Home / Reisinformatie / Midden-Oosten / Jordanie / (Intro)duiken Jordanië Aqaba, in de rode zee

(Intro)duiken Jordanië Aqaba, in de rode zee

Als fanatiek snorkelaar heb ik altijd al interesse gehad in duiken, het was er echter nog nooit van gekomen. Toen ik daarom in Jordanië de kans kreeg om eindelijk een introductieduik te maken, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Natuurlijk! Wat een prachtige ervaring, waar ik je in deze blog graag meer over vertel.

duiken in aqaba

Duiken in Jordanië vanuit kustplaats Aqaba

Jordanië kent slechts één kustplaats, maar wel meteen een hele aantrekkelijke, namelijk de stad Aqaba. De stad die als reisbestemming zelf ook aantrekkelijk is, wordt nog niet massaal overspoeld door duiktoerisme zoals het vergelijkbare Eilat in Israël. Waar Eilat jaarlijks 250.000 duiken te verwerken krijgt, worden in Aqaba slechts 20.000 duiken per jaar gemaakt. Het klimaat in Aqaba is zacht en de temperatuur komt nooit onder de 18 graden Celsius. Hierdoor is het jaarrond aangenaam om je onder te dompelen in de kustwateren van Aqaba.

De kustlijn aan de golf van Aqaba heeft maar liefst 22 duikspots. Genoeg keuze dus om een aantal dagen te duiken in Jordanië. Een aantal locaties zijn bereikbaar vanaf het strand, andere spots zijn veiliger om per boot aan te doen. Een aantal highlights:
• Op de locatie genaamd ‘The Tank’ vind je daadwerkelijk het wrak van een heuse oorlogstank, op slechts 6 meter diepte. Ook snorkelaars kunnen het wrak dus zien.
• ‘Japanese Garden’ is een koraalgebied met een grote diversiteit aan flora en fauna. Je kunt hier onder andere zeeschildpadden en barracuda’s spotten. Door de diverse ondiepe koralen is dit een ideale locatie voor introductieduiken en snorkelaars.
• Duikspot ‘Cedar Pride’ dankt zijn naam aan een gezonken Libanees vrachtschip, waar inmiddels diverse harde en zachte koralen op groeien. Bijzonder is dat het wrak ook van binnen toegankelijk is. Dit een van de duiken in Jordanie die ook erg populair is bij populaire duikers.
• Duikspot “Cable Reef” is zo genoemd vanwege de elektriciteitskabels die naar Egypte lopen. Een gaas constructie met stenen beschermd de kabels bij de kust maar op een geven moment zie je alleen nog de buizen. Kleine visjes en nudibranches verstoppen zich hier graag.
• Geen standaard duikplek maar wel een aanrader voor ervaren duikers is Saudi Border Wall. Vlakbij de grens met Saudi Arabie. Dit is een echte wall diver met grote groene koraalbolders.

duiken in jordanie
duiken in jordanie
duiken in jordanie

Duikorganisaties in Aqaba

Aqaba kent diverse duikorganisaties. Ik vertel je hieronder over mijn ervaring met Deep Blue Dive Centre en over mijn bezoek aan Sinbad Diving Club.

Duiken in de Rode zee met Deep Blue Dive Centre

Mijn introductieduik heb ik gemaakt onder professionele begeleiding van het Deep Blue Dive Centre. Het was een duiktrip op hun eigen, zeer luxe boot. Luxe, want 21 meter lang met zonnedek, twee aparte omkleedruimtes, een keuken, een toilet en een overdekt schaduwterras. Kinderen zijn van harte welkom aan boord en hebben dus alle ruimte. Er waren vijftien duikers aan boord, waarbij het programma toeliet dat de ervaren duikers twee keer konden duiken en de onervaren één keer. Tussendoor op eigen houtje snorkelen kon uiteraard te allen tijde.

De introductieduik startte met een duidelijke briefing door de instructeurs. Samen met vier andere ‘absolute beginners’ leerden we onder meer hoe we binnenkomend water uit onze bril konden blazen; het klaren van onze oren; en constant ademen door de ademautomaat. Ook werd nogmaals benadrukt dat we allen een-op-een begeleid zouden worden door een ervaren duikinstructeur. Je merkt dus aan alle kanten dat je in goede handen bent en dat voelt prettig.

Met mijn instructeur Jason zwom ik naar de boei waar ik nog wat laatste instructies en bemoedigde woorden kreeg toegesproken. Onder water werd alles direct rustig en kalm. Ik genoot volop van deze nieuwe wereld terwijl Jason mijn apparatuur voor me regelde. Hij seinde constant of het goed ging en wees me op bijzondere koralen en exotische vissen. Echt een onwerkelijke ervaring!

De duik was bij de hierboven beschreven ‘Japanese Garden’. Dit is inderdaad een prachtige duikspot vol koralen in allerlei kleuren. Door alle indrukken was de duik voorbij voor ik er erg in had. Terug op de boot werd me verteld dat we ruim 30 minuten onder water zijn geweest en tijdens mijn allereerste duik meteen tot 9 meter diepte zijn gedoken. Indrukwekkend en voor herhaling vatbaar!
De middag werd afgesloten met een heerlijke barbecue op het zonnedek, waar we aan het einde van de middag een overdonderende zonsondergang konden bewonderen. Wat een prachtige dag. Ook blogger Henriette ging mee, lees ook haar ervaringen met duiken in Aqaba.

Duiken in Aqaba met Sinbad Diving Club van Berenice Beach Club

Op een ander moment tijdens mijn reis heb ik de Berenice Beach Club bezocht. Dit is de uitvalsbasis van de Sinbad Diving Club, één van de andere duikmaatschappijen in Aqaba. Hun duikinstructeurs hebben me meer vertelt over hun werk en hun faciliteiten. Wat hen speciaal maakt is het feit dat ze onder andere beschikken over een kidsclub, waardoor je ervoor kan kiezen om te duiken terwijl je kind in veilige handen achterblijft. Mocht je toch willen opsplitsen dan is deze beachclub ook leuk om te verblijven: naast de strandbedjes, beschikt het ook over twee zwembaden (waaronder een kinderzwembad in de schaduw) en een restaurant. De Berenice Beach Club is opgezet voor hotelgasten uit nabijgelegen hotels die niet over een privéstrand beschikken. Afhankelijk van je eigen hotel betaal je daarom tot maximaal 7 JD voor de faciliteiten die de beachclub biedt. Een relaxte plek om heen te gaan!

Tijdens de rondleiding heb ik ook hun oefenzwembad gezien. Dit zwembad heeft ramen waardoor je partner en kinderen kunnen meegluren tijdens jouw les onder water tijdens een vakantie in Jordanië met kinderen.

berenice

Leuke activiteiten in Aqaba met kinderen voor de eventuele achterblijvers

Alhoewel kinderen mee kunnen op sommige duikersboten, wil je wellicht liever opsplitsen en in Aqaba verblijven. Ook daar valt genoeg te zien en te beleven. Daarom deel ik graag enkele tips en highlights over deze kustplaats.

• Bij de vrouwenspa ‘Jenna’ zit een binnenspeeltuin die alleen toegankelijk is voor vrouwen met kind(eren). De lokale vrouwen gaan hier heen om bij te kletsen met hun vriendinnen of te genieten van een koffie koffie in het bijbehorende vrouwen-café terwijl hun kinderen onder supervisie spelen (Jenna Kids Club)
• Ga naar de lokale markt (Souk al Khodra) en zoek samen met je kinderen naar de lekkerste falafel, neem een kijkje in de bakkerij en ga vooral langs de specerijenkramen om de verschillende kruiden te proeven. Neem als aandenken een zakje Za’atar mee naar huis!
• Het lekkerste ijs van de stad vind je bij ijssalon Bakdash. Ze maken een muzikale show van het roeren van het ijs, erg leuk voor kinderen én volwassenen.
• Ga ’s avonds eten bij het Aqaba House op ‘Middle Beach’. Hier komen de locals bijeen om te eten en waterpijp te drinken. Je bevindt je middenin de Jordaanse cultuur en kunt er fantastisch eten. Bestel in ieder geval de specialiteit ‘sayyadieh’, gekruide vis met geurige rijst.
• Eén van de locale ambachten is het maken van zandschilderingen in sierlijke glazen flesjes. Op straat zie je diverse kunstenaars, bij sommigen mag je helpen om je eigen naam in de zandfles te schrijven. Een prachtig souvenir.
• Wanneer je je binnen 48 uur na binnenkomst in Jordanië meldt bij een officieel punt in Aqaba (zoals het vliegveld), dan hoef je geen visum meer aan te schaffen. De reden hiervoor is dat Aqaba is aangesteld als ‘Special Economic Zone’. Een visum kost je normaal 40 JD (ongeveer € 53) per persoon, mooi meegenomen dus.

aqaba met kinderen
aqaba met kinderen
aqaba met kinderen

Ik wens je heel veel plezier in Aqaba in Jordanië!

Dit blog is geschreven door Mirella Doss -eventmanager – reislustig & Azië-gek – ashtanga yoga – vega & koken – moeder van Jonah. 

Onderwaterfoto’s in dit blog zijn eigendom van Aqaba Tourism

Ook naar het Midden-Oosten op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dat scheelt gedoe met verzekeren ter plekke. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist die ook weet wat gezinnen belangrijk vinden. Terwijl je bij ANWB, Djoser, Sawadee en Koning Aap terecht kunt voor reizen samen met andere gezinnen.

1 gedachte over “(Intro)duiken Jordanië Aqaba, in de rode zee”

  1. Je maakt mij als snorkelaar zowaar enthousiast. Mijn vriend wil mij ook met alle geweld aan het duiken krijgen. Als je hem wil laten stralen, hoef je alleen maar scheepswrak te zeggen. Met het oog op Corona zit Jordanië er nu niet in. We zetten het op de verlanglijst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top