Hotspot: Wandelen Wadi Dana naar Feynan, Jordanie

4

Tijdens onze vakantie in Jordanië maakten we de 19 kilometer lange wandeling van Dana naar Feynan.  Het is een een van de minder bekende pareltjes van Jordanië. Je komt bijna geen mens tegen tijdens deze prachtige,  intensieve dagtocht door het Dana National Park (ook bekend als  Dana Biosphere Reserve).

We vertrokken vanuit het plaatsje Dana dat bovenaan het park ligt voor de route naar de Feynan Ecolodge. Er zijn geen bordjes onderweg maar omdat er maar één pad is, kan je deze route lopen zonder gids. Voor de veiligheid hadden we daarom wel een GPS bij ons. Het pad zou ons na 14 kilometer naar het eindpunt moeten brengen. We hebben vaker lange wandelingen gemaakt (Kilimanjaro, Annapurna Circuit) maar nog nooit met een volledige rugzak (13,5 kilo).

Gelijk nadat we het miniplaatsje Dana uitlopen werden we verrast op het geweldige uitzicht over de wadi.  Het was nog een beetje mistig en op 1200 meter best lekker koel.

Het pad gaat steil omlaag en ik ben blij met goede sandalen met grip want op de losse steentjes en met het extra gewicht van een rugzak is het makkelijk omlaag te glijden. Hoe dieper we in de wadi komen hoe hoger de rotsen om ons heen oprijzen. De mist trekt op en de mooie rode kleuren in het gesteente worden steeds helderder.

Er heerst hier absolute rust. Behalve af en toe een vogel horen we helemaal niets. Wij met zijn tweeën alleen op de wereld zo voelt het. We kijken uit naar de zeldzame ibix die hier voor komt, maar we zien hem niet. Wel is daar opeens een ezeltje. Wat doet hij hier helemaal in zijn eentje? Misschien is hij wel weggelopen voor een nare baas en slijt hij zijn dagen nu in vrijheid hier.

Na ongeveer 45 minuten komen we aan bij de voet van de berg die we aan het afdalen zijn. Maar het het is nog een stuk verder lopen voordat we echt bij de bodem van de wadi komen. Het diepste punt van het Dana National Park ligt op -100 meter (ver onder de zeespiegel dus). De route gaat eerst nog lang op en neer. Uiteindelijk is er meer groen en ook bomen en bloemen. We komen hier de enige andere wandelaars tegen. Ze zijn op weg met een gids en bieden ons een glaasje thee aan.

Na de pauze gaan we weer door. We zitten er lekker in en volgens onze GPS vlot het ook allemaal prima en zouden we er zo moeten zijn. Het pad wordt wel steeds lastiger te vinden maar we denken dat als we de rivierbedding blijven volgen het wel goed komt. De keien worden steeds groter en een fijne looproute is lastig te vinden. De zon brandt vol op onze hoofden en de temperatuur loopt op in de middag zon. Er is geen schaduw en de hitte en het lopen met rugzak is even niet meer leuk.

Op een gegeven moment zien we we diverse Bedoeïenen tenten. Volgens al onze informatie zou het nu niet ver meer moeten zijn. Onze GPS laat zien dat we al ver over de 14 km die de route zou moeten duren heen zitten. Ons water is op en bij elk heuveltje hopen we de lodge te zien. Eindelijk is die daar dan de Feynan Eco Lodge. Tijd om uit te rusten!

Praktische informatie

We liepen 4,5 uur over de hele route die via onze GPS 19 kilometer is. Een prachtige tocht. We vertrokken in de ochtend pas na 10 uur en ook daardoor was het laatste stuk erg heet. Je kunt de nacht van te voren ook in Dana slapen en dan vroeger beginnen.

Wandelen met kinderen? ook dat kan maar bedenk wel dat het een pittige tocht is vooral geschikt voor tieners.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

4 reacties

  1. Prachtig! Ik word steeds enthousiaster over Jordanië. Deze wandeling zou met de jongste niet te doen zijn nog, dus ik denk dat we nog even een paar jaartjes wachten.

  2. Stéphanie | Expeditie Aardbol on

    Wat mooi! en gave foto’s zeg. Jordanië wil ik heel graag nog eens zien!

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.