Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Dierentuin Planckendael in Mechelen

Dierentuin Planckendael in Mechelen

“België is niet echt een dierentuinland,” zegt de dame die ons welkom heet in de Planckendael dierentuin. Dat is jammer want laat ik nou wel een dierentuin persoon zijn, net als mijn man en dochter trouwens. De afgelopen twee jaar gingen we o.a naar een aantal Nederlandse dierentuinen zoals de Burgers Zoo en Apenheul, het Mollo animal Park in Spanje, De Dusit Zoo in Bangkok , El Nispero en Summit in Panama en de Toronto zoo.

Nu ben ik dus in de Planckendael-dierentuin in de stad Mechelen. Niet de bekendste dierentuin van België, want dat is de stadszoo van Antwerpen. Toen daar geen plek meer was om uit te breiden werd in 1956 Planckendael opgericht. Een blik op de kaart laat zien dat dieren in leefgebieden zijn ingedeeld per continent.

planckendael

Nieuwsgierige aagjes

Ik ga snel op pad om zoveel mogelijk van de Planckendael-dierentuin te zien. Sommige van de dieren zijn net zo nieuwsgierig naar mij als ik naar hun. Zoals de ringstaartmaki’s, wat een schatjes! In dit verblijf kan je niet bij de dieren komen, maar de dieren wel bij de mensen als ze dat willen. Andere dieren die wel heel erg dichtbij komen zijn de lori’s. Deze kleurrijke vogeltjes kan je nectar voeren en dan gaan ze helemaal los om zoveel mogelijk op te snoepen.

Ook de pinguïns hebben een hoog knuffelgehalte (zolang je je neus dichthoudt). Ze wonen in het continent Amerika, het meest recente bijgebouwde gedeelte van de dierentuin. In 2014 ging dit deel open en de pinguïns kunnen ervoor kiezen om in het bezoekersgedeelte te komen of lekker op hun eigen plekje te blijven.

maki's dierentuin

Ruime leefgebieden en veel speelmogelijkheden voor mens en dier

De Planckendael-dierentuin heeft vanaf de opening een duidelijke filosofie. Er leven vrijwel alleen kuddedieren die allemaal ruime leefgebieden hebben. Dit merk je overal, zelfs in de oudste delen van de dierentuin. Je hoeft hier echt niet bang te zijn voor “zielige dieren in hokjes”. Het komt zelfs regelmatig voor dat ik echt op zoek moet naar een dier en als ze even geen zin hebben in mensen trekken ze zich gewoon terug.

De ruime opzet van de dierentuin is niet alleen doorgevoerd voor de dieren die hier wonen maar ook voor ons menselijke bezoekers. Er is veel groen en sommige stukjes hebben echt een parkachtige uitstraling. Waar in de meeste dierentuinen een grote speeltuin gebruikelijk is zijn er hier heel veel kleine en een aantal grotere speelgebieden. Er is veel gebruikt gemaakt van hout en natuurlijk kleuren en er is een grote nadruk op klimmen, klauteren en hindernisparkoersen. Ook leuk: trek een sprintje en kijk hoe snel je bent in vergelijking met een cheeta of slak.

In België mogen er dan een stuk minder dierentuinen zijn dan in Nederland (dit is wat met de opmerking aan het begin bedoeld wordt) de Planckendael dierentuin is zeker net zo leuk als de betere Nederlandse exemplaren.

mechelen dierentuin
Dierentuin
planckendael

De olifanten van Planckendael

In Plackendael heeft elk continent zijn eigen mascotte maar de olifanten hebben een speciale rol en zijn ambassadeurs voor het hele park. Op dit moment zijn er 5 vrouwtjes en één mannetje maar er is plek voor 12 olifanten. Hier woont bijvoorbeeld Kai-Mook, de eerste babyolifant die ooit in België werd geboren.

Vlak voor ons bezoek was baby olifant Q overleden. Een kalfje dat al vanaf het begin ziekelijk was, een verdrietige gebeurtenis voor de dierentuin en veel kleine bezoekertjes.  Maar het leven gaat door en in de zomer van 2015 wordt er nog een nieuw kalfje verwacht.

Bij binnenkomst in de dierentuin krijg je een boekje “Kai-Mook gidst je door Planckendael”, een kleurrijk gidsje met veel extra informatie en achtergronden bij dieren.

Dierentuin Mechelen

Praktische informatie Planckendael

De dierentuin ligt in de stad Mechelen en heeft een eigen buslijn vanuit het centrum. Ben je met eigen auto dan kan je hier ook parkeren. Mechelen is een hele gezinsvriendelijke stad een dierentuin bezoek is zeker een van dingen om te doen wanneer je Mechelen met kinderen bezoekt. Haal van te voren een pretpakket bij het stadsinfokantoor en krijg korting op de entreeprijs van de dierentuin.

De dierentuin is zeer uitgestrekt, bij de ingang staan kinderwagens en bolderkarren om tijdens je bezoek te lenen. Ideaal voor korte beentjes. Je hebt minimaal een halve dag nodig om alles te bekijken met kinderen.

Voor openingstijden en entreeprijzen, bezoek de website.

Lees ook ons blog met de beste dierentuinen en wildparken in België.

belgie dierentuin
lama belgie
plackendael
plackendael
dierentuin belgie

2 gedachten over “Dierentuin Planckendael in Mechelen”

  1. Ja daar ben ik ook ooit geweest! Geen idee wanneer het was, lang geleden maar ik herken stukjes van de dierentuin. Goede dierentuinen vind ik ook leuk, maar wel alleen als de dieren het goed hebben…:)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top