Home / Reisinformatie / Midden-Oosten / Jordanie / Praktische tips om Petra met kinderen te bezoeken

Praktische tips om Petra met kinderen te bezoeken

Wie droomt er niet van een bezoek aan het wereldberoemde Petra? Tijdens een rondreis door Jordanië wil je natuurlijk deze eeuwenoude stad bezoeken, het is één van de zeven nieuwe wereldwonderen. In deze blog zal ik zoveel mogelijk praktische tips te geven voor je bezoek aan Petra met kinderen. Een bezoek aan deze bezienswaardigheid behelst namelijk veel lopen en klimmen. En dat allemaal in de hitte, enige voorbereiding is dus raadzaam.

jordanie met kinderen

Petra werd meer dan 3000 jaar geleden gebouwd door de Nabateeën en werd beschouwd als het centrum van het Nabatese Rijk. Door de verwoestingen die een aardbeving veroorzaakte en door veranderingen in belangrijke handelsroutes werd de stad in de zevende eeuw verlaten. De locatie werd pas herontdekt in 1812 en momenteel is slechts een klein deel van deze bijzondere stad opgegraven.

Sinds 1985 is Petra opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Daarvoor leefden de lokale bedoeïenen nog in de grotwoningen van de historische stad. Diezelfde bedoeïenen zijn tegenwoordig de gidsen die je door ‘hun’ stad rondleiden.

Voor mij waren de hoogtepunten in Petra de beroemde Treasury, het Romeinse amfitheater, het klooster en de zuilenstraat met de bijbehorende tempel. Alle bouwwerken zijn geheel uitgehouwen in de rotsen. Echt ónvoorstelbaar, dit mag je dus niet missen tijdens je vakantie in Jordanië met kinderen.

De planning van je bezoek aan Petra met kinderen

Bedenk allereerst of je in Petra wilt overnachten of de stad bezoekt als dagtrip vanuit Aqaba. Beide opties zijn mogelijk. Persoonlijk zou ik je aanraden om te overnachten in Petra. Mocht je de stad (of de omgeving) namelijk toch twee keer willen bezoeken (en dat wil je), dan ben je al in de buurt. Ook scheelt het je de trip heen en weer naar Aqaba en kun je vroeg op de dag starten.

De verschillende hotels in het dorpje Petra bevinden zich op loopafstand van de entree van het Visitors Centre. Dat is dus prettig qua locatie en de hotels zijn uiteenlopend in prijsklasse, zodat het bij ieder budget past. De duurdere hotels bevinden zich laag in het dorp, terwijl budget hotels hoger in het dorp liggen en je dus na je bezoek aan Petra nog een taxi ritje (2-3JOD) of flinke klim moet ondernemen.

Ga je voor gemak? Kies dan voor het Mövenpick resort. Direct naast de ingang van Petra, luxe, met parkeerplek en een zwembad. Bekijk hier de actuele prijs. Ook vind je de meeste restaurantjes beneden in het dorp vlakbij dit hotel.

Wij sliepen zelf in het Nomads Hotel Petra, een modern hostel met heerlijk dakterras en een leuke spelletjeskamer. Je kunt bij het hostel ook prima de auto parkeren. Je loopt in nog nog geen 5 minuten naar Petra, op de terugweg moet je echter omhoog lopen en dat is best pittig na een dag Petra. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Petra hostel
Petra hostel

Over kosten gesproken: een entreebewijs voor Petra kost 50 JD (circa 75 euro), voor twee dagen ben je 55 JD kwijt. Je betaalt fors meer als je Petra bezoekt tijdens een dagtrip vanuit Egypte of Israël, namelijk 90 JD. Blijf je meer dan drie nachten in Jordanië, dan is het voordeliger om voor jezelf en voor kinderen vanaf 12 jaar een Jordan Pass aan te schaffen.

Route Petra met kinderen

Bij het Visitors Centre liggen gratis routekaarten. Handig om mee te nemen om voor de terugweg in te kunnen schatten hoe ver het nog lopen is. Je loopt namelijk geen ronde in Petra, waardoor je na afloop dezelfde afstand weer helemaal terugloopt. Al is er een hike waarbij je wel een gedeeltelijk rondje kunt maken.

Je loopt en klimt heel wat af. Een kinderwagen is daardoor niet bruikbaar. Voor kleine kinderen/baby’s is een draagzak daarom ook essentieel om mee te nemen. Je kunt zelfs overwegen om een bezoek aan het klooster over te slaan. Hoewel dit één van de hoogtepunten is, vraagt het een behoorlijk conditievermogen van (kleine) kinderen.

Petra met kinderen

Heb je maar één dag in Petra, dan is het onmogelijk om alles te zien. De meeste mensen kiezen daarom voor twee dagen in Petra. Of nog beter, drie dagen. Welke route je binnen Petra wil volgen, is absoluut ook afhankelijk van de conditie van jezelf en van je kinderen. Mirella bezocht bijvoorbeeld weer andere dingen dan Tikva met haar toen negen jaar oude dochter, terwijl de bejaarde ouders van Tikva ook weer voor een andere route kozen.

Petra met kinderen

Ze concentreerden zich op een uitgebreide verkenning van het centrale gedeelte van Petra en maakten regelmatig een langere stop om wat te drinken. Ook dan loop je zeker meer dan 10km, maar je maakt dan wel minder hoogtemeters.

Tikva en haar dochter kozen voor twee hikes (Al Khubta Trail en High Place) plus de Monestry route met nog een keer ruim 800 treden. Ze liepen in Petra 24km en klommen ruim 1750meter en hadden hiervoor 9,5 uur nodig. Dit kan alleen in de zomerperiode met een vroege start, in de winter gaat Petra al om 16:00 uur dicht.

Centraal Petra met jonge kinderen, plus eventueel de Monestry

Bezoek je Petra met jonge kinderen? Dan adviseren we je om te kiezen voor een verkenning van het centrale deel van Petra, met eventueel de hike naar de Monestry. Beide moet lukken in een volle, lange dag. Heb je behoefte aan meer pauzes, verspreid dit dan over twee dagen of sla de hike naar de Monestry over.

Petra met kinderen

Kies je voor het centrale deel van Petra, dan blijf je vooral op hetzelfde niveau en is het pad redelijk goed, hoewel erg zanderig en zeker niet geschikt voor een buggy. In het lage gedeelte van Peta zijn de meeste voorzieningen zoals toiletten, winkeltjes, wifi punten en restaurants. Het is daardoor wel het drukste deel van Petra en de mannetjes die je constant een ezel proberen aan te smeren worden wel eens irritant. Je ontdekt natuurlijk de Siq en de beroemde Treasury en bekijkt daarnaast verschillende tempels, het Romeinse amfitheater, het klooster en de zuilenstraat. Verder brengen wat korte klimmetjes je naar rustigere plekken en ook erg mooie bezienswaardigheden, zoals de koninklijke tombes of de Romeinse kerk. Je loopt grotendeels dezelfde route heen als terug, maar kunt een klein rondje maken via de tombes en de kerk.

Petra met kinderen

De wandeling naar de Monestry (het klooster) is de populairste van de hikes rondom Petra. Je loopt dan ook naar wat voor veel mensen het mooiste gebouw is van de hele site. Het is in ieder geval het grootste. De hike heeft daardoor wel een heel andere sfeer dan de rest van de wandelroutes. De route is druk met wandelaars en ezels. Onderweg zijn er heel veel shops en boven wacht een groot restaurant met terras.

De route is niet gemakkelijk, het zijn meer dan 800 traptreden die je ook op de terugweg weer moet afleggen. Er zijn onderweg rustpunten genoeg, doe rustig aan en dan is het ook met jonge kinderen te doen. De klim omhoog duurt ongeveer 40 minuten, in de middag is er meer schaduw op de route. Veel winkeltjes hebben een doek over het pad gespannen, dus ook als je in de ochtend gaat, loop je niet de hele tijd in de zon. Als je nog energie hebt, kun je na het klooster nog een stukje verder lopen naar een uitkijkpunt en enkele tombes. Ook is er een hike van het klooster naar Little Petra, maar hiervoor heb je een gids nodig.

Petra met kinderen

Petra hikes voor oudere kinderen en waaghalzen

De omgeving van Petra leent zich uitermate goed om hikes te maken. De uitgestrekte rotsomgeving is zeer bijzonder om doorheen te dwalen. Bovendien kom je maar weinig andere toeristen tegen. Je laat de drukte van centraal Petra achter je en voelt je echt een avonturier.

Behalve op de Monestry hike (zie boven) zijn er geen toiletten op deze routes en een beperkt aantal winkeltjes. Neem genoeg water mee. De hikes zijn best zwaar, er liggen veel rotsen los en je klimt grote stukken, bovendien zijn er zeker geen hekjes tussen jou en een val van meters diep. We vinden ze daarom niet geschikt om met jonge kinderen te lopen. Sommige routes wil je ook echt niet doen met een kind in een draagzak of kinderdrager.

Petra met kinderen

Al Khubta Trail (uitkijkpunt route)

De Al Khubta Trail (ook wel Treasury Vista II Trail genoemd) is een van de makkelijkere en leukere routes om te lopen in Petra met kinderen. Je krijgt bovendien twee hele mooie uitkijkpunten, eentje op het theater en helemaal aan het eind die op de Treasury. De route moet je niet verwarren met een mini uitkijkpuntje bij de Treasury zelf, waar allemaal mannen je graag tegen betaling heen willen leiden. Deze route start na de koninklijke tombes en is goed aangegeven met bordjes.

Al Khubta Trail (uitkijkpunt route)

Ga wel vroeg in de ochtend (liefst voor 9:00 uur), dan klim je grotendeels in de schaduw. Later op de dag is de route een stuk zwaarder. Je begint met een flink aantal trappen en komt dan bij het uitkijkpunt op het theater, vervolgens daal je door een kloof met rotsen en bloeiende planten. Hier is het af en toe even zoeken naar de route, maar gelukkig lopen er genoeg andere mensen of zijn er nog voetsporen in het zand om te volgen. We deden 45 minuten over de heenweg (vanaf de laatste van de royal tombs) en dat was zonder stops. Terug moet je eerst weer een stukje klimmen en dan via de trappen weer omlaag. Bij het uitkijkpunt op de Treasury is een bedoeïenentent waar je wat kunt drinken en ook bij het uitkijkpunt op het theater is een grote tent. Er was verder niets te koop op het moment dat wij er waren.

Mijn dochter vond dit de leukste van de klim- en klauterroutes in Petra.

Al Khubta Trail (uitkijkpunt route)

Wadi Al Farasa Trail en High Place of Sacrifice

Door de route naar de High Place of Sacrifice en de Wadi Al Farasa trail te combineren krijg je een alternatieve heen- of terugweg en hoef je niet twee keer via centraal Petra. Het is je enige optie om, wanneer je Petra via de Siq binnenkomt en verlaat, toch een soort rondje te maken zonder dat je een gids nodig hebt.

Deze route is ontzettend mooi en rustig maar wel echt pittig, misschien had ik hem ook wel onderschat. Dit komt mede doordat er, behalve rondom de top, geen winkeltjes zijn. Neem echt voldoende water mee, wij liepen hier eind van de dag en op grote stukken van de route is geen schaduw.

petra hike

Je kunt de route aan beide kanten uitlopen. Het stuk van het theater naar de High Place of Sacrifice bestaat uit heel erg veel trappen. De High Place of Sacrifice is waar (mens) offers werden gebracht. Het stuk van de High Place of Sacrifice naar Qasr Al Bint (het einde van centraal Petra) is een mix van trappen en rotsige paden. Je komt hier langs diverse mooie tombes, waaronder de enige met versieringen binnen in. De uitzichten op deze route zijn fenomenaal. Je kunt de route nog iets uit breiden door, voordat je naar Qasr Al Bint gaat, ook nog naar Al Habis te hiken. Dit is een kleine heuvel met mooie uitzichten, een oud fort en je komt dan langs de grot waar je een van de laatste bedoeïenen kan vinden die echt nog in Petra woont.

Wadi Al Farasa Trail en High Place of Sacrifice

Wij kozen zelf voor de snelste route zonder uitbreidingen en deden twee uur over de route. Dit is inclusief stops bij de tombes en een lange stop bij een winkeltje op de top om bij te komen van ruim een uur klimmen in de hitte. Je kunt op de top alle mensen en chaos in de diepte zien. Toen we eenmaal hier zaten, vond mij dochter het ook wel een mooie route, maar daarvoor was ze minder enthousiast. Hoewel dat ook kan komen doordat we er inmiddels al 20km op hadden zitten deze dag en dit na de Al Khubta en de Monestry Trail de derde hike van de dag was.

Wadi Al Farasa Trail en High Place of Sacrifice

Andere zelfstandige te lopen routes

Tijdens een eerder bezoek van drie dagen aan Petra liepen we ook enkele van de andere zelfstandig te lopen routes. De twee hierboven zijn wat mij betreft de leukste om te lopen met kinderen. De Sabra trail en de Jabal Haroub trail zijn erg lang. De Umm Al-Biyara Trail is korter, maar is wederom heel veel klimmen naar een mooi uitkijkpunt.

Ik had er niet op gerekend dat ik beide routes en de Monestry Trail in één dag zou kunnen lopen met mijn dochter. Het kon ook alleen doordat we vroeg binnen waren en laat weer buiten en omdat we nauwelijks tijd hebben besteed in centraal Petra. Aangezien ik dit toch al eens gezien had, vond ik dat zelf geen probleem. Bovendien wordt mijn dochter veel blijer van klauterroutes dan van gewoon wandelen.

Ga je voor het eerst naar Petra, dan zou ik je niet aanraden drie hiking routes in één dag te doen. Het is beter als je deze routes en centraal Petra kunt verspreiden over twee dagen. Alles hangt ook af van de leeftijd en sportiviteit van je kind.

petra hike

Petra hikes om te lopen met een gids

Los van de hikes die je zelfstandig kunt lopen met oudere kinderen zijn er ook nog een aantal routes. Zorg altijd dat je een gids meeneemt, te boeken in het Visitors Centre, omdat de routes niet staan aangegeven. De meest interessante hiervan zijn de route van Little Petra naar de Monestry en de Tunnel Trail. De eerste is een alternatief voor de standaard route om Petra in te komen via de Siq. De tweede kan je alleen lopen als er geen regen wordt verwacht of is geweest. Je slaat dan af in de Siq en gaat via een oude tunnel.

petra hike

Vervoer opties

Je kunt overwegen om direct bij binnenkomst al gebruik te maken van het paarden- en ezelvervoer. Het is namelijk twee kilometer lopen naar de Treasury. Wellicht wil je de energie van je kind(eren) sparen om pas vanaf de Treasury de stad lopend te gaan verkennen. Houd er dan rekening mee dat je het eerste stuk vanaf de ingang te paard aflegt en in de Siq overstapt op een elektrische kar. Vroeger kon je het hele stuk afleggen met paard en wagen, maar dit is niet meer toegestaan.

De paarden bij de ingang zien er overigens goed verzorgd uit, zo beaamde ook mijn reisgenoot als paardenliefhebster. Jammer genoeg zijn de mannetjes die ze verhuren minder prettig, ze roepen dat het paard inbegrepen is bij de entree. Dat is niet waar, en vervolgens eisen ze een flinke fooi van je.

petra hike

Mocht je toch gaan lopen, dan kun je op elk ander deel van de route alsnog overstappen op paarden-, kamelen- of ezelvervoer. Vooral voor de Monestry route doen veel mensen dit. Het kan nooit prettig zijn voor de dieren om de hele dag trappen te lopen en we zagen verschillende ezels met wonden. Vind je dat je ezel slecht behandeld wordt, dan kun je dit wel melden. De vaste tarieven voor de elektrische karretjes staan op de toeristische website van Petra. De kosten van een ezel voor de Monestry hike hangen af van je onderhandelingsvaardigheden, maar denk aan een bedrag rond de 20JOD.

Andere praktische zaken

Natuurlijk is het aan te raden om genoeg drinken mee te nemen, net zoals enkele (energie) snacks, maar in Petra zijn genoeg winkeltjes om je (water)voorraad aan te vullen. Op de Monestry hike ook, maar op de andere hiking trails is het aanbod minder. Vaak is er alleen beneden en vlak voor of op de top een winkeltje. Neem voor je aan een hike begint dus genoeg water mee. Ook zijn er enkele restaurantjes op de route om bijvoorbeeld je lunch te nuttigen, deze staan ook aangegeven op de routekaart. Onderweg kom je ook redelijke toiletten tegen, helaas zonder aparte verschoningsruimtes.

Een bezoek aan Petra kan heel heet zijn! Overweeg daarom om vroeg in het voor- of naseizoen te gaan. Zo hadden wij half november een aangename temperatuur van zo’n 18 graden, terwijl het in de herfstvakantie 28 graden was. Tot slot is het wellicht overbodig om te melden: goede wandelschoenen of hiking sandalen zijn écht geen overbodige luxe. Wat betreft kleding is Petra wat relaxter dan de rest van Jordanië. Je ziet best wat vrouwen met een korte broek.

Ga zo vroeg mogelijk naar Petra om te profiteren van de koele (zelfs echt frisse) temperaturen in de ochtend. In de winter gaat Petra ook al om 16:00 uur dicht. Waarbij winter inhoudt dat de wintertijd is ingegaan. In de zomer (dus zomertijd) is Petra open tot 18:00 uur. Op het blog van Corners of the World kan je nog meer tips vinden voor een bezoek aan Petra.

Petra

Wat kun je verder nog doen in Petra?

Little Petra

Het vaak vergeten Little Petra is even oud als het wereldberoemde Petra. Dit was een verplichte stop ter controle voor handelkaravaans voordat ze hun waar in het naburige Petra mochten aanbieden. Over deze kleine stad is veel meer bekend dan de beroemdere Treasury en daarom vond ik het interessant om met een gids door het gebied te lopen.

little petra

In ongedwongen tempo ben je in zo’n 45 tot 60 minuten (met gids) door de gehele bezienswaardigheid heen. Tijdens mijn bezoek aan het einde van de dag was er slechts één tourgroep te bekennen.

Een bezoek aan Little Petra is inbegrepen in je ticket van Petra, maar in principe is Little Petra ook zonder ticket te bezoeken. Je kunt dit dus ook doen als je ticket nog niet is ingegaan.

little petra

Petra Museum

Naast de ingang van Petra zit het Petra museum. Je hoeft hiervoor dus niet door de entree en het museum is gratis te bezoeken. Wellicht heb je na een dag Petra geen puf meer voor het museum. Heel logisch, maar mocht je nou tijd over hebben in Wadi Musa en gewoon even wat anders willen doen, dan is dit een prima museum. Het werd geopend in 2018 met Japanse steun en het is een modern en van airco voorzien gebouw.

Petra museum

Binnen wordt in het Engels en met veel interactieve displays informatie gegeven over de opkomst en ondergang van de Nabateeërs en natuurlijk hun belangrijkste stad Petra. Het is niet interactief voor kinderen, maar als volwassene heb ik hier toch wel dingen geleerd die ik anders niet had geweten. Daardoor werd mijn bezoek aan Petra nog interessanter. Een half uur tot uur is genoeg voor het museum.

Petra museum

Petra by Night

Petra by Night is oprecht een wonderlijk spektakel waarbij de Siq en Treasury verlicht zijn door 1500 kaarsen. Daarbij wordt er op vaste momenten traditionele muziek gespeeld bij de Treasury. Gezien de late tijden en de eerder besproken afstand kan ik deze activiteit niet aanraden met kleine kinderen.

petra by night

Maar, ik zou het zéker overwegen om los van elkaar te ondernemen. Let dan wel op welke dag van de week het is, aangezien Petra by Night alleen op maandag, woensdag en donderdag wordt georganiseerd. Entree tot Petra at Night is niet inbegrepen bij je ticket. Je moet hiervoor een los kaartje kopen. Het is slim om rond 20:00 uur bij de entree te zijn om een beetje goede plek te hebben voor het schouwspel.

petra by night

Petra is een fantastische stad om te bezoeken en je kunt een bezoek naar eigen keuze inrichten. Ik wens je heel veel plezier! Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen of extra tips voor anderen.

Ook naar het Midden-Oosten op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dat scheelt gedoe met verzekeren ter plekke. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist die ook weet wat gezinnen belangrijk vinden. Terwijl je bij ANWB, Djoser, Sawadee en Koning Aap terecht kunt voor reizen samen met andere gezinnen.

Mirella bezocht Jordanië op uitnodiging van Aqaba toerisme. Een later bezoek door Tikva met haar dochter was op eigen gelegenheid en kosten.

Dit blog is geschreven door Mirella Doss – eventmanager – reislustig & Azië-gek – ashtanga yoga – vega & koken – moeder van Jonah en aangevuld met tips van Tikva.

1 gedachte over “Praktische tips om Petra met kinderen te bezoeken”

  1. Wij hebben Petra in de winter bezocht. Op een dag met hagel en sneeuw. Mijn man en dochter (toen 4 jaar oud) hebben de route net paard en wagen gedaan en ikzelf heb de afstand gelopen om ze de geweldige foto’s te nemen. Toen ik aankwam bij de Treasury zat ons meisje in een bedoeïentent aan een klein kacheltje. Iedereen had plaats voor haar gemaakt om maar te zorgen dat zij het warm had. En dit terwijl ook deze mensen door de koude waren overvallen. Nooit eerder hadden ze zulk weer in Jordanië gehad. Wij hebben hier een geweldige vakantie gehad. Jordanië is een supermooi land met een supergastvrije bevolking!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top