Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Dierentuin Planckendael in Mechelen
Dierentuin Mechelen Planckendael

Dierentuin Planckendael in Mechelen

“België is niet echt een dierentuinland,” zegt de dame die ons welkom heet in de Planckendael dierentuin. Dat is jammer want laat ik nou wel een dierentuin persoon zijn, net als mijn man en dochter trouwens. De afgelopen jaren gingen we o.a. naar een aantal Nederlandse dierentuinen zoals de Burgers Zoo en Apenheul, het Mollo animal Park in Spanje, El Nispero en Summit in Panama en de Toronto zoo.

dierentuin belgie

Nu ben ik dus in de Planckendael-dierentuin in de stad Mechelen. Niet de bekendste dierentuin van België, want dat is de stadszoo van Antwerpen. Toen daar geen plek meer was om uit te breiden werd in 1956 Planckendael opgericht. Een blik op de kaart laat zien dat dieren in leefgebieden zijn ingedeeld per continent.

planckendael

Bezoek ook het nieuwe Orang-Oetang Kindom, de spannende Indonesische jungle is de nieuwe thuis van onze witwanggibbons Paultje en Paquita, kleinklauwotters, een koppeltje imposante neushoornvogels, rode panda’s en zelfs zes orang-oetans! De orang-oetans wonen op allerlei buiteneilanden vol klimbomen, soms samen met andere dieren.

Hun binnenverblijven hebben natuurlijke bodems en een regeninstallatie. Jij kunt springen over stapstenen, via een waterval en een hangbrug naar de paalwoningen waar je een prachtig uitzicht hebt op de dieren. Dit alles maakt dit verblijf uniek in zijn soort en de moeite waard om te bezoeken!

Nieuwsgierige aagjes

Ik ga snel op pad om zoveel mogelijk van de Planckendael-dierentuin te zien. Sommige van de dieren zijn net zo nieuwsgierig naar mij als ik naar hun. Zoals de ringstaartmaki’s, wat een schatjes!

maki's dierentuin

In dit verblijf kan je niet bij de dieren komen, maar de dieren wel bij de mensen als ze dat willen. Andere dieren die wel heel erg dichtbij komen zijn de lori’s. Deze kleurrijke vogeltjes kan je nectar voeren en dan gaan ze helemaal los om zoveel mogelijk op te snoepen.

plackendael

Ook de pinguïns hebben een hoog knuffelgehalte (zolang je je neus dichthoudt). Ze wonen op het continent Amerika, het meest recente bijgebouwde gedeelte van de dierentuin.

In 2014 ging dit deel open en de pinguïns kunnen ervoor kiezen om in het bezoekersgedeelte te komen of lekker op hun eigen plekje te blijven.

Ruime leefgebieden en veel speelmogelijkheden voor mens en dier

De Planckendael-dierentuin heeft vanaf de opening een duidelijke filosofie. Er leven vrijwel alleen kuddedieren die allemaal ruime leefgebieden hebben. Dit merk je overal, zelfs in de oudste delen van de dierentuin.

mechelen dierentuin

Je hoeft hier echt niet bang te zijn voor “zielige dieren in hokjes”. Het komt zelfs regelmatig voor dat ik echt op zoek moet naar een dier en als ze even geen zin hebben in mensen trekken ze zich gewoon terug.

planckendael

De ruime opzet van de dierentuin is niet alleen doorgevoerd voor de dieren die hier wonen maar ook voor ons menselijke bezoekers. Er is veel groen en sommige stukjes hebben echt een parkachtige uitstraling.

Dierentuin

Waar in de meeste dierentuinen een grote speeltuin gebruikelijk is zijn er hier heel veel kleine en een aantal grotere speelgebieden. Er is veel gebruikt gemaakt van hout en natuurlijk kleuren en er is een grote nadruk op klimmen, klauteren en hindernisparkoersen. Ook leuk: trek een sprintje en kijk hoe snel je bent in vergelijking met een cheeta of slak.

plackendael

In België mogen er dan een stuk minder dierentuinen zijn dan in Nederland (dit is wat met de opmerking aan het begin bedoeld wordt) de Planckendael dierentuin is zeker net zo leuk als de betere Nederlandse exemplaren.

De olifanten van Planckendael

In Plackendael heeft elk continent zijn eigen mascotte, maar de olifanten hebben een speciale rol en zijn ambassadeurs voor het hele park. Toen wij er waren in 2015 waren er 5 vrouwtjes en één mannetje, maar er is plek voor 10 olifanten. Ook woont hier Kai-Mook, de eerste olifant die ooit in België werd geboren.

Op dit moment (2023) wonen er 6 olifanten in Plackendeal, namelijk: Tun Kai (5 jaar), Suki (6 jaar), Yu Yu Yin (44 jaar), May Tagu (18 jaar), Kai Mook (14 jaar) en het enige mannetje Kanvar (15 jaar).

Dierentuin Mechelen

Helaas is Kanvar in 2022 verhuisd, omdat hij geen indruk kon maken op de dames voor het voortplanten. De organisatie van het internationale kweekprogramma en de dierentuin werken samen om een goede vervanger te vinden.

Praktische informatie Planckendael

De dierentuin ligt in de stad Mechelen en heeft een eigen buslijn vanuit het centrum. Ben je met eigen auto dan kan je hier ook parkeren. Mechelen is een hele gezinsvriendelijke stad, een dierentuin bezoek is zeker een van dingen om te doen wanneer je Mechelen met kinderen bezoekt. Haal van tevoren een pretpakket bij het stadsinfokantoor en krijg korting op de entreeprijs van de dierentuin.

lama belgie

De dierentuin is zeer uitgestrekt, bij de ingang staan kinderwagens en bolderkarren om tijdens je bezoek te lenen. Ideaal voor korte beentjes. Je hebt minimaal een halve dag nodig om alles te bekijken met kinderen.

belgie dierentuin

Voor openingstijden en entreeprijzen, bezoek de website.

Lees ook ons blog met de beste dierentuinen en wildparken in België.

2 gedachten over “Dierentuin Planckendael in Mechelen”

  1. Ja daar ben ik ook ooit geweest! Geen idee wanneer het was, lang geleden maar ik herken stukjes van de dierentuin. Goede dierentuinen vind ik ook leuk, maar wel alleen als de dieren het goed hebben…:)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top