Home / Reisinformatie / Midden-Oosten / Jordanie / Praktische tips om Petra met kinderen te bezoeken

Praktische tips om Petra met kinderen te bezoeken

Wie droomt er niet van een bezoek aan het wereldberoemde Petra? Tijdens mijn rondreis door Jordanië kreeg ik de unieke kans om deze eeuwenoude stad te bezoeken, één van de zeven nieuwe wereldwonderen. In deze blog zal ik zoveel mogelijk praktische tips te geven voor je bezoek aan Petra met kinderen. Een bezoek aan deze bezienswaardigheid behelst namelijk veel lopen en klimmen. En dat allemaal in de hitte, enige voorbereiding is dus raadzaam.

Petra is meer dan 3000 jaar geleden gebouwd door de Nabateeën en werd beschouwd als het centrum van het Nabatese Rijk. Door de verwoestingen die een aardbeving veroorzaakte en door veranderingen in belangrijke handelsroutes werd de stad in de 7e eeuw verlaten. De locatie werd pas herontdekt in 1812 en momenteel is slechts een klein deel van deze bijzondere stad opgegraven.

Vanaf 1985 is Petra opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Daarvoor leefden de lokale bedoeïenen nog in de grotwoningen van de historische stad. Diezelfde bedoeïenen zijn tegenwoordig de gidsen die je door ‘hun’ stad rondleiden.

Voor mij waren de hoogtepunten in Petra de beroemde Treasury, het Romeinse amfitheater, het klooster en de zuilenstraat met de bijbehorende tempel. Alle bouwwerken zijn geheel uitgehouwen in de rotsen. Echt ónvoorstelbaar dit mag je niet missen tijdens je vakantie in Jordanië met kinderen.

De planning van je bezoek aan Petra met kinderen

Bedenk allereerst of je in Petra wilt overnachten of de stad bezoekt als dagtrip vanuit Aqaba. Beide opties zijn mogelijk. Persoonlijk zou ik je aanraden om te overnachten in Petra. Mocht je de stad (of de omgeving) namelijk toch twee keer willen bezoeken (en dat wil je), dan ben je al in de buurt. Ook scheelt het je de trip heen en weer naar Aqaba en dat kan prettig zijn als je jonge kinderen hebt.

De verschillende hotels in het dorpje Petra bevinden zich op loopafstand van de entree van het Visitor’s Centre. Dat is dus prettig qua locatie en de hotels zijn uiteenlopend in prijsklasse, zodat het bij ieder budget past. Over kosten gesproken, een entreebewijs voor Petra kost 50 JD (circa 65 euro), voor twee dagen ben je 55 JD kwijt. Je betaalt fors meer als je Petra bezoekt tijdens een dagtrip vanuit Egypte of Israël, namelijk 90 JD. Wil je veel zien en doen in Jordanië dan is het voordeliger om voor jezelf en voor kinderen vanaf 12 jaar een Jordan Pass aan te schaffen.

Route Petra met kinderen

Bij het Visitor’s Centre liggen gratis routekaarten. Handig om mee te nemen om voor de terugweg in te kunnen schatten hoe ver het nog lopen is. Je loopt namelijk geen ronde in Petra, waardoor je na afloop dezelfde afstand weer helemaal terugloopt. Sowieso loop en klim je heel wat af. Een kinderwagen is daardoor niet bruikbaar. Voor kleine kinderen/baby’s is een draagzak  daarom ook essentieel om mee te nemen. Je kunt zelfs overwegen om een bezoek aan het klooster over te slaan. Alhoewel dit één van de hoogtepunten is, vraagt het een behoorlijk conditievermogen van (kleine) kinderen.

Vervoer

Je kunt overwegen om direct bij binnenkomst al gebruik te maken van het paarden- en ezelvervoer. Het is namelijk twee kilometer lopen naar de Treasury. Wellicht wil je de energie van je kind(eren) sparen om pas vanaf de Treasury de stad lopend te gaan verkennen. Houd er dan rekening mee dat je het eerste stuk vanaf de ingang te paard aflegt en daarna verplicht overstapt op paard en wagen. De paarden zien er overigens goed verzorgd uit, zo beaamde ook mijn reisgenoot als paardenliefhebster. Mocht je toch gaan lopen, dan kun je op elk ander deel van de route alsnog overstappen op paarden-, kamelen- of ezelvervoer. De vaste tarieven hiervoor staan op de toeristische website van Petra

Andere praktische zaken

Natuurlijk is het aan te raden om genoeg drinken mee te nemen, net zoals enkele (energie) snacks, maar in Petra zijn genoeg winkeltjes om je (water)voorraad aan te vullen. Ook zijn er enkele restaurantjes op de route om bijvoorbeeld je lunch te nuttigen, ook aangegeven op de routekaart. Ook (schone) toiletten kom je onderweg tegen, helaas zonder aparte verschoningsruimtes.

Een bezoek aan Petra kan heel heet zijn! Overweeg daarom om vroeg in het voor- of naseizoen te gaan. Zo hadden wij half november een aangename temperatuur van zo’n 18 graden. Tot slot wellicht overbodig om te melden: goede wandelschoenen zijn écht geen overbodige luxe. Op het blog van Corners of the World kan je nog meer tips vinden voor een bezoek aan Petra.

Wat kun je verder nog doen in Petra?

Little Petra

Het vaak vergeten Little Petra is even oud als het wereldberoemde Petra. Dit was een verplichte stop ter controle voor handelkaravaans voordat ze hun waar in het naburige Petra mochten aanbieden. Over deze kleine stad is veel meer bekend dan de beroemdere Treasury en daarom vond ik het interessant om met een gids door het gebied te lopen. In ongedwongen tempo ben je in zo’n 45 tot 60 minuten (met gids) door de gehele bezienswaardigheid heen. Tijdens mijn bezoek aan het einde van de dag was er slechts 1 tourgroep te bekennen.

Een bezoek aan Little Petra is inbegrepen in je ticket van Petra, maar het is onduidelijk of je hier überhaupt een ticket nodig hebt.

little petra
little petra

Petra by night

Petra by Night is oprecht een wonderlijk spektakel waarbij de Siq en Treasury verlicht zijn door 1500 kaarsen. Daarbij wordt er op vaste momenten traditionele muziek gespeeld bij de Treasury. Gezien de late tijden en de eerder besproken afstand kan ik deze activiteit niet aanraden met kleine kinderen. Maar, ik zou het zéker overwegen om los van elkaar te ondernemen. Let dan wel op welke dag van de week het is, aangezien Petra by Night alleen op maandag, woensdag en donderdag wordt georganiseerd.

petra by night
petra by night

Petra trail voor oudere kinderen en waaghalzen

De omgeving van Petra leent zich uitermate goed om hikes te maken. De uitgestrekte rotsomgeving is zeer bijzonder om doorheen te dwalen. Bovendien kom je maar weinig andere toeristen tegen. In mijn geval heb ik in 5 uur tijd welgeteld 3 andere wandelaars gezien. De hikes worden trouwens minder zwaar aangegeven dan ze daadwerkelijk zijn. Ik vind ze daarom niet geschikt om met jonge kinderen te lopen, ook niet in een draagzak of draagdoek. Er liggen veel rotsen los en je klimt grote stukken. Voor oudere kinderen boven de 12 of om los van elkaar te ondernemen dus! Zorg trouwens altijd dat je een gids meeneemt, te boeken in het Visitor’s Centre, omdat de routes niet staan aangegeven.

petra hike
petra hike
petra hike
petra hike
petra hike

Petra is een fantastische stad om te bezoeken en je kan een bezoek naar eigen keuze inrichten. Ik wens je heel veel plezier! Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen of extra tips voor anderen.

Gezin op Reis bezocht Jordanië op uitnodiging van Aqaba toerisme.

Dit blog is geschreven door Mirella Doss – eventmanager – reislustig & Azië-gek – ashtanga yoga – vega & koken – moeder van Jonah

Ook naar het Midden-Oosten op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars want dat scheelt gedoe met verzekeren ter plekke. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist. Die ook weet wat gezinnen belangrijk vinden. Terwijl je bij ANWB, Djoser, Sawadee en Koning Aap terecht kunt voor reizen samen met andere gezinnen.

1 reactie op “Praktische tips om Petra met kinderen te bezoeken”

  1. Wij hebben Petra in de winter bezocht. Op een dag met hagel en sneeuw. Mijn man en dochter (toen 4 jaar oud) hebben de route net paard en wagen gedaan en ikzelf heb de afstand gelopen om ze de geweldige foto’s te nemen. Toen ik aankwam bij de Treasury zat ons meisje in een bedoeïentent aan een klein kacheltje. Iedereen had plaats voor haar gemaakt om maar te zorgen dat zij het warm had. En dit terwijl ook deze mensen door de koude waren overvallen. Nooit eerder hadden ze zulk weer in Jordanië gehad. Wij hebben hier een geweldige vakantie gehad. Jordanië is een supermooi land met een supergastvrije bevolking!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top