Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Mechelen kinderstad – 20 redenen waarom Mechelen met kinderen top is!

Mechelen kinderstad – 20 redenen waarom Mechelen met kinderen top is!

Benieuwd wat er te doen is in Mechelen met kinderen? Ontzettend veel! Ik ging twee dagen naar Mechelen om kennis te maken met Mechelen Kinderstad. Er zijn natuurlijk meer bestemmingen die prima geschikt zijn voor een stedentrip met kinderen, maar een stad die zich zo uitdrukkelijk manifesteert als “kinderstad” is echt uniek.

Mechelen met kinderen

Het is niet zomaar een loze term die een marketinggoeroe heeft bedacht, maar een initiatief dat gedragen wordt door de Mechelse attracties, hotels en restaurants. Bovendien wordt er actief geïnvesteerd in Mechelen “kinderstad” door het ontwikkelen van speciale wandelroutes, het bouwen van speelactiviteiten door de stad heen en het mee laten denken van kinderen via een “kinderraad”.

Jammer genoeg zijn in de loop van jaren alleen wel wat speciale activiteiten gestopt. Zo bestaat het Mechelen pretpakket niet meer. Dit was een pakket waarbij je door de hele stad dingen proeven.

20X Mechelen met kinderen

Mechelen kinderstad rugzak

Het eerste wat je moet doen als je in Mechelen aankomt, is een bezoek brengen aan het Mechelen infopunt. Hier kan je een gratis “Mechelen kinderstad” rugzak ophalen en de rest van je bezoek plannen. Slaap je in één van de kindvriendelijke hotels in Mechelen dan ligt de rugzak al voor je klaar.

mechelen kinderstad rugzak

Kindvriendelijke stadswandeling

Je kinderen kunnen de gids zijn met de kindvriendelijke stadswandeling “Mechelen stuurt je stappen”. Je hebt twee opties: de tocht “van Arend tot Zwaluw” waarbij je op zoek gaat naar dieren in de stad of “Met Natte Voeten”, een wandeling voor waterratten.

Het leuke is dat je zo ook een stukje historie mee krijgt. Zodra je het centrale plein “de Grote Markt” van Mechelen oploop is er geen twijfel mogelijk. Dit is België. Kleurrijke huizen, sierlijke gebogen lijnen. Er zijn verschillende bouwstijlen te zien zoals het 750 jaar oude schepenhuis met twee wachttorentjes.

Mechelen

Kinderprikkels 

De boekjes met opdrachten en weetjes zijn op te halen bij het infokantoor. Verspreid door de stad komt je kinderprikkels tegen. Grappige speelmogelijkheden om even uit te blazen zoals een doolhof of fontein die reageert op beweging. Vaak geplaatst naast historische plekken die je als ouder  graag wil bezoeken. Win-win voor het hele gezin.

Huis van K3

Het “huis van K3” bevindt zich in de binnenstad van Mechelen. Ook andere plekken zijn te herkennen uit de films.

Planckendeal dierentuin

De Planckendael-dierentuin is een van de beste dierentuinen in België. Publieksfavoriet zijn de pinguïns die hebben een hoog knuffelgehalte (zolang je je neus dichthoudt). Ze wonen op het continent Amerika, het meest recente bijgebouwde gedeelte van de dierentuin.

Mijn persoonlijke favoriet zijn de ringstaartmaki’s, wat een schatjes! In dit verblijf kan je niet bij de dieren komen, maar de dieren wel bij de mensen als ze dat willen. Andere dieren die wel heel erg dichtbij komen zijn de lori’s. Deze kleurrijke vogeltjes kan je nectar voeren en dan gaan ze helemaal los om zoveel mogelijk op te snoepen.

De Planckendeal dierentuin is ruim opgezet en zo leuk dat het haar eigen blog verdiend, lees daarom hier meer over Planckendeal dierentuin

dierentuin belgie planckendael

Mechelen is lekker compact

Het centrum van Mechelen is lekker compact dus vrijwel alles (behalve de dierentuin en Technopolis) zit op loopafstand.

Een dag in Mechelen is voldoende om het oude centrum te leren kennen en de toren te beklimmen. Als het kan, zou ik kiezen voor minimaal twee dagen en dan afhankelijk van het weer de Planckendael dierentuin of Technopolis bezoeken.

Mechelen

Ontspannen boottocht 

Wil je de stad op een andere manier zien ga dan voor een ontspannen boottocht over de Dijle met een rondvaartboot.

kindvriendelijke openbare wc’s

Hoe leuk kan naar de wc gaan zijn? Heel leuk met de kindvriendelijke openbare wc’s op het centrale plein. Eén van de wc’s is omgetoverd tot kasteeltje met eigen minideur, en kinder-wc en pispot. Ook is er een babyverschoningsruimte.

Ec kinderen mechelen

Technopolis, Science museum

Technopolis, het doe-centrum voor wetenschap en technologie. Vergelijk het met een NEMO of het Universum in Bremen. Hier kan je allemaal testjes doen en zien hoe wetenschap werkt. Er is een apart gedeelte voor de allerkleinsten waar bijvoorbeeld winkeltje spelen een hele nieuwe dimensie krijgt. Lees hier meer over onze ervaringen in Technopolis

Mechelen technopolis

Speeltuinen in Mechelen

Wanneer je Mechelen met kinderen bezoekt is het fijn om te weten dat er in en rondom en centrum diverse groene speelplekken zijn zoals de speeltuin in de kruidentuin.

Speeltuin mechelen

Speelgoedmuseum Mechelen

Speelgoed van vroeger en nu in het speelgoedmuseum. In 2023 krijgt het speelgoedmuseum trouwens een nieuwe locatie. We zijn benieuwd of er dan ook meer te doen is in het speelgoedmuseum.

Suppen in Mechelen

Ben je met oudere kinderen in de zomer in Mechelen? Dan kan je gaan Suppen op de Dijle. Een leuke manier om Mechelen vanaf het water te ontdekken.

Frietjes

Je bent in Vlaanderen dus een Vlaams frietje mag zeker niet ontbreken.

Waterpret

In de zomer kan je voor waterpret terecht bij het strand en de speelvijver aan de Nekker. Er is hier ook een overdekt zwembad.

Wifi in de binnenstad

Mechelen was de eerste Belgische stad die door de hele binnenstad gratis WiFi heeft.

Opsinjoorke

Ga op zoek naar de bronzen versie van Opsinjoorkeeen pop die omhoog gegooid wordt op een laken. Kinderen kan je een (gekuiste) versie van het Opsinjoorke verhaal vertellen.

Over volksverhalen gesproken, de Mechelaars hebben een bijzondere bijnaam, namelijk de ‘maneblussers’. Tijdens een rode maan dacht een man die uit de kroeg kwam dat de kerk in brand stond. De hele stad sloeg aan het blussen om er daarna beschaamd achter te komen dat er helemaal niks aan de hand was. Het klinkt bijna als een Belgenmop…

Opsinjoorke

Groot Begijnhof 

Het groot Begijnhof staat op de werelderfgoedlijst, leuk voor papa’s en mama’s. Mechelen is van oorsprong een religieuze stad en dat merk ik aan de bouwwerken die er te zien zijn, zoals de diverse kerken. Toch had niet elke weduwe of alleenstaande vrouw zin om non te worden. Zeker niet de rijkere vrouwen, want als non moest je ook al je kostbaarheden inleveren. Zo ontstonden de begijnhofjes, plekken waar alleenstaande vrouwen samen konden wonen, ver weg van glurende mannenogen. Ik liep door het Groot Begijnhof waar de dames vroeger woonden in de huizen. Knus denk ik, tot ik hoor dat er wel 4 of 5 vrouwen in een mini-huisje konden wonen (eigenlijk is dat nog knusser).

Mechelen begijnhof

Tegenwoordig zijn de oude begijnenwoningen in trek bij gezinnen. Omdat je in de stad vaak maar kleine tuintjes hebt zijn de rustige straatjes ideaal om als speelplaats te functioneren. Naast het Groot Begijnhof heeft Mechelen ook nog een Klein Begijnhof. 

Mechelen begijnhof

In het Begijnhof zit de Brouwerij het Anker waar je terecht kunt voor een Gouden Carolus, een typisch Mechels biertje dat hier gebrouwen wordt. Je kan hier ook overnachten bij hotel brouwerij de Anker in een twee of driepersoonskamer. De kamers zijn netjes, het ontbijtbuffet is uitstekend maar er hangt wel een biergeur in de kamers. Met kinderen zou ik dus kiezen voor een van de kindvriendelijke hotels in Mechelen.

Beklim de Romboutstoren 

Beklim de Romboutstoren met Skywalk voor een geweldig uitzicht over de stad. De toren in Mechelen België klinkt met 97 meter behoorlijk hoog. Het zijn ruim 500 trappen, maar er zijn verschillende torenkamers om te rusten. Bovendien staan hier ook digitale uitlegborden met filmpjes die ook geschikt zijn voor kinderen. Onderweg is er van alles te zien zoals de luidklokken en de beiaardkamer. De trap is breed en veilig genoeg dat je kinderen zelf kunnen lopen, alleen op het einde is er een stukje wenteltrap.

Beklim de Romboutstoren

Kindvriendelijke hotels in Mechelen

In Mechelen hoef je niet op zoek naar kindvriendelijke accommodatie want dit is al voor je gedaan. Acht hotels in verschillende prijsklassen dragen het predicaat kindvriendelijk hotel, wat betekent dat kinderen hier als speciale gasten behandeld worden.

Mechelen novotel

Er zijn in Mechelen ruim 20 hotels en ook Airbnb is een optie. Ik sliep in het Novotel. Dit centraal gelegen hotel heeft ruime kamer met grote bedden en eventueel een bank met uitschuifbaar bed voor kinderen. Er is een douche en bad aanwezig en een uitgebreid ontbijtbuffet. Fijn is ook de kleine, maar gezellige lobby en bar waar je terwijl je kinderen slapen nog even lekker wat kunt drinken en samen de dag door kunt nemen. Een hotel met alle service en faciliteiten die je verwacht bij een hotel in deze klasse.

Heb je iets te vieren dan zou je de Martins Paterhof kunnen overwegen. Gebouwd in een oude kerk heeft dit hotel het een unieke sfeer.

Onze blogger Mirella sliep tijdens haar bezoek aan Mechelen met het gezin bij NH Hotel in Mechelen. Ook een prima optie die vaak wat goedkoper is dan de andere opties. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijs.

NH hotel mechelen

Kindvriendelijke restaurants in Mechelen

Verschillende restaurants dragen het predicaat kindvriendelijk restaurant wat betekent dat je hier zeker weet dat je als gezin 100% welkom bent. Dit merk je aan bijvoorbeeld het kindermenu, de kinderstoel, de speelhoek en eventueel een verschoningstafel.

Sava – Fijne Tapas op de Grote Markt

Lekker kleurrijk, dat is Sava. Gelegen in een mooi oud pand uit 1661 direct aan de Grote Markt is de inrichting modern en warm. Met veel hout en typische, spaanse tegeltjes. Hier at ik fijne tapas aan de gezellige lange houten tafels. Een inrichting die uitnodigt tot lekker lang tafelen met oude en nieuwe vrienden. Sava is ook een van de locaties waar je een Mechels “proevertje” (waarover later meer) kunt eten. Achterin het restaurant is een lekkere loungehoek waar ook speelgoed staat.

eten in mechelen

L’Artista – heerlijke pizza en pasta gerechten

Heb je zin in Italiaans ga dan naar L’Arista een Italiaans restaurant is een historisch pand. De kinderkaart is niet enorm groot, je kunt kiezen voor twee soorten pasta, maar we werden hier wel enorm vriendelijk behandeld. Bovendien zijn de gerechten echt heel erg goed is. Wat ook leuk is voor kinderen is dat je in de keuken kan kijken en dus kan zien hoe de pizza’s gemaakt worden.

Twee andere kindvriendelijke restaurants in Mechelen zijn Bokes & Co en De Witten Vos.

Hoe kom je er?

Mechelen is vanuit Nederland goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De NS heeft rechtstreekse treinen vanuit Roosendaal die er 45 minuten over doen. De stad zelf is lekker compact en vrijwel alles is op loopafstand. Naar de dierentuin Planckendeal en naar het Technopolis “Het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie “ kan je een bus nemen. Ga je met de auto dan zijn deze plekken minder dan 10 minuten rijden vanaf het centrum. Aan de rand van het centrum is begin 2023 een grote parkeergarage geopend. Wel fijn want het is best lastig een parkeerplek te vinden in Mechelen.

Mechelen belgie

Wil je meer weten over Mechelen kinderstad bezoek dan zeker de familiepagina van toerisme Mechelen.

Over de auteur

6 gedachten over “Mechelen kinderstad – 20 redenen waarom Mechelen met kinderen top is!”

  1. Fijn artikel! En voor ons van doorslag geweest voor een weekend Mechelen. Heerlijke leuke compacte stad. Wel was het predicaat kinderstad er duidelijk een van een paar jaar geleden. Subsidie zal nu op zijn. De spelprikkels hebben hun beste tijd gehad of zijn er niet. Er is nog een klein restantje aan kinderplattegronden, maar het pretpakket is niet meer verkrijgbaar. Speelgoedmuseum is na Corona niet meer ge-update. Leuk, maar beetje stoffig.
    Desalniettemin het toch heel leuk gehad. Een goed restaurant vinden was nog best een uitdaging. Merad op de vismarkt is een aanrader. Net als de bioijsboer op de vismarkt. Novotel was voor ons helemaal prima en lekker midden in het centrum. Het vlonderpad over de dijle is ook nog een aanrader met kinderen.
    Wij waren met twee kinderen van 3 en 5.

  2. Wat een volledig een mooi artikel. Enorm bedankt voor alle informatie! Heel fijn, het scheelt een hoop uitzoekwerk. Er wordt genoemd dat acht hotels het predikaat “kindvriendelijk” hebben. Waar kan ik die terug vinden? Welke acht hotel zijn dit? Ik zou graag volgende week al naar Mechelen gaan met mijn dochtertje. Het lijkt me geweldig om dan in zo’n kindvriendelijk hotel te kunnen verblijven met haar. Ik hoor het graag!

  3. Valerie - Trotter Tots

    Ik woon inmiddels net buiten Mechelen, maar heb er mijn hele jeugd doorgebracht en vind dit zo een leuk verslag over onze stad! Als local kom je niet zo gauw op de toeristische dienst terecht, maar wat een leuke tip van dat kinder pretpakket. Ga ik ook een keertje halen. Bedankt voor de leuke blog! (Heb inmiddels ook je boek al uit hihi)

  4. Zo tof om dit allemaal te lezen over onze eigen stad! Ik woon er niet zelf, maar in het dorp vlakbij. Ik ben Mechelen pas beginnen waarderen tijdens mijn studentenjaren, voordien vond ik alleen Leuven top. Maar de voorbije 20 jaar heeft Mechelen zo’n geweldige metamorfose doorstaan dat het inderdaad een geweldige toeristische plek is geworden. Ik ben ook blij dat mijn eigen kinderen kennis maken met een kleinschalige stad, voor ze in de grote wereld los te laten. Fijn om deze reisverslagen te lezen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top