Home / Reisinformatie / Midden-Oosten / Jordanie / Madaba en Mount Nebo

Madaba en Mount Nebo

Madaba in Jordanië is een stadje dat vooral veel bezoekers krijgt vanwege een beroemd mozaïek met een kaart, de Madaba Map. Vanuit Madaba kun je ook een bezoek brengen aan Mount Nebo.

Madaba straatbeeld

Een verblijf in Madaba is een rustiger alternatief voor een verblijf in Amman. Madaba ligt ongeveer een half uur rijden vanaf het Queen Alia vliegveld, dichterbij dan Amman. Zeker wanneer je net aankomt na een lange vlucht en het niet ziet zitten om in chaotisch Amman te rijden, is het een prima idee om aan het begin of einde van je vakantie in Madaba te overnachten.

Madaba winkels

Natuurlijk kun je naar Madaba met kinderen, maar als die van jou op mijn dochter lijkt zullen ze niet direct heel enthousiast worden van alle mozaïeken. Zoveel is er ook niet te doen, voor Madaba en Mount Nebo heb je genoeg aan een halve dag, dus ik zou maximaal één nacht plannen in Madaba.

Madaba terras

Mocht je geen budget hebben voor hotel aan de Dode Zee dan kun je vanuit Madaba een bezoek brengen aan het public beach. Ook Ma’in Hot Springs, het Dead Sea Panorama complex en Umm ar-Rasas zijn goed te bezoeken vanuit Madaba, mits je eigen vervoer hebt.

Madaba dead sea

Je kunt een prachtig rondrit maken vanaf Madaba via Mount Nebo naar de Dode Zee en dan met een lunch of drank stop bij het Dead Sea Panorama Complex en eventueel Ma’in Hot Springs weer terug naar Madaba. Je rijdt dan van 709 meter naar 430 meter onder zeeniveau over goed onderhouden slingerende wegen waar het uitzicht echt spectaculair is.

Madaba dead sea

Mocht je een Jordan Pass hebben, dan is het goed te weten dat alleen het Madaba Archaeological Museum, Madaba Archeological Park en de Burnt Palacae inbegrepen zijn. Voor de kerken en ook voor Mount Nebo betaal je wel entree. De meeste kerken in Madaba niet inbegrepen zijn.

Wat te doen in Madaba?

St. George Kerk en de Madaba Map

De Madaba Map mag dan wel het beroemdste Mozaiek zijn van Madaba, het is zeker niet de mooiste. De reden dat het alleen zo beroemd is, is omdat het de oudste bekende kaart is van het Heilige Land. Deze kaart uit de zesde eeuw omvat een aantal steden en zelfs een gedetailleerde kaart van Jeruzalem.

Madaba map

Waarschijnlijk is de kaart gemaakt voor pelgrims die op weg waren naar Jeruzalem. De Madaba kaart heeft archeologen ook geholpen om bepaalde Bijbelse steden te identificeren. De kerk zelf is niet zo heel bijzonder. Dat komt mede doordat de kerk is gebouwd bovenop een oudere kerk en dus zelf niet uit de zesde eeuw stamt.

Madaba Archeologisch Park en Maria kerk

Het Madaba Archeologisch Park is een van de plekken in Madaba waar je mozaïeken kunt zien, waaronder een mozaïek van meer dan tweeduizend jaar oud. Een deel hiervan bevond zich ooit in de Maria kerk die hier in de zesde eeuw stond.

Madaba Virgin
Madaba Virgin

De vloer is zo goed bewaard gebleven doordat er een huis overheen gebouwd werd. Een van de meest bijzondere mozaïeken vonden wij een muur mozaïek met wel heel Amsterdam aandoende huisjes.

Madaba Romeinse weg

Het Madaba Archeologisch Park omvat ook een Romeinse weg. Stukken van deze weg kom je ook op andere plekken in Madaba tegen.

Verbrande Paleis en Madaba Archeologisch Park 2

Toen ik in 2012 voor het eerst in Madaba was, was dit een overgroeid terrein wat moeilijk te vinden was. Zand bedekte hier een mozaïek vloer die nog opgegraven moest worden, maar een medewerker liet ons zien wat eronder lag. Tien jaar later is veel meer van het terrein opgegraven, maar ligt nog steeds een klein deel onder het zand. Toevallig genoeg zijn er net een aantal archeologen aan het werk om de mozaïeken te restaureren.

Madaba park
Madaba park

Een deel van de mozaïeken hier komen uit een luxe huis dat door een aardbeving en daaropvolgende brand werd verwoest.

Sint-Johannes de Doperkerk en de Acropolis

De Sint-Johannes de Doperkerk is misschien wel de leukste bezienswaardigheid in Madaba met kinderen. Even wat anders dan alleen maar mozaïeken. Er is wel een groot mozaïek, maar dit is een replica van een mozaïek in Um er-Rasas. Minstens zo interessant zijn de foto’s die hier hangen en die een beeld geven van het Madaba van tientallen jaren geleden.

Madaba John Kerk

Er is ook een toren om te beklimmen en een ondergrondse Acropolis om te bezoeken. De beklimming van de toren is nogal krap, maar eenmaal boven heb je wel een mooi uitzicht over de stad.

Madaba John Kerk
Madaba John Kerk

De Acropolis is groter dan deze in eerste instantie aanvoelt. Telkens zijn er weer nieuwe ruimtes om te ontdekken. Er zijn wat informatiebordjes die wat vertellen over een Moabitische put en diverse andere gebouwen die hier hebben gestaan.

Madaba John Kerk

Kerk van de Apostelen

Wat mij betreft kun je de mooiste mozaïek vloer van Madaba vinden in de Kerk van de Apostelen. Het is wel net iets verder lopen, maar daardoor ook heel erg rustig. Vooral de heldere kleuren maken deze mozaïeken erg mooi.

Madaba apostles
Madaba apostles

Madaba Museum

Mocht je nog niet genoeg hebben van alle mozaïeken, dan is er ook nog een klein museum. Ook hier zijn weer wat mozaïekvloeren te zien en er is een ruime met traditionele sieraden en kleding. Ga je naar Madaba met kinderen, dan zijn de eerder genoemde plekken leuker voor ze om te bekijken dan het museum.

Winkelen en uit eten in Mabada

Madaba heeft een gezellige winkelstraat met veel souvenirs winkels. Ook zijn er veel restaurantjes waar je prima kunt eten. Een nadeel is alleen wel dat veel restaurants rond lunchtijd gereserveerd zijn voor tourgroepen. We moesten echt bij verschillende plekken vragen voordat we ergens terecht konden. Omdat er in Madaba een relatief grote groep christenen woont, zijn er hier veel meer restaurants die alcohol serveren. Wil je Jordaanse wijn proberen, dan is Madaba hiervoor een goede plek.

Kindvriendelijk hotel in Madaba

Er zijn in Madaba best veel kleinschalige hotels en guesthouses. Het Black Iris I en het Black Iris hotel II zijn erg goede opties met een familiekamer in Madaba. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid. Een andere goede optie voor gezinnen is het Mosaic City Hotel. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Mount Nebo

Op een kwartier rijden vanaf Madaba vind je Mount Nebo. Met je eigen auto kun je hier makkelijk komen, anders moet je een taxi huren. Mount Nebo is erg populair omdat het volgens de overlevering de plek is waarvandaan Moses naar het beloofde land stond te kijken.

Madaba mt nebo

Mozes mocht zelf het land niet in en zou vlak hierna dan ook gestorven zijn. Zowel voor de Joden, Christenen als Moslims is dit een heilige plek.

Madaba mt nebo

Er is een kerk met mozaïek vloer en een klein museum. Als niet religieus persoon viel ik zelf vooral voor het uitzicht vanaf Mount Nebo. Je kijkt hier helemaal tot aan de Dode Zee en verder. Op een heldere dag kun je zelfs Jeruzalem zien.

Madaba mt nebo

Lees ook onze andere tips over Jordanië met kinderen.

Ook naar Azië met kinderen op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dat scheelt gedoe met verzekeren. Of boek met Worry Free optie bij het goedkopere Easy Terre. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist. Die weet ook wat gezinnen belangrijk vinden. Liever op reis met andere gezinnen? Check de groepsreizen van Sawadee of Djoser.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top