit ook als een belangrijk onderdeel in de opvoeding van mijn dochter. Door het reizen leert Nikki van alles over de natuur, andere culturen, religies, welke dieren er allemaal bestaan en dat het niet vanzelfsprekend is dat iedereen een dak boven zijn hoofd heeft.
Op roadtrip door Cuba
We hebben op Cuba een auto gehuurd en zijn op roadtrip gegaan, ondanks het advies om dit niet zelfstandig te doen. Het was inderdaad wat avontuurlijk, maar daar houden we juist van! Voor ons was dit derhalve de perfecte manier om Cuba te ontdekken. Zoals velen wel weten zijn er, vanaf dat het handelsembargo werd ingevoerd, nagenoeg geen auto’s meer te koop op Cuba waardoor een groot deel van de bevolking nog in de oldtimers rijdt.
Wanneer je een auto gaat huren, is er uiteraard ook geen aanbod van bekende automerken, dus stuurde men ons de weg op met een of ander Chinees koekblik. De wegen op Cuba zijn plaatselijk best wel slecht. Kapotte bruggen, weggespoelde wegdelen, veel zandwegen, een berm die een meter lager ligt, enorme gaten en veel mensen met paard en wagen op de weg maakten van deze roadtrip een avontuur. Toch kan ik iedereen aanraden om zelf rond te gaan rijden omdat het je de vrijheid geeft om te stoppen waar en wanneer je wilt. Een must, omdat er zoveel moois te zien en te beleven is!
Cuba is aan het veranderen
Afgelopen mei bezochten wij Cuba en toen liepen er net gesprekken met de Amerikanen om het handelsembargo te versoepelen en Cuba van de lijst met terroristische landen te schrappen. Onder de bevolking bestaat veel armoede, een groot deel van de mensen op het platteland leeft in zelf geknutselde hutjes van hout, leem en bananenbladeren. Een schril contrast met het romantische Cubaanse beeld van oldtimers, sigaren en muziek.
Luxe-artikelen zijn er niet, zo bedelden veel mensen om zeep. Fidel en Raul Castro worden door velen nog steeds op handen gedragen en het communistisch systeem werkt door in alle lagen van de bevolking. Een reis door Cuba is een reis van 60 jaar terug in de tijd. Het is voor Amerikanen verboden om op Cuba te komen. Het land wil echter meer toeristen aantrekken om de economie aan te jagen en daar wordt de laatste tijd veel in geïnvesteerd. Bij terugkomst in Nederland hoorden we op het nieuws dat er een Amerikaanse ambassade werd geopend op Cuba en dat het embargo werd versoepeld. Dat zal ongetwijfeld zijn (positieve) invloed hebben op het land en ten gunste komen van de economie. Hopelijk verliest het land zijn charme niet, maar de Cubanen kennende houdt men vast aan traditie en nostalgie.
Zonder geld gestrand in Camaguey
Toen we na vele uren rijden zonder geld, zonder benzine en zonder eten strandden in Camaguey, een provinciestadje in het midden van Cuba leerden we de Cubanen pas echt goed kennen. Ons contant geld was al op omdat je op Cuba alles contant moet betalen, betalen met een creditcard of pinnen kan bijna nergens. We dachten dat we in de grotere plaatsen wel konden pinnen (dat stond in de reisgidsen) maar dat viel vies tegen. Uiteindelijk kwamen we dus in Camaguey uit en daar waren pinautomaten, maar je kon er alleen maar met Visa terecht. Mastercard, daar deden ze niet aan. We hadden dus een probleem.
We zaten vast zonder nog maar een peso op zak, geen benzine meer en niks te eten bij, ver verwijderd van ons hotel. Al gauw heeft de plaatselijke bevolking zich over ons ontfermd en eten en een slaapplek geboden. Daar zit je dan, als ‘rijke’ Westerling bij een arm Cubaans gezin. Ze hebben ons het hele stadje laten zien.
Het was een geweldig mooi kleurrijk stadje, een van de verborgen parels van Cuba. Toen het weer maandag was geworden hadden ze een afspraak voor ons gemaakt met iemand van de bank. Daar konden we terecht en na allerlei controles en bellen en toestanden kregen we geld mee met de Mastercard. We hebben het Cubaanse gezin flink wat peso’s in de hand gedrukt voor het eten en het onderdak en de goede zorgen. Mooi om te zien hoe behulpzaam deze mensen zijn, ondanks dat ze zelf niets hebben!
Het eten in Cuba
Naast reizen is koken (en eten!) mijn grote hobby. De meest voorkomende vraag is derhalve: ‘Hoe is het eten daar?’ Wij begonnen onze reis in een resort om even uit te rusten van de reis, maar we vinden het helemaal niet leuk om op zo’n resort te eten. Derhalve gevraagd waar ergens een leuk restaurantje in de buurt lag. Dat leverde verbaasde blikken op van de resortmedewerkers: wisten wij dan niet dat er geen restaurants waren, buiten enkele staats-restaurants en de hotels en resorts van de staat?
Een taxi-chauffeur kwam zich bemoeien met de discussie en fluisterde ons in dat hij wel wat wist, maar dat de resortmedewerkers dat niet mochten vertellen. Er zijn namelijk vele ‘privé-restaurantjes’ op Cuba. Je kunt bij mensen thuis eten, daar staan dan een aantal tafeltjes in de huiskamer of in de tuin. De maaltijden zijn simpel, rijst met bonen en kip of rijst met bonen en vis, veel meer mogelijkheden zijn er niet maar alles is zo vers als maar zijn kan. Je loopt een boerenerf op, wordt begroet door een oud opaatje, wat kippen om je heen en aanschuiven maar. Fantastisch!
Een pakketreis boeken kan goedkoper zijn dan een los ticket!
Wil je ook naar Cuba dit zijn onze tips:
– We begonnen onze reis in een all inclusive hotel. Hoewel ik absoluut geen all inclusive type ben, boek ik dit wel eens als pakketreis omdat de prijs van een los ticket duurder kan zijn dan een all inclusive vakantie. Van daaruit kun je dan gaan rondrijden en op de bonnefooi hotels nemen. Dat is veel goedkoper en je hebt de eerste dag of dagen even een uitvalsbasis.
– Op Cuba hebben ze naast ‘privé-restaurants’ ook ‘privé-hotels’: de casas particulares. Gewoon logeren bij de mensen thuis dus, en dat is niet zo duur. Je herkent ze door een blauw ankertje op de gevel. Rode ankertjes betekent dat er alleen Cubanen welkom zijn. Bel gewoon aan en als het huis vol is, dan is er altijd wel een tante/achternicht/kennis die plek heeft.
– Huur een auto en ga de weg op. Het is avontuurlijk, maar zo zie je wel wat! Wellicht voor hele kleine kinderen niet geschikt, omdat ze niet aan kinderstoeltjes doen, of aan gordels achterin.
– Ik schreef het eigenlijk al maar ga eten in de particuliere restaurantjes, ook met een blauw ankertje op de gevel.
Ook een reis naar Cuba met kinderen maken? Deze keer geen hoteltip want dit gezin adviseert om in Cuba bij mensen thuis te slapen, erg indrukwekkend. Lees ook onze andere blogs over Cuba met kinderen.
Alle foto’s in het artikel zijn eigendom van de familie . Heb jij met je gezin ook een mooie reis gemaakt en wil je dit graag delen met andere reizende ouders? Neem contact op met Gezin op Reis en wie weet staan jullie binnenkort in de interview rubriek. Bijvoorbeeld Zuid-Afrika met een baby of Nicaragua met kinderen.